Facebook Pixel Financiën en verzekeringen - Hogeschool Gent
Foto Financiën en verzekeringen

Financiën en verzekeringen.

F

Financiën en verzekeringen.

In de bachelor financiën en verzekeringen duik je in de wereld van verzekeringen, bank- en beurs­producten. Je leert particulieren adviseren over verzekeringen, woon­kredieten, vermogens­beheer en ‑planning en de daarbij horende fiscaliteit. Daarnaast leer je onder­nemingen screenen en adviseren op vlak van verzekeringen en financieel management.

Eerste jaar

Vanaf het eerste jaar verdiep je je in het land­schap van financiën en verzekeringen. Je zal merken dat door de digitalisering de klassieke routineuze taken bijna allemaal verdwenen zijn. En dat de sector aan een razend­snel tempo innoveert, waardoor het beroep nog boeiender en uitdagender is geworden. Dat beroep biedt je trouwens heel wat carrière­mogelijkheden: van front office tot back office, van administratief tot commercieel, van lokaal tot internationaal … Naast een stevige algemene vorming krijg je ook al meteen gespecialiseerde opleidings­onderdelen en praktijk­ervaring via een boeiend financieel project.

Tweede jaar

In het tweede jaar ligt de focus op particulieren. Je bouwt een stevige kennis op rond vermogens­beheer. Ook leer je professioneel, duurzaam advies verstrekken over woon­kredieten, verzekeringen, vermogens­planning en de daarbij horende fiscaliteit. We optimaliseren jouw digitale know­how en nemen je mee in de digitale revolutie van de financiële en verzekerings­wereld.

Derde jaar

In het derde jaar ligt de klem­toon op onder­nemingen. Je vult dat jaar voor een groot deel zelf in, volledig in lijn met je interesses.
Via keuzevakken ontwerp je voor jezelf een parcours op maat. Ofwel verdiep je je kennis van financiën en verzekeringen, ofwel breid je je kennis uit naar de vastgoed­sector. Ook de oriëntatie van je stage kies je zelf: ga je verder in financiën, verzekeringen, verzekeringen-vastgoed of een combinatie van voorgaande onderwerpen? Opgelet: een stage enkel in vastgoed is niet mogelijk, wel in combinatie met verzekeringen.

Sfeerbeeld
"Keer op keer kunnen wij getuigen van de goede kwaliteit die HOGENT meegeeft aan haar studenten, zowel de technische kennis als algemene competenties en people skills."

Frank Guillierme
HR-consultant BELFIUS

Download onze brochure

Schrijf je meteen in

Andere aanpak.

"Na anderhalf jaar master­opleiding stapte ik over naar financiën en verzekeringen. Ik merkte meteen een verschil in de sfeer van de klas­groep. Er was onmiddellijk sociaal contact tussen de studenten. Iedereen kent elkaar, want de groepen zijn veel kleiner."

Vladimir Lyutyy
Oud-student

Andere aanpak.

"Na anderhalf jaar master­opleiding stapte ik over naar financiën en verzekeringen. Ik merkte meteen een verschil in de sfeer van de klas­groep. Er was onmiddellijk sociaal contact tussen de studenten. Iedereen kent elkaar, want de groepen zijn veel kleiner."

Vladimir Lyutyy
Oud-student

Praktijk.

Eerste jaar

In het eerste jaar duik je volop de internationale bank­wereld in en vergelijk je de strategie en kern­cijfers van een Belgische en een buiten­landse bank. Deze kennis kan je dan gebruiken in een uitdagende online banking game. Doorheen die game neem je een aantal strategische beslissingen om van je bank een succes te maken. Nog meer praktijk? Je maakt kennis met de beroeps­federaties en we gaan ter plaatse bij enkele financiële en verzekerings­instellingen. Je volgt de actualiteit en schrijft hierover een kritische groepspaper.

Tweede jaar

Je gaat op kijkstage en volgt een training bij specialisten in commerciële technieken, waarna je zelf een beleggings­product zal onderzoeken om duurzaam te adviseren. Je volgt de actualiteit en deelt jouw bevindingen met de mede­studenten. In een workshop met experten leer je beoordelen wat een duurzaam beleggings­fonds is. En ten slotte geef je een gezin advies op maat over hun verzekeringen, woon­krediet, fiscaliteit en vermogens­planning.

Derde jaar

Nu ben je klaar voor het project onder­nemingen. Je screent de verzekeringen van een bedrijf, hun risico­beheersing in het betalings­verkeer en financieel management. Dit wordt een fantastisch team­verhaal waarin je je creativiteit kan uitleven en je doorzettings­vermogen en know­how kan tonen. Referenties: Jules Destrooper, Filliers, Klingele Chocolade, Guylian, Brouwerij De Brabandere, Brouwerij Huyghe …

Doorheen de drie jaren volg je het opleidings­onderdeel Praktijk­ervaring. Het doel? Je meer inzicht verschaffen in de financiële en verzekerings­wereld. Vier doel­stellingen staan daarin centraal: de financiële en de verze­kerings­sector beter leren kennen, inzicht verwerven in actuele topics en de evolutie in de sector, je voor­bereiden op het beroep en leren denken vanuit duurzaamheid.

Benieuwd hoe onze studenten dit ervaren?

Herbekijk de Instagram takeovers van onze studenten via de highlights op Instagram (@hogeschool_gent).

Zelf iets vragen aan onze studenten?

Chat met een student

Praktijkgericht taalonderwijs

Professioneel communiceren wordt een belangrijk onderdeel van je job. Daar mag je vanuit gaan. In alle afstudeer­richtingen besteden we er dan ook veel aandacht aan. De focus ligt op de praktijk: op vlot en overtuigend praten, argumenteren, rapporteren en presenteren, zowel in het Nederlands, Frans als het Engels. Maar laat dat je niet afschrikken: tijdens het eerste jaar leer je Frans en Engels op eigen tempo totdat je het vereiste niveau voor het tweede jaar behaalt. Vanuit het taal­loket krijg je de nodige begeleiding en ondersteuning.

Meer info →

Stage.

‘Ik heb bewust gekozen voor een stage bij een makelaar omdat dat ik daar de breedste ervaring kon opdoen. Tijdens mijn stage had ik zelfs al gesprekken lopen om binnen hetzelfde netwerk aan de slag te gaan.’

Gilles De Smet
Oud-student

Lees zijn ervaring →

Stage.

‘Ik heb bewust gekozen voor een stage bij een makelaar omdat dat ik daar de breedste ervaring kon opdoen. Tijdens mijn stage had ik zelfs al gesprekken lopen om binnen hetzelfde netwerk aan de slag te gaan.’

Gilles De Smet
Oud-student

Lees zijn ervaring →

Match ik met financiën en verzekeringen?

1

Je volgt de trends op de financiële markten van nabij op.

2

Je wil alles te weten komen over verzekeringen.

3

Ben je getuige van een ongeval? Dan vraag je je meteen af wie er aansprakelijk is.

4

Je bent sociaal aangelegd en beschikt over sterke communicatieve skills.

5

Je vindt het leuk om mensen advies te geven en hen zo verder te helpen.

6

Timemanagement, plannen en organiseren. Jij weet als geen ander hoe dat moet.

Wat na je diploma?

Werken

Deze officieel erkende opleiding geeft toegang tot het wettelijk beschermd beroep van verzekerings­bemiddelaar en -distributeur, bemiddelaar in bank- en beleggings­diensten en distributeur van financiële instrumenten (Wet Willems en Wet Cauwenberghs). Daarnaast is HOGENT erkend als examen­centrum voor het behalen van het attest krediet­bemiddeling.

De combinatie van je bank­technische opleiding met je verzekerings­vorming is een belangrijke troef in je zoektocht naar een job. Bovendien biedt die combinatie je heel wat kansen om door te stromen. Met je talent, een flinke dosis gezond verstand en de juiste competenties klim je snel op naar je ideale job. Er staan trouwens heel wat vacatures open in de sector van bank en verzekeringen. Enkele voorbeelden van beroeps­mogelijkheden:

  • adviseur kredieten of financieel vermogen (knelpuntberoep), beleggingen en/of immobiliën
  • financieel expert of medewerker op de financiële dienst van een onderneming
  • junior accountmanager
  • junior filiaalhouder
  • schadebeheerder
  • verzekerings­adviseur of -beheerder (knelpuntberoep), verzekerings­agent, verzekerings­expert of verzekerings­makelaar
  • commercieel medewerker in de financiële sector (knelpuntberoep)

Verder studeren

Heb je na je opleiding de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan, bijvoorbeeld via deze vaak gekozen vervolg­opleidingen:

  • een bachelor-na-bachelor toegepaste fiscaliteit (voor wie zich verder wil verdiepen in alles wat met belastingen te maken heeft)
  • een masteropleiding handels­wetenschappen of toegepaste economische wetenschappen (via een schakelprogramma)
  • via een verkort traject een tweede diploma bedrijfs­management of vastgoed als je interesse hebt in immobiliën.

Ontdek alle mogelijkheden

profielfoto Noor Verriest

Noor

student

Chat met Noor

Opleiding volgen als werk­zoekende

De professionele bachelor financiën en verzekeringen is erkend door de VDAB en leidt op tot een knelpunt­beroep. Dat biedt je een grote kans op werk. Als je de opleiding volgt via de VDAB kan je je uitkering behouden en geniet je van financiële voordelen. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Meer info vind je op vdab.be/diplomaviavdab.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studie­materiaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Bedrijfsmanagement

In de bachelor bedrijfs­management kan je kiezen tussen 7 afstudeer­richtingen en 1 allround traject: accountancy-fiscaliteit, financiën & verzekeringen, …

Verkort traject bedrijfsmanagement
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma behalen.
Micro degree financiële planning voor particulieren

Met de micro degree financiële planning voor particulieren verhoog je jouw financiële geletterdheid: een persoonlijke verrijking en een noodzaak in de maatschappij. Je leert alles over …