Facebook Pixel Elektromechanische systemen - Hogeschool Gent
Foto Elektromechanische systemen

Elektromechanische systemen.

E

Elektromechanische systemen.

 
 

Als onderhoudstechnicus of meet- en regeltechnicus weet je perfect hoe machines of installaties werken en verbeter je bestaande productieprocessen. Je bent een echte doener die streeft naar praktische oplossingen. Je kan collega's, leidinggevenden en andere afdelingen binnen de organisatie adviseren en informeren.

Sfeerbeeld
Er is een groot tekort aan werk­nemers in deze sector, met dit diploma vind je zeker de weg naar een boeiende job.

Wat leer je?

  • Je leert complexe machines te begrijpen, te bouwen, te installeren, te verbeteren, te herstellen en te onderhouden.
  • Je verwerft grondige technische basiskennis in de vakgebieden elektriciteit, mechanica, pneumatica en hydraulica. 
  • Je leert alles over metingen en onderhoud aan elektro­mechanische installaties. Meten is weten, zowel om storingen op te lossen als om ze te voorkomen.
  • Je leert de werking van installaties of productielijnen testen en daar meet­resultaten uithalen. Op basis daarvan leer je voorstellen voor herstellingen of bijsturingen te formuleren.
  • Je maakt ook kennis met communicatietechnieken. Je krijgt tools aangereikt om herstellingen en bijsturingen op een gepaste manier aan je leidinggevende voor te leggen.

Je leert door te doen

Wat maakt de opleiding zo bijzonder? De sterke praktijk- en beroepsgerichte aanpak. Je leert niet alleen op school, maar ook op de werkvloer. De theoretische basis die je krijgt, wordt namelijk al snel in de praktijk gebracht.

In het eerste jaar leer je de technische vaardigheden beheersen door praktijklessen in onze professioneel uitgeruste labo's.

Aan het einde van je opleiding (in het tweede semester van het tweede jaar) zal je het werkveld door en door leren kennen via stages. Dat geeft je de kans om alle aangeleerde technieken op de werkvloer toe te passen. Samen met het industrieel eindproject, vormt dit het sluitstuk van de opleiding.   

Dagonderwijs

Duurtijd?

Kies je ervoor de opleiding in dagonderwijs te volgen, dan duurt het modeltraject minimaal twee jaar (120 studiepunten). Hierbij heb je elke dag les.

Wil je later instappen in het academiejaar? Dan kun je ook starten in februari.

Waar?

Je volgt les op campus Schoonmeersen in Gent.

Schrijf je meteen in

Avondonderwijs 

Duurtijd?

Het avondtraject (120 studiepunten) duurt vier jaar waarbij je gemiddeld drie avonden in de week les hebt.

Waar?

Je volgt les op campus Schoonmeersen in Gent.

Sfeerbeeld
Aan jou de keuze of je de opleiding overdag of 's avonds volgt.

Je kiest in de opleiding voor één van de twee afstudeerrichtingen. Naast een gemeenschappelijk deel maak je de keuze tussen meet- en regel­technieken of onder­houds­technieken.

Meet- en regeltechnieken

In deze afstudeerrichting leer je de werking van processor­gestuurde productie- en proceslijnen of producten te optimaliseren.

Je bent dus in staat om goedgekeurde computergestuurde programma’s te wijzigen en in te laden. Je staat in voor de goede werking van het sturingsgedeelte van industriële installaties. Je behaalt binnen de opleiding het VCA-attest voor operationeel leidinggevenden.

Bovendien heb je, door het verwerven van een grondige kennis van elektriciteit (werking, eigenschappen, gevaren en risico's), voldoende kennis en vaardigheden om na het behalen van je diploma door een werkgever bevoegd verklaard te worden als BA5 vakbekwaam technicus, die handelingen kan uitvoeren aan elektrische installaties.

Onderhoudstechnieken

Deze afstudeerrichting is meer hands-on. Je leert elektromechanische systemen (machineparken, installaties, systemen) te onderhouden.

Je speelt een belangrijke rol in het technisch operationeel houden van elektro­mechanische systemen op vlak van kwaliteit, beschikbaarheid, betrouwbaarheid, productiviteit, veiligheid,... Daarom behaal je binnen de opleiding de nodige attesten om later aan de slag te gaan (VCA- attest voor operationeel leidinggevenden, attest heftruck, hoogtewerker, rolbrug).

Bovendien heb je, door het verwerven van een grondige kennis van elektriciteit (werking, eigenschappen, gevaren en risico's), voldoende kennis en vaardigheden om na het behalen van je diploma door een werkgever bevoegd verklaard te worden als BA5 vakbekwaam technicus die handelingen kan uitvoeren aan elektrische installaties.

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.

Opleiding volgen als werknemer

In het avondtraject kan je de opleiding combineren met een job overdag, maar ook het dagtraject kan je eventueel combineren met een deeltijdse job waarbij je het programma spreidt op jouw maat.

Stage

Stages vinden plaats overdag, voor studenten uit het avondtraject kunnen deze flexibel verlopen. De stage kan zowel aaneensluitend voltooid worden, als met bv. halve dagen of met enkele dagen per week. Er kan bekeken worden of een stage op de eigen werkplek mogelijk is.

Steunmaatregelen

Er zijn enkele mogelijke steunmaatregelen voor als je werken en studeren wil combineren zoals opleidingsverlof, opleidingscheques, KMO-portefeuille…

Opleiding volgen als werkzoekende

De graduaatsopleiding elektromechanische systemen is erkend door VDAB en leidt op tot een knelpuntberoep. Dat biedt je een grote kans op werk. Als je de opleiding volgt via de VDAB kan je je uitkering behouden en geniet je van financiële voordelen. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Meer info vind je op de website van VDAB.

 

Wat na je diploma?

Werken

Na het behalen van je diploma elektromechanische systemen kan je aan de slag als leidinggevende van een klein team in een industriële omgeving. Zowel de meet- en regeltechnicus als de onderhoudstechnicus zijn onmisbaar in de technische dienst van een industrieel bedrijf.

Na het volgen van de praktijkgerichte opleiding word je leidinggevende van een klein team technici voor onderhoud, herstelling en installatie of verantwoordelijke in een productieomgeving met uiteenlopende technische systemen.

Je behaalt tijdens de opleiding alle nodige certificaten (VCA-VOL, heftruck, hoogtewerker en rolbrug) om direct aan de slag te gaan in deze boeiende sector.

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! HOGENT biedt een vervolgtraject aan waarmee je een bachelor elektromechanica, afstudeerrichting automatisering of elektromechanica kan behalen.

Het traject omvat vrijstellingen voor studenten met het diploma van gegradueerde in de elektromechanische systemen.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoeveel kost de opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Overzicht van de studiekosten

Wat is leerkrediet?

Je hebt geen leerkrediet nodig als je inschrijft voor een graduaatsopleiding. Let op: schrijf je met een credit­contract in voor opleidings­onderdelen uit een graduaats­opleiding, dan zet je wél altijd leerkrediet in.

Heb ik voorkennis nodig om de opleiding te starten?

Neen, alle graduaatsopleidingen starten vanaf nul.

Wat houdt werkplekleren in?

Alle graduaatsopleidingen bestaan uit minimaal één derde werkplekleren, dat kan in de vorm van stage, praktijklessen, bedrijfsbezoeken, cases, gastsprekers…

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

Je kan starten met een graduaatsopleiding als je een diploma secundair onderwijs (ASO, TSO of zevende jaar BSO) bezit, maar ook als je minstens drie jaar geleden een getuigschrift hebt behaald van de derde graad BSO. Voldoe je aan geen enkele van deze voorwaarden? Dan moet je een toelatingsproef afleggen. Die proef gaat na of je de nodige kennis en vaardigheden bezit voor een graduaatsopleiding. Op onze inschrijfpagina vind je een volledige lijst van geldige studiebewijzen en meer informatie over de toelatingsproef.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar en wanneer?

Deze opleiding wordt in dag- en avondonderwijs aangeboden op campus Schoonmeersen.

ontdek onze campussen →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Elektromechanica

Elektromechanica is wellicht een van de meest polyvalente technische bachelor­opleidingen. Pas na een uitgebreide kennismaking met de sector in het eerste jaar, vragen we jou om een richting te …

Verkort traject elektromechanica
[m]$.dspObject('component', '0E0DEE95-196D-4DAA-8AA975E9A34E7786')[/m] Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort …
HVAC-systemen

HVAC-systemen is een graduaat van 120 studiepunten in dag­onderwijs. Als onderhouds-, service- en montage­technicus voor ventilatie-, koel- en verwarmings­systemen zorg je voor het …