Wat maakt de opleiding zo bijzonder? De sterke praktijk- en beroepsgerichte aanpak via werkplekleren. Je leert niet alleen op school, maar ook op de werf. De theorie en het brede kader dat je aangeleerd krijgt kan je meteen toepassen op de werkplek. Bovendien kunnen de stages ook uitgevoerd worden op de eigen werkplek of kan je de stage spreiden over een semester.
Overdag en 's avonds
Deze opleiding omvat 120 studiepunten en wordt aangeboden in een combinatie van dag- en avondonderwijs. Je keuze van opleidingspakket bepaalt de duurtijd van je traject.
Wat je ook kiest, de minimale duurtijd van je studie is twee jaar. Wil je later instappen in het academiejaar? Dan kun je ook starten in februari.
Je maakt kennis met volgende facetten:
- Een stevige portie bouwtechnische informatie over materialen, materieel, constructietechnieken, bouwwetenschappen en kwaliteits- en duurzaamheidsnormen.
- Het opmaken van een logistieke planning om de juiste middelen en mensen in te zetten voor de uitvoering van de werken.
- Een training in communicatie in een interculturele werfcontext.
- Het aansturen en bijsturen van uitvoerend personeel op de werf.
- Het bewaken van de kwaliteit van de werken en de veiligheid op de werf.
- Leren uitzetten van een bouwwerk volgens de voorgelegde plannen.
- De continue verandering van het werkveld. Je leert in te spelen op nieuwe complexe uitdagingen.
Twee afstudeerrichtingen.
Je kiest in de opleiding voor één van de twee afstudeerrichtingen. Naast een gemeenschappelijk deel maak je de keuze tussen woningbouw en wegenbouw.
Twee afstudeerrichtingen.
Je kiest in de opleiding voor één van de twee afstudeerrichtingen. Naast een gemeenschappelijk deel maak je de keuze tussen woningbouw en wegenbouw.
Woningbouw
Kies je voor de afstudeerrichting woningbouw, dan leren we je de coördinatie op te nemen bij kleinere of meer gestandaardiseerde bouwwerken in de woningbouw.
Dit kan zowel gaan om nieuwbouw en renovatie, ruwbouw en afwerking, laagbouw en hoogbouw, traditionele en innovatieve bouwtechnieken, skeletbouw en massiefbouw, residentiële en niet-residentiële bouw, volledige bouwprojecten beperkt in omvang en complexiteit of afgebakende delen van grotere bouwprojecten.
Wegenbouw
De afstudeerrichting wegenbouw richt zich hoofdzakelijk op minder complexe, gestandaardiseerde wegeniswerken.
Daaronder passen zowel onderhoudswerken op een mobiele werf als nieuwe uitvoeringen en kleine infrastructuurwerken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de aanleg van een parkeerterrein, riolering en nutsvoorzieningen.
Deze opleiding volgen als werknemer of werkzoekende? Het kan!
De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.
Deze opleiding volgen als werknemer of werkzoekende? Het kan!
De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.
Opleiding volgen als werknemer
De opleiding wordt in een combinatie van dag- en avondonderwijs aangeboden waardoor je dit eventueel kan combineren met een deeltijdse job waarbij je het programma spreidt op jouw maat.
Stage
Stages vinden plaats overdag. Er kan bekeken worden of een stage op de eigen werkplek mogelijk is.
Steunmaatregelen
Er zijn enkele mogelijke steunmaatregelen voor als je werken en studeren wil combineren zoals opleidingsverlof, opleidingscheques, KMO-portefeuille…
Opleiding volgen als werkzoekende
De graduaatsopleiding werforganisatie is erkend door de VDAB en leidt op tot een knelpuntberoep. Dat biedt je een grote kans op werk. Als je de opleiding volgt via de VDAB kan je je uitkering behouden en geniet je van financiële voordelen. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Meer info vind je op de website van VDAB.
Wat na je diploma?
Werken
Als je je opleiding succesvol beëindigt, krijg je een officieel Europees erkend diploma van gegradueerde in de werforganisatie. Met dit diploma kan je aan de slag in de bouwsector: als werfleider voor minder complexe bouwwerven of als werfvoorbereider. Bovenop je diploma kan je de attesten 'VCA-VOL' en 'Energiedeskundige type A' verwerven. Hiervoor voorzien we extra lessen. Dit zijn extra troeven om aan de slag te gaan.
Er is een groot tekort aan werknemers in de bouwsector, met dit diploma vind je zeker de weg naar een boeiende job.
Verder studeren
Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! Met een graduaatsdiploma werforganisatie kan je vrijstellingen krijgen voor een aantal opleidingsonderdelen in de professionele bachelor in het vastgoed (optie vastgoed of landmeten).
Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.
Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.
Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.
Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.
Hoeveel kost de opleiding?
Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studietraject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.
Wat is leerkrediet?
Graduaatsopleidingen werken niet met leerkrediet. Je kan ook een opleiding starten wanneer je geen leerkrediet meer hebt.
Heb ik voorkennis nodig om de opleiding te starten?
Neen, alle graduaatsopleidingen starten vanaf nul.
Wat houdt werkplekleren in?
Alle graduaatsopleidingen bestaan uit minimaal één derde werkplekleren, dat kan in de vorm van stage, praktijklessen, bedrijfsbezoeken, cases, gastsprekers...
Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?
Je kan starten met een graduaatsopleiding als je een diploma secundair onderwijs (ASO, TSO of zevende jaar BSO) bezit, maar ook als je minstens drie jaar geleden een getuigschrift hebt behaald van de derde graad BSO. Voldoe je aan geen enkele van deze voorwaarden? Dan moet je een toelatingsproef afleggen. Die proef gaat na of je de nodige kennis en vaardigheden bezit voor een graduaatsopleiding. Een volledige lijst van geldige studiebewijzen en meer informatie over de toelatingsproef vind je hier.

Nog vragen?
Zit je nog met praktische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studiekeuze? We helpen je graag verder!
W
Waar en wanneer?
Deze opleiding wordt aangeboden in een combinatie van dag- en avondonderwijs op campus Schoonmeersen.
H
Hulp nodig bij
je studiekeuze?
chat met een student of lector →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
mail naar an.vancoster@hogent.be of voor alle andere praktische vragen naar info@hogent.be
I
Inschrijven
Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Bouwkundig tekenen
De graduaatsopleiding bouwkundig tekenen omvat 120 studiepunten en duurt twee jaar. Je leert het volledige proces van ontwerpfase tot de oplevering.Vastgoed
Vastgoed is een professionele bacheloropleiding van drie jaar. Je hebt de keuze tussen twee afstudeerrichtingen: vastgoed en landmeten. Meteen bij de start van je opleiding kies je de …