In het eerste jaar richt je je vooral op het ontwikkelen van algemene vaardigheden, zoals muziek en Frans. Daarnaast leer je ook leeractiviteiten ontwerpen, omgaan met kinderen en kinderen begeleiden in hun ontwikkeling.
In het tweede jaar verschuift de focus naar je maatschappelijke rol als leerkracht in het lager onderwijs. Je krijgt een brede kijk op het lager onderwijs. Op werken in en met de buurt. Op je rol als leerkracht-onderzoeker en als partner van de ouders. We besteden bovendien aandacht aan de verschillende interesses en capaciteiten van de kinderen in jouw klas en hoe je daarop inspeelt met je aanbod. Je leert hoe je, met behulp van diverse leertools, kinderen stimuleert. En hoe je hen helpt zich te ontplooien binnen hun eigen mogelijkheden.
Hier ga je je meer toespitsen op de individuele opvolging van de leerlingen. Zo leer je hoe je leerlingen individueel kan begeleiden zodat ook zij de eindtermen halen. Ongetwijfeld haal je hier veel voldoening uit.
Iris De Roo
oud-student
We besteden aandacht aan de verschillende interesses en capaciteiten van de kinderen in jouw klas en hoe je daarop inspeelt met je aanbod.
Twijfel dan niet: de opleiding tot leraar lager onderwijs is je op het lijf geschreven.
Leraren in het lager onderwijs bieden hun leerlingen meer aan dan louter leerinhouden. Ze begeleiden enthousiast een groep jonge kinderen en stimuleren hun ontwikkeling. Als juf of meester ben jij hun coach en inspirator, motiveer je hen, prikkel je hun nieuwsgierigheid en exploratiedrang. Je helpt kinderen om op een persoonlijke en ondernemende manier de wereld te verkennen.
Voor je aan de opleiding begint, maak je de instaptoets lerarenopleiding. De instaptoets is niet-bindend, maar geeft je wel een duidelijk beeld van je startniveau. Zo weet je meteen waar je aan toe bent. In de folder vind je alle informatie over de instaptoets lerarenopleiding. Lees deze zeker voordat je start met het maken van de instaptoets. Voor de opleiding lager onderwijs ziet zo’n toets er als volgt uit:
Je start al met werkplekleren in de klas tijdens het eerste modeltraject. Zo leer je hoe een leerkracht met kinderen omgaat en maak je kennis met onze visie op ‘krachtig leren’. Dankzij de vele oefeningen en opdrachten bereid je je voor op het professionele leven in een lagere school. Het semester eindigt met een themaweek. Alles wat je leerde en oefende komt dan samen op de werkplek. In het tweede semester doorloop je gedurende twee weken een duostage. Samen met een andere student geef je dan les in een klas.
In het tweede modeltraject doorloop je een stage van vijf weken verspreid over verschillende periodes.
Tijdens het derde modeltraject ga je tien weken op stage en maak je deel uit van een echt schoolteam. Spannend!
Deze opleiding wordt aangeboden op campus Ledeganck in Gent.
We helpen je graag verder! Stuur een mailtje naar communicatie@hogent.be.
Zit je met vragen over je studieloopbaan? Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.
“Wat ik zo leuk vind aan HOGENT is dat de docenten heel studentgericht zijn. Je bent geen nummer, maar echt een persoon. Het is ook gezellig dat je tijdens de pauzes bevriend kan worden met andere studenten die tóch een andere richting studeren. Het is voor mij een perfecte mix tussen praktijk en theorie. Sinds ik op HOGENT zit, ga ik graag naar school.”
Beaudine De Schuyter, student
Als leerkracht in het lager onderwijs kan je op verschillende manieren aan de slag. Bijvoorbeeld:
Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! HOGENT biedt allerlei verkorte trajecten aan waarmee je andere opleidingen kan volgen op basis van je educatieve bachelor in het onderwijs: lager onderwijs.
Dat je, bij de start van het academiejaar, een sessie studievaardigheden kan volgen.
Dat je tijdens het jaar ook handige workshops kan volgen, zoals examenplanning.
Dat je stagecoördinator een stageplaats zoekt voor jou.
Dat die stageplaats zo dicht mogelijk bij je woonplaats of kotadres gelegen is.
Dat al onze afgestudeerde leerkrachten gemakkelijk aan de slag kunnen in heel uiteenlopende scholen.
Dat je met dit diploma ook godsdienst, islam of zedenleer mag geven.
Dat je je academiejaar ook in februari kan starten.