Facebook Pixel Postgraduaat in het IT-management - Hogeschool Gent
Foto Postgraduaat in het IT-management

IT-management.

I

IT-management.

 

Om vanuit een puur technische functie te kunnen doorgroeien naar een IT-management­rol is er een duidelijke behoefte aan extra competenties. Het postgraduaat opent deuren en vergroot je kansen op een leiding­gevende functie aanzienlijk.

In het e-Competence Framework benoemt en beschrijft de Europese Commissie de nood aan nieuwe functie­profielen en de vereiste competenties daarvoor. Wat blijkt? Naast de puur technische IT-functies (zoals ontwikkelaar, tester, DBA, systeem- en netwerkbeheerder) is er steeds meer behoefte aan nieuwe IT-profielen zoals business analyst, IT-architect, IT-projectleider, programma­manager, IT-service­verantwoordelijke, IT-operations manager, applicatie­beheerder en IT manager, digital innovation manager, IT-security manager, business information manager, ICT-consultant …

Het unieke postgraduaat IT-management bundelt de gevraagde competenties. Je krijgt de nodige management­inzichten en -vaardigheden om informatica­projecten te begeleiden en IT-management­functies uit te oefenen. Met deze hands-on en to-the-point opleiding krijgt je carrière in de IT-sector ongetwijfeld een boost.

De opleiding bestaat uit drie trajecten. De lessen vinden plaats op één dag in de week (maandag). Je kan de opleiding dus perfect combineren met deeltijds werken.

Kan je door verplichtingen de sessies niet elke week bijwonen? Geen probleem: de leerstof wordt ook aangeboden via een digitaal leerpad met specifieke opdrachten. De lesgevers bespreken tijdens een extra coachingsessie samen met jou al je vragen over de leerstof en de opdrachten.

Download de brochure →

Volg een online infosessie →

Data

De lessen vinden plaats op maandag.
Je kan de trajecten ook apart volgen.

Examens en attestering

De examens vinden overdag plaats, meestal op hetzelfde moment van de lessen. Hiervoor moet je je dus kunnen vrijmaken. Er zijn drie examenperiodes (januari, mei-juni en herexamens in augustus-september).

Wie de drie trajecten met succes heeft afgerond, ontvangt een getuigschrift van het postgraduaat.

Prijs

2090 euro

Het cursusmateriaal wordt online aangeboden. Handboeken kunnen tegen studententarief worden aangekocht in de Standaard Boekhandel of op HOGENT.

Deze opleiding komt in aanmerking voor de kmo-portefeuille.

Op zoek naar een extra uitdaging?

Combineer het postgraduaat IT-management met een van onze micro degrees en verbreed zo je kennis en je skills rond IT. Ontdek de micro degrees Mainframe Expert, Network administrator en AI & data engineer.

Troeven.

 • Vinger aan de pols: Een team van gastdocenten en professionals sturen hun lessen constant bij in functie van de allerlaatste ontwikkelingen.
   
 • Interactief leren: Tijdens groepsgesprekken ga je in discussie met CIO's en IT-managers. Wat is hun visie op IT binnen hun bedrijf?
   
 • Op maat van jouw tempo: Geen tijd om de drie trajecten in één trek af te werken? Of wil je je verdiepen in één traject? Ook dat kan.

Troeven.

 • Vinger aan de pols: Een team van gastdocenten en professionals sturen hun lessen constant bij in functie van de allerlaatste ontwikkelingen.
   
 • Interactief leren: Tijdens groepsgesprekken ga je in discussie met CIO's en IT-managers. Wat is hun visie op IT binnen hun bedrijf?
   
 • Op maat van jouw tempo: Geen tijd om de drie trajecten in één trek af te werken? Of wil je je verdiepen in één traject? Ook dat kan.

Programma.

Programma van het traject management.
Traject management: ICT-management en verantwoordelijkheden semester studieptn
ICT management 1 3
ICT application management 1 2
ICT operations en service management 1 3
Programma van het traject digital innovation, project, change.
Traject digital innovation - project - change semester studieptn
Digital innovation management 1 3
Project, program & portfolio management 2 4
Enterprise architecture 4 digital 2 3
Programma van het traject portfolio.
Traject portfolio:  ICT-managementportfolio semester studieptn
Management trends in IT 2 2
Meet the CIO (jaar­opleidings­onderdeel) 1/2 2

Doelgroep.

Bachelors toegepaste informatica

Door je IT-opleiding ben je expert in het ontwikkelen van applicaties en het opzetten van infrastructuur en netwerken. Net daarom ben jij de geknipte persoon om door te groeien naar IT-technische management­functies. Het postgraduaat brengt je specifieke competenties bij.

Bachelors en masters uit andere opleidingen

Je hebt een bachelor of master uit een andere opleiding (bijvoorbeeld bedrijfsgerichte of technische opleidingen) en je hebt een sterke interesse in informatica en het begeleiden van ICT-projecten? Met deze opleiding verwerf je de nodige inzichten en vaardigheden om IT-projecten en een IT-organisatie aan te sturen.

Graduaten met werkervaring

Je hebt een graduaatsdiploma in het domein van informatica en hebt minimum 2 jaar werkervaring binnen het ruime werkveld van de IT. We spijkeren de nodige competenties bij om door te groeien naar een IT-management­functie.

Inschrijven.

Bachelors en masters kunnen vanaf april inschrijven via hogent.be/inschrijven. Hou alvast je identiteits­kaart en je diploma hoger onderwijs bij de hand.

Alle andere kandidaten nemen eerst contact op met de studietrajectbegeleider via veerle.bosmans@hogent.be.

Meer info over het inschrijvings­proces →

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

WWaar?

Deze opleiding wordt aangeboden op de campus Schoonmeersen (Gent). De campus ligt vlakbij het station Gent-Sint-Pieters.

Bekijk campus Schoonmeersen →

H


Hulp nodig bij
je studiekeuze?

volg een online infosessie →
begeleiding →
studie(keuze)advies →

Inhoudelijke vragen? Mail naar marc.asselberg@hogent.be.
Vragen over toelatings­voorwaarden of studie­traject? Mail naar veerle.bosmans@hogent.be.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Toegepaste informatica in dagonderwijs

Deze opleiding biedt je in het eerste jaar een heel stevige en brede basis­kennis over diverse IT-onderwerpen. Daarna kies je staps­gewijs voor de specialisatie die het best bij je …

Toegepaste informatica in afstandsonderwijs

Toegepaste informatica kan je volgen in dagonderwijs of in afstandsonderwijs. Met het afstandsleren willen we volwassenen bereiken die een studie wensen te combineren met een job en/of gezin. Het …

Verkort traject toegepaste informatica
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma toegepaste …
Systeem- en netwerkbeheer

Systeem- en netwerkbeheer is een graduaat van 120 studiepunten in dag- en/of avond­onderwijs. Door de sterke praktijk- en beroeps­gerichte aanpak word je meteen uitgedaagd om je kennis …

Programmeren

Programmeren is een graduaat in dag­onderwijs (2 jaar) of avond­onderwijs (4 jaar). Door de sterke praktijk- en beroeps­gerichte aanpak word je meteen uitgedaagd om je kennis …

Micro degree mainframe-expert

De micro degree mainframe expert richt zich tot IT-professionals en bachelors of masters uit een IT-opleiding die op korte termijn hun kennis willen uitbreiden. De vraag naar IT'ers met mainframe …

Micro degree AI & data engineer
De micro degree AI & data engineer richt zich tot IT-professionals en bachelors of masters uit een IT-opleiding die specifiek op zoek zijn om hun AI-skills uit te breiden of te vernieuwen.
Micro degree network administrator

De micro degree network administrator richt zich tot IT-professionals en bachelors of masters uit een IT-opleiding die specifiek op zoek zijn om hun computer networking skills uit te breiden of te …