Facebook Pixel Bachelor in de verpleegkunde - Hogeschool Gent
Foto Bachelor in de verpleegkunde

Verpleegkunde.

V

Verpleegkunde.

 

De opleiding verpleegkunde kun je als volgt samenvatten: een persoonlijke aanpak, een grote variatie aan werk­vormen en ervarings­gericht praktijk­onderwijs.

Als verpleegkundige moet je heel wat in je mars hebben. Je hebt immers tal van uiteenlopende taken en verantwoordelijkheden. En elk ervan vereist een brede waaier aan competenties.

Na je opleiding ben je in staat om al die taken en verantwoordelijkheden uit te oefenen. De opleiding bereidt je voor op het vervullen van belangrijke rollen.

Zorgverlener

De student kan efficiënt, autonoom en onderbouwd instaan voor het holistisch zorgproces in complexe zorgsituaties.

Zelfontwikkelaar

De student kan vanuit kritische zelfreflectie de persoonlijke en professionele ontwikkeling autonoom vormgeven.

Gezondheids­bevorderaar

De student kan gezondheid bevorderen, zowel op individueel als op maatschappelijk niveau.

Zorgregisseur

De student kan de zorg plannen, coördineren en aansturen vanuit een duurzame en ondernemende houding.

Teamworker

De student kan samenwerken en verantwoordelijkheid opnemen binnen het intra- en/of interprofessioneel team.

Kwaliteits­bevorderaar

De student kan (pro)actief de kwaliteit van het zorgproces bewaken en bevorderen.

EBP Professional

De student kan wetenschappelijke literatuur kritisch evalueren, de verworven inzichten gepast integreren in de praktijk, en participeren in praktijkgericht onderzoek.

Communicator

De student kan persoonsgericht en professioneel communiceren.

De opleiding!

De opleiding verpleegkunde kun je als volgt samenvatten: een persoonlijke aanpak, een grote variatie aan werk­vormen en ervarings­gericht praktijk­onderwijs.

Brochure downloaden

De opleiding!

De opleiding verpleegkunde kun je als volgt samenvatten: een persoonlijke aanpak, een grote variatie aan werk­vormen en ervarings­gericht praktijk­onderwijs.

Brochure downloaden

Ons team van lectoren is een mix van gerespecteerde experten en ambitieuze jonge lesgevers en onderzoekers. Ook de leeromgeving is innovatief. Multimediaal uitgeruste leslokalen, een goed gestoffeerde bib en een uitdagende leeromgeving wachten op jou.

HOGENT garandeert een persoonlijke aanpak met een variatie aan werkvormen en ervaringsgericht praktijkonderwijs. Vergeet de stijl van schoolmeester, want die tijd is bij ons voorgoed voorbij!

De opleiding bestaat voor de helft uit theoretisch en klinisch onderwijs en garandeert dat studenten goed voorbereid worden op hun latere rol van zorgprofessional.

In ons simulatielab leer je in gecontroleerde omstandigheden omgaan met levensechte situaties.

Bekijk het simulatielab →

HOGENTenaar Beatrice ging de uitdaging aan om opnieuw te gaan studeren. “Ik studeer graag, ik leer graag nieuwe dingen. Ik heb conservatorium gestudeerd in Roemenië, en nu als verpleegkundige… Ja, ik ben gewoon leergierig, en dat maakt van mij een echte HOGENTenaar.”

Match ik met deze opleiding?

1

Is er iemand ziek? Dan wil jij hem of haar meteen verzorgen.

2

Je werkt nauwkeurig en bent kritisch ingesteld. Problemen pak je op een creatieve manier aan.

3

Je bent sociaal van aard en communiceert vlot.

4

Je wilt op een wetenschappelijk onderbouwde manier werken met hoofd, handen en hart.

5

Vrienden omschrijven je als een meevoelend persoon met verant­woor­delijk­heidsgevoel.

6

Je wil je engageren voor de zorg van mensen op fysiek, psychisch en sociaal vlak.

Stages vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Zo voel je meteen aan den lijve wat je als verpleegkundige te wachten staat.

Eerste jaar

Na negen lesweken zet je je eerste stappen op het werkterrein. Alles wat je tijdens de eerste lessen hebt geleerd, kan je meteen toepassen in de praktijk. Die eerste stageperiode duurt vier weken en loopt tot het einde van het eerste semester. Het tweede semester verloopt op dezelfde manier. Eerst acht weken les en dan vijf weken stage. Je zal gauw merken dat je kennis van theorie en vaardigheden al aardig is toegenomen. Tijdens de stage zal je die kennis nog verder finetunen.

Tweede jaar

Ook in het tweede jaar loop je in totaal vijftien weken stage.

Derde jaar

Het derde jaar bevat een stageperiode van zes weken en een stageperiode van acht weken. Daarbovenop krijg je de mogelijkheid om gedurende acht weken in het buitenland stage te lopen. Ideaal om je kennis te verrijken en je blik te verruimen.

Vierde jaar

Je beseft het misschien nog niet goed, maar in dit jaar komt je beroep als verpleegkundige heel dichtbij. Daarom volg je elk semester 10 weken stage.

Lukas zit in zijn vierde jaar en heeft dus al heel wat stages achter de rug: een woonzorg­centrum, AZ Sint-Lucas (speciale pathologie neurologie), Wit-Gele Kruis ( thuis­verpleging), UZ Gent (Hoofd/halschirurgie en pijnkliniek), AZ Sint-Lucas (neuro­chirurgie), AZ Jan Palfijn Gent (Spoed). Benieuwd naar zijn ervaring?

profielfoto Lukas Bearelle

Lukas

Oud-student

Chat met Lukas
Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

HBO5 verpleegkunde

De HBO5 verpleegkunde is een praktijk­gerichte HBO5-opleiding van 3 jaar, verdeeld over 5 modules. In elke module wissel je les af met stage. Die stage omvat de helft van de …

Vervolgtraject verpleegkunde HBO5

Heb je al een graduaats­diploma verpleegkunde (HBO5)? Via een verkort traject van 150 studie­punten kun je een professioneel bachelor­diploma behalen. Wanneer je afstudeert ben je …

Intensieve zorgen en spoedgevallenzorg

Het postgraduaat intensieve zorgen en spoedgevallen­zorg beoogt een verdere vorming van bachelors in de verpleegkunde tot goed opgeleide gespecialiseerde verpleegkundigen die op de acute …

EndoscopieĀ­verpleegkundige

Het postgraduaat endoscopie­verpleegkundige richt zich tot bachelors en gegradueerden in de verpleegkunde met interesse in de endoscopie van de luchtwegen, pancreas, galwegen en …

Pediatrie en neonatologie
Het postgraduaat pediatrie en neonatologie geeft je toegang tot de erkenning van de bijzondere beroeps­titel (BBT) van verpleegkundige gespecialiseerd in de pediatrie en neonatologie.
Stomatherapie en wondzorg - EduWond

Het postgraduaat stomatherapie en wondzorg wil klinische expertise en wetenschappelijke inzichten open stellen voor verpleegkundigen, vroedvrouwen, artsen en andere professionele …