Facebook Pixel Mainframe Expert - Hogeschool Gent
Foto Mainframe Expert

Mainframe expert.

M

Mainframe expert.

Overweeg je een platform­switch en wil je je informatica­kennis omtunen naar het z/OS platform? De vraag naar IT'ers met mainframeskills klinkt heel luid vanuit de bedrijfswereld. De krachtige mainframe­computer is de basis binnen de informatica van grote bedrijven. Miljarden transacties en bedrijfskritische applicaties hebben nood aan een stabiel en performant systeem.

download de brochure →

Mainframes zijn 'alive and kicking'. Deze IT-specialisatie is een keuze­traject in het laatste jaar van onze bachelor­opleiding toegepaste informatica. De vraag om deze expertise ook aan te bieden als niche-opleiding komt helemaal vanuit het werkveld. Bedrijven ondervinden duidelijk nood aan een bijscholing over mainframeskills zonder dat dit een zware impact heeft op de work life balance van hun werknemers. Ook vanuit Nederland is er veel interesse naar onze afgestudeerden.

HOGENT is de enige hogeschool of universiteit in de Benelux die een volwaardige mainframe­opleiding aanbiedt. Dankzij de micro degree kan je de opleidings­onderdelen van het keuzetraject 'mainframe expert' apart volgen en daarvoor een attest ontvangen. De keuze voor deze heel specifieke materie is ook vaak de aanloop naar een werkplek bij één van onze partner­bedrijven.

Voor wie?

  • IT-professionals die hun kennis willen updaten of uitbreiden zonder een langdurende opleiding te moeten volgen.
  • Bachelors of masters (of minstens gestart aan diplomajaar) uit een IT-opleiding die op korte termijn een extra specialisatie­traject willen afwerken.

Het gevraagde diploma niet op zak, maar wel al jarenlang ervaring in de sector? Ook dan willen we jou de kans om mainframe expert te worden zeker niet ontzeggen. Via een intake­gesprek toetsen we af of het voor jou haalbaar wordt.

Programma
en aanpak.

Work-based learning modules

De work-based learning aanpak zorgt ervoor dat je de nodige competenties kunt verwerven op de werkvloer en dus quasi niet terug naar de school­banken moet. Je volgt dan het werk­regime en de organisatie binnen het bedrijf. Tijdens deze modules zorgen we voor online coaching vanuit HOGENT. Verder wordt al het nodige ter beschikking gesteld door het bedrijf. Wie zelf geen bedrijf kan aanleveren voor deze modules, brengen we in contact met één van onze partners.

Lessen op de campus

Voor de lessen die wel op de campus plaats­vinden, zal je aansluiten bij de laatstejaars­studenten uit onze bachelor­opleiding. We voorzien ook in individuele coaching tijdens het inoefenen van de basis­vaardigheden. Dit gebeurt online. Je werkt de micro degree af in het eerste semester van het academiejaar.

 
Programma van de micro degree mainframe-expert.
Opleidingsonderdeel studiepunten
Discover the mainframe 5
Work-based learning Mainframe System Administration 6
Work-based learning Mainframe Transaction Systems 4
Work-based learning Mainframe Software Development 6
Totaal op te nemen studiepunten 21
HOGENT is de enige hogeronderwijs­instelling in de Benelux die een mainframe­opleiding aanbiedt.
HOGENT is de enige hogeronderwijs­instelling in de Benelux die een mainframe­opleiding aanbiedt.

Prijs

Het bedrag van het studiegeld hangt af van het aantal studie­punten dat je opneemt en het aantal academie­jaren dat je inschrijft.

Het studiegeld van de micro degree (2024-2025) bestaat uit een vast bedrag van 288 euro per jaar en een variabel bedrag van 13,80 euro per studiepunt. Het totale studie­geld als niet-beurs­student bedraagt dan 577,8 euro voor de volledige opleiding.

Attestering

Voor alle opleidings­onderdelen ontvang je een creditattest. Als je slaagt voor alle opleidings­onderdelen, ontvang je een attest van de micro degree mainframe expert.

Op zoek naar een extra uitdaging?

Combineer de micro degree Mainframe Expert met het postgraduaat IT-management en verbreed zo je kennis en je skills rond IT. Ontdek het postgraduaat IT-management.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Veelgestelde vragen. 

Je behaalde een bachelor of master (of minstens gestart aan diplomajaar) in een IT-opleiding.

Heb je het gevraagde diploma niet op zak, maar wel minstens drie jaar ervaring in de sector? Ook dan willen we jou de kans geven om mainframe expert te worden. Via een intakegesprek toetsen we af of het voor jou haalbaar wordt.

Heb je de juiste voorkennis? Schrijf je meteen in. Selecteer 'micro degree' bij de soort opleiding. Kies daarna bij opleiding voor de bachelor toegepaste informatica.

Heb je minstens drie jaar relevante werkervaring, maar beschik je niet over één van bovenstaande vermelde diploma’s? Je kan toestemming vragen tot inschrijving via een intakegesprek. Contacteer veerle.bosmans@hogent.be of maak hier een afspraak.

Je kan alle inhoudelijke informatie rond het microdegree Mainframe Expert in de studiefiches terugvinden.

Het programma begint eind september, bij de start van het academiejaar.
Door onze work-based learning aanpak ben je vooral aanwezig op de werkvloer binnen je eigen bedrijf of bij één van onze partners. Moet je toch naar de les, dan is dat op campus Schoonmeersen in Gent.

Je hebt gedurende twaalf weken voltijds les. Bezoek modelroosters.hogent.be om je lessenrooster te zien.

Neen. Als je het gevraagde diploma op zak hebt, dan hoef je geen intakegesprek te doen. Heb je het gevraagde diploma niet op zak, maar heb je wel al minstens drie jaar ervaring in de sector? Ook dan willen we jou de kans geven om mainframe expert te worden. We bespreken graag de mogelijkheden tijdens een gesprek.

Dit gesprek kan online of op de campus. Maak hier een afspraak.

Ja, in veel gevallen kan dat. Op onze pagina Werken en studeren lees je er meer over.
 

De opleiding komt in aanmerking voor kmo-portefeuille. Met deze subsidie recupereer je een stuk van je inschrijvingsgeld (erkenningsnummer kmo-portefeuille van HOGENT: DV.O101616). Meer info via vlaio.be.

Voor een micro degree schrijf je in met een creditcontract, hierdoor kan je geen aanspraak maken op een studietoelage. Je hebt ook geen recht op groeipakket omdat je inschrijft voor minder dan 27 studiepunten.

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker? We helpen je graag verder!

WWaar?

Door onze work-based learning aanpak ben je vooral aanwezig op de werkvloer binnen je eigen bedrijf of bij één van onze partners. Moet je toch naar de les, dan is dat op campus Schoonmeersen Gent.

Bekijk campus Schoonmeersen →

H


Hulp nodig bij
je studiekeuze?

begeleiding →

Vragen over je studietraject?
Contacteer veerle.bosmans@hogent.be
(studietrajectbegeleider)

Nog vragen over deze opleiding? Mail naar toegepasteinformatica@hogent.be

IInfo, intake & inschrijven

Heb je de juiste voorkennis? Schrijf je meteen in. Selecteer 'micro degree' bij de soort opleiding. Kies daarna bij opleiding voor de bachelor toegepaste informatica.

Wil je eerst een afspraak maken voor een intake­gesprek?

Contacteer veerle.bosmans@hogent.be.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Micro degree AI & data engineer
De micro degree AI & data engineer richt zich tot IT-professionals en bachelors of masters uit een IT-opleiding die specifiek op zoek zijn om hun AI-skills uit te breiden of te vernieuwen.
Micro degree network administrator

De micro degree network administrator richt zich tot IT-professionals en bachelors of masters uit een IT-opleiding die specifiek op zoek zijn om hun computer networking skills uit te breiden of te …

Toegepaste informatica in dagonderwijs

Deze opleiding biedt je in het eerste jaar een heel stevige en brede basis­kennis over diverse IT-onderwerpen. Daarna kies je staps­gewijs voor de specialisatie die het best bij je …

Toegepaste informatica in afstandsonderwijs

Toegepaste informatica kan je volgen in dagonderwijs of in afstandsonderwijs. Met het afstandsleren willen we volwassenen bereiken die een studie wensen te combineren met een job en/of gezin. Het …

Systeem- en netwerkbeheer

Systeem- en netwerkbeheer is een graduaat van 120 studiepunten in dag- en/of avond­onderwijs. Door de sterke praktijk- en beroeps­gerichte aanpak word je meteen uitgedaagd om je kennis …

IT-management
In het postgraduaat IT-management krijg je de nodige management­inzichten en -vaardigheden om informatica­projecten te begeleiden en IT-management­functies uit te oefenen.
Programmeren

Programmeren is een graduaat in dag­onderwijs (2 jaar) of avond­onderwijs (4 jaar). Door de sterke praktijk- en beroeps­gerichte aanpak word je meteen uitgedaagd om je kennis …