Je doel is mensen (opnieuw) zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren in zelfzorg, in werk of studies en in vrije tijd. Naast het analyseren van deze activiteiten kan je als ergotherapeut terugvallen op een gedegen kennis rond hulpmiddelen en omgevingsaanpassingen, zoals woning- en werkpostaanpassingen.
Ergotherapie is een behandelings- en begeleidingsmethode voor personen die beperkingen hebben door:
Jens Van de Perre
oud-student
Deze geeft je de kans om te ontplooien. Zowel professioneel als op persoonlijk vlak.
Je doel als ergotherapeut is om die mensen (opnieuw) zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren. Om ze door jouw behandeling meer vrijheid te geven in zelfzorg, wonen, leren, werken en persoonlijke tijdsbesteding.
Ook bedenk je allerlei creatieve oplossingen zoals aanpassingen in huis, handige hulpmiddelen, manieren om de computer te bedienen, enzovoort.
Daarnaast geef je als ergotherapeut ook vaardigheidstraining. Je leert de hulpvrager zich (opnieuw) aankleden, (opnieuw) eten, deelnemen aan vrijetijds-, school- of beroepsactiviteiten. Kortom, tijdens de opleiding maak je kennis met het leven zoals het is: ergotherapeut. Je leert te handelen binnen heel verschillende settings, steeds vertrekkend vanuit een pluralistische en open houding. Ook leer je de hulpvrager benaderen binnen een ruimer maatschappelijk kader. Als een persoon die deel uitmaakt van een breder netwerk.
De opleiding is duidelijk en transparant opgebouwd rond de drie meest voorkomende beroepscontexten van ergotherapie: fysieke revalidatie, geestelijke gezondheidszorg en ontwikkelingsstoornissen.
Daarnaast gaan we dieper in op arbeidsparticipatie, gemeenschapsgericht werken en omgaan met diversiteit.
De opleiding geeft je de kans om je te ontplooien. Zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. We zullen je uitdagen om je eigen grenzen te verleggen en je discipline te overstijgen. Tijdens de praktijklessen leren we verschillende technieken aan om activiteiten grondig te leren analyseren. Het doel? Ze aanpassen aan de mogelijkheden van de cliënt. De theorie passen we steeds toe op praktijksituaties.
In de opleiding ergotherapie houden we de blik steeds op het werkveld gericht. Daarom loop je al vanaf het eerste semester in het eerste jaar vier weken stage.
Tijdens het tweede jaar loop je vijf weken stage, zowel in het eerste als het tweede semester.
In het laatste jaar maak je je eigen keuzes. Je volgt dertien weken stage en werkt aan je bachelorproef. Zo doe je nog meer ervaring op het werkterrein op. Wil je je stage of bachelorproef liever in het buitenland, binnen of buiten Europa, maken? Ook dat kan perfect!
Wil je graag een traject op maat? Wil je bijvoorbeeld het traject van bij de start van je opleiding spreiden over vier jaar? Dat kan! Neem contact op met de studietrajectbegeleider voor meer info.
Deze opleiding wordt aangeboden op campus Vesalius in Gent.
We helpen je graag verder! Stuur een mailtje naar communicatie@hogent.be.
Zit je met vragen over je studieloopbaan? Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.
"Je leert te handelen binnen heel verschillende settings, steeds vertrekkend vanuit een pluralistische en open houding."
Als ergotherapeut kan je op verschillende manieren aan de slag:
Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren en je competenties verbreden? Dat kan! HOGENT biedt tientallen mogelijkheden na je professionele bachelor in de ergotherapie. Je hebt de keuze uit verschillende postgraduaten, bachelor-na-bacheloropleidingen en een hele resem navormingen. Je kan ook na je bacheloropleiding in twee jaar tijd een master ergotherapeutische wetenschappen te volgen.
Dat een ergotherapeut voornamelijk een dagjob heeft.
Dat je kan rekenen op een monitoraat bij de moeilijkere vakken.
Dat de klemtoon van deze opleiding vooral op de praktijk ligt … en
dat je daardoor geen vakken als statistiek of wiskunde krijgt.
Dat ergotherapie een paramedisch beroep is.
Dat je ook in februari kan starten met je opleiding.