Facebook Pixel Bachelor in de textieltechnologie - Hogeschool Gent
Foto Bachelor in de textieltechnologie

Textieltechnologie.

T

Textieltechnologie.

Textieltechnologie is een unieke opleiding met jobgarantie die je
in Vlaanderen alleen aan HOGENT kan volgen. Nieuwsgierig naar alle stoffen om je heen en zin om mee aan de kar te trekken richting een circulaire textielindustrie? Dan is deze opleiding iets voor jou.

Tijdens je opleiding krijg je de basis mee voor vijf beroepsrollen. Afhankelijk van het bedrijf waarin je terecht komt, neem je één of meerdere rollen op. Met deze voorbeelden, krijg je een notie van je takenpakket:

Product developer

De klantenwens voor een textieltechnoloog kan heel gek zijn. Bv. Een sportshirt om de beweging van het bovenlichaam te meten? Moet kunnen. Jij brengt de juiste zaken in kaart. Tegen welke klimatologische omstandigheden moet het shirt bestand zijn? Aan welke eigenschappen moet het voldoen, rekening houdend met recyclage? Welke structuur en grondstoffen zijn geschikt? Wat is de meest geschikte productiemethode rekening houdend met de functionaliteit?

Technical sales manager

Stel, je werkt voor een weverij van geluidsdempende muurbekleding of voor een bedrijf dat gordijnen maakt voor luchtvaartmaatschappijen of hotels. Als technical sales manager pak je uit met diepgaande technische kennis rond textiel. Je gaat naar beurzen en events om jouw producten te promoten en potentiële klanten aan te trekken. Je kent je eigen bedrijf als je eigen broekzak. Tel hierbij wat commerciële flair bij op en je weet op welke verkoopsnagel je moet kloppen. Vraagt jouw klant een aanpassing aan het bestaande? Geen probleem, inventief als je bent, ga je op zoek naar oplossingen.

Production manager

De klant vraagt om de stoffen te produceren voor een volledige prêt à porter lijn. Jij schakelt meteen tussen het management en jouw medewerkers. Want als production manager ken je de skills van jouw team en het machinepark als geen ander én heb je een volledig inzicht in het productieproces. Stel dat een machine uitvalt, dan sta jij klaar met een plan B. Probleem opgelost, levering op tijd klaar en de klant tevreden.

Quality & sourcing manager

Je werkt bijvoorbeeld voor een bedrijf dat medisch textiel maakt of andere zorgoplossingen, zoals kunstaders en kunstnieren. Of een bedrijf dat brandweerkledij maakt. Dan weet je dat de foutenmarge hier 0 is. Steekproefgewijs doe je tests op de loten die binnenkomen. Testen. Testen. Testen. Voldoet de kwaliteit 100% aan de vooropgestelde specificaties? Zit de coating of de finish juist? Dat is waarin jij het verschil maakt. Zelfs voor een doodgewone trui. Niemand wil dat die na vijf keer wassen gaat pluizen. Toch?

Sustainability manager

Als sustainability manager stel je je eigen processen kritisch in vraag. Hoe kan het nog duurzamer? Je kijkt naar alle toeleveranciers, je brengt de supply chain in kaart en duidt daar de pijnpunten aan. Vervolgens stel je een actieplan op. Je kijkt over de grenzen heen. Heel de keten moet verantwoord zijn, ook de productie in het buitenland. Je trekt iedereen waarmee je samenwerkt mee in dit duurzame verhaal.

Sfeerbeeld
“Ik dacht dat textiel enkel kleding was. Maar in werkelijk­heid zit er in elk aspect van de moderne samen­leving textiel verweven. Zelfs een thee­zakje en een damp­kap zijn textiel. De wereld van textiel blijft me ver­won­deren.”

Elise Landsheer, oud-student

programma bekijken

cursussen inkijken

Welke vakken krijg je?

Technologische opleidingsonderdelen

Je duikt diep in alle fasen van het productieproces: van productontwikkeling tot procesoptimalisatie. Je leert verschillende productietechnieken om garens, weefsels en breisels te ontwikkelen en deze te verven, bedrukken en af te werken. Eigenschappen en toepassingen van verschillende materialen zijn geen geheim meer voor jou. Je gaat aan de slag met nieuwe materialen en nieuwe digitale technieken. Theorie en praktijk zijn mooi in evenwicht.

Productdesign

Je creativiteit uitleven? Dat hoort er ook bij. Je gaat aan de slag met specifieke ontwerpsoftware. Je vertaalt potentiële klantwensen naar producteigenschappen en zet die om in een digitaal ontwerp. Je leert hoe je ze vervolgens omzet naar fysieke stalen door garenkeuzes en machine instellingen.

Ondersteunende opleidingsonderdelen

Met de opleidingsonderdelen als textielchemie, procesanalyse, financieel management, marketing … krijg je een beter inzicht in de technologische opleidingsonderdelen. Je bestudeert wat maatschappelijk verantwoord ondernemen inhoudt en hoe je streeft naar duurzame oplossingen als je nieuwe producten ontwikkelt. Taalvakken bereiden je voor op werken in een internationale sector.

Vakoverschrijdende projecten

Je kennis toepassen op reële praktijksituaties? Dat is het doel van projectwerk. Je werkt in team aan vier vakoverschrijdende projecten. Telkens met een uitgesproken focus op duurzaamheid en innovatie. In twee van de vier projecten werk je samen met studenten uit andere opleidingen.

Kiezen voor praktijk.

Je werkt het hele jaar door. Daardoor valt de belasting tijdens de examens best mee. Wil je graag voldoende afwisseling tussen theorie en praktijk? Tussen zelfstandig werk en groepswerk? Dan kom je hier absoluut aan je trekken.

Kiezen voor praktijk.

Je werkt het hele jaar door. Daardoor valt de belasting tijdens de examens best mee. Wil je graag voldoende afwisseling tussen theorie en praktijk? Tussen zelfstandig werk en groepswerk? Dan kom je hier absoluut aan je trekken.

Duaal leren

Dankzij de intensieve samenwerking van de opleiding met het werkveld, krijg je alle mogelijkheden om ervaring op te doen op de werkvloer. Je verwerft er niet alleen technische skills, maar je ontwikkelt ook soft skills zoals communiceren, samenwerken, plannen en organiseren, verantwoordelijkheid nemen en kritisch denken.

In het eerste semester van het derde jaar, kan je kiezen voor duaal leren met een inhoudelijke focus op procesanalyse en duurzame ontwikkeling. Dit combineer je met drie opleidingsonderdelen on campus. Het duaal traject wordt in het laatste semester vervolgd met een stage gekoppeld aan jouw bachelorproef.

 

Internationaal

De textielsector is heel internationaal georiënteerd. Om je hier optimaal op voor te bereiden, krijg je taalvakken zoals Technisch commercieel Frans en Technisch commercieel Engels. Daarnaast worden er vijf opleidingsonderdelen uit het programma volledig in het Engels gedoceerd.

Wil je ervaring in het buitenland opdoen? Dan heb je twee opties die je vlot kan combineren. Je volgt een volledig semester les in een van onze Europese partnerscholen en/of je loopt stage in het buitenland.

Je vindt onze studenten zowel in Europa als ver daarbuiten.

Manager van je eigen leertraject

In het Learning Lab kijken we samen hoe sterk jij aan de start staat. Via workshops, bedrijfsbezoeken, beursbezoeken, gastsprekers, ... ontdek je je talenten en interesses. Voel je je onzeker? Dan spijkeren we bij.

In het derde jaar kies je zelf je stageplaats
en het onderwerp van je bachelorproef. Meer
nog, in het derde jaar zijn
er twee keuzetrajecten waarin jij je verder kan verdiepen:

  • Sustainability management
  • Technisch commercieel management.
Ben je al aan de slag in de sector en wil je deze opleiding volgen om door te groeien of te specialiseren? Of zit je niet in de sector, maar heb je al een diploma hoger onderwijs?

Vraag een gesprek met de studietrajectbegeleider. Of bekijk enkele veelvoorkomende verkorte trajecten. Ook wie eerder interieur­vorm­geving, (textiel)ontwerp, kunststofverwerking, materiaalkunde … heeft gevolgd of voor een eerste studie in die richting denkt, moet zeker eens komen luisteren.

Wat na je diploma?

Werk gegarandeerd

Wat zeker is: met een diploma textieltechnologie zijn je kansen op een job gegarandeerd. Zowel in België als buiten de landsgrenzen. Want textieltechnoloog is een knelpuntberoep. Je hebt een waaier aan beroepsmogelijkheden in een van de vijf grote subsectoren van de textielindustrie:

  • interieurtextiel: gordijnen, tapijten, vloerbedekking, bekleding van een bank, bed- en tafellinnen, handdoeken, dweilen …
  • kledingtextiel: van stoffen voor een ready-to-wear collectie tot haute couture, stoffen voor sportkledij, beschermkleding …
  • technisch textiel: tenten, parachutes, veiligheidsgordels, ...
  • veredeling
  • spinnerij en voorbereiding

Knelpuntberoep

Heb je een diploma secundair onderwijs? En heb je al minstens twee jaar de schoolbanken verlaten? Ben je ingeschreven als werkzoekende bij de VDAB en ben je voorlopig niet aan het werk? Vraag dan zeker een gesprek aan. Misschien kom je wel in aanmerking om deze opleiding kosteloos aan te vangen.

Meer info:
Marleen De Baerdemaeker
Case manager OKOT industrie
0473 81 55 76
marleen.debaerdemaeker@vdab.be

Verder studeren?

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! Een aansluitende master in textiel aan de Saxion Hogeschool (Nederland) en Reutlingen University (Duitsland), behoort tot de mogelijkheden. Blijf je liever bij HOGENT hangen? Je kan bij Yonk van HOGENT kiezen uit een grote waaier aan bijscholingen én vervolgopleidingen. 

Bekijk alle mogelijkheden

Match ik met deze opleiding?

1

Je verslindt DIY- , naai- en breimagazines en je probeert vanalles uit.

2

Jouw bezoekje aan een mode-, textiel- of industriemuseum smaakte naar meer.

3

Je wil graag zelf het textiel van de toekomst uitvinden?

4

Antibacteriële dokters­jassen, vuurbestendige brandweerpakken, hennep als alternatief voor katoen… fascineren je mateloos.

5

Je wilt zorg dragen voor onze planeet en meedenken over de duurzaamheid van materialen?

6

Creativiteit, technisch inzicht en een onder­zoekende houding, zijn sterke troeven van jou.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen. Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoeveel kost deze opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor iedereen gelijk, want zowel je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje. Daarnaast zijn er nog extra studiekosten die niet gedekt worden door het studiegeld. Bijvoorbeeld voor beschermingsmiddelen, een laptop, bedrijfsbezoeken …

Overzicht van de studiekosten

Hoe groot zijn de groepen waarin ik terechtkom?

Textieltechnologie is een kleine opleiding. Zowel de theorie- als praktijklessen volg je in kleine groepen van hooguit twintig studenten. Je mag dus rekenen op een persoonlijke aanpak.

Wanneer beginnen de lessen?

Ten vroegste om 8.15 uur. En uiterlijk tot 17.45 uur. Dat hangt af van de klasgroep, de vakken die je opneemt en van hoe je rooster is opgemaakt. 

Hoeveel uur per week heb ik les?

Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht als je voor de volledige bachelor gaat. Daarnaast heb je nog tal van taken, begeleid zelfstandig werk … Reken maar op een full-time job.

Wat met chemie en wiskunde?

Je moet een gezonde interesse hebben in chemie, maar we starten voor iedereen gelijk. Wiskunde is geen vak op zichzelf. Je moet bijvoorbeeld wel de dikte van garens kunnen uitrekenen op basis van lengte en gewicht en ook dataverwerking is belangrijk. Voel je je onzeker? Dan spijkeren we bij.

Waar heb ik les?

Je pendelt tussen campus Schoonmeersen en het Fashion and Textiles Innovation Lab aan The Loop in Gent. Het FTI Lab is een upgrade van het het voormalige textielinstituut in de Voskenslaan en werd ondertussen door Europa erkend als centrum voor Key Enabling Technologies. Breng dus zeker eens een virtueel of echt bezoek!

Meer weten? Chat met een (oud-)student.

profielfoto Elise Landsheere

Elise

Oud-student

Chat met Elise
Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

glimlachende vrouw met textiel

@hogent_fashion_and_textile
Volg de opleiding op Instagram.

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Modetechnologie
De bachelor in de mode­technologie is ideaal voor wie in de mode- en confectiesector wil werken. Na deze drie­jarige opleiding, weet jij als de beste hoe een commercieel ontwerp wordt omgezet tot een produceer­bare collectie. 
Beeldende kunsten: textielontwerp
Textielontwerp is een afstudeerrichting van de academische bachelor en master in de beeldende kunsten (4 jaar) aan KASK & Conservatorium, de School of Arts van HOGENT en Howest.