Foto Sociaal werk

Sociaal werk.

S

Sociaal werk.

Start in februari met de opleiding sociaal werk.

Wil je in februari beginnen met de opleiding sociaal werk? Geen probleem, wij hebben een speciaal traject voor jou, volledig op maat gemaakt voor studenten die later in het academiejaar starten. 

Volg een infosessie

 
In de opleiding sociaal werk leer je mensen begeleiden om problemen aan te pakken. Met deze bachelor maak je het verschil in allerlei sectoren, van profit tot non-profit, van vzw’s tot (hoge)scholen en Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW's). Na een brede vorming kies je in het derde jaar uit 7 specialisaties: gemeenschaps­context, opvoedings­context, culturele context, arbeids­context, gezondheids­context, forensische context of internationale context.

Schrijf je meteen in →

Bekijk het programma →

Download de brochure →

profielfoto Michèle Wydaeghe

Michèle

Student

Chat met Michèle
Stagewerking voor organisaties.

Wil je als organisatie ook graag HOGENT-studenten begeleiden binnen je dagelijkse werking? Mis je kans niet en registreer je.

Meer info

In onze steeds veranderende wereld staan diverse sociale uitdagingen zoals sociale rechtvaardig­heid, (mentale) gezondheids­problemen en super­diversiteit centraal. Als sociaal werker heb jij de mogelijkheid om impact te realiseren op individuele levens­verhalen en gemeen­schappen te versterken.

Onmiddellijk in de praktijk

Vanaf het eerste jaar combineer je praktijk­ervaring met brede theoretische inzichten. Je bestudeert het sociaal werk, maakt kennis met het beroep en jezelf als toekomstig sociaal werker. Je verkent het werkveld en verdiept je in ondersteunende basis­weten­schappen zoals bijvoorbeeld psychologie en sociologie.

Groeien & ontdekken

Zo verwerf je de nodige (zelf)kennis, vaardig­heden en attitudes om later als sociaal werker mee aan de slag te gaan. De aanpak is generalistisch, dat wil zeggen dat je kennis­maakt met de brede waaier van het sociaal werk, zoals onder meer het sociaal cultureel werk, het sociaal werk binnen de (geestelijke) gezondheids­zorg, het justitieel sociaal werk, het jeugd­werk, enz.

Generalistisch of specialisatie:
jij kiest zelf.

Via maatschappelijke projecten, je stage, keuze­vakken en het bachelor­project kan je je eigen opleidings­traject vormgeven. Je maakt zelf een keuze uit een boeiend aanbod.

In het derde jaar krijg je dankzij de zeven keuze­trajecten de mogelijkheid om je te verdiepen in één specifieke sociaal werk­context: opvoedings­context, sociaal werk in de stad, culturele context, arbeids­context, gezondheids­context, forensische context of social work in a globalised world.

Internationale ervaring opdoen kan!

Daarnaast onderhoudt de opleiding verschillende binnen- en buiten­landse netwerken en maakt ze deel uit van internationale uitwisselings­projecten. Hierdoor heb je de mogelijkheid om te kiezen voor:

  • een internationale stage
  • het volgen van opleidings­onderdelen in het buitenland
  • een internationale module die een leer­uitstap naar het buitenland aanbiedt
  • internationale keuze­vakken zoals ‘Global Understanding’, ‘Substance use prevention’ en ‘International Experience'
  • diverse internationaal geïnspireerde gast­colleges
Sfeerbeeld
"Een duurzame relatie aangaan met mensen vind ik heel belangrijk en past helemaal bij mij. Je haalt ook heel wat voldoe­ning uit de dank­baar­heid die je krijgt van gezinnen en kinderen waar je mee werkt. De opleiding sociaal werk is een veel­zijdige opleiding die dan ook direct aansluit bij mijn interesses."

Jolien Cocquyt
student

 

Studiebegeleiding en flexibel studeren

Om je slaagkansen te verhogen en in overleg met de studietraject­begeleider, voorziet de opleiding in de mogelijkheid om een flexibele leerweg af te leggen, waarbij je kan mixen tussen online en on-campus lessen.

Studenten in specifieke situaties, zoals bijvoorbeeld studenten met een functie­beperking, een topsport­statuut of werk­studenten kunnen een specifiek leer­traject doorlopen, dit in overleg met de traject­begeleider.

Daarnaast is er een aanbod van studie­begeleiding: zo worden er onder meer groeps­sessies georganiseerd om efficiënt leren studeren te bevorderen, een goede planning te maken en je voor te bereiden op het examen. De studie­begeleiders houden wekelijks een spreekuur op de campus, en zijn via e‑mail bereikbaar, zodat je snel geholpen kan worden bij vragen of moeilijkheden in de studie-aanpak.

Laat je stem horen in de opleiding

Bovendien streeft de opleiding sociaal werk ernaar om studenten te betrekken in het mee vorm geven van deze professionele bachelor: zo kan je via verschillende kanalen je stem laten horen en dit door deel uit te maken van de studenten­raad, de sociaal werk curriculum­commissie (die zich buigt over de inhoud en vorm van de opleiding) of de departements­raad (die nadenkt over het ruimere departement ‘Sociaal-Agogisch Werk’, waarvan de opleiding sociaal werk deel uitmaakt).

Dus waar wacht je nog op? Zet vandaag nog de eerste stap naar het uitoefenen van een betekenisvol beroep. Schrijf je in voor de opleiding sociaal werk!

Studeren op een manier die het best past.

Wij bieden deze opleiding aan in drie verschillende trajecten, zodat je afhankelijk van je situatie en achtergrond het passende traject kan volgen.

We bieden sociaal werk aan in een regulier traject waarin je groten­deels op campus les volgt samen met je mede­studenten en soms tijds- en plaats­onafhankelijk onderwijs aangeboden krijgt.

Sociaal werk in een autonoom traject, waarin je groten­deels tijds- en plaats­onafhankelijk studeert en af en toe naar de campus komt voor praktijk­leren.

Daarnaast kunnen sommige studenten ook sociaal werk in een flextraject volgen waarin je deze twee vormen van onderwijs afwisselt omwille van je bijzondere situatie (mantel­zorg, werk­student, top­sporter, …).

Studeren in een warme sfeer met voldoende ondersteuning en veel contact met andere studenten en docenten.

Kijk je er naar uit om nieuwe mensen te leren kennen, samen met mede­studenten te studeren, oefenen, te werken aan groeps­projecten, boeiende gesprekken te voeren, de campus en alles daarbuiten te ontdekken? Een groep enthousiaste lesgevers staat klaar om jou te gidsen door jouw traject.

Je volgt de meeste lessen op de campus. Onder begeleiding van de lesgever bouw je kennis op en leer je kritisch kijken naar de actualiteit. Voor de praktijk­gerichte vakken krijg je les in kleinere groepen, hierdoor heb je een dichte band met de lesgevers en de mede­studenten. Op de campus zijn er verschillende plekken aanwezig waar je samen met mede­studenten aan opdrachten kan werken.

Het studie­materiaal wordt op een over­zichtelijke manier aangeboden. Elk opleidings­onderdeel heeft een overzichtelijke studie­wijzer die je wegwijs maakt in de cursus en in de lessen. Er wordt gewerkt op maat van de student.

Autonoom studeren met online ondersteuning & connectie

Ben je aan het werk, ben je voldoende gemotiveerd en in staat om zelfstandig een diploma sociaal werk te behalen?

Je studeert groten­deels zelfstandig, waar en wanneer je wil en komt voor sommige opleidings­onderdelen af en toe naar de campus. Je gaat autonoom aan de slag met (online) onder­steuning van een team competente lectoren.

Cursussen op maat van zelfstudie. Het studie­materiaal wordt aangeboden op een manier die je toelaat de theorie via zelfstudie te verwerken. Elk opleidings­onderdeel heeft een overzichtelijke studie­wijzer die je weg­wijs maakt in de cursus.

Contact­momenten (meestal na de werkuren). Tijdens de contact­momenten trainen we vaardigheden en zetten we in op de beroeps­ontwikkeling. Contact­momenten worden online of op de campus georganiseerd.

Online begeleiding. We gebruiken een digitaal leer­platform om jou per opleidings­onderdeel doorheen de leerstof te gidsen. Je vindt er verschillende oefeningen, opdrachten, zelf­tests, aankondigingen, … kortom alles wat je nodig hebt om je de leer­stof zelf­standig eigen te maken. Dankzij het forum blijf je in contact met je mede­studenten en met je lectoren.

Grote flexibiliteit. Een aantal opleidings­onderdelen worden in beide semesters aangeboden. Zo krijg je de nodige flexibiliteit om steeds verder te kunnen met jouw persoonlijk traject.

Kan je onmogelijk steeds op de campus aanwezig zijn vanwege werk, mantel­zorg, top­sport, over­lappende lessen in jouw GIT traject … en kan je jezelf motiveren om in grote mate zelfstandig aan de slag te gaan, maar wil je toch graag deel uitmaken van een klasgroep en soms samen les volgen?

Je kan een deel van de opleiding zelf­standig volgen, je studeert op die momenten waar en wanneer je wil, via zelf­studie, maar je kan rekenen op begeleiding. Daarnaast ben je ook nog deel van een klas­groep en kom je regelmatig naar de campus voor begeleid onderwijs.

Cursussen op maat van zelf­studie. Het autonoom studie­materiaal wordt aangeboden op een manier die je toelaat de theorie via zelfstudie te verwerken. Elk opleidings­onderdeel heeft een overzichtelijke studie­wijzer die je wegwijs maakt in de cursus.

Contact­momenten online en op de campus. Tijdens de online contact­momenten reiken de docenten theoretische inzichten aan, oefenen we vaardig­heden, gaan we in op jouw beroeps­ontwikkeling en kan je extra begeleiding krijgen. Je hoeft je hiervoor niet naar de campus te verplaatsen. Er zijn ook contact­momenten die op de campus georganiseerd worden. Dat gaat vooral over het trainen van vaardig­heden en project­werk.

Online begeleiding door vak­experten. We gebruiken een digitaal leer­platform om jou per opleidings­onderdeel doorheen de leerstof te gidsen. Je vindt er verschillende oefeningen, opdrachten, zelf­tests, aankondigingen, … kortom alles wat je nodig hebt om je een deel van de leerstof zelf­standig eigen te maken.

Bovendien krijg je ook feedback bij heel wat oefeningen en zelftests. Zo heb je een zicht op je vorderingen.

Grote flexibiliteit. Een aantal opleidings­onderdelen worden in beide semesters aangeboden. Zo krijg je de nodige flexibiliteit om steeds verder te kunnen met jouw persoonlijk traject.

Zeven keuzemodules!

Dankzij de zeven keuze­modules in het derde jaar krijg je de kans om je te specialiseren.

In het derde jaar
kan je je specialiseren.

Dogukan is een pionier in het wegwerken van drempels.

"Ik kreeg geen financiële steun meer van mijn papa, waardoor ik moest beginnen werken. Toen ben ik bij STUVO terecht­gekomen. Dat was voor mij een grote les: dat hulp aanvaarden niet wanhopig zijn is, maar juist een sterkte."

Mensen maken de stad!

Dompel jezelf onder in het boeiende samenspel tussen bewoners, midden­veld en politiek!

Als sociaal werker word je geconfronteerd met maat­schappelijke ontwikkelingen met negatieve gevolgen voor de mensen waar jij mee aan de slag bent, maar hoe kan je daarop inspelen?

Ontdek de verschillende rollen die sociaal werkers kunnen spelen in een stads­context. Als aanjager, adviseur, bemiddelaar, onder­steuner en uitvoerder van lokaal sociaal beleid. Leer welke rollen jij kan spelen in het uitbouwen van een lokaal beleid met oog voor de sociale grond­rechten van de mens en de specifieke context van mensen in kwets­bare posities.

We wandelen door de logica van een sociaal werker in de stad in vier opleidings­onderdelen:

  • Lokaal sociaal beleid
  • Samenlevings­opbouw
  • Sociaal werk op de eerste lijn
  • Stedelijk sociaal werk

Wil jij zelf expertise opbouwen waardoor je kan meewerken aan structurele oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen binnen een stad? Wil je ontdekken hoe de ruimtelijke context sociale relaties en het welzijn van mensen beïnvloedt? Dan is dit de juiste keuze voor jou!

Werken aan een toekomst van onze jeugd!

Duik in de boeiende wereld van kinderen en jongeren! Niet iedereen groeit op dezelfde manier op, de plek waar je wieg staat heeft een grote impact. Krijg inzicht in de verschillende soorten opvoedings­contexten waarin kinderen en jongeren opgroeien, krijg zicht op de rol van sociaal werk voor kinderen en jongeren binnen sectoren van het jeugd­werk, jeugd­zorg, cultuur, sport en de onderwijs­sector. Overschouw dit geheel van contexten met sociale rechtvaardig­heid en kinder­rechten als kompas.

We loodsen jou door de opvoedings­context in vier opleidings­onderdelen:

  • Jeugd en sociale rechtvaardigheid
  • Levensloop­psychologie
  • Jeugdwerk, jeugdzorg, jeugd­welzijns­werk en het werken binnen de jeugd­delinquentie
  • Onderwijs, welzijn & gezin

Wil je een professionele kracht worden die mee wil bouwen aan een sociaal recht­vaardige toekomst van onze jeugd? Wil jij jongeren leren onder­steunen om meer hun stem te laten horen, inzetten op hun wel­bevinden en plaats in de samen­leving? Dan is dit de juiste keuze voor jou!

Cultuur is de levensstijl van een samenleving (Pieter Jan Bouman)

Ontdek hoe kunst en cultuur van belang zijn in onze samenleving. Want via kunst en cultuur kan je verbinden, in dialoog gaan en leer­processen opzetten. Belangrijke thema’s die hier aan bod komen zijn: diversiteit, globalisering, sociaal cultureel werk, erfgoed, bibliotheek, theater en de stad als creatieve plek.

We laten jou proeven van de kracht van kunst en cultuur in deze opleidings­onderdelen:

  • Cultuur, politiek en beleid
  • Kunst- en cultuurbemiddeling
  • Cultuur en educatie
  • Cultuur, diversiteit en identiteit

Wil jij via kunst en cultuur mensen verbinden, versterken en enthousiasmeren? Dan is dit de juiste keuze voor jou!

Werken doe je niet enkel om te leven, ook al leef je niet om te werken.

Arbeid heeft een bijzonder plek in onze samenleving. Een job heeft ons veel te bieden, maar doet soms ook lijden. Werk is welzijn en draagt bij aan het integratie­verhaal van mensen. Daarom is het belangrijk als sociaal werker om mensen te begeleiden in hun zoek­tocht naar werk, tijdens hun werk en na het werk, zowel in de reguliere als sociale economie. De uitdagingen van werk zijn groot: arbeidsmarkt­krapte, stress en welzijn op het werk, diversiteit en inclusie, flexibilisering van werk, levenslang leren, inkomens­ongelijkheid, technologisering, vergrijzing, globalisering, …). Kansen krijgen geeft kansen, Daarom is het ook super­boeiend en belangrijk om als toekomstig sociaal werker te leren omgaan met een uitdagende arbeids­markt en complexere werk­vloeren.

We begeleiden jou naar een grotere kennis van en inzicht in de arbeids­markt, het ruimere eco­systeem van werk en een sterkere skills om mensen te begeleiden naar en op de werkvloer in vier opleidings­onderdelen:

  • Arbeidsmarkt­vraagstukken
  • Duurzame HR
  • Activeren en begeleiden
  • Arbeid: trends en innovaties

Wil jij mensen begeleiden in hun zoek­tocht naar een zin­volle job op ieder moment in hun carrière? Wil je werk maken van een diverse en inclusievere arbeids­organisatie? Wil je mede­werkers in beweging brengen om terug in hun kracht te staan op het werk? Geloof je in kansen en talenten van mensen met een grotere afstand tot de arbeids­markt? Dan is dit de juiste keuze voor jou!

Iedereen verdient het om zich goed te voelen. (Werklef)

Je fysieke en mentale gezondheid zijn bepalend voor je levens­kwaliteit en mogelijkheden in onze samenleving. Daarom is het een thema waar ook sociaal werkers op moeten inzetten. We kijken met een sociale bril naar gezondheid. Hoe kunnen we gezond gedrag stimuleren? Hoe kunnen we ziektes en ander psycho­sociale gezondheids­problemen voorkomen? Hoe kijken we naar gezonde en zieke mensen? Welke invloed heeft onze gezondheid op deelname aan de samen­leving?

We dompelen jou onder via volgende opleidings­onderdelen:

  • Algemene gezondheids­zorg
  • Gezondheids­bevordering
  • Geestelijke gezondheids­zorg
  • Preventie en psycho­sociaal welzijn

Streef jij ook naar een goede mentale en fysieke gezondheid voor iedereen? Dan is dit de juiste keuze voor jou!

Hoe we daders straffen, zegt veel over welke samenleving we willen zijn.
(Tom Daens)

Op het snijpunt tussen welzijn en justitie bekijken we hoe de samen­leving omgaat met criminaliteit. We besteden aandacht aan de historische ontwikkeling van het forensisch sociaal werk en kijken naar dader- en slachtoffer­schap, het beleid en actuele methodieken. We beklemtonen visie­ontwikkeling binnen sociaal werk en criminologie en hebben aandacht voor straf­recht en straf­uitvoerings­beleid.

We duiken in de wondere forensische wereld via vier opleidings­onderdelen:

  • Forensisch sociaal werk
  • Criminologie
  • Straf­uitvoerings­beleid
  • Welzijn en justitie

Vind jij het boeiend om na te denken over manieren waarop je met daders en slachtoffers aan de slag kan gaan? Dan is dit de juiste keuze voor jou!

Sociaal werk kent geen grenzen.

Transnationaal sociaal werk wordt steeds belangrijker en gluren bij de buren is een must om te evolueren in sociaal werk. Daarom zetten we in op dialoog tussen studenten uit andere Europese sociaal­werk­instellingen, vergelijken we onze contexten en onderzoeken we hoe deze evolueren en vormgeven aan sociaal werk. Vanuit sociale recht­vaardig­heid en mensen­rechten kijken we naar de inter­nationale context van het sociaal werk.

We reizen met jou door drie opleidings­onderdelen:

  • Human rights and community action
  • Sustainable social work
  • International social work

Wil jij wel eens buiten onze lands­grenzen luisteren en ontdekken hoe sociaal werkers daar met complexe uitdagingen omgaan? Dan is dit de juiste keuze voor jou!

Nuray: onstopbaar en HOGENTenaar.

“Bij HOGENT heb ik mijn diploma behaald, maar vooral het vuur in mezelf ontdekt. Nu ben ik onstop­baar. Ik wil de wereld veranderen, en ik begin met Gent. Mijn sociaal engagement maakt van mij een echte HOGENTenaar.”

Match ik met sociaal werk?

1

Je hebt altijd al interesse gehad in mensen­rechten en sociale recht­vaardig­heid.

2

Want jij vindt dat mensen gelijk moeten behandeld worden.

3

Een diverse samenleving? Die zie jij als een verrijking voor onze planeet.

4

Een denker? Een doener? Nope. Je combineert beide.

5

Uitdagingen waarvoor je een creatieve oplossing moet bedenken? Daar teken je onmiddellijk voor!

6

Vrienden omschrijven je als een kritisch ingesteld persoon met een luisterend oor.

Een team met veel expertise en goesting staat voor je klaar. Ze zullen je persoonlijk begeleiden, groeps­trainingen organiseren, je tal van tips en tricks aanreiken, …

Eerste jaar

In het eerste jaar krijg je een mix van theorie en praktijk. Theoretische kennis doe je op via hoor­colleges, zelf­studie en groeps­werken. Door middel van maatschappelijke projecten sta je meteen met beide voeten in de praktijk.

Tweede jaar

Tijdens het tweede jaar proef je, dankzij een stage van negen weken, van het echte leven als sociaal werker. Via het opleidings­onderdeel actuele methodieken leg je je eigen accent.

Derde jaar

Het derde model­traject bevat dertien weken stage. Mag het voor jou nóg spannender? Dan kan je een semester in het buiten­land studeren of stage lopen in het buitenland. Studenten sociaal werk vind je in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Finland, Slovenië, Schotland, Suriname, Guatemala, Ecuador, Mexico, Peru, India, Uganda, Filipijnen en Zuid-Afrika.

Wat na je diploma?

Werken

Na je bachelor sociaal werk kan je als sociaal werker of maatschappelijk werker aan de slag in een heel breed werk­veld van profit tot non-profit, van vzw’s tot (hoge)scholen en OCMW's.

Je neemt een actieve rol op als veld­werker, coördinator of staf­medewerker.

Afhankelijk van de stage die je kiest en de keuze­modules die je opneemt in de opleiding kan je je specialiseren in jeugd­hulp, personeels­werk, buurt­werk, werken met gedetineerden, vluchtelingen …

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! Na je bachelor sociaal werk kan je aan HOGENT via een verkort traject een tweede bachelor­diploma behalen in het secundair onderwijs (1 jaar), ortho­pedagogie (1,5 jaar), kleuter­onderwijs (2 jaar) of lager onderwijs (2 jaar)).

Of ga voor een bachelor-na-bachelor zorg­management.

Via schakel­programma's aan de universi­teiten kan je ook voor een master gaan in het sociaal werk, sociologie, pedagogische weten­schappen, psychologie of gender en diversiteit.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar?

Deze opleiding wordt aangeboden in gebouw T op campus Schoonmeersen (Gent).

bekijk campus Schoonmeersen →

I



Inschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

C



Cursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

K


Kwaliteitsbeoordeling
van deze opleiding

HOGENT, da's kwaliteit. Aan HOGENT werken we vanuit een open houding samen aan die kwaliteit. We durven experimenteren, leren graag uit fouten, zijn zelfkritisch en staan open voor feedback.

lees de kwaliteitsbeoordeling van deze opleiding →