Facebook Pixel AI & data engineer - Hogeschool Gent
Foto AI & data engineer

AI & data engineer.

A

AI & data engineer.

Benieuwd hoe AI werkt en toegepast kan worden? In deze micro degree leer je niet alleen hoe je algoritmen kan implementeren in Python, maar ook hoe je ze in productie kan brengen.

Download de brochure →

Binnen onze bachelor­opleiding toegepaste informatica kunnen studenten kiezen voor een keuzetraject AI & data engineer. Deze micro degree bundelt een aantal opleidingsonderdelen uit dit keuzetraject die samen een afgerond geheel volgen. Je leert data-analyse (of big data processing), de werking, implementatie en toepassing van machine en deep learning algoritmen. Daarnaast maak je ook kennis met technieken uit operations die het toelaten om modellen snel en efficiënt in productie te brengen zodat ze meerwaarde kunnen creëren voor jouw bedrijf. Meer en meer bedrijven willen inzetten op artificiële intelligentie. De vraag naar personen met kennis van machine learning en deep learning zal bijgevolg alleen maar toenemen.

Na het afronden van deze micro degree zal je niet enkel op een hoog niveau begrijpen hoe dit alles werkt maar zal je het ook in de praktijk kunnen toepassen. De lessen worden verzorgd door ervaren lesgevers van de opleiding Toegepaste Informatica.

Voor wie?

  • IT-professionals die hun kennis willen updaten of uitbreiden zonder een lang­durende opleiding te moeten volgen.
  • Bachelors of masters (of minstens gestart aan diploma­jaar) uit een IT-opleiding die op korte termijn een extra specialisatie­traject willen afwerken.

Het gevraagde diploma niet op zak, maar wel al jarenlang ervaring in de sector? Ook dan willen we jou de kans geven om AI & data engineer te worden. Via een intake­gesprek toetsen we af of het voor jou haalbaar wordt.

Programma & aanpak.

Je kan de lessen zowel op de campus (in Gent) als via de virtuele campus volgen. Daarnaast kan je het traject ook in afstandsonderwijs volgen. Als je de lessen fysiek bijwoont, zal je aansluiten bij de ­studenten uit onze bachelor­opleiding.

Programma van de micro degree AI & data engineer.
Opleidingsonderdeel studiepunten
Eerste jaar (vanaf februari)  
Machine learning 5
Data science & AI of Big data processing 4/3
Gratis toegang tot leerpad Linux for data scientists  
Tweede jaar (vanaf september)  
Deep learning 4
Machine learning operations 3
Totaal op te nemen studie­punten 16/15
Je kan deze micro degree volgen op de campus, online via de virtuele campus of je kan het
traject in afstandsonderwijs afleggen.
Je kan deze micro degree volgen op de campus, online via de virtuele campus of je kan het
traject in zelfstudie afleggen.

Prijs

Het bedrag van het studiegeld hangt af van het aantal studie­punten dat je opneemt en het aantal academie­jaren dat je inschrijft.

Voor 2024-2025 bestaat het studiegeld van de micro degree uit een vast bedrag van 576 euro (288 euro per jaar) en een variabel bedrag van 13,80 euro per studiepunt. Het totale studie­geld (voor 16 studiepunten) als niet-beurs­student bedraagt dan 796,8 euro voor de volledige opleiding.

Attestering

Voor alle opleidings­onderdelen ontvang je een credit­attest. Als je slaagt voor alle opleidings­onderdelen, ontvang je een attest van de micro degree AI & data engineer. 

Op zoek naar een extra uitdaging?

Combineer de micro degree AI & data engineer met het postgraduaat IT-management en verbreed zo je kennis en je skills rond IT. Ontdek het postgraduaat IT-management.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Veelgestelde vragen. 

Je behaalde een bachelor of master (of minstens gestart aan diplomajaar) in een IT-opleiding.

Heb je minstens drie jaar relevante werkervaring, maar beschik je niet over één van bovenstaande vermelde diploma’s? Je kan toestemming krijgen tot inschrijving mits het volgen van een voorbereidingsprogramma in het 1e semester (start september). Contacteer veerle.bosmans@hogent.be.

Heb je de juiste voorkennis? Schrijf je meteen in. Selecteer 'micro degree' bij de soort opleiding. Kies daarna bij opleiding voor de bachelor toegepaste informatica.

Wil je eerst een afspraak maken voor een intake­gesprek? 

Contacteer veerle.bosmans@hogent.be of maak hier een afspraak.

Je kan alle inhoudelijke informatie rond het microdegree AI & data engineer in de studiefiches terugvinden.

De opleiding start in februari, aan het begin van het tweede semester. Je kan dus niet in september starten.

Indien je hebt gekozen om het voorbereidingsprogramma voor AI & data engineer te volgen, dan start je wel in september.

Afhankelijk van het soort onderwijs (dagonderwijs, virtuele campus of afstandsonderwijs) dat je volgt, ziet je lesweek of studietijd er anders uit.

Eerste semester:

  • Dagonderwijs en virtuele campus: 7 uur les per week
  • Afstandsonderwijs: 9 uur studietijd 

Tweede semester:

  • Dagonderwijs en virtuele campus: 5 uur les per week
  • Afstandsonderwijs: 7 uur studietijd

Bezoek modelroosters.hogent.be om je lessenrooster te zien.

Neen. Als je het gevraagde diploma op zak hebt, dan hoef je geen intakegesprek te doen. Heb je het gevraagde diploma niet op zak, maar heb je wel al minstens drie jaar ervaring in de sector? Ook dan willen we jou de kans geven om AI & data engineer te worden. We bespreken graag de mogelijkheden tijdens een gesprek.

Dit gesprek kan online of op de campus. Maak hier een afspraak.

Ja, in veel gevallen kan dat. Op onze pagina Werken en studeren lees je er meer over.
 

De opleiding komt in aanmerking voor kmo-portefeuille. Met deze subsidie recupereer je een stuk van je inschrijvingsgeld (erkenningsnummer kmo-portefeuille van HOGENT: DV.O101616). Meer info via vlaio.be.

Voor een micro degree schrijf je in met een creditcontract, hierdoor kan je geen aanspraak maken op een studietoelage. Je hebt ook geen recht op groeipakket omdat je inschrijft voor minder dan 27 studiepunten.

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker? We helpen je graag verder!

WWaar?

Je kan de lessen volgen op campus Schoonmeersen Gent of via afstandsonderwijs op onze virtual campus.

Bekijk campus Schoonmeersen →
Bekijk campus Aalst →

H


Hulp nodig bij
je studiekeuze?

begeleiding →

Vragen over je studie­traject?
Contacteer veerle.bosmans@hogent.be
(studietraject­begeleider)

Nog vragen over deze opleiding? Mail naar toegepasteinformatica@hogent.be

IInfo, intake & inschrijven

Heb je de juiste voorkennis? Schrijf je meteen in. Selecteer 'micro degree' bij de soort opleiding. Kies daarna bij opleiding voor de bachelor toegepaste informatica.

Wil je eerst een afspraak maken voor een intake­gesprek?

Contacteer veerle.bosmans@hogent.be.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Micro degree mainframe-expert

De micro degree mainframe expert richt zich tot IT-professionals en bachelors of masters uit een IT-opleiding die op korte termijn hun kennis willen uitbreiden. De vraag naar IT'ers met mainframe …

Micro degree network administrator

De micro degree network administrator richt zich tot IT-professionals en bachelors of masters uit een IT-opleiding die specifiek op zoek zijn om hun computer networking skills uit te breiden of te …

Systeem- en netwerkbeheer

Systeem- en netwerkbeheer is een graduaat van 120 studiepunten in dag- en/of avond­onderwijs. Door de sterke praktijk- en beroeps­gerichte aanpak word je meteen uitgedaagd om je kennis …

Toegepaste informatica in dagonderwijs

Deze opleiding biedt je in het eerste jaar een heel stevige en brede basis­kennis over diverse IT-onderwerpen. Daarna kies je staps­gewijs voor de specialisatie die het best bij je …

Toegepaste informatica in afstandsonderwijs

Toegepaste informatica kan je volgen in dagonderwijs of in afstandsonderwijs. Met het afstandsleren willen we volwassenen bereiken die een studie wensen te combineren met een job en/of gezin. Het …

IT-management
In het postgraduaat IT-management krijg je de nodige management­inzichten en -vaardigheden om informatica­projecten te begeleiden en IT-management­functies uit te oefenen.
Programmeren

Programmeren is een graduaat in dag­onderwijs (2 jaar) of avond­onderwijs (4 jaar). Door de sterke praktijk- en beroeps­gerichte aanpak word je meteen uitgedaagd om je kennis …