Facebook Pixel Graduaat in het programmeren - Hogeschool Gent
Foto Graduaat in het programmeren

Programmeren.

P

Programmeren.

Als programmeur en softwareontwikkelaar ben je een belangrijke schakel in een IT-team. Je staat in voor de implementatie van software­oplossingen en de nodige analyse. Je bent specialist in de ontwikkeling van web­applicaties en platform­onafhankelijke oplossingen. Samen met de eind­gebruikers kom je tot een afgewerkt en inzetbaar resultaat.

Je leert door te doen

Wat maakt de opleiding zo bijzonder? De sterke praktijk- en beroepsgerichte aanpak waardoor je meteen wordt uitgedaagd om jouw kennis naar de praktijk te vertalen. De opleiding stoomt je klaar om een concreet beroep te gaan uitoefenen.

Nadat je de basisbouwstenen van het programmeren onder de knie hebt, leer je ze zelfstandig toe te passen in digitale werkomgevingen, in cases uit het werkveld en in een blokstage. Daarbij sta je als deel van het IT-team in voor de implementatie van softwareoplossingen en de nodige analyse. Concreet word je specialist in de ontwikkeling van webapplicaties (HTML, css, Javascript en Javascript-frameworks) en platformonafhankelijke oplossingen met Microsoft .NET C#. Verder maak je ook kennis met de wereld van softwareontwikkeling in het algemeen.

De opleiding werkt per semester met voor sommige vakken permanente evaluatie en voor andere een combinatie van opdrachten samen met een eind­evaluatie binnen het semester.

Wat leer je?

 • Relevante programmeertalen en technologieën voor het bouwen en onderhouden van applicaties
   
 • Gespecialiseerde kennis van mobiele ontwikkeling en web­ontwikkeling
   
 • Het onderbouwen van softwareprojecten (ontwerp, programmeer­taal en -methodiek)
   
 • Het realiseren van softwareapplicaties en gegevens­structuren
   
 • Onderhoud en eventuele aanpassingen aan opgeleverde projecten
   
 • Het leveren van input bij het opstellen van gebruikers­handleidingen, referentiegidsen en online hulpbronnen

Algemene vakken zoals economie, wiskunde en talen komen niet aan bod. In deze opleiding werken we voornamelijk aan jouw technische vaardigheden.

Sfeerbeeld

Het graduaat programmeren kan je zowel overdag als in avondonderwijs volgen. Ook een combinatie van beide is mogelijk. Welk traject het best bij je past hangt van jou af. We bieden flexibele trajecten aan waarbij de student centraal staat.

Dagonderwijs

Duurtijd?

Het dagtraject duurt minimaal 2 jaar (120 studiepunten). Wil je deze opleiding liever in meerdere jaren volgen? Dat kan! Bespreek het met Amber, onze studietrajectbegeleider.

Wil je later instappen in het academiejaar? Dan kan je op campus Mercator in Gent ook starten in februari.

Waar?

Je volgt les op campus Mercator in Gent of campus Aalst. Je maakt deel uit van een community die volop wil proeven van IT en het campusleven.

Avondonderwijs

Duurtijd?

Het modeltraject voor avondonderwijs duurt 4 jaar (120 studiepunten). Wil je deze opleiding liever meer gespreid volgen? Of heb je reeds IT-ervaring en wil je de opleiding op een kortere periode volgen? Dat kan! Bespreek het met Amber, onze studietrajectbegeleider.

Waar?

De lessen worden grotendeels online gegeven via een livestream. Je kan alle lessen ook achteraf bekijken of herbekijken. Je kan dus zelf bepalen wanneer je de lessen volgt. Af en toe worden er wel contactmomenten georganiseerd (bijvoorbeeld voor een evaluatie) op campus Schoonmeersen in Gent of op campus Aalst.

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.

Opleiding volgen als werknemer

In het avondtraject kan je de opleiding combineren met een job overdag. Maar ook het dagtraject kan je combineren met een deeltijdse job en met vakken uit het avondtraject waarbij je het programma spreidt op jouw maat.

Stage

Stages vinden plaats overdag. Er kan bekeken worden of een stage op de eigen werkplek mogelijk is. Studenten in het avondonderwijs kunnen 's avonds stage doen in de vorm van een werkplek­simulatie.

Steunmaatregelen

Er zijn enkele mogelijke steunmaatregelen voor als je werken en studeren wil combineren zoals opleidingsverlof, opleidingscheques, KMO-portefeuille…

Opleiding volgen als werkzoekende

De graduaatsopleiding programmeren is erkend door de VDAB en leidt op tot een knelpuntberoep. Dat biedt je een grote kans op werk. Als je de opleiding volgt via de VDAB kan je je uitkering behouden en geniet je van financiële voordelen. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Meer info vind je op de website van VDAB.

Wat na je diploma?

Werken

Na het behalen van je diploma, sta je in de ideale startpositie voor een job als junior ontwikkelaar, programmeur, technicus, computeroperator, tester… Dankzij de praktische beroepsgerichte invulling van de opleiding ben je immers onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt. Of misschien ga je als zelfstandig ondernemer aan de slag.

Er is een groot tekort aan werknemers binnen deze sector. Met dit diploma vind je zeker de weg naar een boeiende job.

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! HOGENT biedt een vervolgtraject aan waarmee je een bachelor toegepaste informatica kan behalen. Het traject omvat vrijstellingen voor studenten met het diploma van gegradueerde in het programmeren.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoeveel kost de opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Overzicht van de studiekosten

Wat is leerkrediet?

Graduaatsopleidingen werken niet met leerkrediet. Je kan ook een opleiding starten wanneer je geen leerkrediet meer hebt.

Heb ik voorkennis nodig om de opleiding te starten?

Neen, alle graduaatsopleidingen starten vanaf nul.

Wat houdt werkplekleren in?

Alle graduaatsopleidingen bestaan uit minimaal één derde werkplekleren, dat kan in de vorm van stage, praktijklessen, bedrijfsbezoeken, cases, gastsprekers...

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

Je kan starten met een graduaatsopleiding als je een diploma secundair onderwijs (ASO, TSO of zevende jaar BSO) bezit, maar ook als je minstens drie jaar geleden een getuigschrift hebt behaald van de derde graad BSO. Voldoe je aan geen enkele van deze voorwaarden? Dan moet je een toelatingsproef afleggen. Die proef gaat na of je de nodige kennis en vaardigheden bezit voor een graduaatsopleiding. Een volledige lijst van geldige studiebewijzen en meer informatie over de toelatingsproef vind je hier.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar
en wanneer?

Deze opleiding wordt aangeboden op verschillende campussen:

 • Gent Mercator (dagonderwijs op campus)
 • Gent Schoonmeersen (online avondonderwijs)
 • Aalst (dagonderwijs op campus of online avondonderwijs) - vanaf september 2021

bekijk campus Mercator →
bekijk campus Schoonmeersen →
bekijk campus Aalst →

H


Hulp nodig bij
je studiekeuze?

chat met een student of lector →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
traject op maat →
Inhoudelijke vragen? Mail naar luc.vervoort@hogent.be 
Algemene en praktische vragen? Mail naar info@hogent.be

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Systeem- en netwerkbeheer

Systeem- en netwerkbeheer is een graduaat van 120 studiepunten in dag- en/of avond­onderwijs. Door de sterke praktijk- en beroeps­gerichte aanpak word je meteen uitgedaagd om je kennis …

Toegepaste informatica in dagonderwijs

Deze opleiding biedt je in het eerste jaar een heel stevige en brede basis­kennis over diverse IT-onderwerpen. Daarna kies je staps­gewijs voor de specialisatie die het best bij je …

Toegepaste informatica in afstandsonderwijs
Toegepaste informatica kan je volgen in dagonderwijs of in afstandsonderwijs. Met het afstandsleren willen we volwassenen bereiken die een studie wensen te combineren met een job en/of gezin. Het …
Verkort traject toegepaste informatica
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma toegepaste …