Facebook Pixel Bachelor in het vastgoed, afstudeerrichting vastgoed - Hogeschool Gent
Foto Bachelor in het vastgoed, afstudeerrichting vastgoed

Vastgoed.

V

Vastgoed.

 

Vastgoed is meer dan panden verkopen. Ook project­ontwikkeling, vastgoed­beheer, syndicschap, rentmeester­schap en vastgoed­expertise zijn belangrijke deel­domeinen die je als vastgoed­student leert kennen. Typerend zijn je commerciële flair, je mens­gerichte aanpak en je overtuigings­kracht.

We starten op pandniveau en schakelen daarna over op ontwikkeling en beheer. Het laatste jaar loopt over van de praktijk. Het eerste semester is een volledig stage­semester: je loopt stage als bemiddelaar in een klassiek vastgoed­kantoor. Via project­werk op school word je tegelijk weer­baar gemaakt voor de complexiteit van het beroep. Dat doe je door in kleine groepjes aan reële vraag­stukken uit de praktijk te werken.

Tijdens het laatste semester kies je voor een verdiepend traject met bijbehorende tweede stage of een vorm van werkplek­leren vanuit:

 • het profiel van beheerder
 • het profiel van projectontwikkelaar
 • het profiel van vastgoeddeskundige
Wat ga ik concreet leren?
 • Je gaat dieper in op de bouw­technische, ruimtelijke en ethische aspecten van het beroep.
 • Je leert bemiddelen bij verschillende soorten vastgoed­transacties, maar ook beheren en ontwikkelen, in verschillende talen en met juridische en fiscale kennis van zaken.
 • Je start bouwpromotieprojecten op vanuit een project- en procesmatige aanpak.
 • Je verwerft kennis en inzichten in vastgoed- en woonmarkten, leert vastgoed waarderen en analyseren en wordt een expert in tal van deeldomeinen binnen de vastgoedsector.
 • Je voert alle bijbehorende administratieve formaliteiten feilloos uit.

Wil je al een idee krijgen van welk studie­materiaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

profielfoto Manon Scheldeman

Manon

oud-student

Chat met Manon

Het beroep van mijn dromen.

In het derde jaar kies je een beroeps­profiel dat voldoet aan je voorkeuren en persoonlijkheid. Je wordt volledig klaar­gestoomd voor het beroep van je dromen.

Het beroep van mijn dromen.

In het derde jaar kies je een beroeps­profiel dat voldoet aan je voorkeuren en persoonlijkheid. Je wordt volledig klaar­gestoomd voor het beroep van jouw dromen.

Infodagen

Vastgoedbeheerder

In het vastgoedproces wordt de waarde van het vastgoed bepaald door de gebruiker. Om die waarde voor de gebruiker te verhogen, zijn een optimaal beheer, een goede exploitatie en financiële optimalisatie essentieel. Een performant vastgoedmanagement is hierbij het sleutelwoord. De kennis en de competenties om de rentabiliteit en het managen van vastgoed onder de vingers te krijgen, leer jij in dit financieel-economisch gericht beroepsprofiel.

In het segment van vastgoedmanagement zijn verschillende rollen op te nemen:

 • Vastgoedkantoren die inzetten op het beheren van investeringsvastgoed en die klanten bijstaan in investerings- en rendementsvraagstukken.
 • Grote bedrijven (retailers, banken, …) hebben vaak een eigen vastgoed­afdeling en zoeken vastgoed­beheerders om het vastgoed van het bedrijf optimaal in te zetten en te laten renderen.
 • De syndicus is de persoon die de gemeenschappelijke delen beheert binnen een mede-eigendom (bijvoorbeeld een appartementsgebouw) namens alle mede-eigenaren. Dat beheer gaat niet alleen over onderhoud, maar ook over herstellingen en eventuele innovaties op langere termijn.
 • De rentmeester beheert ook vastgoed(portefeuilles), maar doet dat namens één persoon, bedrijf of vennootschap én met een specifiek doel: rendement genereren op lange termijn.
Infodagen

Projectontwikkelaar

Naast kopen, verkopen en beheren van vastgoed is ook het ontwikkelen van vastgoed een belangrijk onderdeel geworden in de vastgoedwereld. Daar komt veel projectmanagement bij kijken.

We leren je rekening te houden met zowel kwaliteit, budget en planning doorheen het hele proces van acquisitie, realisatie en verkoop.

Infodagen

Vastgoeddeskundige

Heb je na je stage echt de smaak van het kopen/verkopen en/of huren/verhuren te pakken? Dan is het beroepsprofiel van vastgoedbemiddelaar iets voor jou.

Je wordt een expert in het geven van professioneel advies rond deze handelingen. Ook de minder voor de hand liggende dossiers komen aan bod. We stomen je ook klaar voor het middenmanagement zodat je binnen grotere organisaties kan doorgroeien.

Sfeerbeeld
Tijdens mijn stage bij ArcaSyn in Merelbeke kreeg ik de kans om alles wat ik leerde in de opleiding rond syndicschap toe te passen in de praktijk. Mijn blik op de mogelijkheden met vastgoed werd nog breder en eens te meer werd duidelijk dat vastgoed zoveel meer is dan het (ver)kopen of (ver)huren van panden.

Gianni Peck
afgestudeerde vastgoed

Match ik met vastgoed?

1

Je staat bekend om je commerciële flair.

2

Je houdt ervan met mensen om te gaan en hen te overtuigen van je aanbod.

3

Je wil graag bemiddelen om vastgoed te verkopen, verhuren of beheren.

4

Op een integere manier.

5

Je hebt zin om als vastgoed­deskundige op te treden.

6

Of om de wereld van project­ontwikkeling te ontdekken.

Wat na je diploma?

Werken

Vastgoed biedt je een brede waaier aan toekomst­mogelijkheden.

Zo kun je met je diploma aan de slag als vastgoed­makelaar, syndicus of rentmeester na een bijkomende beroeps­stage van 200 dagen. Na je diploma kun je ook in tal van bedrijven en organisaties aan de slag, onder andere door de verdiepende profiel­keuze in het laatste jaar.

Bijvoorbeeld bij een:

 • projectontwikkelaar of bouwpromotor
 • bouwbedrijf met eigen een afdeling project­ontwikkeling
 • financiële instelling
 • pensioen- of verzekerings­maatschappij
 • overheidsdienst
 • sociaal verhuurkantoor of sociale huisvestings­maatschappij
 • vastgoedafdeling van een grote onderneming

Als vastgoedprofessional beschik je over een brede basis als vastgoed­bemiddelaar waarmee je intermediair kunt optreden bij verkoop, verhuur en beheer van vastgoed. Door de inhoudelijke verdieping tijdens het laatste jaar, ben je ook in staat om waardevol advies aan te bieden als vastgoed­deskundige, expertise aan te leveren binnen project­ontwikkeling of je op te werpen als beheer­expert van gebouwen. Uiteraard kun je ook kiezen voor een loopbaan als zelfstandige met een eigen kantoor.

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je achteraf verder studeren? Dan kun je je een jaar langer blijven verdiepen. Je kan je vervolmaken door een of twee andere aangeboden beroeps­profielen binnen de afstudeer­richting te volgen. Na een of twee bijkomende semesters ben je een ware vastgoedspecialist.

Ook het postgraduaat vastgoedbeheer kan je helpen om verder te professionaliseren. Dat kan onmiddellijk na je studie of na enkele jaren in het werkveld te hebben gestaan. In bepaalde modules nemen tal van gast­sprekers je mee in de wereld van de bijzonder­heden van beheer­activiteiten.

Ontdek alle mogelijkheden

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Vastgoed in afstandsonderwijs

Vastgoed kan je zowel in dag­onderwijs als in afstands­onderwijs volgen. Afstands­leren is interessant voor wie al dan niet al een diploma heeft en opnieuw wil studeren. Voor wie denkt …

Verkort traject vastgoed
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma vastgoed …
Vastgoedbeheer

Heb je al een bachelor vastgoed of landmeten behaald? Verfijn je kennis met het postgraduaat vastgoed­beheer. Je hebt één namiddag per week les gedurende één …

Financiën en verzekeringen

Financiën en verzekeringen (financie- en verzekerings­wezen) is een afstudeer­richting van de bachelor bedrijfs­management. Duik in de wereld van verzekeringen, bank- en …

Verkort traject bedrijfsmanagement
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma behalen.
Energiedeskundige type A

In de gereglementeerde vorming energie­deskundige type A leer je energie­prestatie­certificaten (EPC's) opmaken. Deze verplichte documenten tonen aan hoe energie­zuinig gebouwen …