Facebook Pixel Graduaat in de HVAC-systemen - Hogeschool Gent
Foto Graduaat in de HVAC-systemen

HVAC-systemen.

H

HVAC-systemen.

Als onderhouds-, service- en montagetechnicus voor ventilatie-, koel- en verwarmingssystemen zorg je voor het installeren, onderhouden en herstellen van de systemen. Je hebt een uitstekende kennis van alle technische aspecten. Je adviseert en informeert gebruikers en klanten, met oog op een duurzaam energiegebruik.

Wat leer je?

In de graduaatsopleiding HVAC-systemen met afstudeerrichting klimatisatiesystemen maak je kennis met alle facetten van klimatisatie- en verwarmingssystemen:

 • Je leert klimatisatie- en verwarmingssystemen in woningen en bedrijven installeren, onderhouden en herstellen.
   
 • Je leert hoe je ventilatie-, koel- en verwarmingssystemen optimaal kan inregelen.
   
 • Je krijgt kennis van elektrische, stromingstechnische en fysische basismetingen.
   
 • Je leert vaktechnische informatie, schema's en tekeningen lezen en interpreteren, ook in het Engels.
   
 • Je krijgt de nodige basis mee rond veiligheids- en milieuvoorschriften, wetgeving en reglementering.
   
 • Je adviseert klanten met het oog op energie-efficiënte, budget- en onderhoudsvriendelijke installaties.
   
 • Je informeert gebruikers over een duurzaam energiegebruik.

Je leert door te doen

Wat maakt de opleiding zo bijzonder? De sterke praktijk- en beroepsgerichte aanpak. De opleiding bestaat voor minimaal één derde uit werkplekleren. Met deze vorm van duaal leren verwerf je kennis en vaardigheden op school én op de werkvloer.

Je doet dat aan de hand van bedrijfsbezoeken, opdrachten in samenwerking met bedrijven in een gesimuleerde omgeving en stages. In het tweede jaar zal je in het eerste semester ongeveer twee dagen per week stage lopen in een bedrijf met focus op HVAC-installaties in het niet-residentiële werkveld (denk bijvoorbeeld aan bedrijfs-, overheids-, kantoor-, school- en winkelgebouwen). 

Het laatste semester van het tweede jaar bestaat bijna volledig uit stage (ongeveer vier dagen per week) bij een bedrijf naar keuze. Dit kan hetzelfde bedrijf zijn als je eerste stage of een bedrijf dat focust op zowel niet-residentiële installaties als installaties in de residentiële, industriële of commerciële sector. 

Met wat geluk kan je na je studies onmiddellijk bij je stage­bedrijf aan de slag gaan.

Dagonderwijs.

Duurtijd?

Je volgt de opleiding in dagonderwijs. Het modeltraject duurt minimaal twee jaar (120 studiepunten). Je keuze van opleidingspakket bepaalt de duurtijd van je traject.

Waar?

Je volgt les op campus Schoonmeersen in Gent. Bepaalde lessen in het tweede jaar vinden plaats in Aalst (in de gebouwen van Syntra).

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een deeltijdse job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.

Opleiding volgen als werknemer

De opleiding wordt aangeboden overdag, maar dit kan je eventueel combineren met een deeltijdse job waarbij je het programma spreidt op jouw maat.

Stage

In het eerste semester van het tweede jaar werk je ongeveer twee dagen per week in een bedrijf. De focus hierbij ligt op het werken aan HVAC-installaties in het niet-residentiële werkveld. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfs-, overheids-, kantoor-, school- en winkelgebouwen.

Het tweede semester van het tweede jaar bestaat bijna volledig uit stage. Je kiest zelf of je in een bedrijf werkt dat zich focust op de residentiële, industriële of commerciële sector. Een combinatie van beide is natuurlijk ook mogelijk. Deze afsluitende stage vormt het einde van de opleiding. Met wat geluk kan je na je studies dus onmiddellijk bij je stage­bedrijf aan de slag gaan.

Steunmaatregelen

Er zijn enkele mogelijke steunmaatregelen voor als je werken en studeren wil combineren zoals opleidingsverlof, opleidingscheques, KMO-portefeuille…

Opleiding volgen als werkzoekende

De graduaatsopleiding HVAC-systemen is erkend door de VDAB en leidt op tot een knelpuntberoep. Dat biedt je een grote kans op werk. Als je de opleiding volgt via de VDAB kan je je uitkering behouden en geniet je van financiële voordelen. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Meer info vind je op de website van VDAB.

Wat na je diploma?

Werken

Na behalen van je diploma HVAC-systemen: klimatisatiesystemen kan je aan de slag als onderhouds-, service- en montagetechnicus voor ventilatie-, koel- en verwarmingssystemen.

Een extra troef! Je behaalt tijdens deze opleiding ook drie extra certificaten: VCA-attest, Veilig werken op hoogte: module 2 en koeltechnicus C1.

Er is een groot tekort aan HVAC-technici. Deze graduaatsopleiding leidt op tot een knelpuntberoep. Met dit diploma vind je dus zeker de weg naar een boeiende job.

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! HOGENT biedt een traject met vrijstellingen aan waarmee je een bachelor in de elektromechanica, afstudeerrichting klimatisering kan behalen.

Het traject omvat vrijstellingen voor studenten met het diploma van gegradueerde in de HVAC-systemen.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoeveel kost de opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Overzicht van de studiekosten

Heb ik voorkennis nodig om de opleiding te starten?

Neen, alle graduaatsopleidingen starten vanaf nul.

Wat houdt werkplekleren in?

Alle graduaatsopleidingen bestaan uit minimaal één derde werkplekleren, dat kan in de vorm van stage, praktijklessen, bedrijfsbezoeken, cases, gastsprekers...

Binnen de opleiding HVAC-systemen wordt dit onder meer expliciet ingevuld met de opleidingsonderdelen 'werkveldcontact 1' en 'werkveldcontact 2'. Hierin worden talrijke werf- en bedrijfsbezoeken bij installatiebedrijven voorzien. Ook tijdens de twee stageperiodes zal je leren op de werkplek. Binnen andere opleidingsonderdelen komt het werkplekleren in een gesimuleerde omgeving aan bod, in labolokalen en op infrastructuur van de school of met gastsprekers.

Kan ik starten?

Je kan starten met een graduaatsopleiding als je een diploma secundair onderwijs (ASO, TSO of zevende jaar BSO) bezit, maar ook als je minstens drie jaar geleden een getuigschrift hebt behaald van de derde graad BSO. Voldoe je aan geen enkele van deze voorwaarden? Dan moet je een toelatingsproef afleggen. Die proef gaat na of je de nodige kennis en vaardigheden bezit voor een graduaatsopleiding. Een volledige lijst van geldige studiebewijzen en meer informatie over de toelatingsproef vind je hier.

Leerkrediet is niet van toepassing voor een graduaatsopleiding. Je kan de opleiding ook starten wanneer je geen leerkrediet meer hebt.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar en
wanneer?

Deze opleiding wordt aangeboden in dagonderwijs op campus Schoonmeersen. Bepaalde lessen in het tweede jaar vinden plaats in Aalst (gebouwen van Syntra)

ontdek onze campussen →

H


Hulp nodig bij
je studiekeuze?

chat met een lector →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
traject op maat →
Inhoudelijke vragen? Mail naar thibeau.baert@hogent.be
Algemene en praktische vragen? Mail naar info@hogent.be

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Elektromechanische systemen
Elektromechanische systemen is een graduaat van 120 studiepunten in dag- of avond­onderwijs. Naast een gemeenschappelijk deel maak je de keuze tussen meet- en regel­technieken of onder­houds­technieken. Via werkplek­leren kan je de theorie meteen toepassen op de werkvloer.
Elektromechanica
Elektromechanica is wellicht een van de meest polyvalente technische bachelor­opleidingen. Pas na een uitgebreide kennismaking met de sector in het eerste jaar, vragen we jou om een richting te kiezen: automatisering, elektromechanica of klimatisering.