Facebook Pixel Elektromechanische systemen - Hogeschool Gent
Foto Elektromechanische systemen

Elektromechanische systemen.

E

Elektromechanische systemen.

Wat maakt de opleiding zo bijzonder? De sterke praktijk- en beroepsgerichte aanpak via werkplekleren. Je leert niet alleen op school, maar ook op de werkvloer. De theorie en het brede kader dat je aangeleerd krijgt kan je meteen toepassen op de werkplek.

Overdag
of 's avonds

Deze opleiding omvat 120 studiepunten. Aan jou de keuze of je de opleiding volgt overdag of ’s avonds. Het avondtraject duurt vier jaar waarbij je gemiddeld drie avonden in de week les hebt. Het dagtraject duurt twee jaar waarbij je alle dagen les hebt. Wil je later instappen in het academiejaar? Dan kun je ook starten in februari.

Schrijf je meteen in

Je maakt kennis met
de volgende facetten:

  • Metingen en onderhoud aan elektro­mechanische installaties. Meten is weten, zowel om storingen op te lossen als om ze te voorkomen.
     
  • Nadat je de werking van installaties of productielijnen test, haal je daar meet­resultaten uit. Op basis daarvan formuleer je voorstellen voor herstellingen of bijsturingen en leg je deze voor aan je leidinggevende.
     
  • Je werkt later in een bepaalde context, voor diverse klanten en krijgt verschillende opdrachten. Je kunt je daarin vlot aanpassen.
     
  • Om dit te kunnen krijg je een basis mee van elektriciteit, mechanica, hydraulica, elektronica, PLC, sensoren en sturingen, veiligheid … Je blijft je kennis up-to-date houden.
Sfeerbeeld
Er is een groot tekort aan werknemers in deze sector, met dit diploma vind je zeker de weg naar een boeiende job.

Je kiest in de opleiding voor één van de twee afstudeerrichtingen. Naast een gemeenschappelijk deel maak je de keuze tussen meet- en regel­technieken of onder­houds­technieken.

Meet- en regeltechnieken

Hierbij leer je de werking van processor­gestuurde productie- en proceslijnen of producten te optimaliseren. Je bent dus in staat om goedgekeurde computergestuurde programma’s te wijzigen en in te laden. Je staat in voor de goede werking van het sturingsgedeelte van industriële installaties. Steeds in overleg met je leidinggevende.

Onderhoudstechnieken

Deze afstudeerrichting is meer hands-on. Je leert elektromechanische systemen (machineparken, installaties, systemen) te onderhouden. Je speelt een belangrijke rol in het technisch operationeel houden van elektro-mechanische systemen op vlak van kwaliteit, beschikbaarheid, betrouwbaarheid, productiviteit, veiligheid,... Daarom behaal je binnen de opleiding de nodige attesten om later aan de slag te gaan (VCA- attest, BA4 en BA5, attest heftruck, hoogtewerker, rolbrug.)

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.

Opleiding volgen als werknemer

In het avondtraject kan je de opleiding combineren met een job overdag, maar ook het dagtraject kan je eventueel combineren met een deeltijdse job waarbij je het programma spreidt op jouw maat.

Stage

Stages vinden plaats overdag, voor studenten uit het avondtraject kunnen deze flexibel verlopen. De stage kan zowel aaneensluitend voltooid worden, als met bv. halve dagen of met enkele dagen per week. Er kan bekeken worden of een stage op de eigen werkplek mogelijk is.

Steunmaatregelen

Er zijn enkele mogelijke steunmaatregelen voor als je werken en studeren wil combineren zoals opleidingsverlof, opleidingscheques, KMO-portefeuille…

Opleiding volgen als werkzoekende

De graduaatsopleiding elektromechanische systemen is erkend door VDAB en leidt op tot een knelpuntberoep. Dat biedt je een grote kans op werk. Als je de opleiding volgt via de VDAB kan je je uitkering behouden en geniet je van financiële voordelen. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Meer info vind je op de website van VDAB.

 

Wat na je diploma?

Werken

Als je je opleiding succesvol beëindigt, krijg je een officieel Europees erkend diploma van gegradueerde. Met dit diploma kan je aan de slag in een industriële omgeving. De meet- en regeltechnicus werkt bij een constructeur van industriële installaties of als onderhoudsmedewerker in een technische dienst van een industrieel bedrijf. Als onderhoudstechnicus ga je aan de slag op een werkplek waarin verschillende technische systemen samen een productieomgeving vormen.

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! HOGENT biedt een vervolgtraject aan waarmee je een bachelor elektromechanica, afstudeerrichting automatisering of elektromechanica kan behalen.

Het traject omvat vrijstellingen voor studenten met het diploma van gegradueerde in de elektromechanische systemen.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoeveel kost de opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Overzicht van de studiekosten

Wat is leerkrediet?

Graduaatsopleidingen werken niet met leerkrediet. Je kan ook een opleiding starten wanneer je geen leerkrediet meer hebt.

Heb ik voorkennis nodig om de opleiding te starten?

Neen, alle graduaatsopleidingen starten vanaf nul.

Wat houdt werkplekleren in?

Alle graduaatsopleidingen bestaan uit minimaal één derde werkplekleren, dat kan in de vorm van stage, praktijklessen, bedrijfsbezoeken, cases, gastsprekers...

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

Je kan starten met een graduaatsopleiding als je een diploma secundair onderwijs (ASO, TSO of zevende jaar BSO) bezit, maar ook als je minstens drie jaar geleden een getuigschrift hebt behaald van de derde graad BSO. Voldoe je aan geen enkele van deze voorwaarden? Dan moet je een toelatingsproef afleggen. Die proef gaat na of je de nodige kennis en vaardigheden bezit voor een graduaatsopleiding. Een volledige lijst van geldige studiebewijzen en meer informatie over de toelatingsproef vind je hier.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar en wanneer?

Deze opleiding wordt in dag- en avondonderwijs aangeboden op campus Schoonmeersen.

ontdek onze campussen →

H


Hulp nodig bij
je studiekeuze?

bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
mail naar frederik.laureys@hogent.be of voor alle andere praktische vragen naar info@hogent.be

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Elektromechanica
Elektromechanica is wellicht een van de meest polyvalente technische bacheloropleidingen. Pas na een uitgebreide kennismaking met de sector in het eerste jaar, vragen we jou om een richting te …
Verkort traject elektromechanica
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma …