Facebook Pixel Computervereisten graduaat programmeren - Hogeschool Gent
Foto Computervereisten graduaat programmeren

Computervereisten graduaat programmeren.

C

Computervereisten graduaat programmeren.

In een praktijkgerichte opleiding is een eigen laptop onmisbaar. Die breng je verplicht mee naar de lessen. Zo kan je altijd aan de informatie die digitaal gedeeld wordt en neem je deel aan de oefeningen. Het zorgt er ook voor dat je makkelijk thuis, op kot en in de bib kan werken.
 

Als HOGENT-student kan je gratis licenties krijgen via Academic Software (bv. voor Windows 11 of Boot Camp). 

Windows

  • CPU: minimaal Intel i5, i7, i9 of AMD Ryzen 5, 7, 9
  • Intern geheugen: minimaal 16 GB RAM
  • SSD: minimaal 512 GB
  • Besturingssysteem: Windows 11
    Als HOGENT-student kan je een gratis licentie krijgen van Windows 11
  • Een ingebouwde camera met microfoon is sterk aangeraden
  • Aparte GPU is niet vereist
  • Maak zelf een goede afweging over de grootte van je scherm: een groot scherm werkt comfortabel, maar is minder praktisch om te vervoeren.

Heb je momenteel een laptop met slechts 8 GB RAM en/of een gewone harde schijf (i.p.v. SSD)? Dan kan je wel starten aan de opleiding, maar in het tweede jaar zal je toestel ontoereikend zijn.

Heb je nu een laptop die nog is uitgerust met Windows 10? Dat vormt op dit moment nog geen probleem.

Mac

Het gebruik van een Mac met een Apple M(x)-processor wordt momenteel niet actief ondersteund binnen onze opleiding. Als je nog een (iets oudere) Mac met een Intel-processor bezit, dan kan je Windows 11 installeren met Boot Camp. Als HOGENT-student kan je hiervoor gratis licenties bekomen.

Kocht je net een Mac met een Apple M(x)-processor? Dan zal je wellicht problemen ervaren. Tijdens bepaalde lessen en evaluaties moet je een "native" Windows 11 gebruiken. Soms zal het volstaan om thuis over een Windows 11-oplossing te beschikken of om Windows 11 onder Parallels* te draaien. Met een M(x)-Mac kan je alvast starten aan de opleiding, maar ga je best snel op zoek naar een Windows-laptop. 

*Via Academic Software kan je een goedkopere licentie voor Parallels vinden, maar besef dat Parallels op een M(x)-processor voor je studie geen sluitende oplossing biedt.

Ben je nog op zoek naar een nieuwe laptop? HOGENT heeft een laptopproject in samenwerking met AcademicShop en CampusShop.