Facebook Pixel Een opleiding starten in februari? Het kan! - Hogeschool Gent
Foto Een opleiding starten in februari? Het kan!

Starten in februari? Het kan!

S

Starten in februari? Het kan!

In een opleiding instromen in februari? Het kan! Ben je een late beslisser? Vallen de examen­resultaten tegen? Is je opleiding niet helemaal zoals je had gewenst? Ben je op zoek naar meer praktijk? Actie is het codewoord! Voorkom dat je je 60 studiepunten kwijtspeelt.

Het leven is te kort om te wachten tot het volgende academie­jaar om aan een opleiding te beginnen. Stroom daarom in februari in een opleiding in. Zo hoef je geen volledig academiejaar overboord te gooien. In bepaalde gevallen kan je ook je leerkrediet nog deels recupereren.

Start je opleiding in februari

Voor bijna alle opleidingen van HOGENT is het mogelijk om in te stromen in het tweede semester. Uiteraard onder bepaalde voorwaarden. Die worden in de loop van november op deze pagina bekendgemaakt.

Schrijf bij voorkeur in voor de start van het tweede semester, begin februari. De lessen van het tweede semester gaan van start op 13 februari. Hoe langer je wacht om in te schrijven, hoe groter de kans dat je niet alle opleidings­onderdelen kan opnemen.

Wie binnen de Associatie Universiteit Gent heroriënteert, doet dit het best voor 1 maart. Daarna moet opnieuw het vaste inschrijvings­bedrag worden betaald.

Voordelen

  • Wanneer je instapt in februari, verspil je geen tijd en leerkrediet aan een opleiding die je niet ligt. Meer zelfs: is dit jouw eerste jaar hoger onderwijs en heroriënteer je tussen 1 december en 15 maart? Dan krijg je de helft van de studiepunten terug van de opleidingsonderdelen waarvoor je in semester 1 geen examens hebt afgelegd. 
  • Door nu al over te stappen, proef je alvast van deze opleiding en ontdek je meteen of deze opleiding bij je past. Zo ben je in september helemaal zeker van je keuze.
  • De credits die je dit academiejaar in juni of augustus behaalt, zijn mooi meegenomen: eens ze verworven zijn, hoef je deze opleidingsonderdelen niet meer te hernemen. Zo verlicht je dus je studieprogramma voor de komende jaren.

Nadelen

  • Het lessenrooster sluit soms iets minder goed aan: het is mogelijk dat je hier en daar een springuur hebt. Als dat zo is kan je tijdens die uren natuurlijk terecht in onze bibliotheek of resto's om te studeren of aan je projecten te werken.
  • Je examenrooster kan soms wat minder evident gespreid zijn. Jouw rooster ken je ruim vooraf zodat je je hierop kan voorbereiden.
Kan je nog vrijstellingen krijgen?

Je hoeft in veel gevallen niet van nul te herbeginnen. Volg je een academische opleiding binnen hetzelfde vakgebied of een opleiding die aanleunt bij je nieuwe opleiding en heb je voor enkele opleidings­onderdelen toch een credit behaald? Dan kan je misschien vrijstellingen krijgen.

Meer info over vrijstellingen

Impact op je leerkrediet, groeipakket en studietoelage.

Het aantal studiepunten waarvoor je elk academiejaar bent ingeschreven kan van belang zijn voor bepaalde rechten als student. Hou er dus rekening mee dat heroriënteren een impact kan hebben op je leerkrediet, groeipakket (vroegere kinderbijslag), studiegeld of studietoelage.

Meer info over de impact

Impact op je drempelpakket.

Vanaf academiejaar 2023-2024 geldt er een nieuwe regelgeving in het hoger onderwijs, waar ook het drempelpakket deel van uitmaakt. Maar wat is dat drempelpakket? En hoe ziet mijn drempelpakket eruit als ik start in semester 2 met een opleiding?

Meer info over de knip
en het drempelpakket

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Van opleiding veranderen
Wil je graag van opleiding veranderen? Het is belangrijk om de juiste studiekeuze te maken en je daarbij eventueel te laten begeleiden. Het is geen ramp als je dan toch een verkeerde keuze hebt …
Heroriƫnteren, uitschrijven of stopzetten
Terug te betalen studiegeld bij uitschrijving, stopzetting of wijziging van je opleiding. Neem voor meer info contact op met het studentensecretariaat van jouw faculteit.
Flexibel studeren
Als student verdien je een goede begeleiding en maximale kansen om je opleiding tot een goed einde te brengen. Daarom biedt HOGENT tal van mogelijk­heden om je studie­loopbaan op een …
Studie(keuze)advies
Weet je echt niet welke studie bij je past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je van opleiding veranderen of wil je nog iets bijstuderen? Wil je advies over regelgeving of opleidingen …
Studiebegeleiding
Wil je een vlotte start in het hoger onderwijs? Wil je een goede studie­aanpak met grotere kans op slagen? Onze studie­begeleiders helpen je graag op weg. Je kan zowel in groep als …