- graduaat
- Gent
- dagonderwijs of avondonderwijs
- 2 jaar (dagonderwijs) of 4 jaar (avondonderwijs)
Als onderhoudstechnicus of meet- en regeltechnicus weet je perfect hoe machines of installaties werken en verbeter je bestaande productieprocessen. Je bent een echte doener die streeft naar praktische oplossingen. Je kan collega's, leidinggevenden en andere afdelingen binnen de organisatie adviseren en informeren.
Er is een groot tekort aan werknemers in deze sector, met dit diploma vind je zeker de weg naar een boeiende job.
Wat leer je?
- Je leert complexe machines te begrijpen, te bouwen, te installeren, te verbeteren, te herstellen en te onderhouden.
- Je verwerft grondige technische basiskennis in de vakgebieden elektriciteit, mechanica, pneumatica en hydraulica.
- Je leert alles over metingen en onderhoud aan elektromechanische installaties. Meten is weten, zowel om storingen op te lossen als om ze te voorkomen.
- Je leert de werking van installaties of productielijnen testen en daar meetresultaten uithalen. Op basis daarvan leer je voorstellen voor herstellingen of bijsturingen te formuleren.
- Je maakt ook kennis met communicatietechnieken. Je krijgt tools aangereikt om herstellingen en bijsturingen op een gepaste manier aan je leidinggevende voor te leggen.
Je leert door te doen
Wat maakt de opleiding zo bijzonder? De sterke praktijk- en beroepsgerichte aanpak. Je leert niet alleen op school, maar ook op de werkvloer. De theoretische basis die je krijgt, wordt namelijk al snel in de praktijk gebracht.
In het eerste jaar leer je de technische vaardigheden beheersen door praktijklessen in onze professioneel uitgeruste labo's.
Aan het einde van je opleiding (in het tweede semester van het tweede jaar) zal je het werkveld door en door leren kennen via stages. Dat geeft je de kans om alle aangeleerde technieken op de werkvloer toe te passen. Samen met het industrieel eindproject, vormt dit het sluitstuk van de opleiding.
Dagonderwijs
Duurtijd?
Kies je ervoor de opleiding in dagonderwijs te volgen, dan duurt het modeltraject minimaal twee jaar (120 studiepunten). Hierbij heb je elke dag les.
Wil je later instappen in het academiejaar? Dan kun je ook starten in februari.
Waar?
Je volgt les op campus Schoonmeersen in Gent.
Avondonderwijs
Duurtijd?
Het avondtraject (120 studiepunten) duurt vier jaar waarbij je gemiddeld drie avonden in de week les hebt.
Waar?
Je volgt les op campus Schoonmeersen in Gent.
Aan jou de keuze of je de opleiding overdag of 's avonds volgt.
Je kiest in de opleiding voor één van de twee afstudeerrichtingen. Naast een gemeenschappelijk deel maak je de keuze tussen meet- en regeltechnieken of onderhoudstechnieken.
Meet- en regeltechnieken
In deze afstudeerrichting leer je de werking van processorgestuurde productie- en proceslijnen of producten te optimaliseren.
Je bent dus in staat om goedgekeurde computergestuurde programma’s te wijzigen en in te laden. Je staat in voor de goede werking van het sturingsgedeelte van industriële installaties. Je behaalt binnen de opleiding het VCA-attest voor operationeel leidinggevenden.
Bovendien heb je, door het verwerven van een grondige kennis van elektriciteit (werking, eigenschappen, gevaren en risico's), voldoende kennis en vaardigheden om na het behalen van je diploma door een werkgever bevoegd verklaard te worden als BA5 vakbekwaam technicus, die handelingen kan uitvoeren aan elektrische installaties.
Onderhoudstechnieken
Deze afstudeerrichting is meer hands-on. Je leert elektromechanische systemen (machineparken, installaties, systemen) te onderhouden.
Je speelt een belangrijke rol in het technisch operationeel houden van elektromechanische systemen op vlak van kwaliteit, beschikbaarheid, betrouwbaarheid, productiviteit, veiligheid,... Daarom behaal je binnen de opleiding de nodige attesten om later aan de slag te gaan (VCA- attest voor operationeel leidinggevenden, attest heftruck, hoogtewerker, rolbrug).
Bovendien heb je, door het verwerven van een grondige kennis van elektriciteit (werking, eigenschappen, gevaren en risico's), voldoende kennis en vaardigheden om na het behalen van je diploma door een werkgever bevoegd verklaard te worden als BA5 vakbekwaam technicus die handelingen kan uitvoeren aan elektrische installaties.
Deze opleiding volgen als werknemer of werkzoekende? Het kan!
De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.
Deze opleiding volgen als werknemer of werkzoekende? Het kan!
De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.
Opleiding volgen als werknemer
In het avondtraject kan je de opleiding combineren met een job overdag, maar ook het dagtraject kan je eventueel combineren met een deeltijdse job waarbij je het programma spreidt op jouw maat.
Stage
Stages vinden plaats overdag, voor studenten uit het avondtraject kunnen deze flexibel verlopen. De stage kan zowel aaneensluitend voltooid worden, als met bv. halve dagen of met enkele dagen per week. Er kan bekeken worden of een stage op de eigen werkplek mogelijk is.
Steunmaatregelen
Er zijn enkele mogelijke steunmaatregelen voor als je werken en studeren wil combineren zoals opleidingsverlof, opleidingscheques, KMO-portefeuille…
Opleiding volgen als werkzoekende
De graduaatsopleiding elektromechanische systemen is erkend door VDAB en leidt op tot een knelpuntberoep. Dat biedt je een grote kans op werk. Als je de opleiding volgt via de VDAB kan je je uitkering behouden en geniet je van financiële voordelen. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Meer info vind je op de website van VDAB.
Wat na je diploma?
Werken
Na het behalen van je diploma elektromechanische systemen kan je aan de slag als leidinggevende van een klein team in een industriële omgeving. Zowel de meet- en regeltechnicus als de onderhoudstechnicus zijn onmisbaar in de technische dienst van een industrieel bedrijf.
Na het volgen van de praktijkgerichte opleiding word je leidinggevende van een klein team technici voor onderhoud, herstelling en installatie of verantwoordelijke in een productieomgeving met uiteenlopende technische systemen.
Je behaalt tijdens de opleiding alle nodige certificaten (VCA-VOL, heftruck, hoogtewerker en rolbrug) om direct aan de slag te gaan in deze boeiende sector.
Verder studeren
Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! HOGENT biedt een vervolgtraject aan waarmee je een bachelor elektromechanica, afstudeerrichting automatisering of elektromechanica kan behalen.
Het traject omvat vrijstellingen voor studenten met het diploma van gegradueerde in de elektromechanische systemen.
Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.
Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.
Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.
Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.
Hoeveel kost de opleiding?
Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studietraject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.
Wat is leerkrediet?
Je hebt geen leerkrediet nodig als je inschrijft voor een graduaatsopleiding. Let op: schrijf je met een creditcontract in voor opleidingsonderdelen uit een graduaatsopleiding, dan zet je wél altijd leerkrediet in.
Heb ik voorkennis nodig om de opleiding te starten?
Neen, alle graduaatsopleidingen starten vanaf nul.
Wat houdt werkplekleren in?
Alle graduaatsopleidingen bestaan uit minimaal één derde werkplekleren, dat kan in de vorm van stage, praktijklessen, bedrijfsbezoeken, cases, gastsprekers…
Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?
Je kan starten met een graduaatsopleiding als je een diploma secundair onderwijs (ASO, TSO of zevende jaar BSO) bezit, maar ook als je minstens drie jaar geleden een getuigschrift hebt behaald van de derde graad BSO. Voldoe je aan geen enkele van deze voorwaarden? Dan moet je een toelatingsproef afleggen. Die proef gaat na of je de nodige kennis en vaardigheden bezit voor een graduaatsopleiding. Op onze inschrijfpagina vind je een volledige lijst van geldige studiebewijzen en meer informatie over de toelatingsproef.
Nog vragen?
Zit je nog met praktische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studiekeuze? We helpen je graag verder!
W
Waar en wanneer?
Deze opleiding wordt in dag- en avondonderwijs aangeboden op campus Schoonmeersen.
H
Hulp nodig bij
je studiekeuze?
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
neem contact op met de studietrajectbegeleider →
Vragen? Mail naar yves.steleman@hogent.be
I
Inschrijven
Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?
N
Nuttige
links
brochure downloaden →
brochure ontvangen per post →
hou me op de hoogte →
veelgestelde vragen →
infodagen →
een vlotte start →
starten in februari →
studentenvoorzieningen →
studiefiches →
K
Kwaliteitsbeoordeling
van deze opleiding
HOGENT, da's kwaliteit. Aan HOGENT werken we vanuit een open houding samen aan die kwaliteit. We durven experimenteren, leren graag uit fouten, zijn zelfkritisch en staan open voor feedback.
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Elektromechanica
Elektromechanica is wellicht een van de meest polyvalente technische bacheloropleidingen. Pas na een uitgebreide kennismaking met de sector in het eerste jaar, vragen we jou om een richting te …
Verkort traject elektromechanica
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma elektromechanica behalen.HVAC-systemen
HVAC-systemen is een graduaat van 120 studiepunten in dagonderwijs. Als onderhouds-, service- en montagetechnicus voor ventilatie-, koel- en verwarmingssystemen zorg je voor het …