Facebook Pixel Graduaat in de HVAC-systemen - Hogeschool Gent
Foto Graduaat in de HVAC-systemen

HVAC-systemen.

H

HVAC-systemen.

Vanaf academiejaar 2021-2022

Wat maakt de opleiding zo bijzonder? De sterke praktijk- en beroepsgerichte aanpak via werkplekleren. De theorie die je leert op school, pas je meteen toe op de werkplek. In je eerste jaar maak je kennis met de HVAC-sector en voer je opdrachten uit in een gesimuleerde omgeving. In je tweede jaar werk je eerst twee dagen en later vier dagen per week in een stagebedrijf.

In de graduaatsopleiding HVAC-systemen met afstudeerrichting klimatisatiesystemen maak je kennis met alle facetten van klimatisatie- en verwarmingssystemen:

 • Je leert klimatisatie- en verwarmingssystemen in woningen en bedrijven installeren, onderhouden en herstellen.
   
 • Uitvoeren van elektrische, stromingstechnische en fysische basismetingen.
   
 • Lezen en interpreteren van vaktechnische informatie, schema's en tekeningen, ook in het Engels.
   
 • Je krijgt de nodige basis mee rond veiligheids- en milieuvoorschriften, wetgeving en reglementering.
   
 • Je adviseert en informeert gebruikers en klanten, met oog op een duurzaam energiegebruik.

Al doende leren

Deze opleiding omvat 120 studiepunten. Je volgt de opleiding in dagonderwijs. Je keuze van opleidingspakket bepaalt de duurtijd van je traject. Wat je ook kiest de minimale duurtijd van je studie is twee jaar.

Vanaf de start van de opleiding kom je in contact met bedrijven die actief zijn in de HVAC-sector. In het eerste jaar gaan we op bedrijfsbezoek en zijn er enkele opdrachten in samenwerking met bedrijven.

In het eerste semester van het tweede jaar werk je ongeveer twee dagen per week in een bedrijf. De focus hierbij ligt op het werken aan HVAC-installaties in het niet-residentiële werkveld. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfs-, overheids-, kantoor-, school- en winkelgebouwen.

Het tweede semester van het tweede jaar bestaat bijna volledig uit stage. Je kiest zelf of je in een bedrijf werkt dat zich focust op de residentiële, industriële of commerciële sector. Een combinatie van beide is natuurlijk ook mogelijk. Deze afsluitende stage vormt het einde van de opleiding. Met wat geluk kan je na je studies dus onmiddellijk bij je stage­bedrijf aan de slag gaan.

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.

Opleiding volgen als werknemer

De opleiding wordt aangeboden overdag, maar dit kan je eventueel combineren met een deeltijdse job waarbij je het programma spreidt op jouw maat.

Stage

Stages vinden plaats overdag. Er kan bekeken worden of een stage op de eigen werkplek mogelijk is.

Steunmaatregelen

Er zijn enkele mogelijke steunmaatregelen voor als je werken en studeren wil combineren zoals opleidingsverlof, opleidingscheques, KMO-portefeuille…

Opleiding volgen als werkzoekende

De graduaatsopleiding HVAC-systemen is erkend door de VDAB en leidt op tot een knelpuntberoep. Dat biedt je een grote kans op werk. Als je de opleiding volgt via de VDAB kan je je uitkering behouden en geniet je van financiële voordelen. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Meer info vind je op de website van VDAB.

Wat na je diploma?

Werken

Als je je opleiding succesvol beëindigt, krijg je een officieel Europees erkend diploma van gegradueerde in de HVAC-systemen: klimatisatiesystemen.

Daarmee kan je aan de slag als onderhouds-, service- en montagetechnicus voor ventilatie-, koel- en verwarmingssystemen.

Een extra troef! Je behaalt na deze opleiding ook drie extra certificaten: VCA-attest, Veilig werken op hoogte: module 2 en koeltechnicus C1.

Er is een groot tekort aan HVAC technici, met dit diploma vind je zeker de weg naar een boeiende job.

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! HOGENT biedt een vervolgtraject aan waarmee je een bachelor in de elektromechanica, afstudeerrichting klimatisering kan behalen.

Het traject omvat vrijstellingen voor studenten met het diploma van gegradueerde in de HVAC-systemen.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoeveel kost de opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Overzicht van de studiekosten

Wat is leerkrediet?

Graduaatsopleidingen werken niet met leerkrediet. Je kan ook een opleiding starten wanneer je geen leerkrediet meer hebt.

Heb ik voorkennis nodig om de opleiding te starten?

Neen, alle graduaatsopleidingen starten vanaf nul.

Wat houdt werkplekleren in?

Alle graduaatsopleidingen bestaan uit minimaal één derde werkplekleren, dat kan in de vorm van stage, praktijklessen, bedrijfsbezoeken, cases, gastsprekers...

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

Je kan starten met een graduaatsopleiding als je een diploma secundair onderwijs (ASO, TSO of zevende jaar BSO) bezit, maar ook als je minstens drie jaar geleden een getuigschrift hebt behaald van de derde graad BSO. Voldoe je aan geen enkele van deze voorwaarden? Dan moet je een toelatingsproef afleggen. Die proef gaat na of je de nodige kennis en vaardigheden bezit voor een graduaatsopleiding. Een volledige lijst van geldige studiebewijzen en meer informatie over de toelatingsproef vind je hier.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar en
wanneer?

Deze opleiding wordt aangeboden in dagonderwijs op campus Schoonmeersen. Bepaalde lessen in het tweede jaar vinden plaats in Aalst (gebouwen van Syntra)

ontdek onze campussen →

H


Hulp nodig bij
je studiekeuze?

chat met een lector →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
traject op maat →
Inhoudelijke vragen? Mail naar thibeau.baert@hogent.be
Algemene en praktische vragen? Mail naar info@hogent.be

IInschrijven

Deze opleiding wordt pas ingericht vanaf het academiejaar 2021-2022. Hou deze pagina in de gaten voor meer info over inschrijvingsdata.