Foto Toegepaste informatica

Toegepaste informatica.

T

Eén van de belangrijkste competenties van de IT'er van morgen is zijn flexibiliteit. Zijn vermogen om zich snel aan de veranderingen aan te passen en om vlot nieuwe technologieën te leren.

De opleiding biedt je in de eerste plaats een heel stevige en brede IT-basis. Waarom? Omdat de IT-wereld razendsnel verandert. Een van de belangrijkste competenties voor de “IT’er van morgen” is daarom zijn flexibiliteit. Zijn vermogen om zich snel aan deze veranderingen aan te passen en om vlot nieuwe technologieën aan te leren. Dat kan alleen maar als hij of zij beschikt over een stevige IT-basis.

Geen tijd om voltijds
te studeren? Check deze opleiding in afstandsleren.

Waarom heb je nog een stevige IT-basis nodig? Omdat de “IT’er van morgen” iemand moet zijn die breed kan denken en meepraten met het management. Je weet immers: het bedrijfsleven kan niet meer zonder IT. Sterker nog: in veel organisaties is IT de motor van het bedrijf en de IT’er de spilfiguur van de dagelijkse werking. Daarom onze keuze om je in het eerste jaar een brede stevige IT-basis aan te bieden. In het tweede jaar bouw je daarop verder en ga je via verschillende keuzepakketten de richting uit die jij voor ogen hebt.

Tijdens de opleiding leer je denken en doen als een professionele IT’er. Zo leer je in co-creatie met klanten en het werkveld nieuwe toekomstgerichte ‘smart solutions & applications’ ontwikkelen. Naast een stevige IT-basis doe je ook bedrijfseconomische inzichten op en schaaf je aan je communicatie- en managementvaardigheden. Zo ontwikkel je jezelf tot een IT'er, een dynamische persoonlijkheid, die niet alleen over een grote IT-expertise beschikt. Maar die bovendien kan bogen op sterke sociale, communicatieve vaardigheden.

Sfeerbeeld
"Als ik de inhoud van de opleiding bekeek, was het vooral het prak­tische dat me aansprak. Vanaf dag één coderen, echt beginnen met het ontwikkelen van iets en kijken naar alle verschillende technologieën."

Floris Verhoeven
oud-student en freelance developer web en mobile

Van young potential
naar IT-professional.

Naast een stevige IT-basis doe je ook bedrijfseconomische inzichten op en schaaf je aan je communicatie- en managementvaardigheden. Zo ontwikkel je jezelf tot een IT'er die niet alleen over een grote IT-expertise beschikt.

Bekijk het volledige programma

In het eerste en tweede modeltraject word je onder­ge­dom­peld in verschillende tech­nolo­gieën en IT-skills. In het tweede semester van het tweede model­traject maak je een eerste belangrijke keuze: applicatie­ontwikkeling of systeem- en netwerk­beheer. In het derde model­traject kan je kiezen uit twee pistes. 

Ofwel je kennis verdiepen:

 • via een keuzepakket mobiele applicaties (attractive Android apps, apps voor iOS, diverse mogelijkheden van Windows bijvoorbeeld Hololens)
 • via een keuzepakket systeem- en netwerkbeheer (Entreprise Linux, Windows Server, Cisco certificaten)

Elk van die vier keuzetrajecten maakt van jou een specialist in een specifiek IT-domein. Leuk extraatje: naast het traject van je keuze kan je nog een paar opleidingsonderdelen volgen zoals cybersecurity, e-marketing, ondernemen … Of samen met buitenlandse studenten een internationaal project uitwerken vanuit je thuisbasis of via een kort verblijf in het buitenland (=IP project). Tal van mogelijkheden dus om een opleiding op maat van jouw dromen samen te stellen.

Ofwel ga je voor verbreding:

 • via een keuzepakket e-business (Business Software met focus op “customizing SAP”, Business Intelligence & BigData, e-commerce (nu Drupal)
 • via een keuzepakket mainframeapplicaties en –beheer (Z/OS platform)
modeltraject 1 modeltraject 2 modeltraject 3
IT-essentials
communicatie
business
IT-essentials
communicatie
business
IT-essentials
communicatie
business
keuzepakket applicatieontwikkeling keuzepakket mobiele applicaties
keuzepakket e-business
keuzepakket mainframeapplicaties en -beheer
keuzepakket systeem- en netwerkbeheer keuzepakket e-business
keuzepakket mainframeapplicaties en -beheer
keuzepakket systeem- en netwerkbeheer
Projecten, iTalent, Stage, Bachelorproef

Match ik met toegepaste informatica?

1

Familie en vrienden komen spontaan bij jou als hun computer tegenpruttelt.

2

Op je smartphone staan de nieuwste technische snufjes en apps.

3

Een nieuwe website? Jij kijkt naar het design, de front-end en ook naar de back-end die erachter zit.

4

Moedertaal? Java. Favoriete dier? Python. Lievelingskleur? Ruby.

5

IT is je passie. Daarom wil je jezelf steeds updaten. Zodat je op de hoogte blijft van de laatste nieuwe ontwikkelingen.

6

Je bent mateloos gefascineerd door artificiële intelligentie. Wat daar allemaal mee mogelijk is!

Praktijk.

Vakoverschrijdend projectwerk

is een vaste waarde in de opleiding. Vanaf modeltraject 1 werk je aan projecten die je stimuleren om competenties uit verschillende opleidingsonderdelen te combineren. Die projecten voer je uit in groep. Zo leer je van en met elkaar. De projecten vertrekken steeds vanuit echte cases in een authentieke context. In het eerste jaar ontwikkel je een game. Vanaf het tweede jaar neemt de complexiteit toe en werk je aan projecten aangeleverd door externe klanten of bedrijven. Die projecten voer je uit in samenspraak met het bedrijf dat de case aanlevert. Je zal dus nauwe contacten onderhouden met het bedrijf en geleidelijk aan ook zelfstandiger beginnen werken.

Levenslang leren en up-to-date blijven

Als je in de IT-sector werkt moet je levenslang leren. Daar kun je niet onderuit. Ook na je studies moet je je blijven bijscholen en op de hoogte blijven van de laatste nieuwe ontwikkelingen. We helpen je daarmee op weg door je in contact te brengen met professionals via vakbeurzen, summer schools en gastcolleges. Zo volgt de opleiding de hartslag van de IT-sector op de voet. Tijdens de opleiding stimuleren we je om internationale vakbeurzen te bezoeken zoals Devoxx, Infosecurity, Microsoft Days, Config Management Camp, GSE-conferenties, Mobile World congres, Cisco Live , ... Dat zijn evenementen waarop professionals samenkomen om de nieuwste zaken uit te wisselen.

Trajectweek: masterclasses uit de bedrijfswereld

In je derde jaar, net voor je op stage vertrekt, krijg je een hele week les van mensen uit de bedrijfswereld. Tijdens die masterclasses kun je je verder verdiepen in de topics die jou het meest interesseren, zoals: security, business intelligence, big data, chatbots,...

Bedrijfsstage: proeven van het echte werkleven

De bedrijfsstage is de kers op de taart. Je krijgt geen afgelijnde opdrachten meer maar voert drie maanden lang IT-projecten uit op de werkvloer. De finale test om je competenties aan de praktijk te toetsen. Je schrijft in het derde jaar ook een bachelorproef. Daarmee bewijs je dat je een bestaande of innovatieve (IT-)oplossing op een methodologisch correcte manier en met kritisch oog kan onderzoeken , evalueren en (her)ontwerpen of optimaliseren. De bachelorproef vormt samen met je stage het sluitstuk van je opleiding.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Waar kan je deze opleiding volgen?

Deze opleiding wordt aangeboden in Gent (campus Schoonmeersen) en Aalst, elk met een eigen didactische aanpak. Je kan dus kiezen welke aanpak en campus het beste bij je past.

Heb je vragen?

We helpen je graag verder! Stuur een mailtje naar margot.dedonder@hogent.be.

Zit je met vragen over je studieloopbaan? Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

Computerhulp aan huis.

Onze informaticastudenten leveren digitale assistentie aan huis en helpen zo mee de digitale kloof te dichten. Een mooi voorbeeld van community service learning in samenwerking met BEEGO.

meer informatie

Wat na je diploma?

Werken

De vraag naar IT-profielen blijft bijzonder groot. En dus ook de kans dat je snel werk vindt. Maar welk soort functie ambieer je? Hou je van het echte programmeerwerk? Of gaat je voorkeur uit naar onderhandelen met klanten? In de IT-sector vind je vast en zeker je goesting:

 • Als applicatieontwikkelaar ontwikkel je toepassingen, van ontwerp over uitvoering tot implementatie.
 • Als systeem- of netwerkbeheerder zorg je ervoor dat het netwerk vlot blijft werken. Je krijgt te maken met gebruikersrechten, beveiliging van het netwerk, optimalisering van de computerinfrastructuur, operationele beschikbaarheid en performantie.
 • Als webmaster bouw je mee aan websites, e-commerce en servicegeoriënteerde toepassingen.
 • Als helpdeskengineer beantwoord je vragen van eindgebruikers over de computerinfrastructuur, de werking van programma’s en beheerprocedures.
 • Als projectleider stuur je projectteams aan. Logisch en toekomstgericht denken vormen belangrijke vereisten voor deze functie. Maar je moet de mensen van je team ook kunnen coachen en motiveren.
 • Als trainingsverantwoordelijke leid je eindgebruikers op en maak je ze wegwijs in nieuwe IT-toepassingen.
 • Als technisch tester stel je logische en fysieke testscripts op, voert ze uit en onderhoudt ze. Daarnaast sta je in voor de analyse van testresultaten en de registratie van kwalitatief goede bevindingen.

Maar dat is niet alles. Je kunt ook researcher worden, of analist, programmeur, software developer, ICT-architect of webdesigner. Aan jou de keuze.

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! Het flexibel onderwijssysteem biedt je tal van kansen om na je bacheloropleiding je competenties te verrijken. Of een totaal nieuwe weg in te slaan. Dat kan zowel binnen als buiten HOGENT.

Een van die kansen is het postgraduaat IT-management op onze campus Schoonmeersen. Met je bachelor in de toegepaste informatica ben je daarvoor uitstekend gewapend.

Via een schakelprogramma van een voltijds academiejaar en een extra academiejaar kan je ook een masterdiploma in de industriële wetenschappen informatica behalen. Je wordt dan industrieel ingenieur. Dat opent voor jou nieuwe deuren op de arbeidsmarkt.

Ontdek alle mogelijkheden

Onze troeven.

1

HOGENT blinkt uit in coaching en begeleidt je naar persoonlijke en professionele groei. Zo bouw je bijvoorbeeld een portfolio op dat inzicht geeft in je sterktes en zwaktes. Dat portfolio is een extra troef op de arbeidsmarkt.

2

Buiten de lessen kan je je volledig laten gaan in ons IT-Lab, een experimenteerzone op de campus. Je kan er experimenteren met nieuwe technologieën zoals Hololens, AR (augmented reality), VR (virtual reality), smart living …

3

We laten je proeven van verschillende bedrijfsculturen. Zo weet je beter wat je later wilt: werken in een IT-bedrijf met allemaal experten onder elkaar. Of in een bedrijf waar je met andere disciplines moet samenwerken.

4

HOGENT investeert dagelijks in jouw toekomst. Een voorbeeld daarvan is het volledig vernieuwde netwerklab, de nieuwe habitat binnen de specialisatie systeem- en netwerkbeheer. Deze authentieke leeromgeving is voorzien van de nodige bekabeling, toestellen zoals Cisco-routers en switches, en twee mooie server racks. Het netwerklab is bovendien zo ingedeeld dat je perfect in team kan werken. Ideaal om zowel je hard als soft skills aan te scherpen. Dankzij deze ingrepen mag HOGENT zich een waardige Cisco Academy noemen.

Wat je nog moet weten.

 • HOGENT organiseert net voor de start van het academiejaar een GRATIS opfrissingscursus wiskunde. 
  Meer informatie over de vereiste voorkennis wiskunde.
   
 • Een eigen laptop is een ab-so-lu-te must. Check hier de vereisten.
   
 • Alle professionele softwarepakketten van de opleiding zijn beschikbaar via HOGENT.
   
 • HOGENT haalt alles uit de kast om je internationale ervaring te laten opdoen. Check hier je mogelijkheden.
   
 • Je kan bepaalde opleidingsonderdelen in het Engels volgen.
   
 • Je kan deze opleiding ook volgen in afstandsonderwijs