Facebook Pixel Bachelor in het vastgoed - Hogeschool Gent
Foto Bachelor in het vastgoed

Vastgoed.

V

Vastgoed.

 

De opleiding vastgoed biedt twee afstudeer­richtingen aan. Elke afstudeer­richting legt haar eigen klem­tonen en leert je specifieke vaardig­heden. Meteen bij de start van je opleiding kies je de afstudeer­richting die jou het meest ligt.

Schrijf je meteen in

V

Vastgoed

Vastgoed is meer dan panden verkopen. Ook projectontwikkeling, vastgoedbeheer, syndicschap (beheer en de vertegenwoordiging van een mede-eigendom), rentmeesterschap en vastgoedexpertise zijn belangrijke deeldomeinen die je als student leert kennen. 

Typerend zijn je commerciële flair, je mensgerichte aanpak en je overtuigingskracht.

meer info →

L

Landmeten

In de afstudeerrichting landmeten sta je met beide voeten in de praktijk. Vaak letterlijk. Want je bent graag buiten om vastgoed op te meten in de zon en daarna de gegevens te verwerken als het regent. Terreinen opmeten, verkavelingen ontwerpen en afpalingen realiseren zijn helemaal jouw ding.

meer info →

In het derde jaar kies je een beroepsprofiel dat voldoet aan je voorkeuren en persoonlijkheid. Je wordt volledig klaargestoomd voor het beroep van jouw dromen.

Kom leren van
echte professionals.

We hebben een team straffe, gepassioneerde lectoren, elk met hun eigen specifieke kennis en ervaring. Veel lectoren houden een eigen praktijk als landmeter, architect, makelaar of advocaat. Inspirerende voorbeelden gegarandeerd!

Kom leren van
echte professionals.

We hebben een team straffe, gepassioneerde lectoren, elk met hun eigen specifieke kennis en ervaring. Veel lectoren houden een eigen praktijk als landmeter, architect, makelaar of advocaat. Inspirerende voorbeelden gegarandeerd!

In de opleiding vastgoed kies je dus meteen een afstudeerrichting: vastgoed of landmeten.

Eerste jaar

In het eerste jaar bieden de toolboxen vastgoed en landmeten een algemene oriëntatie binnen beide vakdomeinen. Daarna ga je je als student vastgoed verdiepen op pandniveau en als student landmeten in alles wat met omgeving te maken heeft.

Tweede jaar

In het tweede jaar word je als student vastgoed steeds meer een echte professional door je te richten op ontwikkeling en beheer van vastgoed, terwijl je als student landmeten het perceel gaat verkennen en je stilaan klaarmaakt voor het echte praktijkwerk.

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

profielfoto Lola

Lola

Student

Chat met Lola
Derde jaar

Tijdens het laatste jaar zul je als student voor het eerst proeven van de echte praktijk tijdens een volledig stagesemester. Studenten vastgoed doen dit aanvankelijk als bemiddelaar in een klassiek vastgoedkantoor, studenten landmeten gaan aan de slag binnen de klassieke landmeetkunde. Via projectwerk op school word je tegelijk weerbaar gemaakt voor de complexiteit van het beroep. Dat doe je door in kleine groepjes aan reële cases uit de praktijk te werken.

Tijdens het laatste semester van de opleiding kies je voor een verdiepend traject met bijbehorende tweede stage of een vorm van werkplekleren vanuit:

Vastgoed

  • het profiel van beheerder
  • het profiel van projectontwikkelaar
  • het profiel van vastgoeddeskundige

Landmeten

  • het profiel van expert GEO-ICT
  • het profiel van expert Bouw en infra
  • het profiel van landmeterdeskundige

Praktijk voorop.

Tijdens je opleiding leer je het werkveld echt kennen en kom je er voortdurend mee in contact. Hoe? Via groepswerken, gastsprekers uit de praktijk, projecten, bedrijfsbezoeken, je bachelorproef, enzovoort. Heerlijk concreet!

Praktijk voorop.

Tijdens je opleiding leer je het werkveld echt kennen en kom je er voortdurend mee in contact. Hoe? Via groepswerken, gastsprekers uit de praktijk, projecten, bedrijfsbezoeken, je bachelorproef, enzovoort. Heerlijk concreet!

Stage en werkplekleren

Tijdens het laatste jaar vastgoed word je als student ondergedompeld in het echte werk. Zowel studenten vastgoed als landmeten starten met een algemene stage van enkele maanden waar jouw opgedane kennis en vaardigheden als bemiddelaar (vastgoed) en topograaf (landmeter) verder worden uitgedaagd. Dat kan zowel in binnen- als buitenland. Onze studenten vind je dan ook wereldwijd terug. Van Europa over Turkije tot de Verenigde Staten, Australië, Nieuw- Zeeland en Suriname.

Een tweede daarop volgende periode werkplekleren zorgt voor verdere verdieping. Als student kies je voor een specifiek beroepsprofiel. Je vervolmaakt je binnen de afstudeerrichting vastgoed als beheerder, projectontwikkelaar of vastgoeddeskundige. Als landmeter zoek je verdieping op als expert bouw en infra, expert GEO-ICT of landmeterdeskundige.

Activiteiten buiten de campus

Doorheen de opleiding koppelen we via buitenschoolse activiteiten de theorie aan de praktijk. Als vastgoedstudent bezoek je projecten, vakbeurzen en het vastgoedcongres. Je gaat ook op studiereis naar het buitenland en ontdekt er een minder bekende stad. Landmeetstudenten voeren een week lang metingen uit op locatie en maken nog een extra studiereis.

Zin in nog meer avontuur?

Een beperkt aantal studenten kan een volledig semester in het buitenland studeren aan een van onze partnerscholen in Europa en daarbuiten.

Doorgedreven projectwerk

Via vakoverschrijdende projecten leer je vlot in team werken. In het eerste semester van het laatste jaar richten studenten vastgoed zich vanuit de rol van makelaar op een concrete case. In het tweede semester onderzoeken ze via werkplekleren hoe ze binnen de reële werksituatie van projectontwikkelaar, beheerder of deskundige meerwaarde kunnen bieden.

De studenten landmeten zullen tijdens het eerste semester van jaar drie vanuit de praktijk op zoek gaan naar oplossingen voor een specifieke projectuitdaging. Ook zij zullen vanuit een gekozen beroepsprofiel tijdens het daaropvolgende semester via werkplekleren meerwaarde proberen te genereren voor een professional binnen GEO-ICT, bouw en infrastructuur of landmeten. Het tweede semester van jaar twee biedt ook de mogelijkheid om aan een internationaal project deel te nemen.

Benieuwd naar onze infrastructuur? Breng een virtueel bezoek aan gebouw P op campus Schoonmeersen, de uitvalsbasis van de opleiding vastgoed.

Bekijk de campus

Match ik met deze opleiding?

1

Je bent geïnteresseerd in de actualiteit rond de bouwshift, nieuwe woonvormen, stijgende vastgoedprijzen of leefbaarheid van steden.

2

Hoe bebouwde ruimte wordt ingevuld, de waarde en het karakter van gebouwen of de schaalgrootte van winkelcomplexen zijn zaken die je fascineren.

3

Je bent sociaal en gaat graag met mensen om in een professionele omgeving.

4

Een combinatie van bureau- en veldwerk trekt je aan. 

5

Je werkt graag nauwkeurig en ziet jezelf opgaan in meet- en tekenwerk.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen. Hier vind je alvast ant­woor­den op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoeveel kost deze opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Daarnaast zijn er nog extra studiekosten die niet gedekt worden door het studiegeld. Bijvoorbeeld voor een starterspakket en studie-uitstappen, ...

Overzicht van de studiekosten

Wanneer beginnen de lessen?

Ten vroegste om 8.00 uur. En ten laatste tot 19.00 uur. Dat hangt af van de klasgroep waarin je terechtkomt en van hoe je rooster wordt opgemaakt.

Hoe groot zijn de groepen waarin ik terechtkom?

De theorielessen volg je met alle vastgoedstudenten samen of in twee grote groepen. Voor de praktijklessen werken we bewust met kleinere groepen (ca. 25 à 35 studenten). Voor projecten mag je rekenen op vijf à zes studenten per groep.

Hoeveel uur per week heb ik les?

Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht. Daarnaast heb je nog tal van taken, begeleid zelfstandig werk, ... Reken maar op een full-time job.

Zijn er infodagen?

Op de infodagen doen we er alles aan om jou te helpen bij het maken van jouw studiekeuze. Je kan er praten met lesgevers, medewerkers en studenten. Fysiek als het kan, digitaal als het moet.

Hou mij op de hoogte van komende infodagen

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar?

Deze opleiding wordt aangeboden op campus Schoonmeersen.

bekijk onze campus →

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Vastgoed in afstandsonderwijs

Vastgoed kan je zowel in dag­onderwijs als in afstands­onderwijs volgen. Afstands­leren is interessant voor wie al dan niet al een diploma heeft en opnieuw wil studeren. Voor wie denkt …

Verkort traject vastgoed
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma vastgoed behalen.
Bouwkundig tekenen
De graduaats­opleiding bouwkundig tekenen omvat 120 studie­punten en duurt 2 jaar. Je leert het volledige proces van ontwerpfase tot de oplevering.
Werforganisatie
De graduaats­opleiding werforganisatie omvat 120 studiepunten en duurt twee jaar in dag- en avondonderwijs. Je hebt de keuze tussen de afstudeerrichtingen woningbouw en wegenbouw.
Geo-ICT

Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak? In het postgraduaat Geo-ICT leer je informatie- en communicatie­technologie toepassen in de geografie. Je hebt één namiddag per week …

Vastgoedbeheer

Heb je al een bachelor vastgoed of landmeten behaald? Verfijn je kennis met het postgraduaat vastgoed­beheer. Je hebt één namiddag per week les gedurende één …

Energiedeskundige type A

In de gereglementeerde vorming energie­deskundige type A leer je energie­prestatie­certificaten (EPC's) opmaken. Deze verplichte documenten tonen aan hoe energie­zuinig gebouwen …