Facebook Pixel Health Care Management - Hogeschool Gent
Foto Health Care Management

Healthcare management.

H

Healthcare management.

Je wordt een allrounder. Iemand die heel verschillende kwaliteiten en taken vlot weet te combineren. In het zorgtraject sta je immers zowel de zorgvrager als de zorgverlener bij. Je koppelt de professionele deskundigheid van een management assistant aan een hart voor patiënten.

Je verbindt je technische kennis van healthcare specialist met een groot inlevingsvermogen en sociale gevoeligheid. Je neemt met gemak verschillende rollen op. Je bent de organisator waar iedereen op vertrouwt. De ambassadeur die de dienst of praktijk met verve vertegenwoordigt. De connector die mensen verbindt en zich vlot voortbeweegt in een interculturele, internationale en interdisciplinaire omgeving. Je talenten zijn al even divers. Je organiseert als de beste. Communiceert vlot in verschillende talen. Kan multitasken als het nodig is. En lost graag problemen op als die zich voordoen. 

Spilfiguur tussen
zorgvrager en zorgverlener

Je taak is de zorgvrager en zorgverlener zo goed mogelijk te ondersteunen. Om dat mogelijk te maken bouw je een uitstekende medische kennis op, onder meer over het zorgtraject (met als basis anatomie, fysiologie, pathologie, klinische en technische onderzoeken), de gezondheidseconomie en de uitdagingen in de medische wereld, EHBO, digital health, facturatie in de zorg, medisch recht en kwaliteitsmanagement in de zorgsector.

Goed communiceren is van cruciaal belang in je dagelijks werk. Je doet dat op een medisch correcte manier maar ook met een groot hart en veel inlevingsvermogen. Zowel in het Nederlands, Frans als Engels. Zo begeleid je de zorgvragers: onthaal van de patiënten, toelichting van het zorgpad, hulp bij het invullen van medische formulieren, uitnodigen voor medische testen. En ondersteun je het zorgteam: opmaak van medische verslagen, verslagen van vergaderingen, vormgeven van brochures, bestellingen van medische producten …

Sfeerbeeld
"In mijn job op de dienst Hart- en
Vaatziekten moet ik altijd alert blijven. Een drukke dienst met tien cardiologen en dus
veel patiënten. Het is erg belangrijk om alles goed te plannen. Zo zorg je niet alleen voor tevreden patiënten, maar ook voor tevreden cardiologen."

Elisa Baeyens
healthcare manager bij AZ Sint-Lucas Gent

Digitale tools

Je maakt daarbij vlot gebruik van moderne efficiënte digitale tools, onder meer om de planning van de zorgverleners te beheren. Maar bijvoorbeeld ook om het elektronisch patiëntendossier voor de zorgvrager op te volgen. Digitale tools hanteer je eveneens om de informatieflow te coördineren, om projecten te managen, events te organiseren, de facturatie in goede banen te leiden, vlotter samen te werken met teamleden en je netwerk te onderhouden.

Wie geboeid raakt door de elektronische verwerking van medische data, kan in het derde modeltraject kiezen voor clinical data management. Ben je meer sociaal geëngageerd? Kies dan voor interculturele bemiddeling.
Wie geboeid raakt door de elektronische verwerking van medische data, kan in het derde modeltraject kiezen voor clinical data management. Ben je meer sociaal geëngageerd? Kies dan voor interculturele bemiddeling.
Organisatie van zorgtraject
en medische praktijk

De opleiding focust ten eerste op het organiseren van het zorgtraject voor de patiënt. En ten tweede op het managen van de medische praktijk.

Communicatievaardigheden met verschillende doelgroepen en in diverse talen spelen daarin een grote rol. Zo leer je in modeltraject 1 wat professioneel communiceren inhoudt. Je gaat ook dieper in op servicegericht communiceren met mutualiteiten, labo’s, medische bedrijven, vertegenwoordigers, enzovoort.

In modeltraject 2 staan empathische communicatie met patiënt en wetenschappelijke communicatie met de arts voorop. En in modeltraject 3 ten slotte, leer je moeilijke situaties met patiënten oplossen, omgaan met patiëntenklachten, enzovoort.

De opleiding besteedt trouwens ook veel aandacht aan digitale tools voor de gezondheidszorg. Die geven je de mogelijkheid om het zorgproces efficiënt te ondersteunen.

Authentieke leeromgevingen, workshops en stages

De opleiding zet sterk in op authentieke leeromgevingen. Dat zijn omgevingen die de praktijk van je toekomstige job nabootsen. Zo werken we nauw samen met ziekenhuizen en zorgorganisaties. En kan je ervaring opdoen in de publieke én private sector. In het tweede jaar volg je twee weken stage in een tweetalige werkomgeving. Via een langlopende stage in het derde jaar stoom je je klaar voor je eerste job.

Sophie Roete werkte in het kader van haar bachelorproef en stageopdracht een procedure uit waarmee de noodcentrales 112 internationale noodoproepen vlotter kunnen verwerken.

Lees meer ...
Sfeerbeeld
Je bent de organisator waar iedereen op vertrouwt.
Modeltraject 1

In het eerste semester neem je deel aan het Professional skills lab. Deze reeks workshops vindt plaats op HOGENT. Sommige ervan worden begeleid door mensen uit het werkveld. Je gaat ook op bedrijfsbezoek om en beeld te krijgen over de functie en competenties van een afgestudeerde Healthcare Management binnen het opleidingsonderdeel Young Potential @ Work.

Modeltraject 2

Binnen het opleidingsonderdeel Young Professional @ Work volg je twee weken stage in een Nederlandstalige en Franstalige medische werkomgeving.

Modeltraject 3

Binnen het opleidingsonderdeel Health Care Manager @ Work loop je twaalf weken stage in binnen- of buitenland.

Match ik met Health Care Management?

1

Je interesse in de medische sector is groot. Maar je wilt niet meteen zelf mensen verzorgen.

2

Je bent een organisatietalent. Dat is voor iedereen duidelijk.

3

En ook een flexibele duizendpoot die vlot schakelt tussen verschillende disciplines, talen en culturen.

4

Ga je op consultatie bij een arts? Dan kan je het niet nalaten om eventjes mee te kijken op het scherm van de assistent.

5

Vrienden omschrijven je als een ‘mensenmens’. Als iemand met een hart voor patiënten.

6

Je kan discreet omgaan met vertrouwelijke informatie.

Wat na je diploma?

Werken

Je hebt enorm veel jobmogelijkheden. Zo kan je aan de slag:

 • in een ziekenhuis
 • in een privé- of groepspraktijk
 • bij een ziekenfonds
 • bij gezondheidscentra
 • bij overheidsinstanties
 • bij clinical trial services
 • in de farmaceutische industrie
 • als medisch vertegenwoordiger
 • als datamanager

Verder studeren

Heb je na je opleiding de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! HOGENT biedt je een ruime keuze aan postgraduaten, navormingen en bachelor-na-bacheloropleidingen om je competenties te verbreden. Of om een nieuwe weg in te slaan.

Wil je graag mensen en processen aansturen binnen de gezondheids- en welzijnszorg? Dan kan je kiezen voor de bachelor-na-bacheloropleiding in zorgmanagement. Hecht je veel belang aan veiligheid? Dan is een opleiding tot preventieadviseur niveau 2 misschien wel iets voor jou. Of misschien is een postgraduaat gezondheidsrecht wel iets voor jou?

Bekijk ook het aanbod van de universiteiten en wat er mogelijk is via schakelprogramma’s.

Ontdek alle mogelijkheden

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar?

Deze opleiding wordt aangeboden op
campus Schoonmeersen (gebouw B) .

bekijk onze campus →
Tip: ga in gebouw B zeker eens binnen in het taallab en het hightech vergaderlab.

Rondleiding op de campus?
Schrijf je in →

H


Hulp nodig bij
je studiekeuze?

chat met een student →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →

Of mail naar lara.derycke@hogent.be met vragen over deze afstudeerrichting.

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

Wat je nog moet weten.

 • Na de opleiding beschik je over een stevige medische basis. Dat geeft je vertrouwen om je droomjob in de zorgsector aan te vatten.
   
 • Heb je een diploma van een andere afstudeerrichting binnen office management, maar wil je jezelf onderdompelen in de medische wereld en op die manier twee bachelorsdiploma's binnenhalen? Dat kan via een verkort traject.
   
 • De opleiding bevat tal van nieuwe opleidingsonderdelen zoals: preventieve gezondheidszorg, coördinatie van zorgprocessen, financiering van de zorg, EHBO, project- en eventmanagement.
   
 • Je kan kiezen voor de opleidingsonderdelen ‘Interculturele bemiddeling’ of 'clinical data management' in het derde modeltraject. Dat is nieuw voor deze opleiding.
   
 • 96% van de afgestudeerden office management is aan het werk binnen het jaar.