- bachelor
- Gent
- dagonderwijs
- 3 jaar
Deze unieke hoogtechnologische opleiding mikt op meerdere doelgroepen. Op afgestudeerden uit het secundair onderwijs, maar evengoed op carrièreswitchers, werkzoekenden en werknemers uit de sector die willen doorgroeien of specialiseren via een traject op maat. De diversiteit aan instroom, maakt jouw leerproces nog boeiender.
De textielsector, wat is dat eigenlijk?
De mens produceert al duizenden jaren stoffen. Kleding om het lichaam te beschermen en warm te houden, om huizen in te richten, als decoratie.
Maar de innovaties van vandaag hebben weinig vergelijk met het klassieke idee van een katoenen T-shirt of voile gordijnen. Kleding die antibacterieel is of de temperatuur meet, gordijnen die een waarschuwing geven als de luchtkwaliteit niet goed is … Dat zijn de dingen die jij vandaag in Vlaanderen mee kan ontwikkelen.
Wat leer je in deze unieke bachelor?

“De opleiding is heel gevarieerd. Je krijgt zowel talen, chemie, mechanica, economie … als textielvakken. Aanleg hebben voor STEM is mooi meegenomen."
Enola Van Lerberghe
Student
Technologische opleidingsonderdelen
Enerzijds leer je alle verschillende productietechnieken om garens, geweven stoffen en breisels te ontwikkelen. En anderzijds alle veredelingstechnieken om die stoffen te verven, te bedrukken en te finishen. Alle fasen in het productieproces krijg je onder de knie, van productontwikkeling tot procesoptimalisatie. Voorts vergaar je de nodige kennis over de eigenschappen en toepassingen van verschillende materialen. Leer je hoe je technische specificaties bepaalt, kwaliteitseisen checkt en die vervolgens opvolgt. En ga je aan de slag met nieuwe materialen en nieuwe digitale technieken.
Vakoverschrijdende projecten
Je competenties toepassen op reële praktijksituaties: dat is het doel van projectwerk. We doen dat in nauwe samenwerking met de industrie. Zo leer je al vroeg de verschillende disciplines van de textielindustrie kennen.
Ondersteunende opleidingsonderdelen
Je krijgt inzicht in textielchemische processen en statistische verwerkingstechnieken. Je bestudeert wat maatschappelijk verantwoord ondernemen precies inhoudt. En hoe je altijd streeft naar duurzame oplossingen als je nieuwe producten ontwikkelt. De textielsector is heel internationaal georiënteerd. Daarom zijn communicatievaardigheden en een goede kennis van Frans, Engels en Duits ook belangrijk.
Productdesign
Je creativiteit uitleven? Dat hoort er natuurlijk ook bij. Binnen een commerciële context krijg je alle kansen om vernieuwende en originele ideeën te ontwikkelen. Je leert nieuwe bindingen en structuren ontwerpen met specifieke CAD-programma's. En hoe je ze vervolgens uitwerkt op laboratoriumschaal. Je raakt bedreven in het vertalen van potentiële klantenwensen (nationaal en internationaal) naar producteigenschappen. En vervolgens naar aantrekkelijke voorstellen.
Kiezen voor praktijk!
Reken op 50/50 theorie en praktijk in het eerste jaar.
Kiezen voor praktijk!
Reken op 50/50 theorie en praktijk in het eerste jaar.
Praktijk
Wil je graag voldoende afwisseling tussen theorie en praktijk? En tussen zelfstandig werk en groepswerk? Dan kom je hier absoluut aan je trekken.
In het tweede modeltraject organiseren we studiereizen om textielbedrijven, buitenlandse partnerscholen en vakbeurzen te bezoeken. En in het derde jaar loop je een half jaar stage in een bedrijf naar keuze. De kers op de taart is jouw bachelorproef.
Internationaal
Ben je avontuurlijk aangelegd en wil je ervaring in het buitenland opdoen? Je hebt twee mogelijkheden die je bovendien vlot kan combineren.
- Je volgt een volledig semester les in een van onze Europese partnerscholen.
- Je loopt een semester stage in het buitenland.
Ons netwerk van stageplaatsen is heel uitgebreid, zowel binnen als buiten Europa. Je vindt onze studenten dan ook terug in heel de wereld, zoals: Duitsland, Nederland, Portugal, het Verenigd Koninkrijk …
Projecten
Door projectwerk leer je al vroeg de verschillende disciplines van de textielindustrie kennen. Je werkt in team drie vakoverschrijdende projecten uit rond volgende thema's:
- Ecodesign: je leert doorheen het ontwerp- en ontwikkelingsproces maatschappelijk verantwoorde beslissingen nemen.
- User Centered Design: je leert denken vanuit de specifieke eisen van de klant.
- Smart Design: je gaat op zoek naar nieuwe materialen en structuren en je implementeert de nieuwste technologieën.
Ben je al aan de slag in de sector en wil je deze opleiding volgen om door te groeien of te specialiseren? Of zit je niet in de sector, maar heb je al een diploma hoger onderwijs? Vraag een gesprek met de studietrajectbegeleider. Of bekijk enkele veelvoorkomende verkorte trajecten. Ook wie eerder interieurvormgeving, (textiel)ontwerp, kunststofverwerking, materiaalkunde … heeft gevolgd of voor een eerste studie in die richting denkt, moet zeker eens komen luisteren.
Werk gegarandeerd.
Elke afgestudeerde textieltechnoloog heeft onmiddellijk werk.
Je kan aan de slag als:
- productieverantwoordelijke
- kwaliteitsverantwoordelijke
- productontwikkelaar
- technisch commercieel verantwoordelijke
- onderzoeksmedewerker
- aankoper
- …
En dat in een sector waar technologie en creativiteit hand in hand gaan. Je komt terecht in hoogtechnologische textielbedrijven met internationale faam die textielproducten ontwikkelen met aandacht voor duurzaamheid en kwaliteit. En dat binnen de subsectoren interieurtextiel, kledingtextiel, technisch textiel, veredeling en garenproductie.
Knelpuntberoep
Ben je ingeschreven bij VDAB als niet werkende werkzoekende? Vraag dan zeker een gesprek aan. Misschien kom je wel in aanmerking om deze opleiding kosteloos te starten.
Meer info vind je bij:
Marleen De Baerdemaeker
Case manager OKOT industrie
0473 81 55 76
marleen.debaerdemaeker@vdab.be
Match ik met deze opleiding?
Je verslindt DIY- , naai- en breimagazines en je probeert vanalles uit.
Jouw bezoekje aan een mode-, textiel- of industriemuseum smaakte naar meer.
Je wil graag zelf het textiel van de toekomst uitvinden?
Antibacteriële doktersjassen, vuurbestendige brandweerpakken, hennep als alternatief voor katoen… fascineren je mateloos.
Je wilt zorg dragen voor onze planeet en meedenken over de duurzaamheid van materialen?
Creativiteit, technisch inzicht en een onderzoekende houding, zijn sterke troeven van jou.
Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen. Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.
Hoeveel kost deze opleiding?
Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor iedereen gelijk, want zowel je studietraject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje. Daarnaast zijn er nog extra studiekosten die niet gedekt worden door het studiegeld. Bijvoorbeeld voor beschermingsmiddelen, een laptop, bedrijfsbezoeken …
Hoe groot zijn de groepen waarin ik terechtkom?
Textieltechnologie is een kleine opleiding. Zowel de theorie- als praktijklessen volg je in kleine groepen van hooguit twintig studenten. Je mag dus rekenen op een persoonlijke aanpak.
Wanneer beginnen de lessen?
Ten vroegste om 8.15 uur. En uiterlijk tot 18 uur. Dat hangt af van de klasgroep, de vakken die je opneemt en van hoe je rooster is opgemaakt.
Hoeveel uur per week heb ik les?
Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht als je voor de volledige bachelor gaat. Daarnaast heb je nog tal van taken, begeleid zelfstandig werk … Reken maar op een full-time job.
Waar heb ik les?
Je pendelt tussen campus Schoonmeersen en het Fashion and Textiles Innovation Lab aan The Loop in Gent. Het FTI Lab is een upgrade van het het voormalige textielinstituut in de Voskenslaan en werd ondertussen door Europa erkend als centrum voor Key Enabling Technologies. Breng dus zeker eens een virtueel of echt bezoek!
Meer weten? Chat met een (oud-)student.

Nog vragen?
Zit je nog met praktische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studiekeuze? We helpen je graag verder!
H
Hulp nodig bij
je studiekeuze?
chat met een student →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
mail naar monique.dewinter@hogent.be
I
Inschrijven
Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?
C
Cursussen inkijken
Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Modetechnologie
Deze professionele bachelor modetechnologie is ideaal voor wie in de modesector wil werken, maar zich niet wil beperken tot modeontwerp. Na deze driejarige opleiding, weet jij als de …