Facebook Pixel Graduaat in het programmeren - Hogeschool Gent
Foto Graduaat in het programmeren

Programmeren.

P

Programmeren.

Volg een online infosessie →

Je wordt opgeleid om zelf apps en digitale services te programmeren. De focus ligt volledig op jouw technische skills. Zo ben je meteen operationeel inzet­baar binnen een team.

Wat leer je?

 • Software­projecten voor­bereiden en bijdragen tot een onder­bouwd voorstel voor de ontwikkel­methodiek, de programmeer­taal en het ontwerp
   
 • Relevante programmeer­talen (zoals Javascript en C#) en technologieën voor het bouwen en onder­houden van applicaties
   
 • Digitale oplossingen uit­werken vanuit een test­driven approach
   
 • Programma's en applicaties beveiligen
   
 • Nieuwe technieken en technologieën beoordelen

Je krijgt geen algemene vakken zoals economie, wiskunde of talen. We leren je wel om professioneel en gebruikers­gericht te communiceren in IT-situaties.

Praktijk- en beroepsgerichte aanpak

De opleiding bestaat voor een groot deel uit werkplek­leren. En dat realiseren we op verschillende manieren. Nadat je de basis­bouwstenen van het programmeren onder de knie hebt, leer je ze zelf­standig toe te passen in digitale werk­omgevingen en cases uit het werkveld. Onze externe partners komen hun opdrachten toelichten en bezorgen je ook waarde­volle feed­back tijdens en na het project­werk.

In het laatste jaar vormt de stage een belangrijk en omvangrijk onderdeel van je opleiding. Je mag rekenen op een 60-tal dagen stage op de werkvloer.

Sfeerbeeld
Voor werk­studenten bekijken we altijd of een stage op de eigen werk­plaats mogelijk is. Doorgaans wordt die ook wat ingekort omdat je al een pak competenties beheerst.
Flexibiliteit troef. Bepaal in grote mate zelf:
 • wanneer je les volgt (avond, dag of een combinatie)
 • waar je les volgt (op de campus, online avondlessen of een mix)
 • hoeveel onderdelen van het studieprogramma je opneemt (diplomacontract of creditcontract)
 • op welk tempo je de opleiding wil afronden
profielfoto Mike

Mike

Student

Chat met Mike

Dagonderwijs

Duurtijd?

Het dagtraject duurt minimaal 2 jaar (120 studie­punten). Wil je deze opleiding liever in meerdere jaren volgen? Of heb je reeds IT-ervaring en wil je de opleiding op een kortere periode volgen? Dat kan! Bespreek het met de studietraject­begeleider.

Waar?

Je volgt les op campus Mercator in Gent of campus Aalst en kan volop proeven van IT en het campusleven.

Avondonderwijs

Duurtijd?

Het model­traject voor avond­onderwijs is gespreid over 4 jaar (120 studie­punten). In het laatste jaar (modeltraject 4) zal vooral je stage doorwegen. Je hebt dan naast de stage slechts één vak in jouw jaarprogramma.

Wil je deze opleiding liever nog meer gespreid volgen? Of heb je reeds IT-ervaring en wil je de opleiding op een kortere periode volgen? Dat kan! Bespreek het met de studietraject­begeleider.

Waar?

De lessen worden groten­deels online gegeven via een live­stream. Je kan tijdens deze online lessen vragen stellen en krijgt onmiddellijk feedback. Het lesmateriaal is trouwens permanent beschikbaar (via lesopnames of onder een andere vorm).

Af en toe worden zijn er wel contact­momenten op campus Schoonmeersen in Gent. Zo is fysieke aanwezigheid wel eens essentieel bij een evaluatiemoment of bij een vak als communicatietechnieken.

Voor werkstudenten bekijken we altijd of een stage op de eigen werkplaats mogelijk is.

Computervereisten. 

Een eigen laptop is onmisbaar om te kunnen deelnemen aan de oefeningensessies.

Check de systeemvereisten

Wil je later instappen in het academiejaar?

Nieuwe start van alle vakken in februari

In het dag­onderwijs op campus Mercator (Gent) starten we in februari het eerste jaar opnieuw met alle vakken uit het eerste semester. Je kan de opleiding dus beginnen in september of in februari. Wie hiervoor kiest, kan rechtstreeks inschrijven.

 

Aansluiten bij vakken van tweede semester.

Wie kiest voor avond­onderwijs en graag in februari wil starten met de opleiding, kan deels aansluiten bij de vakken van het tweede semester. Een gesprek met de studietraject­begeleider is dan een must.

Meer info over starten in februari →

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werk­zoekende bent, kan een graduaats­opleiding heel interessant zijn.

Opleiding volgen als werknemer

In het avondtraject kan je de opleiding combineren met een job overdag. Maar ook het dag­traject kan je combineren met een deel­tijdse job en met vakken uit het avond­traject waarbij je het programma spreidt op jouw maat.

Er zijn enkele mogelijke steun­maatregelen voor als je werken en studeren wil combineren zoals opleidings­verlof, opleidings­cheques, kmo-portefeuille …

Omscholen als werkzoekende

Er is een groot tekort aan IT-profielen in het werkveld. Je kan daarom deze graduaats­opleiding volgen via het OKOT-traject van de VDAB. Je behoudt dan je uitkering. Je moet wel aan een aantal voor­waarden voldoen. Meer info vind je op vdab.be.

Wat na je diploma?

Werken

Na het behalen van je diploma, sta je in de ideale start­positie voor een job als junior ontwikkelaar, programmeur, technicus, computer­operator, tester … Dankzij de praktische beroeps­gerichte invulling van de opleiding ben je immers onmiddellijk inzetbaar op de arbeids­markt. Of misschien ga je als zelfstandig ondernemer aan de slag.

Er is een groot tekort aan werknemers binnen deze sector. Met dit diploma vind je zeker de weg naar een boeiende job.

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! Na je graduaat programmeren kan je aan HOGENT in 2 jaar een bachelor­diploma behalen via een verkort traject toegepaste informatica. Op 4 jaar tijd kan je dus een graduaats­diploma en een bachelor­diploma behalen.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoeveel kost de opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leef­gewoonten beïnvloeden het plaatje.

Overzicht van de studiekosten

Wat is leerkrediet?

Je hebt geen leer­krediet nodig als je inschrijft voor een graduaats­opleiding. Let op: schrijf je met een credit­contract in voor opleidings­onderdelen uit een graduaats­opleiding, dan zet je wél altijd leer­krediet in.

Meer info over leerkrediet →

Heb ik voorkennis nodig om de opleiding te starten?

Neen, alle graduaats­opleidingen starten vanaf nul.

Wat houdt werkplek­leren in?

Alle graduaats­opleidingen bestaan uit minimaal één derde werkplek­leren, dat kan in de vorm van stage, praktijk­lessen, bedrijfs­bezoeken, cases, gast­sprekers …

Wat zijn de toelatings­voorwaarden?

Je kan starten met een graduaats­opleiding als je een diploma secundair onderwijs (aso, tso of zevende jaar bso) bezit, maar ook als je minstens drie jaar geleden een getuigschrift hebt behaald van de derde graad bso. Voldoe je aan geen enkele van deze voor­waarden? Dan moet je een toelatings­proef afleggen. Die proef gaat na of je de nodige kennis en vaardigheden bezit voor een graduaats­opleiding.

Meer info over toelatings­voorwaarden →

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar
en wanneer?

Deze opleiding wordt aangeboden op verschillende campussen:

 • in Gent op campus Mercator (dagonderwijs)
 • in Aalst (dagonderwijs)
 • online (avondonderwijs) met minimaal aantal contactmomenten op campus Schoonmeersen in Gent

Ontdek onze campussen →

H


Hulp nodig bij
je studiekeuze?

volg een online infosessie →
chat met een student →
bekijk de lessentabel →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
traject op maat →
Vragen over de opleiding? Mail naar luc.vervoort@hogent.be
Algemene vragen over HOGENT? Mail naar info@hogent.be

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Systeem- en netwerkbeheer

Systeem- en netwerkbeheer is een graduaat van 120 studiepunten in dag- en/of avond­onderwijs. Door de sterke praktijk- en beroeps­gerichte aanpak word je meteen uitgedaagd om je kennis …

Micro degree mainframe-expert

De micro degree mainframe expert richt zich tot IT-professionals en bachelors of masters uit een IT-opleiding die op korte termijn hun kennis willen uitbreiden. De vraag naar IT'ers met mainframe …

Micro degree network administrator

De micro degree network administrator richt zich tot IT-professionals en bachelors of masters uit een IT-opleiding die specifiek op zoek zijn om hun computer networking skills uit te breiden of te …

Micro degree AI & data engineer
De micro degree AI & data engineer richt zich tot IT-professionals en bachelors of masters uit een IT-opleiding die specifiek op zoek zijn om hun AI-skills uit te breiden of te vernieuwen.
Toegepaste informatica in dagonderwijs

Deze opleiding biedt je in het eerste jaar een heel stevige en brede basis­kennis over diverse IT-onderwerpen. Daarna kies je staps­gewijs voor de specialisatie die het best bij je …

Toegepaste informatica in afstandsonderwijs

Toegepaste informatica kan je volgen in dagonderwijs of in afstandsonderwijs. Met het afstandsleren willen we volwassenen bereiken die een studie wensen te combineren met een job en/of gezin. Het …

Verkort traject toegepaste informatica

Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma toegepaste informatica …