Foto Vastgoed

Vastgoed.

V

Vastgoed is meer dan panden opmeten, schatten, kopen en verkopen. Er komt ook projectontwikkeling bij kijken, coaching, syndic­schap, landschaps­beheer en heel wat meer. Dat alles ontdek je aan HOGENT.

Zowel in de richting vastgoed als landmeten, krijg je vanaf het eerste jaar zes soorten vakken:

 • algemeen vormende vakken
 • bouwtechnische vakken
 • rechtsvakken
 • beroepsspecifieke vakken
 • projecten
 • permanente vorming en zelfontwikkeling

In beide richtingen verdiep je je in burgerlijk en gerechtelijk recht, bouw- en vastgoedrecht, milieurecht, ruimtelijk ordeningsrecht, handelsrecht en fiscaal recht. Je leert plannen van onroerend goed opstellen en interpreteren. Je raakt bedreven in het beschrijven, evalueren en bepalen van de waarde van hoofdzakelijk residentieel vastgoed. Je leert werken met standaardsoftware en informaticatoepassingen specifiek gericht op de vastgoedsector.

Vanaf dag één kies je je afstudeerrichting: vastgoed of landmeten.

Vastgoed

Heb jij veel commerciële flair? Hou je ervan om klanten te over­tui­gen? Wil je vast­goed­deskundige worden of de wereld van project­ontwikkeling ontdekken? Kies dan voor de afstudeerrichting vastgoed.

Wat komt er aan bod?

Je gaat dieper in op de bouwtechnische aspecten van het beroep. Je leert bemiddelen bij verschillende soorten vastgoedtransacties: bij de verkoop, aankoop, ruil, verhuur of overdracht van onroerende goederen, onroerende rechten of handelsfondsen. Je start bouwpromotieprojecten op. En organiseert, promoot en volgt het hele project op van prospectie en haalbaarheidsstudie, over uitvoering tot en met de afrekening. Je stelt juridisch correcte overeenkomsten op voor vastgoedtransacties. En voert de bijhorende administratieve formaliteiten uit.

Toekomstmogelijkheden

Met je diploma kan je aan de slag als vastgoedmakelaar, syndicus of rentmeester, na een bijkomende beroepsstage van één jaar. Dat is immers de voorwaarde om deze beschermde beroepen te mogen uitoefenen. Na je diploma kan je ook in allerlei bedrijven en organisaties aan de slag.

Bijvoorbeeld:

 • bij een projectontwikkelaar
 • in een bouwbedrijf met eigen projectontwikkeling
 • bij een makelaar
 • in een bank
 • in een pensioen- of verzekeringsmaatschappij
 • bij de overheid
 • in een woningbouw-bedrijf
 • op een vastgoedafdeling van een grote onderneming

Maar met je brede kennis van vastgoedrecht, stedenbouw, ruimtelijke ordening, constructie, bouwadministratie en vastgoedrekenen geef je ook waardevol advies aan klanten of aan het bedrijf waarvoor je werkt. 
Een loopbaan als zelfstandige en een eigen kantoor oprichten behoort ook tot de mogelijkheden. Daarvoor moet je wel eerst een betalende BIV-stage lopen van één jaar.

Landmeten

Wil je de baan op om vastgoed op te meten, verkavelingen te ontwerpen en afpalingen te realiseren? Heb je interesse in stedelijke ontwikkeling, ruimtelijk beleid en woonbeleid, mobiliteit, wegenbouw, landschapsbeheer en energie? Dan is landmeten jouw ding!

Wat komt er aan bod?

Je verdiept je in het afpalen van terreinen. En in het opmaken en ondertekenen van plannen. Je leert zelfstandig landmeetkundige meet­technieken selecteren en toepassen om vervolgens de meetgegevens met de nodige precisie te verwerken. Je verzamelt, interpreteert en verwerkt informatie met behulp van land­informatie­systemen en geografische informatie­systemen. Je documenteert, analyseert en beheert zelfstandig een technisch administratief juridisch dossier over een landmeetkundig onderwerp. Je neemt de ruimtelijke inrichting onder de loep met de nodige aandacht voor milieu en veiligheid.

Toekomstmogelijkheden

Met je diploma landmeten kan je je meteen vestigen als zelfstandig landmeter-expert (zoals vastgelegd in de wet van 11 mei 2003). Je kan als deskundige aan de slag in een studiebureau en in de bouw- en vastgoedsector. Of als medewerker bij landmeters, aannemers en studie- of adviesbureaus. Daar werk je mee aan grootschalige opmetingen, verkavelingen, waardebepalingen en expertises. In beperkte mate kan je ook de activiteiten van vastgoedmakelaar uitoefenen.

Praktijk voorop.

Tijdens je opleiding leer je het werkveld écht kennen en kom je er voortdurend mee in contact. Hoe? Via groepswerken, gastsprekers uit de praktijk, projecten, bedrijfsbezoeken, je bachelorproef, enzovoort. Heerlijk concreet!

Drie maanden stage

Dat kan zowel in het binnen- als in het buitenland. Ons netwerk van stageplaatsen is heel uitgebreid, zowel binnen als buiten Europa.Onze studenten vind je dan ook terug in heel de wereld: Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Turkije, de VSA, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Suriname. Zin in nog meer avontuur? Een beperkt aantal studenten kan een volledig semester in het buitenland studeren aan een van onze partnerscholen binnen Europa.

Activiteiten buiten de campus

Vanaf het eerste jaar koppelen we de theorie aan de praktijk via een aantal buitenschoolse activiteiten. Als vastgoedstudent bezoek je projecten, vakbeurzen en het vastgoedcongres. Je gaat ook op studiereis naar het buitenland en ontdekt er een minder bekende stad. En permanente vorming heeft nog meer buitenschoolse activiteiten voor jou in petto. Landmeetstudenten bezoeken daarnaast nog het kadaster, voeren een week lang op locatie metingen uit en maken nog een extra studiereis.

  Doorgedreven projectwerk

  Via vakoverschrijdende projecten leer je in team werken. De studenten vastgoed richten in het eerste jaar hun eigen fictief vastgoedkantoor op. In het tweede jaar onderzoeken ze hoe ze op een reële site een rendabel vastgoedproject kunnen ontwikkelen. Alle aspecten van projectontwikkeling komen hierbij aan bod. De landmeters maken een stedenbouwkundige sloopvergunning op voor een garagecomplex in Gent. En ze gaan op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor het terrein. Voor hun tweede project kiezen ze zelf een groot terrein van vijf hectare voor het opmaken van een verkavelingsaanvraag met wegenis.

  Match ik met deze opleiding?

  1

  Je bent een onder­nemend type met een grote interesse in economie, zakendoen, techniek, cijferwerk, onderhandelen, ….

  2

  Je bent gefascineerd door woningen, apparte­ments­gebouwen, kanto­ren, winkels, industriële gebouwen, winkelcentra …

  3

  Maar ook door bouw­gronden en industrie­gronden en hoe die mee het land­schap rondom jou bepalen.

  Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen. Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

  Hoeveel kost deze opleiding?

  Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

  Overzicht van de studiekosten

  Daarnaast zijn er nog extra studiekosten die niet gedekt worden door het studiegeld. Bijvoorbeeld voor een starterspakket en studie-uitstappen, ...

  Extra studiekosten

  Hoe groot zijn de groepen waarin ik terechtkom?

  De theorielessen volg je met alle vastgoedstudenten samen of in twee grote groepen. Voor de praktijklessen werken we bewust met kleinere groepen (ca. 25 à 35 studenten). Voor projecten mag je rekenen op vijf à zes studenten per groep.

  Wanneer beginnen de lessen?

  Ten vroegste om 8.15 uur. En ten laatste tot 18.00 uur. Dat hangt af van de klasgroep waarin je terechtkomt en van hoe je rooster wordt opgemaakt.

  Hoeveel uur per week heb ik les?

  Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht. Daarnaast heb je nog tal van taken, begeleid zelfstandig werk, ... Reken maar op een full time job.

  Simuleer hier een voorbeeld lessenrooster

  Sfeerbeeld

  Nog vragen?

  Waar kan je deze opleiding volgen?

  Deze opleiding wordt aangeboden op campus Schoonmeersen. De campus ligt vlakbij het station.

  Heb je vragen?

  We helpen je graag verder! Stuur een mailtje naar communicatie@hogent.be.

  Zit je met vragen over je studieloopbaan? Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

  HOGENT biedt je tal van mogelijkheden om je na het behalen van je diploma in vastgoed te specialiseren.

  Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren?
  Dat kan!

  Na de richting vastgoed heb je de mogelijkheid je te specialiseren via het postgraduaat vastgoedbeheer. En met één extra jaar kun je als makelaar een bachelordiploma behalen in het bedrijfsmanagement, financie- en verzekeringswezen.

  Via een schakelprogramma kan je als landmeter bijvoorbeeld nog een Master of Science in de industriële wetenschappen (landmeten of bouwkunde) behalen of intekenen op het postgraduaat geo-ICT.

  Geregeld worden er ook studiedagen georganiseerd. Hou dus zeker de agenda in de gaten.

  Via een verkort traject kan je nog een tweede diploma van bachelor in het vastgoed behalen in een andere afstudeerrichting dan die je eerder koos.

  Ontdek alle mogelijkheden

  Wat je nog moet weten.

  • Dat je de richting vastgoed ook kan volgen via afstandsonderwijs.
  • Dat bijna alle lectoren een eigen praktijk houden. Als landmeter, makelaar, advocaat of architect. Via gastdocenten brengen ze extra expertise in de opleiding.
  • Dat we een differentiatiepakket aanbieden voor studenten die het moeilijker hebben met vastgoedrekenen of topografisch rekenen.
  • Dat zowel studenten landmeten als vastgoed de erkenning tot energiedeskundige type A kunnen behalen tijdens hun bacheloropleiding.
  • Dat je deze opleiding ook kan starten in februari en een individueel traject kan uitstippelen.
  • Dat deze opleiding je gegarandeerd kwaliteit biedt. Ze is immers gecertificeerd door het Royal Institute of Chartered Surveyors.

  logo RICS