Facebook Pixel Business & Languages - Hogeschool Gent
Foto Business & Languages

Business & Languages.

B

Business & Languages.

 

Verwacht je aan een unieke combinatie van human resources, commerciële training, project- en event­management en professionele communicatie in het Nederlands, Frans en Engels.

Je wordt opgeleid om de organisatie van een team, afdeling of bedrijf in goede banen te leiden. Wie afstudeert, houdt de organisatorische touwtjes stevig in handen, kan zelfstandig of in team aan de slag en fungeert vaak als vertrouwens­persoon van het management.

Human resources

Met je diploma op zak ben je inzetbaar in alle facetten binnen het human resources management:

 • Selectie en werving: je hebt alle competenties om het volledige wervingsproces te plannen en te organiseren.
 • Employer branding: je speelt een belangrijke rol om werknemers gemotiveerd te houden en bouwt actief aan een positief imago voor de binnen- én buitenwereld.
 • HR-beleid: je bent juridisch, sociaal en fiscaal goed onderlegd om mee te helpen aan de uitwerking en implementatie van het verloningsbeleid, het diversiteitsbeleid, de loopbaanplanning en het trainingsproces voor werknemers.
Commercieel inzicht

Je herkent commerciële opportuniteiten en speelt er kordaat op in.

Project- en eventmanagement

Je zet kleine en grote bedrijfsevents mee op poten en zorgt voor een foutloze communicatie- en informatie­flow. Denk maar aan opendeurdagen of bedrijfsfeesten, maar bijvoorbeeld ook aan internationale projecten of congressen.  

Stages in de kijker.

Quintalina volgt stage bij Bright Plus, een rekruterings­partner binnen de niche van meertalige profielen.

Herbekijk de stage takeover van Quintalina op Instagram →

Noor geeft ondersteuning op de hr-afdeling bij Planet Group.

Herbekijk de stage takeover van Noor op Instagram →
Internationaal communicatietalent

Je bent een ambassadeur van het bedrijf waarvoor je werkt en dat straal je ook uit. Je communiceert op een professionele manier en dat in een internationale en multi­disciplinaire setting. Je bent flexibel en weet je communicatie­stijl vlot aan te passen aan de context waarin je je bevindt. Als een echte connector communiceer je met klanten, leveranciers en interne stakeholders. En dit zowel in het Nederlands, Frans als Engels.

Digitale slagkracht

De opleiding volgt de nieuwste ontwikkelingen in digitale tools voor een efficiënte bedrijfsorganisatie op de voet. Op die manier ben je digitaal gewapend voor de sociaal geconnecteerde wereld van vandaag.

Intercultureel bemiddelen en onderhandelen.

Word een kei in het onderhandelen in een meertalige context. Of leer hoe je je netwerk uitbouwt in verschillende culturen over de hele wereld. In de veilige omgeving van ons high tech vergader­lab trainen we jou tot een zelfzeker en communicatief toptalent. Skills die voor onze tweedejaars zeker ook van pas kwamen in hun samenwerkings­project met Université de Mons.

Sfeerbeeld
"In mijn laatste jaar ging ik op Erasmus­uitwisseling naar Mexico. Daarna volgde ik stage in een Brussels cultureel centrum. Voor mijn eerst job heb ik 6 maanden voor de wereldexpo in Dubai gewerkt."

Lou-Lou Vanrobaeys, afgestudeerd in 2020

Keuzepakketten.

In het derde model­traject heb je keuze uit verschillende expertises.

 • Raak je vooral geboeid door de commerciële kant van het bedrijfs­leven? Kies dan voor het pakket BUSINESS en verdiep je in consumenten­psychologie, diensten­marketing of ondernemen.
 • Voel je meer iets voor voor het experten­traject LANGUAGES? Kies dan voor Duits of Spaans en studeer een semester in Spanje, Duitsland, Mexico …

Keuzepakketten.

In het derde modeltraject heb je keuze uit verschillende expertises.

 • Raak je vooral geboeid door de commerciële kant van het bedrijfs­leven? Kies dan voor het pakket BUSINESS en verdiep je in consumenten­psychologie, diensten­marketing of ondernemen.
 • Voel je meer iets voor voor het experten­traject LANGUAGES? Kies dan voor Duits of Spaans en studeer een semester in Spanje, Duitsland, Mexico …

Van bij de start van de opleiding duik je de praktijk in.

We zorgen ervoor dat je binnen en buiten de campus praktijk­ervaring opdoet. En dat je optimaal wordt begeleid, onder meer door je docent die tegelijker­tijd je coach is.

Professional skills lab (jaar 1)

Deze reeks workshops vindt plaats in het eerste semester op HOGENT. Sommige ervan worden begeleid door experten uit het werkveld.

Young potential@work (jaar 1)

Via onze business experience days krijg je een zicht op je latere jobinhoud en uitdagingen op de werk­vloer. Geen doorsnee bedrijfs­bezoeken, maar een actieve beleving en ontdekkingstocht.

Taalimmersie (jaar 1)

Door een klasuitwisseling met Franstalige studenten leer je om sneller te durven spreken in een vreemde taal.

Project- en eventmanagement (jaar 2)

Je zet een echt event op poten. Van initieel idee tot complete uitwerking.
Praktijkvoorbeeld: verrassingsact met Sandra Kim →

Young professional@work (jaar 2)

Je loopt twee weken stage in een HR-omgeving.

Office manager@work (jaar 3)

Je loopt twaalf weken stage in binnen- of buiten­land. Dit is de finale test om je competenties aan de praktijk te toetsen.

Bachelorproef (jaar 3)

Dit vormt samen met je stage het sluitstuk van je opleiding. Daarmee bewijs je dat je een haalbare, creatieve en duurzame oplossing kan formuleren op de door jou gekozen onderzoeksvraag.

Grijp je kans.
Haal een dubbel diploma.

Wie kiest voor Business & Languages krijgt de kans om een dubbel diploma te behalen. Het laatste jaar van je studie­traject kan je immers volgen aan l'Université de Poitiers (Frankrijk). Dat is een partner van HOGENT waarvan de programma's van deze afstudeer­richting volledig op elkaar zijn afgestemd. Daar afstuderen biedt je een dubbel voordeel. Je wordt ondergedompeld in de Franse taal. En je behaalt een diploma van beide onderwijs­instellingen. Een extra niet te onderschatten troef op de arbeidsmarkt.

Match ik met Business & Languages?

1

Je begint pas aan een taak als je alles netjes hebt gepland, georganiseerd en gecoördineerd.

2

Een uitstapje met vrienden? Jij neemt gegarandeerd het initiatief en organiseert het event.

3

Nauwkeurigheid en een service­gerichte aanpak zijn sterke troeven van jou.

4

Je kan discreet omgaan met gevoelige informatie.

5

Je motiveert en inspireert graag anderen, zonder daarbij het teambelang uit het oog te verliezen.

6

Je houdt van (vreemde) talen en als de gelegen­heid zich voordoet schakel je graag over naar het Frans of Engels.

 
 

Knelpuntberoep.

Business & Languages leidt op tot een knelpunt­beroep en biedt daarom een grote kans op werk. Je kan onze opleiding ook volgen als
OKOT-traject via de VDAB. Zo kan je als werkzoekende het diploma behalen en behoud je je uitkering. Je kan bijkomend nog genieten van andere voordelen als je aan een aantal voorwaarden voldoet.
Diploma Business & Languages via de VDAB →
Voorwaarden voor een diploma via de VDAB → 

Wat na je diploma?

Werken

Professionele bachelors met een sterke kennis van Frans en Engels worden overal met open armen ontvangen. Deze afstudeer­richting is voor jou de geknipte keuze als je droomt van een job als:

 • assistant to the CEO
 • office manager
 • HR-consultant
 • HR-payroll officer
 • management assistant
 • customer service agent
 • project- en eventmanager
 • of account manager zoals Jana Martens
  → Herbekijk het verhaal van Jana over haar job bij Sabam via de highlights op Instagram (@hogeschool_gent).

Verder studeren

HOGENT biedt je een ruime keuze aan postgraduaten, navormingen en bachelor-na- bachelor­opleidingen om je competenties te verbreden (bijvoorbeeld het postgraduaat digitale marketing of een banaba internationaal bedrijfsmanagement).

Bekijk ook het aanbod van de universiteiten en wat er mogelijk is via schakel­programma's. Zo kan je bijvoorbeeld toegang krijgen tot het schakel­programma naar:

 • de master Handelswetenschappen (KU Leuven of UHasselt)
 • de master Bedrijfskunde (VUB Solvay Business School).
 • de master organisatie en management (UAntwerpen)

Meer weten over de opleiding?
Chat met een (oud-)student.

profielfoto Jana Martens

Intimité

Student

Chat met Intimité
Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar?

Deze opleiding wordt aangeboden op
campus Schoonmeersen (gebouw B).

bekijk campus Schoonmeersen →
Tip: ga in gebouw B zeker eens binnen in het taallab en het hightech vergaderlab.

H


Hulp nodig bij
je studiekeuze?

chat met een student →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →

Of mail naar nadine.dedonder@hogent.be met vragen over deze afstudeerrichting

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in voor de opleiding→

 

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Business Translation & Interpreting

Business Translation & Interpreting is dé talen­opleiding op bachelor­niveau. Een heel brede en praktische talen­opleiding trouwens, want je leert commercieel en …

Marketing- en communicatiesupport
In het graduaat marketing- en communicatie­support maak je kennis met alle facetten van communicatie en marketing in een onderneming.
Marketing

Marketing is een afstudeer­richting van de professionele bachelor bedrijfs­management waarin je leert om producten en diensten succesvol te lanceren. En er vervolgens voor te zorgen dat die …