Facebook Pixel Postgraduaat Geo-ICT: ICT in de geografie - Hogeschool Gent
Foto Postgraduaat Geo-ICT: ICT in de geografie

Geo-ICT.

G

Geo-ICT.

Geo-ICT is de toepassing van informatie- en communicatietechnologie in de geografie. De basis van geo-ICT producten zijn kaarten die verhalen vertellen. Het bekendste voorbeeld is wellicht de routeplanner ...

Welke gebieden lopen gevaar bij overstroming? Welke busverbindingen, wegen of kruispunten zijn aan een optimalisatie toe? Wat is de invloed van de milieufactoren op de gezondheid in een bepaalde regio? Hoe is het stemgedrag bij verkiezingen in een gemeente? Welke marketingstrategie moeten we inzetten op basis van klant- en sociodemografische gegevens?

Dit postgraduaat staat voor dertig studiepunten en loopt over de termijn van één academiejaar. Het programma bestaat uit drie basismodules en één voorbereidende module landmeten en toegepaste informatica. De voorbereidende module is alleen verplicht voor instromers met onvoldoende voorkennis.

De afzonderlijke modules kunnen ook als navorming gevolgd worden.

Module 1: beleid en beheer

Je leert de actoren uit het geo-ICT werkveld identificeren en je kan het onderscheid maken tussen producenten van data, diensten en eindgebruikers.

Je leert informatiebronnen raadplegen en de authenticiteit van de data of informatie nagaan. Het interpreteren van metadatastructuren volgens de internationale standaarden en de koppeling met diverse inwinnings- en verwerkingstechnieken staan hierbij centraal.

Je verkent op welke manieren authentieke gegevensbronnen geraadpleegd en gedeeld kunnen worden en je kan een voorgelegde casus aftoetsen aan de geldende regelgeving (onder andere GDPR).

Module 2: geodata ontwerpen en verwerken

Je leert datalagen te combineren, te bevragen en ze voor te stellen volgens de principes van de cartografie. Je kan verschillende datatypes onderscheiden en deze op een correcte manier verwerken.

Je verwerft een grondig inzicht in de fundamentele aspecten van geografische informatiesystemen. Je zal in staat zijn om courante algoritmen en datastructuren kritisch te benaderen en je maakt ook kennis met de alternatieven.

Je leert zelf scripts op te bouwen om complexe en repetitieve taken te automatiseren voor databeheer, feature editing, geo-processing en kaartproductie.

Module 3: van geodatabase naar informatie

Je leert een geo-database beheren en organiseren. Je kan een probleemstelling analyseren en er een database voor ontwerpen.

Je leert databases te combineren om complexe problemen op te lossen. Inbreng van zelf ingewonnen data en het verdelen via een webtoepassing is het einddoel.

Je maakt kennis met state-of-the-art BI tools (big data, internet of things, …) en leert ze toe te passen in een ruimtelijke context.

Sfeerbeeld
Geografische infor­matie speelt een cruciale rol in overheids- en bedrijfs­processen. Ben jij een onder­nemend type en wil je met jouw bagage over geo-ICT het verschil maken in beleids­voering? Dan ben je bij HOGENT aan het juiste adres.

certificaat

 • Getuigschrift: het volledige postgraduaat met succes afgerond.
 • Creditattest: geslaagd voor een module.
 • Attest van deelname: de lessen gevolgd maar niet deelgenomen aan de evaluatie.

Voor wie?

Dit postgraduaat is uitermate geschikt voor (pas afgestudeerde) bachelors landmeten of informatica, gerelateerde masters of personen met minimaal één jaar relevante ervaring in het werkveld. Je moet dus over minimale startcompetenties uit de geosector of ICT-sector beschikken.

Doelgroep.

Dit postgraduaat is uitermate geschikt voor (pas afgestudeerde) bachelors landmeten of informatica, gerelateerde masters of personen met minimaal één jaar relevante ervaring in het werkveld. Je moet dus over minimale startcompetenties uit de geosector of ICT-sector beschikken.

Praktisch.

De lessen vinden plaats op dinsdagen van 13 tot 19 uur.

Module 1

 • 12, 19 en 26 oktober 2021
 • 9, 16, 23 en 30 november 2021
 • 7 en 14 december 2021

Module 2

 • 11,18 en 25 januari 2022
 • 1, 8, 15 en 22 februari 2022
 • 8, 15 en 22 maart 2022

Module 3

 •  29 maart 2022
 •  19 en 26 april 2022
 •  3, 10, 17, 24 en 30 mei 2022
 •  7 en 14 juni 2022

locatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1
9000 Gent

Inschrijven

Neem contact op om een intakegesprek vast te leggen.

Na een positief intakegesprek krijg je via mail een link toegestuurd waarmee je kan starten met je te registreren.

Intakegesprek aanvragen

prijs

Het volledige postgraduaat kost 3500 euro. Per module betaal je 1250 euro (te betalen bij inschrijving). Het lesmateriaal is inbegrepen in de prijs. 

Dit postgraduaat komt niet in aanmerking voor opleidingscheques of betaald educatief verlof. Heb je toch nog vragen over tijdskrediet, Vlaams zorgkrediet, loopbaanonderbreking, Vlaams opleidingsverlof of andere financiële ondersteuning? Neem dan contact op met STUVO via zorg@hogent.be

Erkenningsnummer KMO-portefeuille: DV.O101616 Meer info: vlaio.be

materiaal

Een eigen performante laptop is vereist. De nodige software kan je na inschrijving huren via HOGENT.

contact

Cornelis Stal

nuttige links

studiefiches
infomomenten 
brochure bekijken 

Sfeerbeeld

Er is een pertinente nood aan geo-ICT’ers die onmiddellijk inzetbaar zijn. Vraag snel jouw intakegesprek aan, want met dit postgraduaat heb jij een unieke positie op de arbeidsmarkt.

Intakegesprek aanvragen

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Landmeten

Landmeten is een afstudeer­richting van de professionele bachelor vastgoed met beide voeten in de praktijk. Vaak letterlijk: vastgoed opmeten in de zon en later de gegevens verwerken als het …

Programmeren

Programmeren is een graduaat in dag­onderwijs (2 jaar) of avond­onderwijs (4 jaar). Door de sterke praktijk- en beroeps­gerichte aanpak word je meteen uitgedaagd om je kennis …

Systeem- en netwerkbeheer

Systeem- en netwerkbeheer is een graduaat van 120 studiepunten in dag- en/of avond­onderwijs. Door de sterke praktijk- en beroeps­gerichte aanpak word je meteen uitgedaagd om je kennis …