Facebook Pixel Human Resources Management - Hogeschool Gent
Foto Human Resources Management

Human Resources Management.

H

Human Resources Management.

Wil je graag real life hr-praktijken leren kennen, basisinzichten op het vlak van hr verwerven en hr-processen leren professionaliseren en innoveren? Dan is deze praktijk- en project­gerichte eenjarige opleiding in samen­werking met het werkveld vast iets voor jou!

Eerder op zoek naar een postgraduaat human resources in avondonderwijs voor professionals?

Bekijk het postgraduaat hr voor kmo's →

Programma

Het postgraduaat HRM leidt je op tot startklare hr-professional, technisch sterk en multi-inzetbaar vanuit een duurzame visie op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van hr.

Deze eenjarige dagopleiding is geen specialisatie in hr-thema's, maar een brede en praktijkgerichte hands-on opleiding die via projectwerk, samenwerking met experten en het trainen van vaardigheden de basis van hr wil bijbrengen.

Het postgraduaat duurt één academiejaar, bestaande uit vier modules in het eerste en vier modules in het tweede semester. Je studeert eind mei af en bent dus vroeger beschikbaar op de arbeidsmarkt.

Instromen in februari in het tweede semester is ook een mogelijkheid.

De modules kunnen ook afzonderlijk worden gevolgd.

De opleiding omvat 40 studiepunten. Bekijk het programma.

Download de brochure

Volg een online infosessie

semester 1 - telkens op dinsdag

In deze module leer je de basisbouwstenen van een hr-beleid verbinden aan het strategische beleid van een organisatie. Je ontdekt er de historische evolutie van human resources management en leert de rollen kennen van een hr-professional. Je vergelijkt het traditionele (strategische) human resources management met de mogelijkheden én meerwaarde die duurzaam HRM in organisaties kan bieden met winst voor organisatie, medewerkers én maatschappij. Via een case leer je het hr-beleid van een bestaande organisatie analyseren.

semester 1 - telkens op vrijdag

In deze module leer je hoe je strategieën bepaalt om de juiste mensen voor jouw organisatie aan te trekken en te behouden. Je ontdekt er het belang van employer branding en hebt aandacht voor diversiteit binnen een onderneming. Je leert het selectieproces van A tot Z uitvoeren, professionele selectie-interviews afnemen en nieuwe medewerkers introduceren. Je ontdekt via een project dat de 'war for talent' alle organisaties dwingt om de bestaande strategieën te optimaliseren en alternatieven te zoeken.

semester 1 - telkens op donderdag

In deze module leer je hoe je hr-processen kan verduurzamen in het managen van stress en het creëren van een gezonde werk­omgeving. Je verwerft inzichten in de welzijnswetgeving en werkbaar werk via vakliteratuur en goede praktijkvoorbeelden. Aan de hand van een case leer je een analyse maken van welzijns- en gezondheidsrisico's en actiepunten voorstellen met het oog op duurzame en gezonde loopbanen.

semester 1 - aansluitend op module 1 - telkens op dinsdag

In deze module leer je van experten de verschillende elementen van het payrollproces kennen. Via oefeningen met actuele programma's kan je de payrollprincipes uitvoeren om de verschillende loon­componenten te berekenen. Je slaagt er dan ook in om een payrollbeleid op maat van een organisatie uit te werken en zo advies te geven aan individuen of organisaties omtrent het opzetten van een duurzaam payrollbeleid. Gastsprekers in deze module zijn Liesbet Werbrouck en Piet Faelens

logo Acerta

semester 2 - telkens op donderdag

In deze module verwerf je inzichten op basis van goede praktijkvoorbeelden en vakliteratuur over een geslaagd waarderings- en motivatiebeleid. Door te reflecteren over je eigen persoonlijkheid, leiderschapsstijl en positie binnen een groep, leer je nog beter hoe je de betrokkenheid en ontwikkeling van andere medewerkers kan bevorderen. Je traint gesprekstechnieken en leert via een project met het werkveld hoe je de ontwikkelings- en waarderingsactiviteiten kan opzetten in functie van organisatienoden én de persoonlijke, professionele groei van de medewerkers.

semester 2 - telkens op dinsdag

In de module Activeren en begeleiden leer je verklaren waarom bepaalde doelgroepen een afstand tot de arbeidsmarkt ervaren en wat het organisatorische en maatschappelijke belang is van een inclusieve tewerkstelling. Je traint gesprekstechnieken en ontdekt methodieken die jou als toekomstig hr-professional kunnen ondersteunen in begeleiding van diverse medewerkers op de werkvloer maar ook in het toeleiden van toekomstige medewerkers naar werk. Via een case leer je een advies formuleren naar individuen, teams of leidinggevenden, hoe een duurzaam en gedragen (re)integratieproces op de werkvloer gerealiseerd kan worden en behouden blijven.

semester 2 - telkens op vrijdag

Via de module Sociaal overleg en arbeids­verhoudingen ontdek je hoe het sociaal overleg op nationaal en internationaal niveau georganiseerd is. Je leert de belangen duiden van verschillende partijen van een sociaal overleg en hun belangen­organisaties. Via echte cases train je de eigen overleg- en onderhandelings­vaardigheden. Een ministage doet jou het sociaal overleg ontdekken van dichtbij.

semester 2 - verschillende avonden

Tijdens de module hr-trends ontdek je samen met de studenten postgraduaat HR voor kmo's de hr-trends van het moment. Je komt er via avond- en netwerkactiviteiten in contact met gerenommeerde gastsprekers en bekende start-ups. Uiteindelijk leer je deze hr-trends becommentariëren en creatief aanwenden om de hr-praktijken in toekomstige organisaties vorm te geven en de eigen professionele deskundigheid uit te bouwen.

"Via de verschillende projecten en de colleges van gastsprekers kom je nauw in contact met hr-professionals en leer je diverse jobmogelijkheden kennen binnen de hr-wereld.

Ook jouw professioneel netwerk krijgt een stevige boost!"

Nele Janvier, oud-student

"Via de verschillende projecten en de colleges van gastsprekers kom je nauw in contact met hr-professionals en leer je diverse jobmogelijkheden kennen binnen de hr-wereld.

Ook jouw professioneel netwerk krijgt een stevige boost!"

Nele Janvier, oud-student

Data

Dit postgraduaat is een dagopleiding, met sporadisch avondactiviteiten.
Je volgt 54 lesdagen per academiejaar. Elke lesdag is opgebouwd uit vier à zes uur contactonderwijs. De lessen vallen op drie vaste dagen per week, zodat je voldoende ruimte hebt voor zelfstudie, project- en groepswerk. Dit kunnen zowel voltijdse als halftijdse lesdagen zijn.

Eerder op zoek naar een deeltijdse avondopleiding voor professionals? Bekijk dan het postgraduaat hr voor kmo's.

De contactmomenten vinden telkens plaats op dinsdag, donderdag en/of vrijdag. Omdat we veel belang hechten aan interactie, praktische workshops en cases, organiseren we alle modules op de campus Schoonmeersen (Gent) of op locatie in het werkveld. Uiteraard volgen we de coronamaatregelen op de voet en is het onze prioriteit om jullie te verwelkomen in de veiligste omstandigheden. Als dat nodig zou zijn, schakelen we de lessen om naar webinars.

We volgen zo veel mogelijk de academische kalender van HOGENT. (data onder voorbehoud van wijzigingen)

Neem gerust contact op met de coördinatoren van het postgraduaat Femke Dewulf en Tina Hanskens voor alle concrete vragen in verband met de planning: femke.dewulf@hogent.be

Doelgroep

Je bent een gemotiveerde pas afgestudeerde graduaats-, bachelor- en/of masterstudent (verschillende vooropleidingen zijn mogelijk) en je wilt je hr-kennis en -vaardigheden ontwikkelen en verruimen om in de toekomst als hr-professional of hr-generalist aan de slag te gaan binnen de profitsector, de publieke sector of de socialprofitsector.

Je hebt geen graduaats-, bachelor- of masterdiploma, maar wel minimaal twee jaar relevante ervaring in het werkveld en je kan dit aantonen aan de hand van een portfolio.

Specifiek op zoek naar een avondopleiding voor professionals? Bekijk dan het postgraduaat hr voor kmo's.

Van wie krijg ik les?

Benieuwd van welke experten je allemaal les krijgt in dit postgraduaat? Bekijk ons overzicht van lesgevers per module.

Locatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1
9000 Gent

Prijs

2650 euro voor de volledige opleiding
(onder voorbehoud van prijswijzigingen).

Attestering

Heb je al een graduaat, bachelor of master? Dan behaal je het getuigschrift postgraduaat.

Dit postgraduaat komt in aanmerking voor Vlaamse opleidingsincentives en is opgenomen in de opleidingsdatabank. Meer info...

Sfeerbeeld

Stuur snel jouw cv en motivatiebrief door en start al in februari 2022.

Inschrijving aanvragen

Match ik met
Human Resources Management?

1

Je wil graag reallife hr-praktijken leren kennen, basisinzichten op het vlak van hr verwerven en hr-processen leren professionaliseren en innoveren.

2

Je bent op zoek naar een hands-on praktijkgerichte opleiding waarbij je samen met studenten uit diverse vooropleidingen inzichten en kennis leert integreren en toepassen tijdens projectwerk samen met en in het werkveld.

3

Je wil graag met mensen werken in organisaties, maar wordt ook geprikkeld door bedrijfseconomische vraagstukken.

4

Je wil investeren in welzijn en gezondheid op het werk en streven naar een duurzame inzetbaarheid en ontwikkeling van (toekomstige) medewerkers.

5

Je wil mee zijn met nieuwe hr-trends en contacten leggen met experten.

Schrijf je tijdig in.
Het aantal deel­nemers is beperkt.

Inschrijvingsvoorwaarden

Je bent houder van een graduaats-, bachelor-
of een masterdiploma (of gelijkwaardig) (verschillende vooropleidingen zijn mogelijk)

OF

Je hebt minimaal twee jaar relevante werkervaring binnen het HR-domein. In dat geval kun je ook toestemming vragen tot inschrijving. Toon je relevante werkervaring aan met je cv en motivatiebrief.

Inschrijven

  • Stuur jouw motivatie en cv naar femke.dewulf@hogent.be.
     
  • We contacteren je om na te gaan of aan de voorwaarden is voldaan en of een eventueel kennismakingsgesprek aangewezen is.
     
  • Voldoe je aan het profiel en is er een match? Dan krijg je een OK en kan je inschrijven.
     
  • Schrijf je tijdig in want het aantal plaatsen is beperkt (max. 25 deelnemers). 

Kmo-portefeuille.

HOGENT is erkend als opleidingsverstrekker in het kader van de kmo-portefeuille (erkenningsnummer DV.O101616).

"Na mijn bacheloropleiding was ik op zoek naar een korte, maar krachtige opleiding die me de HR-wereld leerde verkennen. De combinatie van gastsprekers en projecten zorgde voor een mix van nieuwe ervaringen en inzichten die mij toelieten om te groeien op professioneel en persoonlijk vlak."

Alexandra De Cock, oud-student

Polsen naar ervaringen? Chat met Alexandra

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Waar kan je deze opleiding volgen?

Deze opleiding wordt aangeboden op de campus Schoonmeersen (Gent)

Heb je vragen?

Coördinatoren Femke Dewulf en Tina Hanskens helpen je graag verder! Stuur een mailtje naar femke.dewulf@hogent.be

Chat met een lector, medewerker of oud-student via de chatbox. Of volg een infosessie.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Hr voor kmo's
In het postgraduaat hr voor kmo's (1 sessie per week in avondonderwijs) leer je alles over hrm. Van strategie tot rekrutering, selectie en duurzame performance. Combineer je job met een avondopleiding en werk aan je hr-beleid.
Coaching, supervisie en teambegeleiding

In het postgraduaat coaching, supervisie en team­bege­leiding leer je de vakkunst van het coachen. In twee jaar tijd ontwikkel je je coach­houding, je oplossings­gerichte mindset en …