Facebook Pixel Toegepaste informatica - Hogeschool Gent
Foto Toegepaste informatica

Toegepaste informatica.

T

Toegepaste informatica.

 

De opleiding biedt je een heel stevige en brede basis­kennis over diverse IT-onderwerpen. Tijdens je studies kies je staps­gewijs voor de specialisatie die het best bij je past.

Download onze brochure

Die stevige en brede basis­kennis is écht cruciaal voor je. Het geeft je een extra troef op de arbeids­markt, want je bent hierdoor flexibel inzetbaar en leert vlot nieuwe technologieën aan. Je krijgt de basis­principes van cybersecurity, AI, big data, development (Java, .NET, Python), operations (Linux, Windows Server). Daarna besef je al gauw waarin je verder zou willen specialiseren.

Vanaf dag één bouwen we praktijk­oefeningen in. Tijdens de lessen maken we altijd voldoende tijd voor toepassingen. Geen zuivere theorie dus.

Doe je graag project- en groepswerk? Ideaal! Dat zit van begin tot eind verweven in de opleiding.

Specialiseren via keuzepakketten

Vanaf het tweede jaar zijn er verschillende keuze­pakketten. In het derde jaar word je expert in één van de vijf IT-specialisaties.

Waarom keuzepakketten en geen afstudeerrichtingen?

Specialiseren via keuzepakketten

Vanaf het tweede jaar zijn er verschillende keuze­pakketten. In het derde jaar word je expert in één van de vijf IT-specialisaties.

Waarom keuzepakketten en geen afstudeerrichtingen?

Keuze uit
vijf IT-specialisaties.

Achter elke app, website en informatica­dienst die je ooit al hebt gebruikt zit een team van developers.

Aan HOGENT leiden we developers in alle moderne technologieën op. Wil je web development leren in React met hooks, iPhone apps maken met de recentste versie van iOS en Swift of eerder in de enterprise wereld aan de slag met C# en Blazor, of Java Spring?
Het komt allemaal aan bod.

Programmeren leer je door het te doen. We laten je applicaties en websites maken voor echte klanten. Uiteraard zonder de fundamenten uit het oog te verliezen. We willen dat je basis ruim genoeg is zodat je ook vlot de technologieën van de toekomst onder de knie zal krijgen, wat die ook mogen zijn.

Voorbeeld: Elly Ye loopt stage bij Peliqan, een all-in-one dataplatform voor business teams, data teams en developers. Het platform zorgt ervoor dat klanten op een eenvoudige manier hun data kunnen raadplegen, veranderen, ophalen en updaten. Eén van haar taken is bijvoorbeeld het bouwen en ontwerpen van een user interface. Verder wordt ze ook ingeschakeld bij het testing process. Op basis van haar testdata kan het platform worden bijgestuurd.

Herbekijk haar stage takeover op instagram →

Wil je meer weten over de modernste ontwikkelingen in artificiële intelligentie? Ben je geïnteresseerd in de technologie achter AI-gegenereerde illustraties, automatische nummerplaat­herkenning of de suggesties op webshops? In onze specialiteit AI & data engineer leer je na een gedegen basis­opleiding in software­ontwikkeling en systeem- en netwerk­beheer hoe je met behulp van de Python-programmeer­taal zelf AI-modellen kan creëren én in productie brengen. Concreet ga je op een efficiënte manier big data voorbereiden en analyseren, de resultaten interpreteren en het model uiteindelijk integreren in een kant-en-klare toepassing.

Voorbeeld: Een HOGENT-studententeam nam met hun project voor het opleidings­onderdeel Data Engineering Project II, deel aan de grootste Europese beurs over IT-beveiliging.

Lees het artikel →

Als business en functional analyst word je het technisch aanspreekpunt in het bedrijf om oplossingsgericht mee te denken bij het opzetten van software­oplossingen. Door in te spelen op nieuwe ontwikkelingen in de ERP en CRM-software draag je bij tot proces­gedreven innovatie.

Je ondersteunt robuuste en efficiënte bedrijfs­processen in lijn met de business­vereisten, want je beschikt over een fundamentele kennis van de software­mogelijkheden en kan op die manier de juiste scenario's configureren.

Een aantal voorbeelden van typische jobprofielen:

  • Functional/technical consultant in
    • ERP (purchasing & inventory management, sales, logistics, production planning …)
    • Customer relationship management
    • Supply chain management
  • SAP developer (back-end & front-end)
  • Functional analyst
  • Application architect

Raak je na het eerste jaar geboeid door cybersecurity en wil je begrijpen waar precies de complexiteit zit van wereldwijd geconnecteerde systemen en netwerken? Dan is dit keuzepakket iets voor jou.

Als systeem- en netwerkbeheerder installeer je software op (virtuele) servers, al dan niet in de cloud. Je automatiseert dit, zodat je services op honderden servers tegelijk kunnen worden uitgerold.

Cyberaanvallen begrijpen is de basis om goed jouw eigen IT-systemen te kunnen beveiligen. Daarom leer je je network devices en services aanvallen met de standaard stappen die ook een hacker volgt.

Zonder mainframe draait de wereld niet. Iedereen komt hiermee gemiddeld 20 keer per dag in aanraking, bijvoorbeeld bij mobiele betalingen.

Mainframe kan je het best omschrijven als een zeer krachtige dataserver. Een machine waarbij je elke parameter zelf kan instellen en optimaliseren. Waarbij alles wordt gemonitord en gefinetuned.

Wie kiest voor mainframe zal in het laatste jaar 7 tot 8 weken werkplekleren afwisselen met lesperiodes. Daarna volgt een bedrijfsstage van drie maanden.

HOGENT is de enige hogeschool in Europa die dit pakket aanbiedt. Onze afgestudeerden zijn zeer gegeerd op de arbeidsmarkt en komen doorgaans in grote internationale bedrijven terecht.

Je campus/formule:

  • campus Schoonmeersen Gent:
    les volgen in onze grootste studentencampus
  • campus Aalst: les volgen in een gezellige en klein­schalige stads­campus
  • virtuele campus: altijd online lessen in voltijds dagonderwijs
  • zelfstudie met begeleiding: je bepaalt zelf hoe lang je over de opleiding doet en volgt afstands­onderwijs met een aantal contact­momenten na 17 uur. Volledig op eigen tempo dus!

Je campus/formule:

  • campus Schoonmeersen Gent:
    les volgen in onze grootste studentencampus
  • campus Aalst: les volgen in een gezellige en klein­schalige stads­campus
  • virtuele campus: altijd online lessen in voltijds dagonderwijs
  • zelfstudie met begeleiding: je bepaalt zelf hoe lang je over de opleiding doet en volgt afstands­onderwijs met een aantal contact­momenten na 17 uur. Volledig op eigen tempo dus!

Aan HOGENT ga je vanaf het eerste jaar de praktijk in.

Marlon en Sibian
Marlon en Sibian lopen stage bij Cegeka, een Europese speler in IT-oplossingen. Marlon werkt aan een cloud- en programmeer­opdracht. Sibian staat in voor het monitoren van bedrijfs­processen.

Bekijk deze stage op Instagram

Projectwerk en stage.

Eerste jaar

Vanaf het tweede semester ben je klaar voor projectwerk. Je werkt in kleine groepjes én onder intensieve begeleiding van onze docenten aan:

  • Project Software Development I:
    een eenvoudige en kwaliteitsvolle applicatie ontwerpen en ontwikkelen voor je klant.
  • System Engineering Lab:
    een database en webservers installeren of kleine netwerken opzetten.

Tweede jaar

Elk keuzetraject heeft een apart project en het wordt al iets complexer. Je werkt aan real cases die ons worden aangeleverd door de bedrijfswereld. Je voert deze projecten uit in samenspraak met het bedrijf en onderhoudt nauwe contacten. Geleidelijk aan zal je ook zelfstandiger beginnen te werken.

Derde jaar

Naast het specifieke project van je IT-specialisatie is er ook een samenwerkings­project met de studenten uit de andere IT-disciplines.

Net voor je op stage vertrekt, krijg je nog een reeks masterclasses uit de bedrijfswereld. Als het ware nog een deep dive in de laatste hot topics binnen de IT-sector. Onze docenten doen hiervoor een beroep op hun netwerk in de bedrijfswereld.

Je schrijft in het derde jaar ook een bachelorproef. Daarmee bewijs je dat je een bestaande of innovatieve (IT-)oplossing op een methodologisch correcte manier en met een kritisch oog kan onderzoeken, evalueren en (her)ontwerpen of optimaliseren.

De bedrijfsstage is de kers op de taart. Je krijgt geen afgelijnde opdrachten meer maar voert drie maanden lang IT-projecten uit op de werkvloer. De finale test om je competenties aan de praktijk te toetsen en te proeven van het echte werkleven.

Louise
Louise loopt stage bij Craftworkz, een bedrijf waar 'prototyping as a service' wordt ingezet. Ze doet er onderzoek naar Markerless Augmented Reality.

Bekijk deze stage op Instagram

Labo's en simulaties.

Simulatielab

Dit is een virtuele nabootsing van een IT-bedrijf voor oefeningen rond Big Data en AI.

IT-lab

Studenten kunnen hier buiten de lessen experimenteren met Arduino's, Hololens, drones, AR- en VR-brillen. Het is meteen ook een soort ontmoetingsruimte van IT'ers onder elkaar.

Netwerklab

In dit lokaal kunnen studenten zelf systemen opbouwen en afbreken in een authentieke serveromgeving met Cisco-routers en server racks.

Virtual IT Company (VIC)

Een virtueel bedrijf waarbij een datacenter wordt beheerd door tweede- en derdejaarsstudenten onder supervisie van enkele lectoren. Ze ondersteunen experimenten en projecten van andere opleidingen, maar ook van externe partners. Studenten werken hieraan mee op vrijwillige basis bovenop hun lessenprogramma. 

Bovendien kunnen laatstejaars deze infrastructuur gebruiken om te werken voor hun bachelorproef.

Onze troeven

1

Flexibel in WAAR, WANNEER en HOE je de lessen volgt.

2

De opnames van onze virtuele lessen zijn achteraf beschikbaar voor alle studenten. Ook voor studenten die de lessen on campus volgen.

3

Projectwerk: in kleine teams en met intensieve coaching van docenten.

4

Veel ruimte om zelf te experimenteren in simulatieomgevingen en praktijklokalen.

5

Stevige basis cybersecurity voor alle eerstejaars. Verdere verdieping in het keuzepakket system & network administrator.

6

Wie bij ons afstudeert, leert vlot nieuwe technologieën dankzij de brede basiskennis.

7

Ons team telt meer dan 50 experten die nauw samenwerken met de beroepssector. Via gastcolleges, projecten, stages en vakbeurzen brengen we je in contact met IT-professionals.

Ondernemende en dynamische persoonlijkheid.

Tijdens de opleiding leer je breed denken en meepraten met het management.

  • Je schaaft aan je communicatie­vaardigheden: bijvoorbeeld IT-oplossingen toelichten aan professionals, maar evengoed aan klanten of andere diensten binnen het bedrijf (en dus zonder vakjargon).
     
  • Je doet bedrijfs­economische inzichten op: tijdens de lessen word je je bijvoorbeeld bewust van de verschillende kostprijzen voor IT-oplossingen.
     
  • Ook na je studies zal je blijven bijscholen en op de hoogte willen blijven van de laatste nieuwe ontwikkelingen. We helpen je daarmee op weg door je in contact te brengen met professionals via vakbeurzen, summer schools en gastcolleges.
     
  • We halen alles uit de kast om je internationale ervaring te laten opdoen. Je kan samen met buitenlandse studenten een internationaal project uitwerken vanuit je thuisbasis of tijdens een kort verblijf in het buitenland. Pak je liever je koffers voor een langere periode? Ga dan een semester of een jaar lang studeren (of stage lopen) in het buitenland. Check nog meer internationale mogelijkheden.

Wat na je diploma?

Sfeerbeeld
Twee HOGENT-teams van de opleiding toegepaste informatica hebben de eerste én de tweede plaats weggekaapt op de Vlaamse Program­meer­wed­strijd 2024.

Meer lezen →

Werken

De vraag naar IT'ers is bijzonder groot. Maar welk soort functie ambieer je? Applicatie­ontwikkelaar, webmaster, AI & data engineer, software developer, technische tester, analist, systeem- of netwerk­beheerder of researcher? In de IT-sector vind je vast en zeker je goesting!

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan!

Via een micro degree kan je op korte termijn een extra IT-specialisatie afwerken binnen de bachelor toegepaste informatica.*

Het postgraduaat IT-management (op campus Schoonmeersen) geeft je de nodige management­inzichten om informatica­projecten te begeleiden en vergroot je kans op een leiding­gevende functies.*

Via een schakelprogramma kan je ook een masterdiploma behalen in de industriële wetenschappen informatica. Je wordt dan industrieel ingenieur. Dat opent voor jou nieuwe deuren op de arbeidsmarkt.

*Het is mogelijk om een micro degree te combineren met het postgraduaat IT-management.

Wat je zeker nog moet weten.

profielfoto Jasper

Jasper

Student

Chat met Jasper

Voorkennis en introductiecursus

Wil je je voorbereiden op een vlotte start? Bekijk dan even welke voorkennis wiskunde je nodig hebt. Je hebt steeds de mogelijkheid om een gratis introductiecursus te volgen vlak voor de start van het academiejaar.

Meer info over voorkennis wiskunde →

Laptopvereisten

Een eigen laptop is een ab-so-lu-te must. Check de vereisten voor een voldoende krachtige machine die minstens drie jaar geschikt blijft voor de opleiding. Alle professionele softwarepakketten van de opleiding zijn beschikbaar via HOGENT.

Bekijk de computer­vereisten →

Lessen in het Nederlands

Alle lessen worden in het Nederlands aangeboden, maar je kan ervoor kiezen om bepaalde opleidingsonderdelen in het Engels volgen.

Starten als militair student

Trekt - naast IT- ook de wereld van Defensie jou aan? Je hoeft geen keuze te maken tussen verder studeren en een militaire loopbaan. Als militair student kan je onze bacheloropleiding toegepaste informatica combineren met een militaire vorming. Bovendien draagt Defensie alle studiekosten én ontvang je een salaris.

Meer info over studeren als militair student →

Honoursprogramma voor leerlingen secundair onderwijs

Leerlingen secundair onderwijs die op zoek zijn naar een extra uitdaging, kunnen in het laatste jaar van hun middelbaar al bepaalde lessen meevolgen met onze eerstejaarsstudenten. Ze schrijven dan in voor een opleidingsonderdeel en leggen hiervoor ook het examen af. Wie slaagt, behaalt een creditbewijs en dus meteen ook een vrijstelling voor dat vak.

Meer info over het programma en de voorwaarden →

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W



Waar?

Wil je het liefst les volgen op de campus? Dan heb je keuze tussen campus Schoonmeersen Gent en campus Aalst.

Campus Schoonmeersen in Gent ligt vlakbij het station Gent-Sint-Pieters. Het is onze grootste studentencampus.

Bekijk campus Schoonmeersen →
Tip: ga in gebouw B zeker eens binnen in het IT-lab en het netwerklab.

Campus Aalst is een gezellige, kleinschalige stadscampus. Ze ligt dichtbij het centrum en op wandelafstand van het station en de parking Keizershallen.

Bekijk campus Aalst →
Tip: ga zeker eens binnen in het broeikaslokaal en bekijk het filmpje van oud-student Thomas Aelbrecht.

I



Inschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

K


Kwaliteitsbeoordeling
van deze opleiding

HOGENT, da's kwaliteit. Aan HOGENT werken we vanuit een open houding samen aan die kwaliteit. We durven experimenteren, leren graag uit fouten, zijn zelfkritisch en staan open voor feedback.

lees de kwaliteitsbeoordeling van deze opleiding →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Virtuele campus toegepaste informatica
Als eerstejaarsstudent in de bachelor toegepaste informatica kan je kiezen om altijd online les te volgen in voltijds dagonderwijs.
Toegepaste informatica in afstandsonderwijs

Toegepaste informatica kan je volgen in dagonderwijs of in afstandsonderwijs. Met het afstandsleren willen we volwassenen bereiken die een studie wensen te combineren met een job en/of gezin. Het …

Verkort traject toegepaste informatica

Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma toegepaste informatica …

Micro degree AI & data engineer
De micro degree AI & data engineer richt zich tot IT-professionals en bachelors of masters uit een IT-opleiding die specifiek op zoek zijn om hun AI-skills uit te breiden of te vernieuwen.
Micro degree network administrator

De micro degree network administrator richt zich tot IT-professionals en bachelors of masters uit een IT-opleiding die specifiek op zoek zijn om hun computer networking skills uit te breiden of te …

Micro degree mainframe-expert

De micro degree mainframe expert richt zich tot IT-professionals en bachelors of masters uit een IT-opleiding die op korte termijn hun kennis willen uitbreiden. De vraag naar IT'ers met mainframe …

Systeem- en netwerkbeheer

Systeem- en netwerkbeheer is een graduaat van 120 studiepunten in dag- en/of avond­onderwijs. Door de sterke praktijk- en beroeps­gerichte aanpak word je meteen uitgedaagd om je kennis …

Programmeren

Programmeren is een graduaat in dag­onderwijs (2 jaar) of avond­onderwijs (4 jaar). Door de sterke praktijk- en beroeps­gerichte aanpak word je meteen uitgedaagd om je kennis …

IT-management
In het postgraduaat IT-management krijg je de nodige management­inzichten en -vaardigheden om informatica­projecten te begeleiden en IT-management­functies uit te oefenen.