In het eerste jaar richt je je vooral op de ontwikkeling van algemene vaardigheden, muziek en Frans. De focus ligt op de klas. Je leert leeractiviteiten ontwerpen, omgaan met kinderen en kinderen begeleiden in hun ontwikkeling.
In het tweede jaar verschuift de focus naar je maatschappelijke rol als leerkracht in het lager onderwijs. Je krijgt een brede kijk op het lager onderwijs. Op werken in en met de buurt. Op je rol als leerkracht-onderzoeker en als partner van de ouders. We besteden bovendien aandacht aan de verschillende interesses en capaciteiten van de kinderen in je klas en hoe je daarop inspeelt met je aanbod. Je leert hoe je, met behulp van diverse leertools, kinderen stimuleert. En hoe je hen helpt zich binnen hun eigen mogelijkheden te ontplooien.
Hier ga je je meer toespitsen op de individuele opvolging van de leerlingen. Zo leer je hoe je leerlingen individueel kan begeleiden zodat ook zij die het moeilijk hebben de eindtermen halen. Ongetwijfeld haal je hier veel voldoening uit.
"Omdat ik in mijn zoektocht naar de hogeschool die bij me past, HOGENT het meest toegankelijk en open-minded vond. En dat is ook zo gebleken."
Iris De Roo
oud-student
"Omdat ik in mijn zoektocht naar de hogeschool die bij me past, HOGENT het meest toegankelijk en open-minded vond. En dat is ook zo gebleken."
Iris De Roo
oud-student
Al vanaf het eerste semester van het eerste jaar heb je één dag werkplekleren per week. Zo zie je al snel hoe het er in een klas aan toegaat. Je steekt de handen uit de mouwen waar je kan. Op basis van je ervaringen in de klas, maak je leertaken. Het semester eindigt met een themaweek. Alles wat je leerde en oefende komt dan samen op de werkplek. In het tweede semester heb je twee weken duostage. Samen met een andere student observeer je een week en geef je een week les in een klas. Dat doe je in een andere school dan je werkplek.
In het begin van het tweede jaar heb je weer werkplekleren. Je zal opnieuw participatief observeren en leertaken maken. In het eerste semester loop je stage in de tweede graad, in het tweede semester in de derde graad van de basisschool. In totaal gaat het over vijf weken stage, verspreid over twee semesters.
Tijdens het derde jaar doe je aan werkplekleren en loop je negen weken stage op één school. Je mag zelf een school voorstellen binnen het netwerk van HOGENT. Een school dicht bij je huis of kot? Geen probleem! En in samenspraak met de stageschool bepaal je ook de klas waarin je stage wilt lopen. Nu maak je echt deel uit van een team. Spannend!
Voor je aan de opleiding begint, maak je de instaptoets lerarenopleiding. De instaptoets is niet-bindend, maar geeft je wel een duidelijk beeld van je startniveau. Zo weet je meteen waar je aan toe bent. Voor de opleiding lager onderwijs ziet zo’n toets er als volgt uit:
Na je inschrijving breng je onder andere via de instaptoets lerarenopleiding je startcompetenties in kaart. Op basis daarvan helpt een persoonlijke coach je om de juiste ontwikkelingsdoelen te stellen.
Elk jaar stippel je een individueel traject uit, rekening houdend met de focus van dat jaar. Je bent immers niet alleen leerkracht. Je bent ook een coach, een opvoeder en een inspirator.
Je krijgt in ons vast programma geen religie. Dat zou echter geen impact op je tewerkstelling mogen hebben. Wil je tijdens je opleiding toch een levensbeschouwing volgen? Dan hebben we voor jou in het derde jaar een keuzemodule niet-confessionele zedenleer (NCZ). Je kan na het afstuderen ook een postgraduaat NCZ volgen. Dan kan je ook als leerkracht zedenleer aan de slag in stedelijke scholen en GO!-scholen.
Heb je al een diploma behaald in het hoger onderwijs en ontdek je nu pas dat je echte passie bij jonge kinderen ligt? Dan kom je misschien in aanmerking voor een verkort traject, al dan niet via afstandsleren.
Dan kan je via VDAB gratis je diploma leerkracht lager onderwijs behalen. Bovendien heb je tijdens je opleiding bijkomende voordelen.
Deze opleiding wordt aangeboden
op campus Ledeganck.
chat met een student →
volg een infosessie →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
mail naar laura.bruggeman@hogent.be
Heb je alle info die je nodig hebt en
ben je overtuigd van je studiekeuze?
Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.