Facebook Pixel Graduaat in het systeem- en netwerkbeheer - Hogeschool Gent
Foto Graduaat in het systeem- en netwerkbeheer

Systeem- en netwerkbeheer.

S

Systeem- en netwerkbeheer.

Wat maakt de opleiding zo bijzonder? De sterke praktijk- en beroepsgerichte aanpak waardoor je meteen wordt uitgedaagd je kennis naar de praktijk te vertalen.

Overdag
of 's avonds

Deze opleiding omvat 120 studiepunten. Aan jou de keuze of je de opleiding volgt in dag­onder­wijs, 's avonds of een combinatie van beide.

Het dagtraject duurt twee jaar, het avondtraject vier jaar. Het programma is heel flexibel opgebouwd zodat je zelf je eigen traject kan samenstellen over meerdere jaren.

Wil je later instappen in het academiejaar? Dan kun je ook starten in februari.

Sommige vakken werken met permanente evaluatie. Anderen combineren opdrachten met een examen.

Je maakt kennis met
de volgende facetten:

 • Installeren van besturingssystemen, software en hardware.
 • Beheer en beveiliging van servers, werkstations en netwerkapparaten.
 • Routers, switches en firewalls configureren en optimaliseren in netwerken.
 • Virtualisatie van servers en applicaties.
 • Werken in de cloud.
 • Werking van de diverse systemen en netwerken documenteren.
 • IT-projecten uitwerken en plannen.
 • Netwerkproblemen oplossen.
 • Nieuwe ontwikkelingen opvolgen en toepassen.
Sfeerbeeld

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.

Opleiding volgen als werknemer

In het avondtraject kan je de opleiding combineren met een job overdag. Maar ook het dagtraject kan je combineren met een deeltijdse job en vakken uit het avondtraject waarbij je het programma spreidt op jouw maat.

Stage

Stages vinden plaats overdag. Er kan bekeken worden of een stage op de eigen werkplek mogelijk is. Studenten in het avondonderwijs kunnen stage volgen waarbij zo veel mogelijk 's avonds kan gewerkt worden. Af en toe zal er wel eens overdag overlegd moeten worden met het stagebedrijf.

Steunmaatregelen

Er zijn enkele mogelijke steunmaatregelen voor als je werken en studeren wil combineren zoals opleidingsverlof, opleidingscheques, KMO-portefeuille…

Opleiding volgen als werkzoekende

De graduaatsopleiding systeem- en netwerkbeheer is erkend door de VDAB en leidt op tot een knelpuntberoep. Dat biedt je een grote kans op werk. Als je de opleiding volgt via de VDAB kan je je uitkering behouden en geniet je van financiële voordelen. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Meer info vind je op de website van VDAB.

Wat na je diploma?

Werken

Als je je opleiding succesvol beëindigt, krijg je een officieel Europees erkend diploma van gegradueerde in het systeem- en netwerk­beheer.

Het tekort aan ICT'ers op de arbeids­markt was nog nooit zo groot. Duizenden vacatures voor informatici raken moeilijk ingevuld. Werk en toekomst zijn zo goed als zeker.

Je kan aan de slag in een KMO of grote multi­national als digitale expert. Er is een ruime keuze aan IT-jobs, zoals systeem- en netwerk­beheerder, webmaster, Security Officer, ICT Support Officer, projec­tmanager of ICT Consultant.

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! HOGENT biedt een vervolgtraject aan waarmee je een bachelor toegepaste informatica kan behalen.

Het traject omvat vrijstellingen voor studenten met het diploma van gegradueerde in het systeem- en netwerkbeheer.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoeveel kost de opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Overzicht van de studiekosten

Wat is leerkrediet?

Graduaatsopleidingen werken niet met leerkrediet. Je kan ook een opleiding starten wanneer je geen leerkrediet meer hebt.

Heb ik voorkennis nodig om de opleiding te starten?

Neen, alle graduaatsopleidingen starten vanaf nul.

Wat houdt werkplekleren in?

Alle graduaatsopleidingen bestaan uit minimaal één derde werkplekleren, dat kan in de vorm van stage, praktijklessen, bedrijfsbezoeken, cases, gastsprekers...

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

Je kan starten met een graduaatsopleiding als je een diploma secundair onderwijs (ASO, TSO of zevende jaar BSO) bezit, maar ook als je minstens drie jaar geleden een getuigschrift hebt behaald van de derde graad BSO. Voldoe je aan geen enkele van deze voorwaarden? Dan moet je een toelatingsproef afleggen. Die proef gaat na of je de nodige kennis en vaardigheden bezit voor een graduaatsopleiding. Een volledige lijst van geldige studiebewijzen en meer informatie over de toelatingsproef vind je hier.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar en
wanneer?

Deze opleiding wordt aangeboden in:

 • Gent campus Schoonmeersen (dag- en avondonderwijs)
 • Aalst (dagonderwijs) - vanaf september 2021 (onder voorbehoud)

Ontdek onze campussen →

H


Hulp nodig bij
je studiekeuze?

chat met een lector →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
mail naar joeri.sens@hogent.be of voor alle andere praktische vragen naar info@hogent.be