Facebook Pixel Toegepaste informatica - Hogeschool Gent
Foto Toegepaste informatica

Toegepaste informatica.

T

Toegepaste informatica.

Een van de belangrijkste competenties van de IT'er van morgen is zijn flexibiliteit. Zijn vermogen om zich snel aan de veranderingen aan te passen en om vlot nieuwe technologieën te leren.

De opleiding biedt je in het eerste modeltraject een heel stevige en brede basiskennis over uiteenlopende IT-onderwerpen: cybersecurity, artificiële intelligentie, big data, development (Java, .NET, Python), operations (Linux, Windows Server).

Waarom? Omdat de IT-wereld razendsnel verandert. Een van de belangrijkste competenties voor de 'IT'er van morgen is daarom zijn flexibiliteit. Zijn vermogen om zich snel aan deze veranderingen aan te passen en om vlot nieuwe technologieën aan te leren. Dat kan alleen maar als hij of zij over een stevige IT-basis beschikt.

Vanaf het tweede jaar bouw je daarop verder en kies je via verschillende keuzepakketten de specialisatie uit die jij voor ogen hebt.

Tijdens de opleiding leer je denken en doen als een professionele IT’er. Je wordt een dynamische persoonlijkheid die breed kan denken en meepraten met het management. Je doet bedrijfseconomische inzichten op. Neem bijvoorbeeld het vak costing. Tijdens deze lessen word je je bewust van de verschillende kostprijzen voor IT-oplossingen.

Je schaaft aan je communicatievaardigheden en leert in cocreatie met klanten en het werkveld nieuwe toekomstgerichte ‘smart solutions & applications’ ontwikkelen. We stomen je klaar voor de toekomst van IT, ook voor functies die misschien nu nog helemaal niet bestaan.

Sfeerbeeld
"Als ik de inhoud van de opleiding bekeek, was het vooral het prak­tische dat me aansprak. Vanaf dag één coderen, echt beginnen met het ontwikkelen van iets en kijken naar alle verschillende technologieën."

Floris Verhoeven
oud-student en freelance developer web en mobile

Schrijf je meteen in

Geen tijd om voltijds te studeren? Check deze opleiding in afstandsleren. Wie wel voor voltijds dagonderwijs gaat, kan nu ook kiezen om altijd online les te volgen.

Van young potential
naar IT-professional.

Als IT'er moet je snel kunnen schakelen, vooruit denken, creatief zijn én een kei in je IT-specialisatie. HOGENT geeft je hiervoor alle tools.

Bekijk het volledige programma

Van young potential
naar IT-professional.

Als IT'er moet je snel kunnen schakelen, vooruit denken, creatief zijn én een kei in je IT-specialisatie. HOGENT geeft je hiervoor alle tools.

Bekijk het volledige programma

Via keuzepakketten naar het jobprofiel dat bij je past.

In het eerste semester van het tweede modeltraject begint je persoonlijk traject en maak je een eerste belangrijke keuze: development of IT-operations.

Er volgt een bijkomende keuze in het tweede semester.

Je kan ofwel je kennis verdiepen

 • via het keuzetraject web development
  (web & mobile development, geavanceerd programmeren in Java, .NET, ...)
 • via het keuzetraject system & network administration (complexe IT-infrastructuur of datacenters opzetten, configureren en beveiligen).

Of je kan je kennis verbreden:

 • via het keuzetraject artificial intelligence & data engineering
  (AI, big data, ...)
 • via het keuzetraject ERP development
  (e-business, content management systems, ERP).

In het derde modeltraject maak je een laatste keuze en werk je je opleiding af in een van de zes keuzeprofielen uit het schema hieronder. Elk van die zes profielen maakt van jou een specialist in een specifiek IT-domein.

Leuk extraatje: naast het traject van je keuze kan je nog een extra keuzevak volgen zoals e-marketing, business start up IT, mobile application development: IOS, … Of samen met buitenlandse studenten een internationaal project uitwerken vanuit je thuisbasis of tijdens een kort verblijf in het buitenland (=IP-project).

Tal van mogelijkheden dus om een opleiding op maat van jouw dromen samen te stellen.

modeltraject 1 modeltraject 2 (semester 1) modeltraject 2 (semester 2) modeltraject 3
IT-essentials
communicatie
business
Development Web development Mobile & enterprise developer
Mainframe-expert
Artificial intelligence
& Data engineering
AI & Data engineer
Mainframe-expert
ERP Development Functional & business analist
Mainframe-expert
IT-operations System & network administration
Database administrator
System & network administrator
Mainframe-expert
Artificial intelligence
& Data engineering
AI & Data engineer
Mainframe-expert
Projecten, IT-professional, Stage, Bachelorproef

Match ik met toegepaste informatica?

1

Familie en vrienden komen spontaan bij jou als hun computer tegenpruttelt.

2

Op je smartphone staan de nieuwste technische snufjes en apps.

3

Een nieuwe website? Jij kijkt naar het design, de front-end en ook naar de back-end die erachter zit.

4

Moedertaal? Java. Favoriete dier? Python. Lievelingskleur? Ruby.

5

IT is je passie. Daarom wil je jezelf steeds updaten. Zodat je op de hoogte blijft van de laatste nieuwe ontwikkelingen.

6

Je bent mateloos gefascineerd door artificiële intelligentie. Wat daar allemaal mee mogelijk is!

Praktijk.

Vakoverschrijdend projectwerk

is een vaste waarde in de opleiding. Van bij het begin werk je aan twee verschillende projecten (system engineering lab + development project) die je stimuleren om competenties uit verschillende opleidingsonderdelen te combineren. Die projecten voer je uit in groep. Zo leer je van en met elkaar. De projecten vertrekken steeds vanuit echte cases in een authentieke context.

Vanaf het tweede jaar heeft elke keuzetraject een apart project en neemt de complexiteit ook toe. Je voert deze projecten uit in samenspraak met het bedrijf dat de case aanlevert. Je zal dus nauwe contacten onderhouden met het bedrijf en geleidelijk aan ook zelfstandiger beginnen werken.

In het derde modeltraject is er naast het specifieke project van je keuzepakket ook een samenwerkingsproject met de studenten uit andere IT-disciplines. Je voert dan drie weken in een gesimuleerde werkplek op HOGENT opdrachten uit.

Levenslang leren en up-to-date blijven

Als je in de IT-sector werkt, moet je levenslang leren. Daar kun je niet onderuit. Ook na je opleiding moet je je blijven bijscholen en op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen.

Wij helpen je daarmee op weg door je in contact te brengen met professionals via vakbeurzen, summer schools en gastcolleges. Zo volgt de opleiding de hartslag van de IT-sector op de voet.

Tijdens de opleiding stimuleren we je om internationale vakbeurzen te bezoeken zoals Devoxx, Infosecurity, Microsoft Days, Config Management Camp, GSE-conferenties, Mobile World-congres, Cisco Live , ... Dat zijn evenementen waarop professionals samenkomen om de nieuwste zaken uit te wisselen.

Trajectweek: masterclasses uit de bedrijfswereld

In je derde jaar, net voor je op stage vertrekt, krijg je een hele week les van mensen uit de bedrijfswereld. Tijdens die masterclasses kun je je verder verdiepen in de topics die jou het meest interesseren, zoals security, business intelligence, big data, chatbots, ...

Bedrijfsstage: proeven van het echte werkleven

De bedrijfsstage is de kers op de taart. Je krijgt geen afgelijnde opdrachten meer maar voert drie maanden lang IT-projecten uit op de werkvloer. De finale test om je competenties aan de praktijk te toetsen.

Je schrijft in het derde jaar ook een bachelorproef. Daarmee bewijs je dat je een bestaande of innovatieve (IT-)oplossing op een methodologisch correcte manier en met kritisch oog kan onderzoeken, evalueren en (her)ontwerpen of optimaliseren. De bachelorproef vormt samen met je stage het sluitstuk van je opleiding.

Uniek in Vlaanderen.

Het keuzepakket mainframe-expert kan je alleen maar aan HOGENT volgen. Wie hiervoor gaat, kiest in het eerste semester van het derde modeltraject automatisch ook voor duaal leren of werkplekleren.

Uniek in Vlaanderen.

Het keuzepakket mainframe-expert kan je alleen maar aan HOGENT volgen. Wie hiervoor gaat, kiest in het eerste semester van het derde modeltraject automatisch ook voor duaal leren of werkplekleren.

Onze troeven.

Coaching

De opleiding blinkt uit in coaching. We begeleiden je in je persoonlijke en professionele groei. Je bouwt een portfolio op dat inzicht geeft in je sterktes en zwaktes.

 

Cybersecurity

We zetten vanaf het eerste jaar in op cybersecurity. Hoe werken cybercriminelen en hoe ga je daarmee om als systeembeheerder, als webdesigner, ...

IT-Lab

Buiten de lessen kan je je volledig laten gaan in ons IT-Lab: een experimenteerzone op de campus. Je kan er experimenteren met nieuwe technologieën zoals de Hololens, AR (augmented reality), VR (virtual reality), smart living, drones, ...

Netwerklab

Het nieuwe netwerklabo van onze specialisatie system & network administration is een authentieke serveromgeving voorzien van de nodige bekabeling, nieuw aangekochte toestellen zoals Cisco-routers en switches, en twee mooie server racks.
Studenten kunnen hier bijvoorbeeld zelf servers aaneenschakelen. En ook hier komt cybersecurity aan bod. Zo proberen studenten in ploeg elkaar te hacken. Dankzij deze ingrepen mag HOGENT zich een waardige Cisco Academy noemen.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar?

Je kan deze opleiding volgen op onze campus in Gent of in Aalst. Je kan dus kiezen welke campus jou het meeste ligt.

bekijk onze campus Schoonmeersen Gent →
Tip: ga in gebouw B zeker eens binnen in het IT-lab en het netwerklab.

bekijk onze campus Aalst →
Tip: ga zeker eens binnen in het broeikaslokaal en bekijk het filmpje van oud-student Thomas Aelbrecht.

bezoek onze campussen →

H


Hulp nodig bij
je studiekeuze?

chat met een student →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →

Nog vragen over deze opleiding? Mail naar chantal.teerlinck@hogent.be

Wat je nog moet weten.

 • HOGENT organiseert net voor de start van het academiejaar een GRATIS opfrissingscursus wiskunde. 
  Meer informatie over de vereiste voorkennis wiskunde.
   
 • Een eigen laptop is een ab-so-lu-te must. Check de vereisten.
   
 • Alle professionele softwarepakketten van de opleiding zijn beschikbaar via HOGENT.
   
 • HOGENT haalt alles uit de kast om je internationale ervaring te laten opdoen. Check je mogelijkheden.
   
 • Alle lessen worden in het Nederlands aangeboden, maar je kan er voor kiezen om bepaalde opleidingsonderdelen in het Engels volgen.
   
 • Je kan deze opleiding ook volgen in afstandsonderwijs