Facebook Pixel IT-helpdesk - Hogeschool Gent
Foto IT-helpdesk

Dringend IT-probleem? Welkom bij de IT-helpdesk.

D

Dringend IT-probleem? Welkom bij de IT-helpdesk.

Er is heel wat ondersteuning voor jouw digitale studentenleven.

Bekijk voor gebruik ook eens de gebruiksregels van het HOGENT-netwerk en het AUGent-reglement inzake gebruik van de ICT-infrastructuur.

Bij inschrijving wordt er voor iedere student een HOGENT-account aangemaakt. Dat account wordt gebruikt om allerlei toepassingen te gebruiken, je HOGENT-mails te lezen, ...

Je account is als het ware je digitale identiteit. Draag er goed zorg voor, want privacy begint met een goede 'digitale hygiëne'. Tips over digitale hygiëne, vragen over veilig internetten en een overzicht van actuele cyberrisico's vind je op www.safeonweb.be.

Onze IT-dienst heeft voor de beveiliging van je account een nauwe samenwerking met Microsoft, waardoor steeds actuele technologie ingezet kan worden om je account en wachtwoord te beveiligen. Dit alles gebeurt uiteraard onder de strengste normen van informatieveiligheid en privacy (zie ook de privacyverklaring).

MFA: multifactorauthenticatie

HOGENT maakt voor online beveiliging van haar interne platformen gebruik van multifactorauthenticatie (MFA). In onze handleiding vind je stap voor stap hoe je je Microsoft 365-account kunt beveiligen met de Microsoft Authenticator-app. Hiervoor heb je een smartphone nodig waarop de Microsoft Authenticator-app geïnstalleerd kan worden.

multifactorauthenticatie instellen

Wachtwoord wijzigen of herstellen

Heb je wachtwoordproblemen? Ben je je wachtwoord vergeten? Wil je een ander wachtwoord? Of heb je schrik dat je gegevens gecompromitteerd zijn? Klik dan op de knop hieronder om te zien hoe je je wachtwoord kan aanpassen.

wachtwoord wijzigen of herstellen

Tips & Tricks

Om je toestel helemaal klaar te maken voor HOGENT-raden we aan om:

  • Antivirussoftware te installeren. Er wordt een gratis versie aangeboden op het softwareportaal academicsoftware.eu.
  • Het Officepakket te installeren. Je kan een gratis installatiebestand downloaden op office.com.
  • Te connecteren met Eduroam eens je op de campus bent. Zie daarvoor het blokje 'Connectiviteit' hieronder.

VPN: virtual private network

HOGENT gebruikt voor sommige toepassingen VPN om een beveiligde verbinding van thuis te maken met het HOGENT-netwerk. Met een VPN (Virtual Private Network) creëer je een versleutelde tunnel tussen jouw apparaat en de server van HOGENT. Op die manier kan niemand zomaar bij jouw gegevens.

VPN instellen

Draadloos netwerk EDUROAM voor HOGENTenaars

EDUROAM is een internationaal project dat staat voor "EDUcational ROAMing".
Via Eduroam kunnen studenten en personeelsleden draadloos verbinding maken met het internet in alle deelnemende hogescholen en universiteiten. Inloggen gebeurt met het e-mailadres van de onderwijsinstelling (bv. james.bond@student.hogent.be).

Heb je problemen om te verbinden met EDUROAM? Lukte het vorig academiejaar wel en nu plots niet meer om te verbinden? Met de CAT-tool van EDUROAM zal voor jou een verbinding gemaakt worden, 100 % garantie op succes!

Draadloos netwerk HGGuest voor externen

HGGuest is het draadloze netwerk van HOGENT voor genodigden en externen. Het is een open draadloos netwerk, maar om op het internet te kunnen, moeten gebruikers zich registreren waarna ze een tijdelijke account krijgen die 24 uur geldig blijft. Met dat account kunnen ze zich aanmelden op de portaalpagina.

Bekabeld internet via Campus Connect

Campus Connect biedt de mogelijkheid aan HOGENTenaars en UGentenaars om vanaf bepaalde locaties via de kabel op het internet te surfen. De locaties worden aangeduid met het logo hiernaast (of aangegeven door groene markeringen bij de aansluitpunten).

Je hoeft geen extra software te installeren. Wel dien je je kenbaar te maken via een aanmeldportaal. Zonder authenticatie is er geen toegang tot het internet noch tot interne HOGENT-bronnen. Dus ook voor e-mail, Chamilo of iBamaflex moet je je eerst aanmelden.

Verbinding maken is eenvoudig: verbind je laptop met de netwerkkabel via de Campus Connect-poort en meld je aan met gebruikersnaam en wachtwoord (zonder authenticatie).

Printen, kopiëren en scannen kan op alle campussen van HOGENT. Voor prints betalen studenten:

  • A4-formaat zwart-wit: 5 eurocent
  • A3-formaat zwart-wit: 10 eurocent
  • A4-formaat kleur: 20 eurocent
  • A3-formaat kleur: 40 eurocent

Studenten zetten eerst geld op hun e-purse via epurse.hogent.be. Bij identificatie met de studenten- of campuskaart aan een multifunctionele printer wordt het saldo van de e-purse geraadpleegd.

Printen gebeurt via de volgende virtuele printers:

  • EDU_ZWART-WIT voor afdrukken in zwart-wit
  • EDU_KLEUR voor afdrukken in kleur
  • ADM_ZWART-WIT voor afdrukken in zwart-wit (administratief personeel)
  • ADM_KLEUR voor afdrukken in kleur (administratief personeel)

De virtuele printers staan standaard ingesteld op de pc's in de bibliotheken. Met een laptop kan je afdrukken via de knop web print op epurse.hogent.be of door een e-mail te versturen naar mobielprinten@hogent.be.

Is er een probleem met een printer, een opwaardeerautomaat of het e-pursesysteem? Neem contact op met een bibliotheekmedewerker, onthaalmedewerker of medewerker van een servicepunt. Zij kunnen je de eerste ondersteuning geven.

In het softwareportaal academicsoftware.eu vind je op één handige plek allerlei software die aan HOGENT gebruikt wordt. Vanuit het portaal kan je de software makkelijk downloaden en installeren. Het softwareportaal heeft ook een eigen helpdesk waar je terechtkan voor opstart- of installatieproblemen bij eender welke applicatie. Deze specialisten kunnen je ondersteunen bij elk van de meer dan 200 applicaties!

Dit portaal wordt steeds aangevuld met nog meer software die je nodig hebt voor je opleiding of andere interessante softwaredeals.

Meer info en prijzen

logo rita revolte helpdesk it

Revolte IT-advies

RITA is de helpdesk speciaal van studenten voor studenten. RITA is een samenwerking tussen Revolte en HOGENT om studenten te ondersteunen. Heb je problemen met aanmelden met het HOGENT-netwerk? Of heb je vragen over de werking van het leerplatform Chamilo, OneDrive of andere applicaties op je digitale werkplek? Je medestudenten staan klaar om al je vragen te beantwoorden! 

Fysiek
Je vindt deze op dinsdag en donderdag, van 17 tot 19 uur in de bibliotheek op campus Schoonmeersen (tweede verdieping aan de docentendesk).

Digitaal
Liever digitaal? Stuur dan een e-mail naar rita@hogent.be.

Alles over internet, academic software, je officepakket, printen op de campus en meer vind je ook op het leerplatform Chamilo.

Helpdesk voor personeel

Personeelsleden vinden alle info over de IT-helpdesk - p(IT)stop - op het intranet.

Op zoek naar een nieuwe laptop voor je opleiding?

Op zoek naar een nieuwe laptop voor je opleiding?

 

We helpen je graag! Als student aan HOGENT heb je voor heel wat opleidingen een laptop nodig. Daarom heeft HOGENT een laptopproject lopen in samenwerking met AcademicShop en CampusShop. In samenspraak met de hogeschool gaan de externe partners op zoek naar toestellen bij topmerken die minstens drie jaar geschikt zijn binnen de gekozen opleiding.

Het belangrijkste verschil tussen beide aanbieders is de ondersteuning en garantie. Dat verschil verklaart ook het onderscheid in prijs, naast de verschillende technische specificaties. Zowel de financiële afhandeling van de aankoop als de dienst na verkoop gebeurt rechtstreeks met de bedrijven.

Niemand is verplicht een toestel aan te kopen via het laptopproject. Het is een vrijblijvend aanbod. Heb je al een laptop en voldoet die net niet aan deze criteria? Neem contact op met de opleidingscoördinator om te polsen of je toch kan starten met jouw model, of start met je eigen laptop, maar houd er rekening mee dat je mogelijk later in je opleiding alsnog een ander of krachtiger toestel zal moeten aankopen

HOGENT heeft geen specifiek aanbod voor Apple-toestellen. Als student krijg je bij Apple wel een standaardstudentenkorting. Let op! Sommige opleidingen stellen specifieke voorwaarden voor het gebruik van een Apple-toestel, andere opleidingen staan het gebruik van Apple niet toe.

Modellen.

Basic

  • geïntegreerde webcam
  • min. dual (2) core processor met 4 Threads en 4 MB shared cache
  • min. 8 GB
    RAM-geheugen
  • min. 128 GB SSD
  • scherm van
    14 of 15 inch
  • Ingebouwde ethernetpoort of 
    USB-ethernetadapter
  • interne
    grafische
    kaart
     
     
     

All-round

  • geïntegreerde webcam
  • min. quad (4) core processor met 8 Threads en 8 MB shared cache
  • min. 16 GB
    RAM-geheugen
  • min. 256 GB SSD
  • scherm van
    14 of 15 inch
  • Ingebouwde ethernetpoort of 
    USB-ethernetadapter
  • dedicated (aparte) grafische kaart
    met minimaal 2 GB videogeheugen

    (of gelijkwaardige geïntegreerde grafische kaart)
     
     

Pro*

  • geïntegreerde webcam
  • min. hexa (6) core processor met 12 Threads en 12 MB shared cache
  • min. 16 GB
    RAM-geheugen
  • min. 512 GB SSD
  • scherm van min. 15 inch
    (resolutie 1920 x 1080)
  • Ingebouwde ethernetpoort of 
    USB-ethernetadapter
  • dedicated (aparte) grafische kaart
    met minimaal 4 GB videogeheugen

    (6 GB aanbevolen bij gebruik van 3D-software)
    (8 GB aanbevolen bij simultaan gebruik van CAD-software)

* Bij gebruik van CAD-software is een muis verplicht.

Welke laptop voor welke opleiding?

Overzicht van de laptopverplichtingen per opleiding.
  Laptop
verplicht?
Model Mac-toestel
toegestaan?
Accounting administration - Basic Ja*
Biotechnologie - Basic Afgeraden*
Bouwkundig tekenen Ja Pro Afgeraden*
Elektromechanische systemen Ja Pro Afgeraden*
Educatieve graduaatsopleiding Ja Basic Ja*
HVAC-systemen Ja All-round Niet compatibel
Juridisch-administratieve ondersteuning Ja Basic Afgeraden*
Marketing- en communicatiesupport Ja Basic Afgeraden*
Productiebeheer Ja Basic Afgeraden*
Programmeren Ja Pro Afgeraden*
Systeem- en netwerkbeheer Ja Pro** Afgeraden*
Werforganisatie Ja All-round Afgeraden*
Winkelmanagement Ja Basic Afgeraden*

* Bepaalde software werkt alleen onder een Windows-besturings­systeem. Voor Mac-toestellen is Parallels Desktop vereist. Deze software kan na inschrijving worden aangekocht met studenten­korting via ons software­portaal

** 32 GB RAM aanbevolen

Overzicht van de laptopverplichtingen per opleiding.
  Laptop
verplicht?
Model Mac-toestel
toegestaan?
Agro- en biotechnologie:
dierenzorg, landbouw, voedingstechnologie, plantmanagement
JA Basic JA*
Agro- en biotechnologie: groenmanagement (niet van toepassing voor plantmanagement) JA Pro JA**
Bedrijfsmanagement JA All-round Afgeraden*
Biomedische laboratoriumtechnologie JA All-round JA*
Chemie JA Basic**** Afgeraden**
Elektromechanica JA Pro JA**
Ergotherapie JA All-round JA*
Houttechnologie JA Pro***** Neen
Kleuteronderwijs JA Basic JA*
Lager onderwijs JA Basic JA*
Logopedie en audiologie JA Basic JA*
Medische technologie JA Basic Afgeraden
Modetechnologie JA Pro Afgeraden
Organisatie & management JA All-round Afgeraden*
Orthopedagogie JA Basic JA*
Retailmanagement JA All-round Afgeraden*
Secundair onderwijs: onderwijsvakken plastische opvoeding, project kunstvakken JA All-round
of Pro
JA*
Secundair onderwijs: onderwijsvak informatica JA Basic**** JA*
Secundair onderwijs: alle andere onderwijsvakken en verkort traject JA Basic JA*
Sociaal werk JA Basic JA*
Textieltechnologie JA Pro Afgeraden
Toegepaste informatica JA Pro JA***
Vastgoed - afstudeerrichting landmeten JA Pro Afgeraden
Vastgoed - afstudeerrichting vastgoed JA Pro JA**
Verpleegkunde JA Basic JA*
Verpleegkunde - brugopleiding (10j beroepservaring) - Basic JA*
Verpleegkunde - brugopleiding (5j beroepservaring) - Basic JA*
Voedings- en dieetkunde JA All-round JA*

* Bepaalde software werkt alleen onder een Windows-besturings­systeem. Voor Mac-toestellen is Parallels Desktop vereist. Deze software kan na inschrijving worden aangekocht met studenten­korting via ons software­portaal

** Macbook Pro, Processor i7 (Quad Core), min. 16GB RAM-geheugen, min. 15 inch-scherm, min. 256GB SSD harde schijf, Parallels Desktop vereist (deze software kan na inschrijving worden aangekocht met studenten­korting via ons software­portaal)

*** Voor iOS 9-development wordt OS X E1 Capitan gebruikt. MacBook Air of MacBook Pro (recente versie), Intel i5-8xxx, i7-7xxx of i7-8xxx met minstens 4 processorkernen, min. 16GB RAM, SSD-schijf (draaien van virtuele machines). In de specialisatie System & Network Administrator wordt software gebruikt die niet werkt op een Mac-toestel met M1-chip.

**** Basic model, maar met 16 GB RAM-geheugen en 256 GB opslagcapaciteit

***** Min. 100 GB vrije schijfruimte; Grafische kaart moet van NVIDIA zijn.

Overzicht van de laptopverplichtingen per opleiding.
  Laptop
verplicht?
Model Mac-toestel
toegestaan?
Bachelor na bachelor intensieve zorgen en spoedgevallenzorg - All-round JA*
Bachelor na bachelor internationaal bedrijfsmanagement JA Basic JA*
Bachelor na bachelor toegepaste fiscaliteit JA Basic JA*
Bachelor na bachelor zorgmanagement - All-round JA*
Permanente vorming energiedeskundige type A JA All-round JA**
Permanente vorming proefdierkunde - Basic JA*
Postgraduaat digitale marketing JA Basic JA*
Postgraduaat GEO-ICT JA Pro JA**
Postgraduaat HR voor kmo's JA Basic JA*
Postgraduaat IT-management JA Basic JA*
Postgraduaat niet-confessionele zedenleer JA All-round JA*
Postgraduaat ondernemen JA Basic JA*
Postgraduaat trendanalyse en implementatie JA Basic JA*
Postgraduaat vastgoedbeheer JA All-round JA**

* Bepaalde software werkt alleen onder een Windows-besturings­systeem. Voor Mac-toestellen is Parallels Desktop vereist. Deze software kan na inschrijving worden aangekocht met studenten­korting via ons software­portaal

** Macbook Pro, Processor i7 (Quad Core), min. 16GB RAM-geheugen, min. 15 inch-scherm, min. 256GB SSD harde schijf, Parallels Desktop vereist (deze software kan na inschrijving worden aangekocht met studenten­korting via ons software­portaal)

Financiële ondersteuning.

Voor de aankoop van een laptop kan je ook een afbetaling of financiële ondersteuning aanvragen. Studenten kunnen deze financiering aanvragen via zorg@hogent.be.