Facebook Pixel Onderwijs: kleuteronderwijs - Hogeschool Gent
Foto Onderwijs: kleuteronderwijs

Kleuteronderwijs.

K

Kleuteronderwijs.

De opleiding kleuteronderwijs steunt op krachtige leerlijnen die van jou een echte professional maken. Je bouwt die leerlijnen gedurende drie jaren op met opleidingsonderdelen die zijn aangepast aan de leeftijdsgroep van jouw keuze.

Schrijf je meteen in

Eerste jaar

In het eerste jaar ontdek je de taken van de leerkracht. Je doet dat door te observeren wat er zich in de kleuterklas afspeelt en door deel te nemen aan het klasgebeuren. Daarnaast ontwikkel je muzische en communicatieve vaardigheden. Die stellen je in staat om kleuters te fascineren en met hen te communiceren. Je leert speelactiviteiten ontwerpen, met kleuters omgaan vanuit een specifiek vak en hen begeleiden bij hun ontwikkeling.

Tweede jaar

In het tweede jaar verschuift de focus naar je rol als leerkracht in het kleuteronderwijs. Je krijgt een brede kijk op het kleuteronderwijs. Op werken in en met de buurt. Op je rol als leerkracht-onderzoeker en als partner van de ouders. We besteden bovendien aandacht aan de verschillende interesses en capaciteiten van de kinderen in jouw klas en hoe je daarop inspeelt met je aanbod. Je leert hoe je, met behulp van diverse leertools, kinderen stimuleert. En hoe je hen helpt zich te ontplooien binnen hun eigen mogelijkheden.

Derde jaar

In het derde jaar ligt de focus op de individuele opvolging van kleuters met specifieke onderwijsbehoeften. Je leert in te spelen op de individuele noden van het kind. Steeds vertrekkend vanuit hun totale persoonlijkheidsontwikkeling, interesses en sterktes. Ongetwijfeld haal je hier veel voldoening uit.

Hoor het 's van een ander!

"De lectoren die in al het werkveld hebben gestaan, hebben een goede kennis van hun vak en gaven relevante ideeën die nuttig waren voor onze stage. HOGENT is een zeer open-minded school en heeft ons leren flexibel zijn, out-the-box denken en differentiëren."

Marie Vanbostal en Charlotte Verheyden oud-studenten

Hoor het 's van een ander!

"De lectoren die in al het werkveld hebben gestaan, hebben een goede kennis van hun vak en gaven relevante ideeën die nuttig waren voor onze stage. HOGENT is een zeer open-minded school en heeft ons leren flexibel zijn, out-the-box denken en differentiëren."

Marie Vanbostal en Charlotte Verheyden oud-studenten

Word een expert.

Ben je gefascineerd door de ontwikkeling van kinderen tussen 2,5 en 6 jaar? Ben je bereid je te laten onderdompelen in hun leefwereld? Ben je ook expressief en creatief, toon je respect voor anderen en werk je graag samen? Twijfel dan niet langer, de opleiding tot leraar kleuteronderwijs is geknipt voor jou.

Leraren voor kleuters staan midden in het leven van hun kleuters. Samen met hen verken en beleef je hun directe en dagelijkse leefwereld. Tegelijk zorg je voor hun eerste ervaringen met school en schoollopen. Je bent niet alleen hun leraar, maar ook opvoeder, coach en begeleider. Want elke kleuter heeft recht op een goede start en daar zorg jij mee voor!

Niet-bindende instaptoets

Voor je aan de opleiding begint, maak je de instaptoets lerarenopleiding. De instaptoets is niet-bindend, maar geeft je wel een duidelijk beeld van je startniveau. Zo weet je meteen waar je aan toe bent. In de folder vind je alle informatie over de instaptoets lerarenopleiding. Lees deze zeker voordat je start met het maken van de instaptoets. Voor de opleiding kleuteronderwijs ziet zo’n toets er als volgt uit:

  • een test Nederlands (45 min.)
  • een studievaardigheden- en motivatietest (15 min.).

Maak de toets    Meer info

Match ik met deze opleiding?

1

Je wil een cruciale rol spelen tijdens die eerste kleuterjaren van kinderen.

2

En meebouwen aan de toekomst van de moderne kleuter.

3

Die kinderpraat van een tweejarige? Je bent er helemaal gek op! Naast dansen, zingen, knutselen of spelen natuurlijk?

4

Bestaat er voor jou iets leukers dan samen met een kleuter te fantaseren?

5

Je bent een creatieve duizendpoot.

6

Tijdens je vrije tijd kijk je graag naar educatieve programma’s.

Dankzij de vele oefeningen en opdrachten bereid
je je voor op het
professionele leven.

Eerste jaar

Je start al met werkplekleren in de klas tijdens het eerste modeltraject. Zo leer je hoe een leerkracht met kinderen omgaat en maak je kennis met onze visie op ‘krachtig leren’. Dankzij de vele oefeningen en opdrachten bereid je je voor op het professionele leven in een kleuterschool. Het semester eindigt met een themaweek. Alles wat je leerde en oefende komt dan samen op de werkplek. In het tweede semester doorloop je gedurende twee weken een duo-stage. Samen met een andere student geef je dan les in een klas.

Tweede jaar

In het tweede modeltraject doorloop je een stage van vijf weken verspreid over verschillende periodes.

Derde jaar

Tijdens het derde modeltraject ga je tien weken op stage en maak je deel uit van een echt schoolteam. Spannend!

Meer info

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

Wat je nog moet weten.

Dat je, bij de start van het academiejaar, een sessie studievaardigheden kan volgen.

Dat je tijdens het jaar ook handige workshops kan volgen, zoals examenplanning.

Dat je stagecoördinator een stageplaats zoekt voor jou.

Dat die stageplaats zo dicht mogelijk bij je woonplaats of kotadres gelegen is.

Dat je voor deze studie ook aan afstandsleren kan doen op basis van een eerder behaald bachelordiploma.

Dat je je academiejaar ook in februari kan starten.