Toegepaste informatica kan je volgen in dagonderwijs of in afstandsonderwijs. Met het afstandsleren willen we volwassenen bereiken die een studie wensen te combineren met een job en/of gezin. Het afstandsonderwijs richt zich tot diegenen die geen dagonderwijs kunnen volgen. Het is aan jou om te bepalen hoeveel studiepunten je wenst op te nemen.
Ongeveer eenmaal per maand plannen we een contactmoment voor elk opleidingsonderdeel. Deze contactmomenten worden na 17 uur ingepland. Je kan dan terecht bij de vaklector met je vragen en moeilijkheden met de leerstof. Deze contactmomenten zijn meestal vrijblijvend.
Voor sommige opleidingsonderdelen zoals projecten en workshops is de aanwezigheid enkele keren verplicht. Voor deze opleidingsonderdelen is er geen examen maar wel een permanente evaluatie. Voor de meeste studenten is dat minder dan vijf keer per jaar. De contactmomenten worden bekendgemaakt bij het begin van elk semester.
Infosessie.
Wil je starten met deze opleiding? Volg dan eerst één van onze digitale infosessies.
Na inschrijving krijg je een link doorgestuurd.
Na inschrijving krijg je een link doorgestuurd.
Afstandsleren.
Heb je veel tijd dan kan je opteren voor een goed gevuld programma. Wil je het rustiger aan doen, dan kan je kiezen om slechts een paar opleidingsonderdelen te volgen. Zo bepaal je zelf hoe lang je over de opleiding wilt doen. Je behaalt je diploma eenmaal je voor alle opleidingsonderdelen (180 studiepunten ) een credit hebt behaald.
Studiebelasting
Een student in het dagonderwijs neemt 30 studiepunten per semester op, een afstandsleerder raden wij aan om maximum 20 studiepunten per semester (= ongeveer 20 uren studeren per week) op te nemen. Dit kan meer of minder zijn, in functie van je werksituatie en voorkennis. Aan dit tempo duurt de opleiding ongeveer 4,5 jaar.
Gewoonlijk schrijf je semester per semester in. Je kan je traject aan het begin van elk semester bepalen en indien gewenst nog bijsturen tot 15 november voor semester 1 en tot 1 maart voor semester 2.
Voor meer informatie over de samenstelling van je traject, bekijk je de digitale infosessie. Neem ook een kijkje in onze FAQ's.
“Ik begon aan afstandsonderwijs om te bekijken of ik enkele vakken kon combineren met fulltime werk. Ik heb ondertussen veel bijgeleerd. Het afstandsleren bevalt me en de ondersteuning is heel goed. Ik besloot dan ook al snel om de volledige opleiding te volgen."
J. De Paepe
student afstandsleren
De opleiding.
Er is veel vraag naar hoog opgeleide IT- professionals. Een van de belangrijkste competenties voor de “IT'er van morgen” is flexibiliteit. Het vermogen om zich snel aan veranderingen aan te passen en om vlot nieuwe technologieën aan te leren.
De opleiding zet daarom sterk in op een heel stevige en brede basiskennis over uiteenlopende IT-onderwerpen: cybersecurity, artificiële intelligentie, big data, development (Java, .NET, Python), operations (Linux, Windows Server). Vanaf het tweede modeltraject bouw je daarop verder en kies je via verschillende keuzepakketten de specialisatie die jij voor ogen hebt.
Ons team telt meer dan 50 experten die nauw samenwerken met de beroepssector. Via gastcolleges, projecten, stages en vakbeurzen brengen we je in contact met IT-professionals. Je zal in verschillende vakken en projecten boeiende opdrachten mogen uitwerken. Daarbij kan je rekenen op professionele support door onze docenten. Je schaaft aan je communicatievaardigheden en leert in cocreatie met klanten en het werkveld nieuwe toekomstgerichte 'smart solutions & applications' ontwikkelen. We stomen je klaar in de toekomst van IT, ook voor functies die misschien nu nog niet bestaan.
Keuze uit vijf IT-specialisaties: Vanaf het tweede modeltraject zijn er verschillende keuzepakketten. In het derde jaar word je expert in één van de vijf IT-specialisaties.
Achter elke app, website en informaticadienst die je ooit al hebt gebruikt zit een team van developers.
Aan HOGENT leiden we developers in alle moderne technologieën op. Wil je web development leren in React met hooks, iPhone apps maken met de recentste versie van iOS en Swift of eerder in de enterprise wereld aan de slag met C# en Blazor, of Java Spring?
Het komt allemaal aan bod.
Programmeren leer je door het te doen. We laten je applicaties en websites maken voor echte klanten. Uiteraard zonder de fundamenten uit het oog te verliezen. We willen dat je basis ruim genoeg is zodat je ook vlot de technologieën van de toekomst onder de knie zal krijgen, wat die ook mogen zijn.
Wil je meer weten over de modernste ontwikkelingen in artificiële intelligentie? Ben je geïnteresseerd in de technologie achter vaccinontwikkeling, automatische nummerplaatherkenning of de suggesties op webshops? In onze specialiteit AI & data engineer leer je na een gedegen basisopleiding in softwareontwikkeling en systeem- en netwerkbeheer hoe je met behulp van de Python-programmeertaal zelf AI-modellen kan creëren. Concreet ga je op een efficiënte manier big data voorbereiden en analyseren, de resultaten interpreteren en het model uiteindelijk integreren in een kant-en-klare toepassing.
Als business en functional analyst word je het technisch aanspreekpunt in het bedrijf om oplossingsgericht mee te denken bij het opzetten van softwareoplossingen.
Door in te spelen op nieuwe ontwikkelingen in de ERP en CRM-software draag je bij tot procesgedreven innovatie.
Je ondersteunt robuuste en efficiënte bedrijfsprocessen in lijn met de businessvereisten, want je beschikt over een fundamentele kennis van de softwaremogelijkheden en kan op die manier de juiste scenario's configureren.
Een aantal voorbeelden van typische jobprofielen:
- Functional/technical consultant in
- ERP (purchasing & inventory management, sales, logistics, production planning …)
- Customer relationship management
- Supply chain management
- SAP developer (back-end & front-end)
- Functional analyst
- Application architect
Laptop, smartphone, slimme TV, Internet of Things wasmachine … Informatica dringt door in steeds meer domeinen van het leven, zowel in de privé als in de werksfeer. Als systeem- en netwerkbeheerder installeer je software op (virtuele) servers, al dan niet in de cloud. Je bouwt netwerken op die overal toegang geven tot de diensten die aangeboden worden door die servers (bedraad én draadloos). En je zorgt bovendien dat deze systemen 24/7 beschikbaar zijn.
Wil jij deze apparatuur kunnen configureren en beheersen? Wil je begrijpen hoe servers verschillen van laptops en wat de complexiteit van een interconnected wereld is? Dan is dit keuzepakket iets voor jou.
We leren je niet zozeer een volledig nieuw programma ontwikkelen, maar integreren alle bestaande informatietechnologie tot een werkend geheel.
De weg ligt voor je open naar de volgende jobs: infrastructure engineer, network engineer, security specialist, system engineer …
Kijk je eerder uit naar een nichemarkt met mooie opportuniteiten? Spreekt een job in een groot bedrijf je aan? En is voor jou het technische, de stabiliteit en de continuïteit van de applicaties het belangrijkste?
Dan is de specialisatie Mainframe Expert iets voor jou. We laten je kennis maken met de krachtige (mainframe)computer die geëvolueerd is tot een moderne machine die je niet ziet, maar wel overal terugvindt.
Een machine waarbij je elke parameter zelf kan instellen en optimaliseren. Waarbij alles wordt gemonitord en gefinetuned. Waarbij schaalbare resources flexibel worden ingezet zodat alle afspraken worden gehaald tegen een zo laag mogelijke prijs, want ‘What you use is what you pay for’.
Wat na je diploma?
Er blijft een zeer grote vraag naar IT-profielen op de arbeidsmarkt. Als afgestudeerde in de toegepaste informatica is werk gegarandeerd en heb je een ruime keuze aan jobs, zowel in kmo’s als in grote bedrijven. Dankzij je brede opleiding en de combinatie met je specialisatie kan je terecht in een brede waaier aan IT-jobs en kan je zonder twijfel doorgroeien.
Wat na je diploma?
Er blijft een zeer grote vraag naar IT-profielen op de arbeidsmarkt. Als afgestudeerde in de toegepaste informatica is werk gegarandeerd en heb je een ruime keuze aan jobs, zowel in kmo’s als in grote bedrijven. Dankzij je brede opleiding en de combinatie met je specialisatie kan je terecht in een brede waaier aan IT-jobs en kan je zonder twijfel doorgroeien.
Hoe inschrijven?
Bekijk de handleiding.
Als afstandsleerder stel je zelf je programma samen in functie van je beschikbare tijd, behoeften en wensen. Wij zien er uiteraard op toe dat je keuze realistisch en consistent is.
- Registreer jezelf via webreg.hogent.be
- Stel zelf je studieprogramma samen op basis van de informatie uit de digitale infosessie (zie voorgestelde trajecten), bekijk de handleiding of kom langs op een online Q&A afstandsleren.
Volgende documenten moet je uploaden in je webregistratie zodat je inschrijving kan gefinaliseerd worden:
- Identiteitskaart (liefst inlezen met een kaartlezer)
- Diploma secundair onderwijs
- Diploma hoger onderwijs (indien diploma behaald)
- Bewijs dat je werkt (attest van de werkgever OF een loonfiche) of een bewijs dat je werkzoekend bent (een bewijs van inschrijving bij de VDAB)
- Bij facturatie aan derden: een bestelbon van de werkgever (als het studiegeld van de opleiding aan de werkgever moet worden gefactureerd).
Het inschrijvingsgeld bestaat uit een vast gedeelte + een bedrag per opgenomen studiepunt. Voor het academiejaar 2024-2025 betaal je als niet-beursstudent 288 euro (vast bedrag) plus 13,80 euro per ingeschreven studiepunt. Je ontvangt een factuur met de post.
Het studiemateriaal (cursussen en/of handboeken) is hierbij niet inbegrepen en betaal je later in de cursusshop of in de boekhandel.
Nog vragen?
Alle leermateriaal is aangepast in functie van zelfstudie. Je studeert d.m.v. aangepaste cursussen, meestal in combinatie met een elektronisch leerplatform. De lectoren bieden per opleidingsonderdeel online begeleiding.
Ongeveer 1x per maand voorzien we een contactmoment voor elk opleidingsonderdeel. Deze contactmomenten worden na 17u ingepland. Je kunt dan terecht bij de vaklector met je vragen en moeilijkheden met de leerstof. Deze contactmomenten zijn meestal vrijblijvend.
Voor sommige opleidingsonderdelen (meestal ‘workshops’ of ‘projecten’) is de aanwezigheid enkele keren verplicht, gezien er voor deze opleidingsonderdelen geen examen is, maar enkel permanente evaluatie. Voor de meeste studenten is dat minder dan 5 keer per jaar.
De contactmomenten worden bekend gemaakt bij het begin van het semester (in september of begin februari).
Wij krijgen soms de vraag hoe moeilijk of zwaar de opleiding is. Deze vraag is heel moeilijk te beantwoorden, omdat dit voor iedereen anders is. De opleiding is een professionele bachelor. Dit wil zeggen dat de meeste mensen met een ASO-vooropleiding en een groot deel van de studenten met een TSO-vooropleiding kunnen slagen voor deze opleiding. Studenten die reeds een hoger diploma hebben behaald, behalen in deze opleiding vaak een goed resultaat.
Het is ook belangrijk dat jouw wiskundig inzicht voldoende groot is. Meer info over de aanbevolen voorkennis voor wiskunde, vind je hier.
Deze opleiding in afstandsleren vraagt heel wat discipline om te studeren; je combineert misschien gezin en studie of werk en studie? Wij adviseren je om realistisch te oordelen en deze opleiding over langere termijn te zien. Indien je 20 studiepunten per semester volgt, moet je minimaal 20 uur per week kunnen besteden aan de opleiding.
Een voltijdse professionele bachelor duurt 3 jaar. De meeste afstandsstudenten zijn echter werkstudenten die de opleiding combineren met een (deeltijdse) job of druk gezinsleven. Wij raden daarom aan om de opleiding te spreiden over 4 à 5 jaar. Zie ook de info over het samenstellen van een studietraject.
De examens vinden overdag plaats, samen met de reguliere studenten. Hiervoor moet je je dus kunnen vrijmaken. Er zijn 3 examenperiodes: de eerste examenperiode vindt plaats in de maand januari, de tweede examenperiode loopt van de laatste week van mei tot half juni. De derde examenperiode (“herexamens”) vindt plaats vanaf half augustus tot en met de eerste 3 werkdagen (ongeveer) van september.
De meeste contactmomenten verlopen online. De examens vinden plaats op campus Schoonmeersen, gebouw B, Valentin Vaerwyckweg 1 in Gent.
Een Belgisch diploma van het secundair onderwijs is de basisvoorwaarde om deze opleiding te starten. Indien je een buitenlands diploma hebt, moet je contact opnemen met admission@hogent.be vooraleer je kan inschrijven.
Naast de algemene toelatingsvoorwaarden moet u ook kunnen aantonen dat u werkt of werkzoekend bent. Uitzonderlijk worden ook studenten tot het afstandsleren toegelaten om medische of organisatorische redenen.
Verder raden wij aan om voldoende wiskundevoorkennis te hebben. Meer details over voorkennis wiskunde lees je hier.
Ja. Voor afstandsonderwijs gelden dezelfde toelatingsvoorwaarden inzake leerkrediet. De stand van je leerkrediet kan je raadplegen via www.burgerprofiel.be. Na het inloggen vind je deze info terug onder het tabblad 'Uw gegevens'. Daar kan je doorklikken naar het thema 'Onderwijs en vorming'.
Wie al een hoger diploma bezit, of credits behaalde in het hoger onderwijs, kan voor bepaalde opleidingsonderdelen vrijstellingen aanvragen. U moet dit dossier wel zelf grondig voorbereiden en stofferen met de nodige bewijsstukken. Alle info over de vrijstellingsprocedure leest u hier.
Je moet rekening houden met 2 factoren: de studiebelasting enerzijds en de volgtijdelijkheid anderzijds
Studiebelasting
Een reguliere student (dagonderwijs) neemt 30 studiepunten per semester op, een afstandsstudent raden wij aan om max. 20 studiepunten per semester (= ongeveer 20 uren studeren per week) op te nemen. Dit kan meer of minder zijn, in functie van jouw werksituatie en voorkennis. Aan dit tempo duurt de opleiding ongeveer 4,5 jaar.
Volgtijdelijkheid
Daarnaast moet je traject inhoudelijk logisch en consistent opgebouwd zijn. Het spreekt voor zich dat je Relational Databases & Warehousing pas kunt volgen nadat je eerst Databases I volgde. De regels die bepalen of u toegelaten wordt tot een opleidingsonderdeel, noemen we de volgtijdelijkheidsregels. In de departementale aanvullingen op het
HOGENT Onderwijs- en examenreglement (DOER) lees je deze toelatingsvoorwaarde onder de rubriek “Volgtijdelijkheid”.
Traject op maat
Zo goed als alle afstandsstudenten volgen een traject op maat. Je kan je traject aan het begin van elk semester bepalen en indien gewenst nog bijsturen tot 1 december (voor semester 1) en tot 15 maart voor semester 2. Gewoonlijk schrijft u dus semester per semester in. Zo kan je je traject na elke examenperiode bijsturen. De studietrajectbegeleider helpt je graag bij de samenstelling van dit traject.
Aanbevolen traject
Bekijk de digitale infosessie. Daar vind je zowel voor de volledige opleiding als voor de verkorte trajecten de verschillende mogelijkheden terug.
Deze opleiding kan gestart worden bij het begin van een academiejaar (eind september) of bij aanvang van het tweede semester (begin februari). Je kan inschrijven tot 1 maart.
Op het einde van de opleiding moet je 3 maanden stage lopen als IT'er in een bedrijf. De stage kan, na overleg met de stagecoördinator, ook 6 maanden deeltijds zijn. Werkstudenten kunnen dit als volgt volbrengen:
- Je neemt (deeltijds) loopbaanonderbreking of tijdskrediet.
- Je werkt al als informaticus? In de meeste gevallen kunnen we toestaan dat je je stage op de werkvloer volbrengt. Je wordt dan gewoon doorbetaald door je werkgever. Deze optie bespreek je voordien tijdig (minstens in het voorafgaande academiejaar) met de stagecoördinator.
- Sommige werkstudenten vinden in de loop van de opleiding reeds werk als (junior) IT'er. In dat geval geldt de tweede optie.
Ja, in veel gevallen kan dat. Op onze pagina Werken en studeren lees je er meer over.
Het inschrijvingsgeld wordt op dezelfde manier berekend als de reguliere opleiding toegepaste informatica. De kostprijs van deze opleiding bestaat uit een vast bedrag per academiejaar en een variabel bedrag per opgenomen studiepunt. Meer details leest u hier.
Daarnaast komt er nog een klein bedrag voor boeken en kosten eigen aan de opleiding. Omdat deze bijkomende kosten per opleidingsonderdeel verschillen, worden ze weergegeven op de studiefiche van elk opleidingsonderdeel onder de rubriek “studiekosten”.
Studietoelagen zijn mogelijk voor deze opleiding, onder dezelfde voorwaarden als voor reguliere studenten. Onze collega’s van de directie Studentenvoorzieningen geven je graag advies over financiële tegemoetkomingen.
Sinds 1 maart 2015 zijn de voorwaarden i.v.m. opleidingscheques drastisch gewijzigd. Voor laag- en middengeschoolden is het soms nog mogelijk om opleidingscheques voor werknemers te gebruiken. De voorwaarden lees je hier.
Als je werkt bij een KMO en je werkgever wil de opleiding financieren of je bent zelf zaakvoerder van een KMO, kan het interessant zijn om een deel van de opleiding via de KMO-portefeuille te betalen. Gelieve dit te vermelden bij inschrijving.
Is er een verlaagd tarief voor werkzoekenden?
Een verlaagd tarief voor werkzoekenden bestaat in het hoger onderwijs niet. In sommige gevallen voorziet de VDAB in een tegemoetkoming voor werkzoekenden, indien dit past in hun begeleidingstraject. Je kan dit navragen bij je consulent van de VDAB.
We organiseren geregeld infodagen over toegepaste informatica in afstandsleren. Aan kandidaat-studenten vragen we om in elk geval één infosessie te volgen. De data vind je terug op deze pagina.
Op de algemene infodagen kan je steeds ook terecht voor informatie over de opleiding toegepaste informatica. Docenten en trajectbegeleiders staan ter beschikking om je vragen te beantwoorden. Je kan er ook cursusmateriaal inkijken.
Je bekeek de digitale infosessie maar je hebt nog steeds vragen die niet beantwoord werden? Je bent welkom op de online Q&A afstandsleren. Dit is een online vragenmoment waarop je samen met andere studenten je vragen kan stellen aan de studietrajectbegeleider.
Bekijk de digitale infosessie.
Hulp nodig bij het inschrijven? Volg de handleiding.
Zit je nog met praktische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studiekeuze? We helpen je graag verder!
W
Waar?
Het studiemateriaal vind je op de online leeromgeving. De examens vinden plaats op campus Schoonmeersen in Gent. De contactmomenten verlopen online.
H
Hulp nodig bij
je studiekeuze?
volg een online infosessie →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
Nog vragen over deze opleiding? Mail naar toegepasteinformatica@hogent.be
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Toegepaste informatica in dagonderwijs
Deze opleiding biedt je in het eerste jaar een heel stevige en brede basiskennis over diverse IT-onderwerpen. Daarna kies je stapsgewijs voor de specialisatie die het best bij je …
Virtuele campus toegepaste informatica
Als eerstejaarsstudent in de bachelor toegepaste informatica kan je kiezen om altijd online les te volgen in voltijds dagonderwijs.Verkort traject toegepaste informatica
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma toegepaste informatica …
Micro degree network administrator
De micro degree network administrator richt zich tot IT-professionals en bachelors of masters uit een IT-opleiding die specifiek op zoek zijn om hun computer networking skills uit te breiden of te …
Micro degree mainframe-expert
De micro degree mainframe expert richt zich tot IT-professionals en bachelors of masters uit een IT-opleiding die op korte termijn hun kennis willen uitbreiden. De vraag naar IT'ers met mainframe …
Programmeren
Programmeren is een graduaat in dagonderwijs (2 jaar) of avondonderwijs (4 jaar). Door de sterke praktijk- en beroepsgerichte aanpak word je meteen uitgedaagd om je kennis …
Systeem- en netwerkbeheer
Systeem- en netwerkbeheer is een graduaat van 120 studiepunten in dag- en/of avondonderwijs. Door de sterke praktijk- en beroepsgerichte aanpak word je meteen uitgedaagd om je kennis …