Facebook Pixel Modetechnologie - Hogeschool Gent
Foto Modetechnologie

Modetechnologie.

M

Modetechnologie.

De opleiding modetechnologie is de hoogste technische opleiding die specifiek op confectie is gericht. Na deze driejarige opleiding weet jij als de beste hoe een commercieel ontwerp wordt omgezet tot een produceerbare collectie. Ideaal voor wie het verschil wil maken richting een duurzame mode- en confectie-industrie.

Wat leer je in deze unieke bachelor?

Technologische opleidingsonderdelen

Hier leer je alle verschillende confectie­technieken, van modelontwikkeling tot het vervaardigen van collectiestukken. Alle fasen in het productieproces krijg je onder de knie. Je leert eigenschappen en toepassingen van verschillende materialen kennen, technische specificaties bepalen, kwaliteitseisen checken en opvolgen. Je leert op papier en via specifieke software patronen tekenen. En je zet ze om in echte kledingstukken van industrieel afwerkingsniveau.

Productdesign

Je leert een creatief ontwerp te digitaliseren met Illustrator en op een Avatar in 3D. Maar we besteden ook aandacht aan het uitwerken van de technische tekening. Zo leer je de technische specificaties voor de productie bepalen.

Ondersteunende opleidings­onderdelen

Opleidingsonderdelen zoals Fashion and society, marketing, CSR strategy, financieel management, … dragen bij tot een beter inzicht in de technische vakken en in de vele facetten van de modesector. Omdat je vaak zal samenwerken met buitenlandse leveranciers en producenten, krijg je een goede basis communicatievaardigheden en talen mee.

Vakoverschrijdende projecten

In team werk je vier vakoverschrijdende projecten uit. Zo steek je regelmatig de koppen bij elkaar, ook met medestudenten textieltechnologie. De rode draad doorheen alle projecten? Duurzaamheid en innovatie.

Stage en bachelorproef

En de kers op de taart? Een binnen- of buitenlandse stage gedurende het volledige tweede semester van het laatste jaar. De uiteindelijke bekroning van je opleiding is je bachelorproef waarin je een onderzoeksopdracht uitwerkt.

Sfeerbeeld
"Je wordt super goed voorbereid op de mode-industrie. Niet alleen qua kennis, maar ook in visie. Als afge­studeerde heb je heel wat te bieden in een sector die op het vlak van duur­zaam­heid en digi­ta­li­sering nog stappen kan zetten.” 

Oud-student Paula De Geest.

chat met een (oud-)student

In het eerste semester leggen we een stevige theoretische basis. Vanaf het tweede semester mag je je aan een 50/50-verhouding theorie en praktijk verwachten. Je werkt het hele jaar door. Daardoor valt de belasting tijdens de examens best mee.
In het eerste semester leggen we een stevige theoretische basis. Vanaf het tweede semester mag je je aan een 50/50-verhouding theorie en praktijk verwachten. Je werkt het hele jaar door. Daardoor valt de belasting tijdens de examens best mee.

Internationaal

Omdat je vaak zal samenwerken met buitenlandse leveranciers en producenten, krijg je een goede basis communicatievaardigheden en een technisch commerciële kennis van Frans en Engels mee. Vier vakken worden volledig in het Engels gedoceerd.

Wil je meer? Dan kan je een volledig semester les volgen in een van onze Europese partnerscholen en/of stage lopen in het buitenland. Je vindt onze studenten zowel in Europa als ver daarbuiten.

 

Manager van je eigen leertraject

Je zit mee aan het stuur van je eigen leertraject. In het Learning Lab kijken we samen hoe sterk jij aan de start staat. Via workshops, bedrijfsbezoeken, gastsprekers, ... ontdek je je talenten en interesses. Voel je je onzeker? Dan spijkeren we bij.

In het derde jaar kies je zelf je stageplaats en het onderwerp van je bachelorproef. Meer nog, in het derde jaar zijn er drie keuzetrajecten:

  • Couture
  • Herenkledij
  • Fashion strategy

Match ik met deze opleiding?

1

Mode is een passie. Het zit in je DNA. 

2

Je volgt modehuizen op sociale media. Hun productieproces vind jij zo boeiend.

3

Tuurlijk ken je het verschil tussen prêt-à-porter en haute couture. Maar je wilt zelf ook kleding kunnen maken.

4

Je wilt weten hoe een collectie in de rekken belandt en wat goed verkoopt. 

5

Fast Fashion, daar lig je soms wel eens wakker van.

6

Je interesses reiken verder dan België.

Wat na je diploma?

Sfeerbeeld
Eén ding is zeker: je komt terecht in een boeiende sector met collega’s die voluit gaan voor hun product en hun visie.

Werken

Je kan aan de slag bij:

  • bedrijven die kleding produceren in de brede zin van het woord: van ready-to-wear tot haute couture, sportkledij, beschermkleding …
  • producenten van interieurtextiel: gordijnen, bed- en tafellinnen …
  • producenten van accessoires, zoals tassen en rugzakken …
  • maar bijvoorbeeld ook producenten van tenten en zelfs in de auto-industrie.

Afhankelijk van het bedrijf waarin je terechtkomt, behoort een mix van volgende rollen tot jouw verantwoordelijkheid:

De tussenschakel tussen de designer en de productieafdeling. Je ondersteunt de designer in de technische realisatie van diens ideeën. Van technische dossiers, patronen tot materiaalkeuzes en/ of productiecontroles.

De tussenschakel tussen de sales en de designer. Je stelt het collectieplan op voor het aankomende modeseizoen. Jouw plan ligt aan de basis van de verkoopstrategie.

De planner en coördinator van de dagelijkse activiteiten in de productie. Jouw motto? Alles kan altijd efficiënter of duurzamer. Als production manager ben je de belangrijkste schakel met je fabrikanten in het buitenland.

De bewaker van de kwaliteit en de duurzaamheid van de producten die het bedrijf produceert of inkoopt. Waar jij voor gaat? Tevreden klanten. Zo sta je in voor de kwaliteitscontrole en -beheer, bepaal je de leveranciers en fabrikanten en volg je de kwaliteitsnormen.

De persoon die instaat voor alles wat met duurzaamheid te maken heeft. Belangrijk, want de transitie naar een circulaire mode- en confectie-industrie is dé uitdaging voor de toekomst.

Verder studeren

Veel voorkomende trajecten na modetechnologie zijn:

bekijk al je mogelijkheden binnen HOGENT

Buiten HOGENT behoort een aansluitende master aan de Hochschule für Technik und Wirtschaft in Berlijn tot de mogelijkheden.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen. Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Welke vooropleiding is het best?

Er is geen specifieke voorkennis nodig. In het vak 'Learning Lab' van het eerste semester kijken we samen hoe sterk jij aan de start staat. Je leert er meteen ook werken met industriële naaimachines en je krijgt er basis naaitechnieken onder de knie.

Hoeveel kost deze opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Daarnaast zijn er nog extra studiekosten die niet gedekt worden door het studiegeld. Bijvoorbeeld voor een starterspakket, een laptop, bedrijfs­bezoeken …

Overzicht van de studiekosten

Wanneer beginnen de lessen?

Ten vroegste om 8.15 uur. En uiterlijk tot 17.45 uur. Dat hangt af van de klasgroep waarin je terechtkomt en van hoe je rooster is opgemaakt.

Hoeveel uur per week heb ik les?

Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht. Daarnaast heb je nog tal van taken en projecten, … Reken maar op een full-time job.

Waar heb ik les?

De theorielessen en de lessen op laptop vinden plaats op de campus Schoonmeersen. Die bevindt zich op wandelafstand van het station Gent-Sint-Pieters. De praktijklessen organiseren we in het Fashion and Textiles Innovation Lab, op de site Buchtenstraat. Het FTI Lab is door de Europese Gemeenschap erkend als centrum voor Key Enabling Technologies. Breng zeker eens een virtueel bezoek!

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

vrouw bekijkt textiel

@hogent_fashion_and_textile
Volg de opleiding op Instagram of Facebook.

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen. 

cursussen inkijken →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Textieltechnologie

Textieltechnologie is een unieke en innovatieve bachelor (3 jaar) waarin je alles leert over hoe textiel­materialen worden onderzocht, ontworpen en ontwikkeld. En over productie- en …

Beeldende kunsten: mode
Mode is een afstudeerrichting van de academische bachelor en master in de beeldende kunsten (4 jaar) aan KASK & Conservatorium, de School of Arts van HOGENT en Howest.
Beeldende kunsten: textielontwerp
Textielontwerp is een afstudeerrichting van de academische bachelor en master in de beeldende kunsten (4 jaar) aan KASK & Conservatorium, de School of Arts van HOGENT en Howest.
Verschil tussen textieltechnologie en textielontwerp

Geboeid door textiel, maar je vraagt je af wat het verschil is tussen textieltechnologie en textielontwerp als richting binnen de beeldende kunsten? Twijfel je tussen de verschillende opleidingen? …

Verschil tussen modetechnologie en modeontwerp
Wil je mode studeren, maar twijfel je tussen de verschillende opleidingen? Bekijk hier de verschillen tussen modetechnologie en modeontwerp als richting binnen de beeldende kunsten.