Facebook Pixel Orthopedagogie - Hogeschool Gent
Foto Orthopedagogie

Orthopedagogie.

O

Orthopedagogie.

Wil je later een job met betekenis? De opleiding orthopedagogie leidt je op tot een maat­schappelijk betrokken ambassadeur die in dialoog met personen in kwets­bare leef­situaties hét verschil in kwaliteit van leven maakt.

Download de brochure →

Bekijk het programma →

Deze opleiding leidt jou op tot praktijkgericht orthopedagoog, vroeger ook wel begeleider of opvoeder genoemd. Een praktijkgericht orthopedagoog is iemand die werkt met kwetsbare doelgroepen in onze maatschappij. Groepen die het om welke persoonlijke of maatschappelijke reden dan ook niet zo makkelijk hebben en ondersteuning kunnen gebruiken. In de opleiding leer je hoe je voor deze groepen een verschil kan maken. We geven je de handvaten om van kinderen tot ouderen iets te kunnen betekenen in hun leven. Je zal aan de slag gaan met verschillende doelgroepen zoals kinderen met een ontwikkelingsstoornis, jongeren met gedrags- en emotionele stoornissen, ouderen met dementie, kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking, migranten/vluchtelingen, gedetineerden, dak- en thuislozen, kansarme gezinnen, personen met een verslavingsproblematiek …

Schrijf je meteen in

profielfoto Ushi De Pestel

Ushi

Oud-student

Chat met Ushi
Projectwerking voor organisaties.

Wil je als organisatie ook graag onder­steuning door HOGENT-studenten binnen je dagelijkse werking? Mis je kans niet en registreer zo snel mogelijk jouw project.

Registreren

Onze troeven.

  • je hebt een dichte band met je lesgevers
  • je kan zelf je traject bepalen vanuit je eigen interesse
  • je leert creatief en ondernemend aan de slag te gaan
  • je krijgt een kritische blik op de maatschappij
  • je leert jezelf beter kennen via reflectie
  • je kan verschillende buitenlandse ervaringen opdoen

De opleiding!

Een team met veel expertise en goesting staat voor je klaar. Ze zullen je persoonlijk begeleiden, groeps­trainingen organiseren, je tal van tips en tricks aan­reiken, …

A

Als praktijk­gericht ortho­pedagoog ben je een spil­figuur bij de onder­steuning van kinderen, jongeren en volwassenen die door allerlei beperkingen of omstandig­heden op ortho­pedagogische en agogische hulp­verlening zijn aan­gewezen. Je wordt opgeleid om aan de slag te gaan in een breed werk­veld en bij verschillende doel­groepen.

Match ik met deze opleiding?

1

Vrienden omschrijven jou als sociaal, communicatief en een luisterend oor.

2

Waar je ook bent, merk je dat je mensen graag observeert. 

3

Je durft kritisch naar jezelf te kijken om bij te leren.

4

Je ziet mogelijkheden waar anderen vooral uitdagingen zien.

5

Je komt graag op voor anderen die buiten­gesloten worden.

6

Je kijkt verder dan je neus lang is en hebt oog voor wat er in onze samenleving gebeurt.

Wat kan ik van deze opleiding verwachten?

Als praktijk­gericht ortho­pedagoog ga je samen met de cliënten op pad om hun levens­kwaliteit te verhogen en te zoeken naar hun plek in de samen­leving. In de opleiding zetten we daarom bewust in op praktijk­ervaring vanaf het eerste jaar. We begeleiden je naar de juiste attitudes en vaardig­heden die een praktijk­gericht ortho­pedagoog nodig heeft om het leven van de cliënt te verbeteren. Je leert in deze opleiding veel bij over jezelf door middel van reflectie, activiteiten, creatieve methodieken en inter­actie met anderen. Na de opleiding ben je in staat om op een bewuste, creatieve, maatschappij­kritische en onder­nemende manier met moeilijke situaties om te gaan. Bovendien leer je vooral kijken vanuit mogelijk­heden om zo de situatie voor de cliënt te verbeteren.

"Wat ik zo leuk vind aan ortho is dat de docenten zo betrokken zijn. Ik mag alle docenten gewoon met de voornaam aanspreken en mijn praktijk­lector is iemand bij wie ik na een moeilijke stage­dag mijn hart kan luchten"

Tweedejaars­student orthopedagogie

Eerste jaar

In je eerste jaar ligt de klemtoon op het leren kennen van jezelf en de verschillende doelgroepen en dit via lessen die praktijk en theorie combineren. In de grotere groepen nemen lesgevers, mensen uit het werkveld en ervaringsdeskundigen je mee doorheen de theorie. In kleine groepen leer je de nodige vaardigheden om met mensen een relatie op te bouwen. We sturen je bovendien snel op pad om je kennis in de praktijk om te zetten. Dit zijn leermomenten waarbij we via reflectie je over je eigen kwaliteiten en valkuilen laten groeien. Na het eerste jaar heb je snel door of het beroep iets voor jou is en welke doelgroepen je liggen, handig voor je stage in het tweede jaar.

Tweede jaar

In het tweede jaar zetten we via verschillende vakken dieper in op het begeleiden van cliënten. Daarnaast krijg je nog meer zicht op de rol van een praktijkgericht orthopedagoog in relatie tot de cliënt, de organisatie en de maatschappij. We laten je ook je grenzen verder verleggen. Dit zelfs letterlijk want in het eerste semester kan je kiezen voor een buitenlands of binnenlands project waar je met cliënten aan de slag gaat. Je gaat op creatief-maatschappelijke meerdaagse waar je jezelf en je medestudenten op een originele manier beter leert kennen. In het tweede semester heb je een volledig semester stage gecombineerd met lessen die je stage-ervaring verdiepen. Je kan zelf kiezen voor enkele stageplaatsen die aansluiten bij je interesses en competenties

Derde jaar

In het derde jaar zetten we verder in op die praktijkervaring door te starten met een volledig semester stage. Ben je avontuurlijk aangelegd en wil je liever de wijde wereld intrekken? Dan kan je ook stage lopen in het buitenland. Na de stage vervolmaken we je opleiding door je vanuit je eigen interesses te laten verdiepen in specifieke methodieken. Je krijgt hierin vaardigheden aangeleerd die een meerwaarde zijn in het werkveld. En naast nog enkele vakken breng je in een bachelorproef in kleine groep al het geleerde samen als sluitstuk van je opleiding.

Sfeerbeeld
“Ik heb voor de opleiding gekozen om een positief verschil te maken in het leven van mensen met een beperking. Want deze mensen worden nog al te vaak buiten­gesloten of raar bekeken. Daar hoop ik verande­ring in te brengen.”

Laurien De Boeck
student

Door middel van zelf­reflectie leer je je kwaliteiten en val­kuilen kennen.

Wat na je diploma?

Waar kan je nadien werken?

Als praktijkgericht orthopedagoog kan je kiezen uit heel wat verschillende soorten organisaties en doelgroepen. Je kan werken als leefgroepbegeleider waar je midden in de groep staat, als contextbegeleider waar je meer naar de cliënt en hun netwerk toegaat, als ondersteuner waar je individueler gaat werken, …

Je kan dus zowel in groep als individueel werken maar steeds met een zeer sterke connectie met je cliënt(en).

Je diploma geeft je later veel keuzevrijheid, zowel naar doelgroepen als soorten werk.

Veel van onze afgestudeerden appreciëren die vele richtingen die ze uitkunnen dankzij hun brede opleiding. Bovendien is er heel veel vraag naar dit beroep in het werkveld waardoor je een grote jobkans hebt bij het afstuderen..

 

Wat als je nadien nog wil verder studeren? 

Heb je de smaak van het studeren helemaal te pakken dan kan je de keuze maken tussen enkele verkorte trajecten, een bachelor na bachelor, postgraduaten. Veel van onze studenten halen een tweede bachelor via een verkort traject in het secundair onderwijs (1 jaar), sociaal werk (1,5 jaar), kleuter­onderwijs (2 jaar), lager onderwijs (2 jaar), ergo­therapie (2 jaar) of logo­pedie (2 jaar).

Of ga voor een bachelor na bachelor zorg­management.

We zien ook steeds meer studenten de overstap maken naar de universiteit. Dan kiezen ze vooral voor een master in de pedagogische weten­schappen (3 jaar): onderwijskunde of klinische ortho­pedagogiek en disability studies. Daarnaast zien we ze ook kiezen voor een master sociaal werk, sociologie, psychologie, gender en diversiteit of bestuurs­kunde en publiek management. En dat is nog maar een greep uit de verschillende schakel­programma's aan de universi­teiten .

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar?

Deze opleiding wordt aangeboden in gebouw T op campus Schoonmeersen (Gent).

bekijk campus Schoonmeersen →

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Orthopedagogie in afstandsonderwijs

Orthopedagogie kun je volgen in dagonderwijs of in afstands­onderwijs. Met afstands­onderwijs studeer je op jouw tempo, waar en wanneer het past. Het studiemateriaal is aangepast voor …

Verkort traject orthopedagogie
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma orthopedagogie behalen.
Sociaal werk

In de bachelor sociaal werk verwerf je de nodige kennis, vaardigheden en attitudes om later als sociaal werker aan de slag te gaan. Na een brede vorming kies je in het derde jaar uit zeven …

Sociaal werk in afstandsonderwijs

Sociaal werk kun je volgen in dagonderwijs of in afstands­onderwijs. Met afstands­onderwijs studeer je op jouw tempo, waar en wanneer het past. Het studie­materiaal is aangepast voor …

Verkort traject sociaal werk

Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd (afhankelijk van de studiebelasting per …