Facebook Pixel Vervolgtraject verpleegkunde HBO5 - Hogeschool Gent
Foto Vervolgtraject verpleegkunde HBO5

Vervolgtraject verpleegkunde HBO5.

V

Vervolgtraject verpleegkunde HBO5.

 

Het verkort traject verpleegkunde van 150 studie­punten wil verpleegkundigen afleveren die willen groeien, de eigen grenzen willen verleggen en creatief kunnen samenwerken met andere professionals.

Schrijf je meteen in

De zorg van de toekomst heeft nood aan kritische en actieve professionals met een brede kijk op zorg. Daarom wil onze opleiding generalistische verpleegkundigen afleveren die willen groeien, de eigen grenzen willen verleggen en creatief kunnen samenwerken met andere professionals. De bachelor in de verpleegkunde is daarom in alle Vlaamse hogescholen van een driejarige naar een vierjarige opleiding hervormd. Ook de brugopleiding verpleegkunde wijzigde in een vervolgtraject van 150 studiepunten.

Wanneer je bij ons afstudeert, ben je klaar om alle rollen op te nemen van een generalistische verpleegkundige. Onze opleiding bouwde haar programma en leerresultaatlijnen op aan de hand van de rollen van de HOGENT-verpleegkundige. Alle opleidingsonderdelen leiden tot één van onze rollen. Zo is het belang van elk opleidingsonderdeel voor onze studenten meteen duidelijk.

Sfeerbeeld
"Op mijn eenen­twintigste stond ik met mijn graduaats­diploma verpleegkunde klaar om de wijde wereld in te trekken.
Ik had een mooie job­aan­bieding. Maar ook een honger naar meer. Dus schreef ik me in voor bache­lor in de verpleeg­kunde aan HOGENT."

Sophie De Gendt
oud-student

De opleiding!

Een team met veel expertise en goesting staat voor je klaar. Ze zullen je persoonlijk begeleiden, groepstrainingen organiseren, je tal van tips en tricks aanreiken, ...

De opleiding!

Een team met veel expertise en goesting staat voor je klaar. Ze zullen je persoonlijk begeleiden, groepstrainingen organiseren, je tal van tips en tricks aanreiken, ...

De verpleegkundige wordt geconfronteerd met een snelle evolutie binnen het werkveld. Nieuwe methoden, nieuwe inzichten volgen elkaar aan een snel tempo op. Het verpleegkundig functioneren wordt complexer.

Werken in teamverband, leiding geven, verantwoordelijkheid krijgen en nemen en verantwoording geven aan cliënten, collega’s en opdrachtgevers vereisen een hogere deskundigheid, competentie en communicatieve vaardigheden. Werkgevers verwachten dat hun werknemers competente werkkrachten zijn en blijven. Levenslang leren wordt dan ook sterk gestimuleerd. In de praktijk is dit allemaal niet zo eenvoudig. Mensen hebben een job waarin ze zich moeten bewijzen, waar ze moeten presteren, hebben een gezin, zijn volop bezig met de uitbouw van hun persoonlijk leven.

Onderstaande leerlijnen helpen je doorheen de opleiding en draagt bij tot het opleiden van een professional.

Zorgprofessional

Deze rol focust zich op een integratie van redeneren en handelen. Studenten leren er autonoom en efficiënt handelen, prioriteiten stellen en keuzes maken op basis van wetenschappelijk en klinisch redeneren. Studenten leren integrale en persoonsgerichte zorg te bieden gericht op kwaliteit van leven.

 

Gezondheidspromotor

Verpleegkundigen hebben eveneens een belangrijke maatschappelijke taak te vervullen. Onze studenten leren meerwaarde creëren en verantwoordelijkheid opnemen door actief te werken aan gezondheidspromotie en -educatie.

Zorgmanager

Verpleegkundigen zijn echte teamspelers. Ze werken met andere disciplines samen, alle met hetzelfde doel: het welzijn en de gezondheid van de patiënt. In onze opleiding leren studenten de zorg zowel op individueel als op teamniveau organiseren en managen.

Evidence based handelend professional

Patiënten hebben recht op de beste zorg. Die kunnen verpleegkundigen enkel verschaffen als ze op de hoogte zijn van de meest recente wetenschappelijke bevindingen in hun vakgebied en deze integreren in de zorg die ze bieden.

Manager van zelfontwikkeling

Ons vakgebied evolueert zeer snel. Daarom leren onze studenten met een open en kritische blik levenslang en levensbreed leren. Zo kunnen onze verpleegkundigen zich blijven ontwikkelen en professioneel groeien.

Match ik met deze opleiding?

1

Is er iemand ziek? Dan wil jij hem of haar meteen verzorgen.

2

Als kind liep je al met een dokterstas, stethoscoop en plastic spuit rond.

3

Problemen los je graag op een creatieve manier op.

4

Je bent sociaal van aard en communiceert heel vlot. Je wilt werken met je hoofd, handen en hart.

5

Vrienden omschrijven je als een medelevend persoon met een enorm verantwoordelijkheidsbesef.

6

Je bent gefascineerd door anatomie en de werking van het menselijk lichaam.

Stages vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Zo voel je meteen aan den lijve wat je als verpleegkundige te wachten staat.

Eerste jaar
Opleidingsonderdeel Semester Studieptn.
Anatomie en fysiologie 1 6
Wetenschappelijk redeneren en handelen 1 1 4
Verpleegkundige redeneren en handelen 2a 1 10
Microbiologie en infectiepreventie 2 3
Biochemie en biofysica 2 3
Integrale kwaliteitszorg 1 2 3
Verpleegkundige redeneren en handelen 2b 2 10
Individuele en professionele ontwikkeling 1 1 + 2 3
Individuele en professionele ontwikkeling 2 1 + 2 3
Stage 4a 1 + 2 15
Tweede jaar
Opleidingsonderdeel Semester Studieptn.
Verpleegkundige redeneren en handelen 3a 1 10
Wetenschappelijk redeneren en handelen 2 1 4
Wetenschappelijk redeneren en handelen 3 1 4
Verpleegkundig redeneren en handelen 3b 2 10
Management en samenwerking 3 2 3
Psychosociale zorg en verpleegkundige communicatie 3 2 3
Integrale kwaliteitszorg 2 2 3
Individuele en professionele ontwikkeling 3 1 + 2 3
Maatschappelijk en professioneel engagement 3 1 + 2 4
Stage 4b 1 + 2 15
Derde jaar
Opleidingsonderdeel Semester Studieptn.
Wetenschappelijk redeneren en handelen 4 1 9
Verpleegkundig redeneren en handelen 4 1 6
Individuele en professionele ontwikkeling 4 1 4
4 keuzevakken 1 4 x 3
Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Verpleegkunde

De professionele bachelor verpleegkunde duurt 4 jaar en is een mooie mix van theorie en praktijk. Je verdiept je in alle klinische domeinen van het verpleegkundig vakgebied, zowel binnen het …

HBO5 verpleegkunde

De HBO5 verpleegkunde is een praktijk­gerichte HBO5-opleiding van 3 jaar, verdeeld over 5 modules. In elke module wissel je les af met stage. Die stage omvat de helft van de …

Intensieve zorg en spoedgevallenzorg

Het postgraduaat intensieve zorg en spoedgevallen­zorg beoogt een verdere vorming van bachelors in de verpleegkunde tot goed opgeleide gespecialiseerde verpleegkundigen die op de acute diensten …

EndoscopieĀ­verpleegkundige

Het postgraduaat endoscopie­verpleegkundige richt zich tot bachelors en gegradueerden in de verpleegkunde met interesse in de endoscopie van de luchtwegen, pancreas, galwegen en …

Pediatrie en neonatologie
Het postgraduaat pediatrie en neonatologie geeft je toegang tot de erkenning van de bijzondere beroeps­titel (BBT) van verpleegkundige gespecialiseerd in de pediatrie en neonatologie.
Stomatherapie en wondzorg - EduWond

Het postgraduaat stomatherapie en wondzorg wil klinische expertise en wetenschappelijke inzichten open stellen voor verpleegkundigen, vroedvrouwen, artsen en andere professionele …