Facebook Pixel Onderwijs: kleuteronderwijs - Hogeschool Gent
Foto Onderwijs: kleuteronderwijs

Kleuteronderwijs.

K

Kleuteronderwijs.

 

Ben je gefascineerd door de ontwikkeling van kinderen tussen 2,5 en 6 jaar? Vind je dat elke kleuter recht heeft op een goede start en wil je in hun leef­wereld het verschil maken? Twijfel niet langer, deze opleiding is geknipt voor jou.

Eerste jaar

In het eerste jaar ontdek je de taken van de leer­kracht. Je doet dat door te observeren wat er zich in de kleuter­klas afspeelt en door deel te nemen aan het klas­gebeuren. Daarnaast ontwikkel je muzische en communicatieve vaardig­heden. Die stellen je in staat om kleuters te fascineren en met hen te communiceren. Je leert leeractiviteiten ontwerpen, met kleuters omgaan vanuit een specifiek vak en hen begeleiden bij hun ontwikkeling.

Vakken eerste jaar

Tweede jaar

In het tweede jaar verschuift de focus naar je rol als leer­kracht in het kleuter­onderwijs. Je krijgt een brede kijk op het kleuter­onderwijs. Op werken in en met de buurt. Op je rol als leerkracht-onderzoeker en als partner van de ouders. We besteden bovendien aandacht aan de verschillende interesses en capaciteiten van de kinderen in jouw klas en hoe je daarop inspeelt met je aanbod. Je leert hoe je, met behulp van diverse leer­tools, kinderen stimuleert. En hoe je hen helpt zich te ontplooien binnen hun eigen mogelijk­heden.

Derde jaar

In het derde jaar ligt de focus op de individuele opvolging van kleuters met specifieke onderwijs­behoeften. Je leert in te spelen op de individuele noden van het kind. Steeds vertrekkend vanuit hun totale persoonlijkheids­ontwikkeling, interesses en sterktes. Ongetwijfeld haal je hier veel voldoening uit.

Je wordt een geëngageerde leerkracht. Met oog voor alle kleuters.

Match ik met deze opleiding?

1

Vrienden omschrijven je als iemand die heel goed is met kinderen.

2

Gaat je buur­vrouw uit? Dan sta je te popelen om op haar kleuter te letten.

3

Want die kinder­praat van een twee­jarige? Je bent er helemaal gek op!

4

Naast dansen, zingen, knutselen, spelen en fantaseren natuurlijk.

5

Je bent een creatieve duizend­poot. En expressief tegelijk.

6

Je kijkt graag naar educatieve programma's. En kinder­boeken vind je al helemaal te gek.

Een goede leerkracht word je pas als je zo veel mogelijk voor de klas staat. Daarom heb je aan HOGENT al stage vanaf het eerste academie­jaar.

 

 

 

Eerste jaar

In het eerste semester heb je vijf dagen werkplekleren op een kleuterschool, verspreid over het semester. Zo zie je al snel hoe een kleuter­onderwijzer(es) met kleuters omgaat. Je steekt de handen uit de mouwen waar je kan. In het tweede semester trek je naar een andere school voor werkplekleren en heb je al twee weken stage. Je observeert een week en je geeft een week les in een klas.

Tweede jaar

In het begin van het tweede jaar heb je weer werkplek­leren. Je zal opnieuw participatief observeren en leer­taken maken. Zowel in het eerste als tweede semester heb je een stage­periode, telkens in een andere kleuter­klas. In totaal gaat het over vijf weken stage, verspreid over twee semesters.

Derde jaar

Tijdens het derde jaar doe je werkplek­leren en loop je negen weken stage op één school. Je gaat zelf solliciteren in een school binnen het netwerk van HOGENT. Een school dicht bij je huis of kot? Geen probleem! Je geeft ook les in het eerste leer­jaar. Want wist je dat je als toekomstige kleuter­onderwijzer(es) ook bevoegd bent om in de eerste graad van het lager onderwijs te gaan lesgeven? Nu maak je echt deel uit van een team. Spannend!

Hoor het 's van een ander!

"De lectoren stonden zelf met beide voeten in het werkveld. Ze hadden een goede kennis van hun vak en inspireerden ons met hun ideeën. HOGENT is eigenwijs en heeft ons geleerd om te differentiëren en outside the box te denken."

Marie Vanbostal en Charlotte Verheyden
oud-studenten

Hoor het 's van een ander!

"De lectoren stonden zelf met beide voeten in het werkveld. Ze hadden een goede kennis van hun vak en inspireerden ons met hun ideeën. HOGENT heeft ene open geest en heeft ons geleerd om te differentiëren en outside the box te denken."

Marie Vanbostal en Charlotte Verheyden
oud-studenten

Op HOGENT ben je geen nummer. Vanaf de eerste dag krijg je een persoonlijke coach die je persoonlijk opvolgt en begeleidt.

Starttoets

Voor je aan de opleiding begint, moet je de Starttoets lerarenopleiding maken. De Starttoets peilt naar jouw competenties Nederlands omdat taal in de lerarenopleiding van groot belang is.

Deelname kan op één van de verschillende locaties in Vlaanderen en op verschillende vaste data. Na deelname kan je een deelname­certificaat downloaden. Dit certificaat dien je in op het moment van je inschrijving.

De Starttoets is verplicht én bindend. Wat wil dat zeggen? Als je het streefcijfer op de toets niet haalt en je wil inschrijven aan een hogeschool, zal je verplicht een remediëringstraject moeten volgen.

Meer info over de Starttoets

Inschrijven voor de Starttoets

Start je in september 2024 met de opleiding? Registreer je op het platform en schrijf je in voor één van de afnamemomenten voor academiejaar 2024-2025. 

Registreren voor de Starttoets

Remediëren

Heb je de starttoets gemaakt, maar ben je niet geslaagd? Of ben je wel geslaagd, maar niet helemaal zeker van je stuk? Lees hieronder hoe wij je uit de startblokken helpen.

Naar de remediëring

Feedback op de Starttoets?

Kom je graag langs voor een feedbackgesprek? Vraag jouw persoonlijk gesprek aan via starttoets@hogent.be.

 

Werken

Onze afgestudeerde leer­krachten zijn in alle onderwijs­netten actief. Je kan aan de slag:

  • in het vrije (katholieke), gemeentelijke of gemeenschaps­onderwijs
  • in een school met een alternatieve onderwijs­vorm (zoals Freinet, Jenaplan, Dalton, leef­school)
  • in het buiten­gewoon onderwijs
profielfoto Bo

Bo

Student

Chat met Bo

Verder studeren

Na de bachelor kleuteronderwijs kan je je op HOGENT verdiepen in het Freinetonderwijs of in niet-confessionele zedenleer en bijzonder leermeester worden of een verkort traject volgen naar een andere (educatieve) opleiding.

Wil je je expertise verder uitbouwen als onderwijsprofessional? Dan is de Masteropleiding Basisonderwijs iets voor jou.

Ook voor wie eerst
een andere weg is ingeslagen.

Heb je al een diploma hoger onderwijs?

Heb je al een diploma behaald in het hoger onderwijs en ontdek je nu pas dat je echte passie bij kleuters ligt? Dan kom je misschien in aanmerking voor een verkort traject, al dan niet via afstandsleren.

Verkort traject

Ben je werkzoekend?

Dan kan je via VDAB gratis je diploma leerkracht kleuter­onderwijs behalen. Bovendien heb je tijdens je opleiding bijkomende voordelen.

Meer info

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar?

Deze opleiding wordt aangeboden op campus Ledeganck (Gent).

bekijk campus Ledeganck →

H


Hulp nodig bij
je studiekeuze?

begeleiding →
studie(keuze)advies →
mail naar laura.bruggeman@hogent.be

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

WWelke vakken krijg ik?

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in ons programma en een selectie van onze cursussen.

programma inkijken →
vakken eerste jaar →
cursussen inkijken →
studiefiches → 

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

lerarenopleidingen
Leraar worden? Hier vind je een overzicht van alle educatieve opleidingen aan HOGENT. Zo weet je meteen welke opleiding het meest geschikt is voor jouw persoonlijke situatie.