Facebook Pixel Bachelor in de houttechnologie - Hogeschool Gent
Foto Bachelor in de houttechnologie

Houttechnologie.

H

Houttechnologie.

 

Heb je interesse in het materiaal hout en wil je meer doen dan enkel met je handen werken? Kies dan voor deze unieke opleiding in Vlaanderen.

We stomen je klaar om je passie voor hout maximaal in te zetten om de wereld het beste van jezelf te geven. En die wereld ook beter te maken. 

Uiteraard word je technisch geschoold, maar we gaan van jou geen traditionele meubel­maker maken. We leiden je op tot de onmisbare schakel tussen de productie en de uiteindelijke realisatie. Want het meeste werk kruipt natuurlijk in de voorbereiding: uit­tekenen en berekenen van projecten zijn belangrijke aspecten in de opleiding. 

Ook bedrijfs­organisatie, arbeids­studie, productie­planning, voorraad­beheer, veiligheid, kwaliteit en milieu komen uitgebreid aan bod. Op die manier maken we van jou een technische expert die ook andere experten kan aansturen en coachen.

Deze opleiding maakt je bijzonder gegeerd op de arbeids­markt. Met dit diploma kan je meteen in de hele houtsector aan de slag.

Maak kennis met Lucas en Guillaume, twee alumni uit de opleiding houttechnologie. Allebei houttechnologen, maar toch andere functies binnen Solid International.

Vakoverschrijdende projecten

Wat je leert meteen toepassen in de praktijk: dat is het doel van de vak­overschrijdende projecten. Je werkt vijf projecten uit in kleine teams (elk semester één project). Elk van die projecten is opgebouwd rond een verschillende functie in een bedrijf.

Vakspecifieke opleidingsonderdelen

Dit vormt de basis van je opleiding. Je leert hier alles over de essentiële aspecten van de hout­wereld: meubel­technologie, verspanings­technologie, binnen- en buiten­schrijnwerk, afwerkings­technologie, houtbouw­technologie. Vanzelfsprekend leer je hout als hoog­technologisch en ecologisch product kennen en leer je duurzame keuzes te maken. Uiteraard maak je ook kennis met de specifieke auto­matiserings­software van deze sector.

Bedrijfsgerichte opleidingsonderdelen

Je bereidt je ook voor op het echte bedrijfsleven. Dat doe je aan de hand van vakken zoals bedrijfs­organisatie, arbeids­studie, productie­planning, voorraad­beheer, veiligheid, kwaliteit en milieu. Daarnaast organiseren we tal van studie-uitstappen en reizen. Zodat je de opgedane kennis kan toetsen aan de werkelijkheid.

Ondersteunende opleidingsonderdelen

Zoals in elke bacheloropleiding krijg je algemene vakken zoals: communicatievaardigheden, wiskunde, Engels, enzovoort. Uiteraard gerelateerd aan wat je nodig hebt om in de sector te kunnen functioneren.

Wil je al een idee krijgen van welk studie­materiaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

profielfoto Louise Vandorpe

Louise

Student

Chat met Louise
"Durf kiezen voor deze opleiding. Houttechnologie geeft je de ideale rugzak met een brede waaier aan mogelijk­heden om je eerste stap in het echte bedrijfs­leven te zetten."

Joeri Matheeussen
Bedrijfscoördinator bij Aro BV

Meer afgestudeerden aan het woord

"Durf kiezen voor deze opleiding. Houttechnologie geeft je de ideale rugzak met een brede waaier aan mogelijk­heden om je eerste stap in het echte bedrijfs­leven te zetten."

Joeri Matheeussen
Bedrijfscoördinator bij Aro BV

Meer afgestudeerden aan het woord

Praktijk

Je leert werken met alle traditionele hout­bewerkings­machines. We maken je sterk in automatisering en optimalisering van productie­processen. Ook raak je vertrouwd met de vijfassige CNC machine, aangestuurd door de modernste software­pakketten en leer je alles over de nieuwste afwerkings­technologieën in de spuit­cabine.

Benieuwd naar onze infrastructuur? Breng een virtueel bezoek aan gebouw P op campus Schoonmeersen, de uitvalsbasis van de opleiding hout­technologie.

Bekijk de campus

Stage

In het derde jaar loop je een half jaar stage in een bedrijf naar keuze. Ons netwerk van stage­plaatsen is heel uitgebreid, zowel binnen als buiten Europa: Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Canada, Indonesië, Brazilië, Suriname, Zuid-Afrika, Maleisië en Honduras. Enkele studenten krijgen bovendien de kans om een volledig semester in het buitenland te studeren aan een van onze Europese partnerscholen.

 

  Duurzaamheid bovenaan de agenda

  Als we willen dat we nog meer gaan bouwen met hout, dan moet daar gecertificeerde duurzame bosbouw achter liggen.

  Daarom zetten we in de opleiding maximaal in op duurzaamheid. In elk opleidings­onderdeel en in elke stap van de productie (dus ook elk project) leer je duurzame keuzes te maken. Duurzaam bosbeheer, certificering en duurzaamheids­labels (FSC, PEFC, …) van de hout­sector worden grondig behandeld. Je leert innovatieve en duurzame technieken in de hout­verwerkende sector kennen en de verschillende stappen in een levens­cyclus­analyse (LCA) van hout.

  Ook de basisprincipes van het circulair ontwerpen en bouwen komen aan bod.

  Daarnaast zijn er ook gast­colleges van bedrijven en organisaties die een voortrekkers­rol hebben op het vlak van eco­design en het gebruik van innovatieve duurzame (biobased) materialen.

  Vakoverschrijdende projecten

  In groepjes van 5 à 6 studenten werk je 5 projecten uit rond volgende thema's:

  • productontwikkeling en design
  • procesontwikkeling en productie-engineering
  • productiebeheer
  • logistiek beheer
  • kwaliteitsbeheer

  Geen technische voorkennis?

  Geen probleem. We besteden heel veel aandacht aan onze studenten en hun achter­grond en zorgen ervoor dat iedereen het maximale kan halen uit deze unieke opleiding.

  Match ik met deze opleiding?

  1

  Je houdt van het materiaal hout en techniek in al zijn maten en vormen.

  2

  Winst maken met hout of onderzoek doen op hout? Daar wil jij graag het fijne van weten!

  3

  Je zoekt een praktische en concrete opleiding met veel afwisseling.

  4

  Duurzaamheid staat bovenaan je agenda.

  5

  Je denkt toekomst­gericht en je bent een planner. Vinding­rijkheid en creativiteit zijn jouw sterke troeven.

  6

  Je bent een team­player, maar je kunt ook prima zelf­standig werken.

  Wat na je diploma?

  Werken

  Het diploma bachelor in de hout­technologie biedt je een waaier aan beroeps­mogelijkheden. Je kan tijdens je opleiding zelf ontdekken in welk aspect van de hout­sector je graag verder wil. Hout­technologie is een brede opleiding die garant staat voor werkzekerheid.

  Zo kan je aan de slag bij kmo's in de hout-, bouw en decoratie­sector. Als ‘young professional’ vervul je er een sleutel­rol bij het plannen, toe­passen, opvolgen, bij­sturen en optimaliseren van diverse processen in:

  • interieur
  • buitenschrijnwerk
  • houtskelet- of houtbouw
  • standenbouw
  • afwerking en decoratie
  • andere bedrijfstakken

  Je gaat er te werk als hoog­gespecialiseerde technicus. Maar ook en vooral als werk­nemer in het midden­kader. Vandaar kan je door­groeien naar functies met een hogere specialisatie en verantwoordelijkheid.

  Laat je inspireren

  Benieuwd waar onze afgestudeerden nu werken? Laat je inspireren door hun verhalen.

  Onze afgestudeerden aan het woord

  Verder studeren

  Heb je de smaak te pakken en wil je achteraf verder studeren? HOGENT biedt je verschillende navormingen en postgraduaten om je competenties te verrijken. Of om een totaal nieuwe weg in te slaan.

  Ontdek alle mogelijkheden

  Benieuwd hoe een mukulungu of een wacapou eruitziet?

  Ontdek meer dan 1000 hout­soorten uit alle continenten in onze Xylotheek op campus Schoonmeersen.

  Benieuwd hoe een mukulungu of een wacapou eruitziet?

  Ontdek meer dan 1000 hout­soorten uit alle continenten in onze Xylotheek op campus Schoonmeersen.

  Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen. Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

  Hoeveel kost deze opleiding?

  Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leef­gewoonten beïnvloeden het plaatje.

  Daarnaast zijn er nog extra studiekosten die niet gedekt worden door het studiegeld. Bijvoorbeeld voor een laptop, beschermings­materiaal, studie-uitstappen, …

  Overzicht van de studiekosten

  Hoe groot zijn de groepen waarin ik terechtkom?

  De theorielessen volg je samen met ongeveer 130 studenten. Voor de praktijk­lessen werken we bewust met kleinere groepen (±20 studenten). En voor de projecten met 5 à 6 studenten per groep.

  Wanneer beginnen de lessen?

  Ten vroegste om 8.00 uur. En ten laatste tot 19.00 uur. Dat hangt af van de klasgroep waarin je terechtkomt en van hoe men je rooster opmaakt.

  Hoeveel uur per week heb ik les?

  Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht. Daarnaast heb je nog tal van taken, begeleid zelfstandig werk, … Reken maar op een full-time job.

  Zijn er infodagen?

  Op de infodagen doen we er alles aan om jou te helpen bij het maken van jouw studiekeuze. Je kan er praten met lesgevers, medewerkers en studenten. Fysiek als het kan, digitaal als het moet.

  Hou mij op de hoogte van komende infodagen

  Sfeerbeeld

  Nog vragen?

  Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

  I  Inschrijven

  Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

  schrijf je in →

  C  Cursussen inkijken

  Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

  cursussen inkijken →

  Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

  Bouwkundig tekenen
  De graduaats­opleiding bouwkundig tekenen omvat 120 studie­punten en duurt 2 jaar. Je leert het volledige proces van ontwerpfase tot de oplevering.
  Vastgoed
  Vastgoed is een professionele bacheloropleiding van drie jaar. Je hebt de keuze tussen twee afstudeer­richtingen: vastgoed en landmeten. Meteen bij de start van je opleiding kies je de richting die jou het meest ligt.