Facebook Pixel Postgraduaat in het IT-management - Hogeschool Gent
Foto Postgraduaat in het IT-management

IT-management.

I

IT-management.

 

Het postgraduaat opent deuren en vergroot je kansen op een leiding­gevende functie aanzienlijk. De nodige skills voor een succesvolle IT-managementrol worden aangeleerd: business-IT-alignment, hedendaags leiderschap, projectmanagement en nog veel meer.

In het e-Competence Framework benoemt en beschrijft de Europese Commissie de nood aan nieuwe functie­profielen en de vereiste competenties daarvoor. Wat blijkt? Naast de puur technische IT-functies (zoals ontwikkelaar, tester, DBA, systeem- en netwerkbeheerder) is er steeds meer behoefte aan nieuwe IT-profielen zoals business analyst, IT-architect, IT-projectleider, programma­manager, IT-service­verantwoordelijke, IT-operations manager, applicatie­beheerder en IT manager, digital innovation manager, IT-security manager, business information manager, ICT-consultant …

De opleiding richt zich tot consultants, managers en laatstejaarsstudenten met ambitie om door te groeien naar of vanuit een managementrol in hun organisatie.

Het unieke postgraduaat IT-management bundelt de benodigde competenties. Je krijgt de nodige management­inzichten en -vaardigheden om informatica­projecten te begeleiden en IT-management­functies uit te oefenen. Met deze hands-on en to-the-point opleiding krijgt je carrière in de IT-sector ongetwijfeld een boost.

Kan je door verplichtingen eens een sessie niet bijwonen? Geen probleem: de leerstof wordt ook aangeboden via een digitaal leerpad met specifieke opdrachten. De lesgevers bespreken tijdens een extra coachingsessie samen met jou al je vragen over de leerstof en de opdrachten.

Doelgroep

(Bijna) afgestudeerde bachelors met management ambities, alsook bachelors, masters of mensen met gelijkwaardige ervaring die zich willen versterken in hun (toekomstige) IT-managementrol.
 

Op zoek naar een extra uitdaging?

Combineer het postgraduaat IT-management met een van onze micro degrees en verbreed zo je kennis en je skills rond IT. Ontdek de micro degrees Mainframe Expert, Network administrator en AI & data engineer.

Volg een online infosessie →

Download de brochure →

 

Data

De lessen vinden plaats op maandag vanaf 13u tot 20u.
Je kan de trajecten ook apart volgen.

Examens en attestering

De examens vinden overdag plaats, meestal op hetzelfde moment van de lessen. Hiervoor moet je je dus kunnen vrijmaken. Er zijn drie examenperiodes (januari, mei-juni en herexamens in augustus-september).

Wie de drie trajecten met succes heeft afgerond, ontvangt een getuigschrift van het postgraduaat.

Het Traject digital innovation - project - change bereid je voor op het examen voor het behalen van een CAPM (Certificied Associate in Project Management) of een PMP (Project Management Professional) bij het PMI Institute.

Prijs

De reguliere prijs is 4800 euro. Alumni van HOGENT kunnen genieten van 10 % korting. Fulltime laatstejaarsstudenten kunnen inschrijven aan 50 % korting. 

Deze opleiding komt in aanmerking voor de kmo-portefeuille.

"Het postgraduaat IT-management geeft je de kennis om hét verschil te maken in je organisatie. Je leert denken op een hoger niveau en gebruikt je kennis meteen in de praktijk.

Stephen Ampe, infrastructuur & security manager bij AZ Jan Palfijn Gent

Troeven.

1

Vinger aan de pols. Een team van gastdocenten en professionals sturen hun lessen constant bij in functie van de allerlaatste ontwikkelingen.

2

Interactief leren. Tijdens groepsgesprekken ga je in discussie met CIO's en IT-managers. Je werkt met reële casussen uit de bedrijfswereld.

3

Op maat van jouw tempo. Geen tijd om de drie trajecten in één trek af te werken? Of wil je je verdiepen in één traject? Ook dat kan.

Programma.

De opleiding omvat 22 studiepunten en bestaat uit drie trajecten. 

Sfeerbeeld
"IT-management gaat niet over technologie maar over het gebruik van technologie om waarde te creëren."

Bram Scheerder, IT-consultant bij Talent-IT en momenteel tewerkgesteld bij Arcelor Mittal

Programma van het traject management.
Traject management: ICT-management en verantwoordelijkheden semester studieptn
ICT management 1 3
ICT application management 1 2
ICT operations en service management 1 3
Programma van het traject digital innovation, project, change.
Traject digital innovation - project - change semester studieptn
Digital innovation management 1 3
Project, program & portfolio management 2 4
Enterprise architecture 4 digital 2 3
Programma van het traject portfolio.
Traject portfolio:  ICT-managementportfolio semester studieptn
Management trends in IT 2 2
Meet the CIO (jaar­opleidings­onderdeel) 1/2 2

 

 

Inschrijven.

Bachelors en masters kunnen vanaf april inschrijven via hogent.be/inschrijven. Hou alvast je identiteits­kaart en je diploma hoger onderwijs bij de hand.

Ben je nog student? Zorg dan zeker dat je een bewijs bij de hand hebt waarin staat dat je minimum halftijds studeert op het moment van inschrijving (30 studiepunten).

Alle andere kandidaten nemen eerst contact op met de studietrajectbegeleider via veerle.bosmans@hogent.be.

Meer info over het inschrijvings­proces →

Sfeerbeeld van studenten achter computer

"Tijdens het postgraduaat IT-management krijg je interessante opportuniteiten om te netwerken en bij te leren van verschillende gastprofessoren."

Anouck As, consultant bij Ordina België

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

WWaar?

Deze opleiding wordt aangeboden op de campus Schoonmeersen (Gent). De campus ligt vlakbij het station Gent-Sint-Pieters.

Bekijk campus Schoonmeersen →

H


Hulp nodig bij
je studiekeuze?

volg een online infosessie →
begeleiding →
studie(keuze)advies →

Inhoudelijke vragen? Mail naar giselle.vercauteren@hogent.be.
Vragen over toelatings­voorwaarden of studie­traject? Mail naar veerle.bosmans@hogent.be.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Toegepaste informatica in dagonderwijs

Deze opleiding biedt je in het eerste jaar een heel stevige en brede basis­kennis over diverse IT-onderwerpen. Daarna kies je staps­gewijs voor de specialisatie die het best bij je …

Toegepaste informatica in afstandsonderwijs

Toegepaste informatica kan je volgen in dagonderwijs of in afstandsonderwijs. Met het afstandsleren willen we volwassenen bereiken die een studie wensen te combineren met een job en/of gezin. Het …

Verkort traject toegepaste informatica

Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma toegepaste informatica …

Systeem- en netwerkbeheer

Systeem- en netwerkbeheer is een graduaat van 120 studiepunten in dag- en/of avond­onderwijs. Door de sterke praktijk- en beroeps­gerichte aanpak word je meteen uitgedaagd om je kennis …

Programmeren

Programmeren is een graduaat in dag­onderwijs (2 jaar) of avond­onderwijs (4 jaar). Door de sterke praktijk- en beroeps­gerichte aanpak word je meteen uitgedaagd om je kennis …

Micro degree mainframe-expert

De micro degree mainframe expert richt zich tot IT-professionals en bachelors of masters uit een IT-opleiding die op korte termijn hun kennis willen uitbreiden. De vraag naar IT'ers met mainframe …

Micro degree AI & data engineer
De micro degree AI & data engineer richt zich tot IT-professionals en bachelors of masters uit een IT-opleiding die specifiek op zoek zijn om hun AI-skills uit te breiden of te vernieuwen.
Micro degree network administrator

De micro degree network administrator richt zich tot IT-professionals en bachelors of masters uit een IT-opleiding die specifiek op zoek zijn om hun computer networking skills uit te breiden of te …