- gereglementeerde vorming
- Gent
- dagonderwijs
- 1 semester
Om het EPC, het verplichte energieprestatiecertificaat, te kunnen uitreiken bij bemiddeling in verkoop en verhuur, moet je eerst een door het Vlaams Energieagentschap erkende opleiding volgen en slagen voor het examen.
De gereglementeerde vorming bestaat uit tien lesdagen en één examendag met volgende inhoud:
- Wetgevend kader, opbouw van het inspectieprotocol
- Basis bouwfysica en basis technische installaties
- Basis technische installaties en opbouw van de EPC-software
- Praktijkoefeningen, inoefenen van de EPC-software
- Plaatsbezoek, case en dataverzameling, opbouw van het EPC-certificaat
De basisopleiding wordt met 20 punten in rekening gebracht voor permanente vorming voor makelaars.

Schrijf een collega of jezelf bij ons in en haal (een update van) het certificaat binnen.
Nieuw EPC vanaf 4 januari 2019.
Het examen.
Voorwaarden voor deelname
- Je beschikt over een getuigschrift (jonger dan 11 maanden) van deelname aan de erkende opleiding van energiedeskundige type A of een brief van het VEA waarin het examen als sanctie staat opgegeven.
- Je hebt het inspectieprotocol, slides, notities en een rekenmachine in de aanslag om naar het examen te vertrekken.
- Je beschikt over de app Itsme om éénmalig in te loggen in de energieprestatiedatabank. Dit kan eventueel ook met sms. Een eID kaartlezer is niet toegestaan. Let op: de app moet op voorhand geïnstalleerd en gekoppeld zijn met uw identiteitskaart.
Inhoud
- Een inleiding tot de bouwfysica en technische installaties (verwarmingsinstallaties, sanitair warm water, ventilatie, koeling, zonneboiler en fotovoltaïsche cellen)
- Het wetgevend kader (o.a. Energiebesluit 19 november 2010 en de ministeriële besluiten in uitvoering van dit besluit)
- Het inspectieprotocol
- De werking van de certificatiesoftware
- De werking van de energieprestatiedatabank
Praktisch
Het examen duurt in totaal vier uur en bestaat uit twee delen. Het theoretische deel bestaat uit twintig meerkeuzevragen over het volledige inspectieprotocol en duurt een uur. Er wordt geen giscorrectie of hoge cesuur toegepast. Het theoretische gedeelte staat op 30% van de punten.
Voor het praktische gedeelte van het examen trekken we drie uur uit. Je krijgt een case over een woning waarover 15 tot 20 vragen worden gesteld. Om op de vragen te kunnen antwoorden moet de oefening worden ingegeven in de EPC-software van het VEA. Deze case staat op 70% van de punten.
Beide delen zijn open boek.
Intake.
Ben jij een oud-student van de bachelor vastgoed of een master of science in de industriële wetenschappen bouwkunde/landmeten? En kan je ons de nodige studiebewijzen bezorgen? Dan kan je je wellicht meteen inschrijven. De opleiding komt ook in aanmerking als permanente vorming voor makelaars en landmeters.
Voor alle andere instromers, bijvoorbeeld uit het domein van de architectuur of bouwkunde is de opleiding toegankelijk na een uitgebreider intakegesprek.
Intake.
Ben jij een oud-student van de bachelor vastgoed of een master of science in de industriële wetenschappen bouwkunde/landmeten? En kan je ons de nodige studiebewijzen bezorgen? Dan kan je je wellicht meteen inschrijven. De opleiding komt ook in aanmerking als permanente vorming voor makelaars en landmeters.
Voor alle andere instromers, bijvoorbeeld uit het domein van de architectuur of bouwkunde is de opleiding toegankelijk na een uitgebreider intakegesprek.
Praktisch.
locatie
Campus Mercator
Gebouw G
Henleykaai 84
9000 Gent
lesdata
(Opgelet - aangepaste data gepubliceerd sinds 09.09.2022)
Je hebt 1 namiddag per week les. Telkens van 12u30-18u30:
Semester 1
- donderdag 29 september
- donderdag 6 oktober
- donderdag 13 oktober
- donderdag 20 oktober
- donderdag 27oktober
- donderdag 10 november
- donderdag 17 november
- donderdag 1 december
- donderdag 8 december
- donderdag 15 december
- Examen: donderdag 22 december
Semester 2
- dinsdag 28 februari 2023
- dinsdag 7 maart 2023
- dinsdag 14 maart 2023
- dinsdag 21 maart 2023
- dinsdag 28 maart 2023
- dinsdag 18 april 2023
- dinsdag 25 april 2023
- dinsdag 2 mei 2023
- dinsdag 9 mei 2023
- dinsdag 16 mei 2023
- Examen: 30 mei 2023
examen
Het examen voor de lessenreeks van het eerste semester 2022-2023 zal plaatsvinden op 22 december. Het examen voor de lessenreeks van het tweede semester zal plaatsvinden op 30 mei 2023.
Deelnemers moeten hun eigen computer meebrengen.
certificaat
HOGENT maakt de deelnemerslijst over aan het VEA.
prijs
De permanente vorming kost 800 euro (excl. btw en onder voorbehoud van wijzigingen). In de prijs zijn twee examenkansen inbegrepen. De lessen al gevolgd, maar tot op heden nog niet geslaagd voor het examen? Dan betaal je 300 euro voor één examenkans.
Deze gereglementeerde vorming komt niet in aanmerking voor opleidingscheques of betaald educatief verlof. Heb je toch nog vragen over tijdskrediet, Vlaams zorgkrediet, loopbaanonderbreking, Vlaams opleidingsverlof of andere financiële ondersteuning? Neem dan contact op met STUVO via zorg@hogent.be
Erkenningsnummer kmo-portefeuille: DV.O101616 Meer info: vlaio.be
contact

Bezorg ons jouw hoogst behaalde relevante diploma of bewijs. Bij een positief advies, krijg je de instructies voor inschrijven.
Intake aanvragenVond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Vastgoed
Vastgoed is een professionele bacheloropleiding van drie jaar. Je hebt de keuze tussen twee afstudeerrichtingen: vastgoed en landmeten. Meteen bij de start van je opleiding kies je de …
Vastgoed in afstandsonderwijs
Vastgoed kan je zowel in dagonderwijs als in afstandsonderwijs volgen. Afstandsleren is interessant voor wie al dan niet al een diploma heeft en opnieuw wil studeren. Voor wie denkt aan …Werforganisatie
De graduaatsopleiding werforganisatie omvat 120 studiepunten en duurt twee jaar in dag- en avondonderwijs. Je hebt de keuze tussen de afstudeerrichtingen woningbouw en wegenbouw.Bouwkundig tekenen
De graduaatsopleiding bouwkundig tekenen omvat 120 studiepunten en duurt 2 jaar. Je leert het volledige proces van ontwerpfase tot de oplevering.Elektromechanische systemen
Elektromechanische systemen is een graduaat van 120 studiepunten in dag- of avondonderwijs. Naast een gemeenschappelijk deel maak je de keuze tussen meet- en regeltechnieken of …
HVAC-systemen
HVAC-systemen is een graduaat van 120 studiepunten in dagonderwijs. Als onderhouds-, service- en montagetechnicus voor ventilatie-, koel- en verwarmingssystemen zorg je voor het …