Foto Modetechnologie

Modetechnologie.

M

Deze bachelor is ideaal voor wie in de modesector wil werken, maar zich niet wil beperken tot modeontwerp. Deze unieke opleiding kan je in Vlaanderen alleen aan HOGENT volgen.

Technologische opleidingsonderdelen

Alle fasen in het productieproces van een model krijg je onder de knie, van productontwikkeling tot procesoptimalisatie. Voorts vergaar je de nodige kennis over de eigenschappen en toepassingen van verschillende materialen. Leer je hoe je technische specificaties bepaalt, kwaliteitseisen checkt en die vervolgens ook opvolgt. En ga je aan de slag met CAD, afwerkingstechnieken en productietechnieken. Kortom: alle technieken die je nodig hebt om creatieve ontwerpen uit te werken tot prachtige kledingstukken.

Vakoverschrijdende projecten

Projectwerk gebeurt in nauwe samenwerking met de industrie. Zo leer je al vroeg de verschillende disciplines van de mode-industrie kennen. En leer je met verschillende personen samenwerken. Je werkt in team vier vakoverschrijdende projecten uit.

 

Ondersteunende opleidingsonderdelen

Enerzijds verwerf je de knowhow om een commerciële collectie samen te stellen. Zoals hoe je trend- en kleuranalyses aanpakt. En anderzijds leer je een confectiebedrijf kennen. Kom je te weten hoe je nationale en internationale marktevoluties en trends opvolgt. En raak je bedreven in het uitwerken van marketingstrategieën. De modesector is internationaal georiënteerd. Daarom zijn communicatievaardigheden en een goede kennis van Frans en Engels primordiaal.

Productdesign

En je creativiteit uitleven? Dat hoort er natuurlijk ook bij. Binnen een commerciële context krijg je alle kansen om vernieuwende en originele ideeën te ontwikkelen. Je leert een creatief ontwerp te digitaliseren met Illustrator. Maar we besteden ook aandacht aan het uitwerken van de technische tekening. Zo leer je de technische specificaties voor de productie bepalen.

Sfeerbeeld
“Mode en het stylen van mensen was altijd al mijn passie. Vandaag ben ik één van de eerste Belgische stylisten van Zalando. Als personal shopper kleed ik maar liefst 50 mensen per maand.” 

Bram Vermeersch
oud-student

Kiezen voor praktijk!

Reken op 50/50 theorie en praktijk in het eerste jaar.

Praktijk

Wil je graag voldoende afwisseling tussen theorie en praktijk? En tussen zelfstandig werk en groepswerk? Dan kom je hier absoluut aan je trekken. In de opleiding modetechnologie werk je het hele jaar door. Daardoor valt de belasting tijdens de examens best mee. In het derde jaar loop je een half jaar stage in een bedrijf naar keuze. De uiteindelijke bekroning van je opleiding is je bachelorproef waarin je een onderzoeksopdracht uitwerkt.

 

Internationaal

Ben je avontuurlijk aangelegd en wil je ervaring in het buitenland opdoen? Je hebt twee mogelijkheden die je bovendien vlot kan combineren.

 • Je volgt een volledig semester les in een van onze Europese partnerscholen.
 • Je loopt elf weken stage in het buitenland.

Ons netwerk van stageplaatsen is heel uitgebreid, zowel binnen als buiten Europa. Je vindt onze studenten terug in heel de wereld: Bangladesh, China, Denemarken, Duitsland, Italië, Laos, Nederland, Nepal, Thailand en het Verenigd Koninkrijk.

  Projecten

  In totaal werk je in team vier projecten uit. Van het uitwerken van een ready-to-wear collectie tot het uitwerken van de digitale flow van een productierijp ontwerp zoals een galakleed. In project twee word je uitgedaagd om een duurzaam en innoverend product uit te werken tot een prototype die je in project drie volledig optimaliseert met de hulp van een peterbedrijf. Met dit product kan jouw team de Be Aware Award winnen tijdens een grootschalig opgezet event met de industrie.

  Match ik met deze opleiding?

  1

  Mode is een passie. Het zit in je DNA. Je volgt influencers en kijkt graag naar fashion shows of (re)stylingprogramma’s.

  2

  Je voelt graag aan stoffen. Als kind maakte je al vaak schetsen en tekende je patronen.

  3

  Je wil graag meer weten over het hele productie­proces van kleding, van ontwerp tot commercieel eindproduct.

  4

  Je wilt weten hoe een commerciële ready- to- wear collectie uiteindelijk ook in de rekken belandt.

  5

  Je droomt hardop van een job in de wereld van de hightech textiles (interieurdecoratie, workwear, huishoud- linnen, outdoor textiles).

  6

  Creatieve ideeën bedenken en ondernemingszin zijn sterke troeven van jou.

  Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen. Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

   

  Hoeveel kost deze opleiding?

  Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

  Overzicht van de studiekosten

  Daarnaast zijn er nog extra studiekosten die niet gedekt worden door het studiegeld. Bijvoorbeeld voor een starterspakket, een laptop, bedrijfsbezoeken, ...

  Extra studiekosten

  Hoe groot zijn de groepen waarin ik terechtkom?

  De theorielessen volg je met alle studenten mode samen. Dat zijn ca. 70 à 80 studenten in het eerste jaar. Voor oefeningen en praktijk werken we bewust met kleinere groepen (ca. twintig studenten). Voor de projecten werken we met vijf à zes studenten per groep. Met andere woorden: iedereen kent iedereen in de modetechnologie.

  Wanneer beginnen de lessen?

  Ten vroegste om 8.15 uur. En ten laatste tot 18 uur. Dat hangt af van de klasgroep waarin je terechtkomt en van hoe men je rooster opmaakt.

  Hoeveel uur per week heb ik les?

  Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht. Daarnaast heb je nog tal van taken, begeleid zelfstandig werk, ... Reken maar op een full-time job.

  Simuleer hier een voorbeeldlessenrooster

  Sfeerbeeld

  Waar kan je deze opleiding volgen?

  De theorielessen vinden plaats op de campus Schoonmeersen. Die bevindt zich op wandel-afstand van het station Gent-Sint Pieters.

  Wil je op kot? Dan kan je er een huren in residentie Schoonmeersen of op de privémarkt in de buurt.

  De praktijklessen organiseren we in het Fashion and Textiles Innovation Lab, op de site Buchtenstraat. Dat is slechts tien minuten fietsen verwijderd van Schoonmeersen. Je kan de site ook bereiken met de bus vanuit het station Gent-Sint-Pieters.

  Heb je vragen?

  We helpen je graag verder! Stuur een mailtje naar communicatie@hogent.be.

  Zit je met vragen over je studieloopbaan? Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

  Hoor het 's van een ander!

  "Momenteel werk ik als kwaliteitsmanager in een Marokkaans-Belgisch bedrijf met ongeveer 1.600 werknemers. Ik zorg ervoor dat alles wat buiten gaat, comfortabel zit. Van de stoffen tot de afgewerkte producten, het productieproces, de controles en procedures. Twee exports en 75.000 stuks per week zorgen ervoor dat ik mij geen seconde verveel.”

  Elise de Pesseroey,
  oud-student

  Wat na je diploma?

  Werken

  Als bachelor in de modetechnologie kan je op een (sub)topmanagementniveau aan de slag in volgende functies:

  • product- of productiemanager
  • verantwoordelijke patroonafdeling
  • kwaliteitsverantwoordelijke
  • aankoper
  • modellist

  Dat kan in de kledingbranche. Maar bijvoorbeeld ook in de confectie van gordijnen, bed en tafellinnen, tenten, tassen, rugzakken en zelfs in de auto-industrie. Alle bovenstaande jobs vereisen flexibiliteit, polyvalentie, zin voor initiatief, zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en stressbestendigheid.

   

  Verder studeren

  Wil je na de opleiding je focus verleggen naar materialen? Wil je leren hoe je duurzame, functionele textieloplossingen ontwikkelt voor fashion, gezondheid, sport en bescherming? Ook dat is mogelijk. Door in twee jaar tijd een bachelor in de textieltechnologie te behalen.

  Ontdek alle mogelijkheden

  Of vraag de andere opties aan de studietrajectbegeleider.

  Wat je nog moet weten.

  • In het Fashion and Textiles Innovation Lab is alle hightech aanwezig om je te laten proeven van de duurzame textiel- en kledingindustrie: CAD/CAM-software, 3D-bodyscanner, digitale printers, automatische cutter, confectiemachines, weefgetouwen, breimachines, fantasiespinmachine, verf- en coatingapparatuur.
    
  • Het FTI Lab is zelfs door de Europese Gemeenschap erkend als centrum voor Key Enabling Technologies.
    
  • De hele opleiding is doorspekt van duurzame mode en we beschikken over een team straffe lectoren die er niet vies van zijn om voortdurend te vernieuwen.
    
  • Overtuigd? Boek dan geen reis meer midden september. Zo kan je zeker deelnemen aan de activiteiten in de onthaalweek. Een vlotte start verzekerd.
    
  • Bezorgd om onze toekomst? HOGENT werkt mee aan de nieuwe generatie professionals in Biobased Economy. 
  logo biobased onderwijs