Facebook Pixel Financiële begeleiding bij je opleiding - Hogeschool Gent
Foto Financiële begeleiding bij je opleiding

Financieel.

F

Financieel.

Sluitingsperiode afdeling Zorg.

De afdeling Zorg is gesloten van 15 juli tot en met 7 augustus. Vanaf 8 augustus kan je weer terecht op afspraak (online of fysiek), vanaf 15 augustus zijn de medewerkers ook telefonisch weer bereikbaar.

Tijdens de zomervakantie kan je met je vragen terecht bij:

Psychosociale vragen

Tondel - huis voor psychotherapie
Stropstraat 15-17, 9000 Gent
info@tondel.be
tondel.be (een afspraak maken kan online)

Of maak gemakkelijk een online afspraak met een psycholoog via BloomUp (eerste gesprek is gratis).

Extra tip: MoodSpace.be, een online platform voor studenten.

Financiële vragen

Maak een afspraak met een medewerker of stuur een mail naar zorg@hogent.be. Na de sluitingsperiode proberen we je zo snel mogelijk verder te helpen.

De afdeling Zorg wil je informatie geven over de verschillende mogelijkheden om je opleiding te financieren. Je wil op kot of een nieuwe laptop kopen maar dat is financieel niet haalbaar? Je kan het studiegeld niet in één keer betalen omdat er te veel kosten tegelijkertijd zijn? Je wil een deel van je opleiding in het buitenland volgen maar dat kost te veel?

 

Vanuit de overheid en studentenvoorzieningen zijn er initiatieven om je opleiding te helpen te bekostigen. Alle info vind je ook op www.centenvoorstudenten.be.

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk. Je opleiding, je studietraject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje. We hebben een overzicht gemaakt van waar je allemaal rekening moet mee houden.

Ga naar het overzicht

Om recht te hebben op een studietoelage dient het inkomen onder de maximumgrens te zitten. Die wordt bepaald door de afdeling Studietoelagen van de Vlaamse overheid. Deze grens varieert naargelang het aantal punten (personen ten laste) in de leefeenheid. Als het referentie-inkomen maximaal € 3285 boven het toegestane barema ligt, dan word je als bijna-beursstudent erkend. Dit statuut geeft geen recht op een studietoelage, maar wel op een vermindering van het studiegeld. Je betaalt dus een tussentarief.

Je studietoelage zelf aanvragen en je profiel instellen kan op www.studietoelagen.be.

Voor het academiejaar 2021-2022 kan je een profiel aanmaken vanaf 2 juni 2021 tot en met 1 juni 2022.

Ben je niet zeker of je recht hebt op een studietoelage van de Vlaamse overheid? De afdeling Zorg kan een voorlopige berekening maken.

In vele gevallen worden de centen van je studietoelage door de Vlaamse overheid laat uitbetaald. En daar sta je dan: veel studiekosten bij het begin van het academiejaar en je zakken zijn leeg!

Je kan bij de directie Studentenvoorzieningen terecht voor een voorschot op je studietoelage. Dit kan zijn om de periode tussen het begin van het academiejaar en de ontvangst van de studietoelage te overbruggen. Het bedrag van het voorschot is altijd in verhouding met het bedrag van de studietoelage.

Online aanvraag

Een vermindering van het studiegeld aanvragen, kan alleen door studenten die voldoen aan de financiële voorwaarden voor een studietoelage, maar niet aan de studievoorwaarden.

De studievoorwaarden worden nagekeken op het studentensecretariaat. De financiële voorwaarden worden berekend door de directie Studentenvoorzieningen. Om die reden moet je aanvraagformulier bij voorkeur voor 30 november 2021 en uiterlijk 30 juni 2022 binnengebracht worden bij de afdeling Zorg.

De financiële voorwaarden voor de vermindering zijn net dezelfde als die voor de studietoelage van de Vlaamse overheid. Dit houdt in dat net dezelfde barema’s volgens het aantal personen binnen de leefeenheid gelden.

Voor aanvraagformulieren of meer informatie kan je contact opnemen met de afdeling Zorg via zorg@hogent.be.

Wanneer het moeilijk is om meteen het volledige studiegeld te betalen, kan je een gespreide betaling krijgen in de vorm van een renteloze lening.

Online aanvraag

Zit je met een tijdelijk geldtekort of ben je op zoek naar een tussentijdse oplossing? Dan is een renteloze lening misschien iets voor jou.

Voor de aankoop van een laptop kan je een renteloze lening aanvragen. Deze renteloze lening betaal je op je eigen tempo terug. Elke aanvraag wordt anoniem en discreet besproken.

Wens je ook voor andere studiekosten een renteloze lening? Dan wordt er samen met de medewerker van de afdeling Zorg rekening gehouden met je gezinssituatie, het budget en de studiekosten.

Onder bepaalde omstandigheden kan er een 'omzetbare lening' toegestaan worden. Dit houdt in dat de lening onder bepaalde voorwaarden in een studieondersteuning kan worden omgezet.

Online aanvraag

Dit is een tussenkomst in je studiekosten die niet moet worden terugbetaald. Deze studieondersteuning wordt toegekend na onderzoek van je financiële en sociale situatie, je studieverloop en de inspanningen die je zelf levert om je inkomsten te verhogen.

Om de aanvraag vlot te laten verlopen, kan je zelf al eens het volgende doen:

  • overloop je bronnen van inkomsten en tekorten binnen je budget
  • maak een overzicht van de studiekosten die je moeilijk of niet kan betalen

Na een gesprek op de afdeling Zorg vul je een dossier in zodat we samen een goed zicht hebben op je situatie. De aanvraag wordt anoniem en discreet besproken.

Online aanvraag

Contact.

Overwale 42, 9000 Gent
09 243 37 38
zorg@hogent.be

Je kan online een afspraak maken met de afdeling Zorg. Je kan kiezen tussen een digitale afspraak via Microsoft Teams of een fysieke afspraak bij ons op kantoor.

Boek een afspraak