Facebook Pixel Human Resources Management - Hogeschool Gent
Foto Human Resources Management

Human Resources Management.

H

Human Resources Management.

 

Wil je graag reële hr-praktijken leren kennen, basisinzichten op het vlak van hr verwerven en hr-processen leren professionaliseren en innoveren? Dan is deze praktijk- en project­gerichte eenjarige opleiding in samen­werking met het werkveld vast iets voor jou!

Programma

Het postgraduaat HRM leidt je op tot een startklare hr-professional, technisch sterk en multi-inzetbaar vanuit een duurzame visie op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van hr.

Deze eenjarige dagopleiding is een brede en praktijkgerichte hands-on opleiding die de basis van hr wil bijbrengen. Je traint hr-skills via stage en projectwerk en wordt persoonlijk gecoacht om jezelf te (her)ontdekken en te groeien tot hr-professional. Het hr-vak krijg je onder de knie via een unieke onderwijsformule die bestaat uit een mix van projectwerk, stage, gastcolleges, bedrijfscases, samenwerkend leren en coaching. Klik op de moduletitels om meer te ontdekken!

Individuele begeleiding

Je krijgt tijdens het jaar persoonlijke coachingsessies en advies. Een ervaren coach, stagebegeleider en experten uit het werkveld volgen je ontwikkelingstraject op. Ook een assessment behoort tot de mogelijkheden. Zo kan je verdere loopbaankeuzes overwegen die matchen met je interesses en profiel.

Op jouw maat

Het postgraduaat duurt één academiejaar en bestaat uit vier modules in het eerste semester en vier modules in het tweede semester. De volledige opleiding omvat veertig studiepunten.

Starten in september? Dan studeer je eind mei af en ben je dus vroeger beschikbaar op de arbeidsmarkt dan de meeste afstuderende studenten van andere opleidingen.

Starten in februari in het tweede semester kan even vlot. Jij beslist zelf, afhankelijk van wat het beste past voor jou.

Lukt het niet om je voor de hele opleiding te engageren? Heb je eerder interesse in specifieke onderdelen? Dan kan je de modules ook afzonderlijk volgen. Je behaalt dan een credit­bewijs voor de module (opleidings­onderdeel) waarvoor je slaagt.

In deze module leer je de basis­bouwstenen van een hr-beleid verbinden aan het strategische beleid van een organisatie. Je ontdekt er de historische evolutie van human resources management en leert de rollen kennen van een hr-professional. Je vergelijkt het traditionele (strategische) human resources management met de mogelijkheden én meerwaarde die duurzaam HRM in organisaties kan bieden met winst voor organisatie, medewerkers én maatschappij. Via een case leer je het hr-beleid van een bestaande organisatie analyseren.

In deze module leer je hoe je strategieën bepaalt om de juiste mensen voor jouw organisatie aan te trekken en te behouden. Je ontdekt er het belang van employer branding en hebt aandacht voor diversiteit binnen een onderneming. Je leert het selectie­proces van A tot Z uitvoeren, professionele selectie-interviews afnemen en nieuwe medewerkers introduceren. Je ontdekt via een korte maar intensieve stageperiode dat de 'war for talent' alle organisaties dwingt om de bestaande strategieën te optimaliseren en alternatieven te zoeken.

In deze module leer je hoe je hr-processen kan verduurzamen in het managen van stress en het creëren van een gezonde werk­omgeving. Je verwerft inzichten in de welzijns­wetgeving en werkbaar werk via vakliteratuur en goede praktijk­voorbeelden. Aan de hand van een case leer je een analyse maken van welzijns- en gezondheids­risico's en actiepunten voorstellen met het oog op duurzame en gezonde loopbanen.

In deze module leer je van experten de verschillende elementen van het payroll­proces kennen. Via oefeningen met actuele programma's kan je de payroll­principes uitvoeren om de verschillende loon­componenten te berekenen. Deze module helpt jou om te reflecteren over een payroll­beleid op maat van een organisatie en leert jou relevante en actuele sociale wetgeving op te zoeken om advies te verlenen aan werknemers. Gastspreker in deze module is Piet Faelens

logo Acerta

In deze module verwerf je inzichten op basis van goede praktijk­voorbeelden en vakliteratuur over een geslaagd waarderings- en motivatie­beleid. Door te reflecteren over je eigen persoonlijkheid, leiderschaps­stijl en positie binnen een groep, leer je nog beter hoe je de betrokkenheid en ontwikkeling van andere medewerkers kan bevorderen. Je traint gespreks­technieken en leert via een project met het werkveld hoe je de ontwikkelings- en waarderings­activiteiten kan opzetten in functie van organisatie­noden én de persoonlijke, professionele groei van de medewerkers.

In de module Activeren en begeleiden leer je verklaren waarom bepaalde doelgroepen een afstand tot de arbeidsmarkt ervaren en wat het organisatorische en maatschappelijke belang is van een inclusieve tewerkstelling. Je traint gespreks­technieken en ontdekt methodieken die jou als toekomstig hr-professional kunnen ondersteunen in begeleiding van diverse medewerkers op de werkvloer. Via een case leer je een advies formuleren naar individuen, teams of leiding­gevenden, hoe organisaties werk kunnen maken van een inclusief hr-beleid en divers talent duurzaam aan boord kunnen halen en houden.

Via de module Sociaal overleg en arbeids­verhoudingen ontdek je hoe het sociaal overleg op nationaal en internationaal niveau georganiseerd is. Je leert de belangen duiden van verschillende partijen van een sociaal overleg en hun vak­organisaties. Via echte cases train je de eigen overleg-, bemiddelings- en onderhandelings­vaardigheden. Een ministage doet jou het sociaal overleg ontdekken van dichtbij.

Tijdens de module hr-trends ontdek je de actuele en vernieuwende trends van het moment. Je komt er via avond- en netwerk­activiteiten in contact met gerenommeerde gastsprekers en bekende bedrijven en organisaties. Uiteindelijk leer je deze hr-trends becommentariëren en creatief aanwenden om de hr-praktijken in toekomstige organisaties vorm te geven en de eigen professionele deskundigheid uit te bouwen.

Download de brochure

Match ik met
Human Resources Management?

1

Je wil graag real life hr-praktijken leren kennen, basisinzichten op het vlak van hr verwerven en hr-processen leren professionaliseren en innoveren.

2

Je bent op zoek naar een praktijkgerichte opleiding waarbij je samen met studenten uit diverse vooropleidingen inzichten toepast tijdens hands-on projectwerk en werkveldstage.

3

Je wil investeren in welzijn en gezondheid op het werk en streven naar een duurzame inzetbaarheid en ontwikkeling van (toekomstige) medewerkers.

4

Je wil graag met mensen werken in organisaties, maar wordt ook geprikkeld door bedrijfseconomische vraagstukken.

5

Je wil mee zijn met nieuwe hr-trends en contacten leggen met experten.

Data

Dit postgraduaat is een dagopleiding, met sporadisch avondactiviteiten. Je volgt 54 lesdagen per academiejaar. Elke lesdag is opgebouwd uit 4 à 6 uur contact­onderwijs. De lessen vallen op 3 vaste dagen per week, zodat je voldoende ruimte hebt voor zelfstudie, project- en groepswerk. Dit kunnen zowel hele als halve lesdagen zijn.

De contactmomenten vinden telkens plaats op dinsdag, donderdag en/of vrijdag. Omdat we veel belang hechten aan interactie, praktische workshops en cases, organiseren we alle modules op campus Schoonmeersen in Gent of op locatie in het werkveld. We volgen zo veel mogelijk de academische kalender van HOGENT. (data onder voorbehoud van wijzigingen)

Neem gerust contact op met de coördinatoren van het postgraduaat, Ian Dewae of Remco Mostert, voor alle concrete vragen in verband met de planning.

Doelgroep

 • Je bent een gemotiveerde pas afgestudeerde graduaats-, bachelor- en/of master­student (verschillende vooropleidingen zijn mogelijk) en je wilt je hr-kennis en -vaardigheden ontwikkelen en verruimen om in de toekomst als hr-professional of hr-generalist aan de slag te gaan binnen de profitsector, de publieke sector of de socialprofitsector.
 • Je hebt geen graduaats-, bachelor- of masterdiploma, maar wel minimaal twee jaar relevante ervaring in het werkveld en je kan dit aantonen aan de hand van een portfolio.
 • Je wenst overdag les te volgen.

Van wie krijg ik les?

Benieuwd van welke experten je allemaal les krijgt in dit postgraduaat?

Bekijk het overzicht van lesgevers per module →

Waar krijg ik les?

Deze opleiding kan je volgen op campus Schoonmeersen (Gent)
Gebouw T
Voskenslaan 364A
9000 Gent

De campus bevindt zich vlak bij het station Gent Sint-Pieters.

Attestering

 • Heb je al een graduaat, bachelor of master?
  Dan behaal je het getuigschrift postgraduaat.
 • Heb je geen graduaats-, bachelor- of masterdiploma op zak?
  Dan ontvang je een attest van permanente vorming.
 • Schrijf je je enkel in voor een paar modules?
  Dan ontvang je een attest van aanwezigheid voor de gevolgde modules.

Prijs

2990 euro voor de volledige opleiding

Werken en studeren

Werkzaam in de privésector? Wil je werken en studeren combineren? Dan kan je mogelijk extra steun krijgen. Dit postgraduaat komt in aanmerking voor de subsidies van de kmo-portefeuille en Vlaamse opleidings­incentives en is opgenomen in de opleidingsdatabank.

Meer info over steunmaatregelen →

Ook onze dienst studentenvoorzieningen (STUVO) biedt ondersteuning.

Meer info over financieringssteun via STUVO →

Werkzoekend? Mogelijks kan je ook rekenen op steun van de VDAB.

Meer info op VDAB.be →

Kmo-portefeuille.

Werk je in de privésector? De opleiding komt in aanmerking voor kmo-portefeuille. Met deze subsidie recupereer je als ondernemer een stuk van je inschrijvingsgeld.

HOGENT is erkend als opleidingsverstrekker in het kader van de kmo-portefeuille (erkenningsnummer DV.O101616).

Sfeerbeeld

Contacteer ons en start al in februari 2024.

Intake aanvragen

"Via de verschillende projecten en de colleges van gastsprekers kom je nauw in contact met hr-professionals en leer je diverse jobmogelijkheden kennen binnen de hr-wereld. Ook jouw professioneel netwerk krijgt een stevige boost!"

Nele Janvier, oud-student

"Via de verschillende projecten en de colleges van gastsprekers kom je nauw in contact met hr-professionals en leer je diverse jobmogelijkheden kennen binnen de hr-wereld.

Ook jouw professioneel netwerk krijgt een stevige boost!"

Nele Janvier, oud-student

Stel je tijdig kandidaat, want het aantal plaatsen is beperkt (max. 25 deelnemers).

Inschrijvingsvoorwaarden

Je bent houder van een graduaats-, bachelor-
of een masterdiploma (of gelijkwaardig) (verschillende vooropleidingen zijn mogelijk)

OF

Je hebt minimaal twee jaar relevante werkervaring binnen het HR-domein. In dat geval kun je ook toestemming vragen tot inschrijving. Toon je relevante werkervaring aan met je cv en motivatiebrief.

Inschrijven

Stuur je cv naar remco.mostert@hogent.be of ian.dewae@hogent.be. We contacteren je voor een kennismakingsgesprek.

Voldoe je aan het profiel en is er een match? Dan helpen we je verder op weg naar je definitieve inschrijving.

Starten in februari kan even vlot als in september. Aan jou de keuze!

"Na mijn bacheloropleiding was ik op zoek naar een korte, maar krachtige opleiding die me de hr-wereld zou leren verkennen. De combinatie van gastsprekers en projecten zorgde voor een mix van nieuwe ervaringen en inzichten die mij toelieten om te groeien op professioneel en persoonlijk vlak."

Alexandra De Cock, oud-student

Omar El H-Moud

Seline De Cloedt

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Coaching, intervisie en teambegeleiding

In het postgraduaat coaching, intervisie en team­bege­leiding leer je de vakkunst van het coachen. In twee jaar tijd ontwikkel je je coach­houding, je oplossings­gerichte mindset en …

bijscholen bij Yonk

Yonk is een mindset. Leren en jezelf ontwikkelen is tenslotte (leef)tijdloos. Of je nu pas bent afgestudeerd of al jaren ervaring hebt. Af en toe een nieuwe impuls voor je hersens, dat kan vonken …