Facebook Pixel Bachelor in het vastgoed - Hogeschool Gent
Foto Bachelor in het vastgoed

Vastgoed.

V

Vastgoed.

De opleiding vastgoed biedt twee afstudeer­richtingen aan. Elke afstudeer­richting legt haar eigen klem­tonen en leert je specifieke vaardig­heden. Meteen bij de start van je opleiding kies je de afstudeer­richting die jou het meest ligt.

Schrijf je meteen in

V

Vastgoed

Vastgoed is meer dan panden verkopen. Ook projectontwikkeling, vastgoedbeheer, syndicschap (beheer en de vertegenwoordiging van een mede-eigendom), rentmeesterschap en vastgoedexpertise zijn belangrijke deeldomeinen die je als student leert kennen. 

Typerend zijn je commerciële flair, je mensgerichte aanpak en je overtuigingskracht.

meer info →

L

Landmeten

In de afstudeerrichting landmeten sta je met beide voeten in de praktijk. Vaak letterlijk. Want je bent graag buiten om vastgoed op te meten in de zon en daarna de gegevens te verwerken als het regent. Terreinen opmeten, verkavelingen ontwerpen en afpalingen realiseren zijn helemaal jouw ding.
 

meer info →

In het derde jaar kies je een beroepsprofiel dat voldoet aan je voorkeuren en persoonlijkheid. Je wordt volledig klaargestoomd voor het beroep van jouw dromen.

Kom leren van
echte professionals.

We hebben een team straffe, gepassioneerde lectoren, elk met hun eigen specifieke kennis en ervaring. Veel lectoren houden een eigen praktijk als landmeter, architect, makelaar of advocaat. Inspirerende voorbeelden gegarandeerd!

Kom leren van
echte professionals.

We hebben een team straffe, gepassioneerde lectoren, elk met hun eigen specifieke kennis en ervaring. Veel lectoren houden een eigen praktijk als landmeter, architect, makelaar of advocaat. Inspirerende voorbeelden gegarandeerd!

In de opleiding vastgoed kies je dus meteen een afstudeerrichting: vastgoed of landmeten.

Eerste jaar

In het eerste jaar bieden de toolboxen vastgoed en landmeten een algemene oriëntatie binnen beide vakdomeinen. Daarna ga je je als student vastgoed verdiepen op pandniveau en als student landmeten in alles wat met omgeving te maken heeft.

Tweede jaar

In het tweede jaar word je als student vastgoed steeds meer een echte professional door je te richten op ontwikkeling en beheer van vastgoed, terwijl je als student landmeten het perceel gaat verkennen en je stilaan klaarmaakt voor het echte praktijkwerk.

Derde jaar

Tijdens het laatste jaar zul je als student voor het eerst proeven van de echte praktijk tijdens een volledig stagesemester. Studenten vastgoed doen dit aanvankelijk als bemiddelaar in een klassiek vastgoedkantoor, studenten landmeten gaan aan de slag binnen de klassieke landmeetkunde. Via projectwerk op school word je tegelijk weerbaar gemaakt voor de complexiteit van het beroep. Dat doe je door in kleine groepjes aan reèˆle cases uit de praktijk te werken.

Tijdens het laatste semester van de opleiding kies je voor een verdiepend traject met bijbehorende tweede stage of een vorm van werkplekleren vanuit:

Vastgoed

 • het profiel van beheerder
 • het profiel van projectontwikkelaar
 • het profiel van vastgoeddeskundige

Landmeten

 • het profiel van expert GEO-ICT
 • het profiel van expert Bouw en infra
 • het profiel van landmeterdeskundige
Sfeerbeeld
"Vastgoed is door de jaren heen complex gewo­rden. Het is voor een particulier bijna onmogelijk om zijn woning nog zelf te verkopen,
aan te kopen
of te beheren.
Als hij er toch
voor kiest om
dit zelf te doen, laat hij kansen liggen"


Guy Content

Oud-student
Makelaar bij Immo Colpin

Praktijk voorop.

Tijdens je opleiding leer je het werkveld echt kennen en kom je er voortdurend mee in contact. Hoe? Via groepswerken, gastsprekers uit de praktijk, projecten, bedrijfsbezoeken, je bachelorproef, enzovoort. Heerlijk concreet!

Praktijk voorop.

Tijdens je opleiding leer je het werkveld echt kennen en kom je er voortdurend mee in contact. Hoe? Via groepswerken, gastsprekers uit de praktijk, projecten, bedrijfsbezoeken, je bachelorproef, enzovoort. Heerlijk concreet!

Stage en werkplekleren

Tijdens het laatste jaar vastgoed word je als student ondergedompeld in het echte werk. Zowel studenten vastgoed als landmeten starten met een algemene stage van enkele maanden waar jouw opgedane kennis en vaardigheden als bemiddelaar (vastgoed) en topograaf (landmeter) verder worden uitgedaagd. Dat kan zowel in binnen- als buitenland. Onze studenten vind je dan ook wereldwijd terug. Van Europa over Turkije tot de Verenigde Staten, Australièˆ, Nieuw- Zeeland en Suriname.

Een tweede daarop volgende periode werkplekleren zorgt voor verdere verdieping. Als student kies je voor een specifiek beroepsprofiel. Je vervolmaakt je binnen de afstudeerrichting vastgoed als beheerder, projectontwikkelaar of vastgoeddeskundige. Als landmeter zoek je verdieping op als expert bouw en infra, expert GEO-ICT of landmeterdeskundige.

Activiteiten buiten de campus

Doorheen de opleiding koppelen we via buitenschoolse activiteiten de theorie aan de praktijk. Als vastgoedstudent bezoek je projecten, vakbeurzen en het vastgoedcongres. Je gaat ook op studiereis naar het buitenland en ontdekt er een minder bekende stad. Landmeetstudenten voeren een week lang metingen uit op locatie en maken nog een extra studiereis.

Zin in nog meer avontuur?

Een beperkt aantal studenten kan een volledig semester in het buitenland studeren aan een van onze partnerscholen in Europa en daarbuiten.

  Doorgedreven projectwerk

  Via vakoverschrijdende projecten leer je vlot in team werken. In het eerste semester van het laatste jaar richten studenten vastgoed zich vanuit de rol van makelaar op een concrete case. In het tweede semester onderzoeken ze via werkplekleren hoe ze binnen de reële werksituatie van projectontwikkelaar, beheerder of deskundige meerwaarde kunnen bieden.

  De studenten landmeten zullen tijdens het eerste semester van jaar drie vanuit de praktijk op zoek gaan naar oplossingen voor een specifieke projectuitdaging. Ook zij zullen vanuit een gekozen beroepsprofiel tijdens het daaropvolgende semester via werkplekleren meerwaarde proberen te genereren voor een professional binnen GEO-ICT, bouw en infrastructuur of landmeten. Het tweede semester van jaar twee biedt ook de mogelijkheid om aan een internationaal project deel te nemen.

  Match ik met deze opleiding?

  1

  Je bent geïnteresseerd in de actualiteit rond de bouwshift, nieuwe woonvormen, stijgende vastgoedprijzen of leefbaarheid van steden. 

  2

  Hoe bebouwde ruimte wordt ingevuld, de waarde en het karakter van gebouwen of de schaalgrootte van winkelcomplexen zijn zaken die je aandacht trekken.

  3

  Je bent sociaal en gaat graag met mensen om in een professionele omgeving.

  4

  Je wordt aangetrokken tot een combinatie van bureau- en veldwerk. 

  5

  Je werkt graag nauwkeurig en ziet jezelf opgaan in meet- en tekenwerk.

  Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen. Hier vind je alvast ant­woor­den op enkele van de meest gestelde vragen.

  Hoeveel kost deze opleiding?

  Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

  Overzicht van de studiekosten

  Daarnaast zijn er nog extra studiekosten die niet gedekt worden door het studiegeld. Bijvoorbeeld voor een starterspakket en studie-uitstappen, ...

  Extra studiekosten

  Wanneer beginnen de lessen?

  Ten vroegste om 8.15 uur. En ten laatste tot 18.00 uur. Dat hangt af van de klasgroep waarin je terechtkomt en van hoe je rooster wordt opgemaakt.

  Hoe groot zijn de groepen waarin ik terechtkom?

  De theorielessen volg je met alle vastgoedstudenten samen of in twee grote groepen. Voor de praktijklessen werken we bewust met kleinere groepen (ca. 25 à 35 studenten). Voor projecten mag je rekenen op vijf à zes studenten per groep.

  Hoeveel uur per week heb ik les?

  Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht. Daarnaast heb je nog tal van taken, begeleid zelfstandig werk, ... Reken maar op een full-time job.

  Sfeerbeeld

  Nog vragen?

  Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

  I  Inschrijven

  Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

  schrijf je in →

  C  Cursussen inkijken

  Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

  cursussen inkijken →

  Wat je nog moet weten.

  • Dat je de richting vastgoed ook kan volgen via afstandsonderwijs.
    
  • Dat we een differentiatiepakket aanbieden voor studenten landmeten die het moeilijker hebben met vastgoedrekenen of topografisch rekenen.
    
  • Dat zowel studenten landmeten als vastgoed de erkenning tot energiedeskundige type A kunnen behalen tijdens of na hun bacheloropleiding.
    
  • Dat je deze opleiding ook kan starten in februari en een individueel traject kan uitstippelen.
    
  • Dat deze opleiding je gegarandeerd kwaliteit biedt. Ze is immers gecertificeerd door het Royal Institute of Chartered Surveyors.

  logo RICS