Facebook Pixel Bachelor in de orthopedagogie - Hogeschool Gent
Foto Bachelor in de orthopedagogie

Orthopedagogie.

O

Orthopedagogie.

Tijdens je opleiding krijg je een evenwichtige mix tussen theorie en praktijk.

Eerste modeltraject

Hier ligt de focus op het leren kennen van de verschillende orthopedagogische doelgroepen en werkvelden. Je maakt kennis met inspirerende theoretische denkkaders, doet praktijkervaring op in het werkveld en krijgt coaching van gedreven lesgevers in kleine groepen. Zo word je opgeleid tot een (maatschappij-)kritische ‘reflective practitioner’.

Tweede modeltraject

Door je stagekeuze verdiep je je in een bepaalde doelgroep. Je traint de vaardigheden die je nodig hebt op de werkvloer. Zo leer je risicovolle of moeilijke opvoedingssituaties te begrijpen, te analyseren, te evalueren en te sturen. Dat alles uiteraard in dialoog met je cliënten en rekening houdend met hun context.

Derde modeltraject

Tijdens je laatste jaar krijg je een brede kijk op hulpverlening. Het accent ligt hier op de samenleving. En op jouw rol als begeleider binnen het netwerk en de buurt van je cliënt, en op je rol binnen het beleid. De bachelorproef is het sluitstuk van je opleiding. Dit project, in opdracht van het werkveld, werk je op een vernieuwende manier uit.

Schrijf je meteen in

Sfeerbeeld
“Vandaag denk ik nog vaak terug aan vakken als muzische vorming, drama of spel, waarbij we volledig onze creativiteit konden tonen. Dankzij deze studie heb ik als bachelor in de orthopedagogie verschillende projecten kunnen realiseren. Met succes!”

Gertjan Laureys
oud-student

De opleiding!

Een team met veel expertise en goesting staat voor je klaar. Ze zullen je persoonlijk begeleiden, groepstrainingen organiseren, je tal van tips en tricks aanreiken, ...

De opleiding!

Een team met veel expertise en goesting staat voor je klaar. Ze zullen je persoonlijk begeleiden, groepstrainingen organiseren, je tal van tips en tricks aanreiken, ...

A

Als gespecialiseerd opvoeder-begeleider ben je een spilfiguur bij de ondersteuning van kinderen, jongeren en volwassenen die door allerlei beperkingen of omstandigheden op orthopedagogische en agogische hulpverlening zijn aangewezen. Je wordt opgeleid om aan de slag te gaan in een breed werkveld en bij verschillende doelgroepen.

Match ik met deze opleiding?

1

Mensen met specifieke noden schrikken je niet af. Integendeel.

2

Op een terrasje betrap je jezelf erop dat je anderen graag observeert. Daarnaast stel je jezelf ook regelmatig in vraag.

3

Opvallend gedrag of speciale situaties zetten jou meteen aan het denken.

4

Beperkingen zie je niet. Enkel kansen tot ontplooiing en groei.

5

Je komt op voor wie kwetsbaar is. Of buitengesloten wordt.

6

Je draagt alle mensen een warm hart toe, ongeacht hun achtergrond.

Door middel van zelfreflectie leer je je kwaliteiten en valkuilen kennen.

Eerste jaar

Al in het eerste jaar leggen we de klemtoon op de praktijk. Je leert de nodige skills in kleinere groepen en onder persoonlijke begeleiding. Door middel van zelfreflectie leer je je kwaliteiten en valkuilen kennen. Via bezoeken aan verschillende locaties met voorzieningen en netwerkondersteuning leer je het werkveld kennen. Samen met enkele medestudenten werk je ook een project uit voor een specifieke doelgroep in een organisatie.

Tweede jaar

In modeltraject twee ga je voor het eerst zeven weken op stage. Hiervoor stel je zelf een top drie op van de organisaties of doelgroepen waarvoor jij graag wil werken.

Derde jaar

In modeltraject drie word je nog meer bedreven in het begeleiden van je doelgroep dankzij een stage van dertien weken. Ben je avontuurlijk aangelegd en wil je liever de wijde wereld intrekken? Dan kan je ook stage lopen in het buitenland. Onze lesgevers hebben een groot netwerk opgebouwd van buitenlandse stageplaatsen in onder meer: Hongarije, Peru, Zuid-Afrika, Spanje …

Verkies je een korte, internationale ervaring? Dan kan je deelnemen aan een Summerschool. Of het opleidingsonderdeel ‘Basale stimulatie in een internationaal perspectief’ volgen. Je gaat dan gedurende tien dagen aan de slag in een voorziening in Hongarije. Samen met een groep studenten help je er mensen met meervoudige beperkingen.

Meer info

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

Wat je nog moet weten.

Dat we elk jaar een coole ‘orthodag’ organiseren voor alle eerstejaars.

Dat we samenwerken met een aantal gerenommeerde, internationale onderzoekers.

Dat we, samen met Nederlandse studenten, inspiratie opdoen rond
‘community based’ werken’.

Dat de creastage hét moment is om andere studenten te leren kennen.

Dat onze oud-studenten meegaan naar de voorziening in Hongarije
om er jullie te begeleiden. Tenminste, als je kiest voor het opleidingsonderdeel
‘Basale stimulatie in een internationaal perspectief’.