- bachelor
- Gent
- dagonderwijs
- 3 jaar
Heb je interesse in het materiaal hout en wil je meer doen dan enkel met je handen werken? Kies dan voor deze unieke opleiding in Vlaanderen.
We stomen je klaar om je passie voor hout maximaal in te zetten om de wereld het beste van jezelf te geven. En die wereld ook beter te maken.
Uiteraard word je technisch geschoold, maar we gaan van jou geen traditionele meubelmaker maken. We leiden je op tot de onmisbare schakel tussen de productie en de uiteindelijke realisatie. Want het meeste werk kruipt natuurlijk in de voorbereiding: uittekenen en berekenen van projecten zijn belangrijke aspecten in de opleiding.
Ook bedrijfsorganisatie, arbeidsstudie, productieplanning, voorraadbeheer, veiligheid, kwaliteit en milieu komen uitgebreid aan bod. Op die manier maken we van jou een technische expert die ook andere experten kan aansturen en coachen.
Deze opleiding maakt je bijzonder gegeerd op de arbeidsmarkt. Met dit diploma kan je meteen in de hele houtsector aan de slag.
Maak kennis met Lucas en Guillaume, twee alumni uit de opleiding houttechnologie. Allebei houttechnologen, maar toch andere functies binnen Solid International.
Vakoverschrijdende projecten
Wat je leert meteen toepassen in de praktijk: dat is het doel van de vakoverschrijdende projecten. Je werkt vijf projecten uit in kleine teams (elk semester één project). Elk van die projecten is opgebouwd rond een verschillende functie in een bedrijf.
Vakspecifieke opleidingsonderdelen
Dit vormt de basis van je opleiding. Je leert hier alles over de essentiële aspecten van de houtwereld: meubeltechnologie, verspaningstechnologie, binnen- en buitenschrijnwerk, afwerkingstechnologie, houtbouwtechnologie. Vanzelfsprekend leer je hout als hoogtechnologisch en ecologisch product kennen en leer je duurzame keuzes te maken. Uiteraard maak je ook kennis met de specifieke automatiseringssoftware van deze sector.
Bedrijfsgerichte opleidingsonderdelen
Je bereidt je ook voor op het echte bedrijfsleven. Dat doe je aan de hand van vakken zoals bedrijfsorganisatie, arbeidsstudie, productieplanning, voorraadbeheer, veiligheid, kwaliteit en milieu. Daarnaast organiseren we tal van studie-uitstappen en reizen. Zodat je de opgedane kennis kan toetsen aan de werkelijkheid.
Ondersteunende opleidingsonderdelen
Zoals in elke bacheloropleiding krijg je algemene vakken zoals: communicatievaardigheden, wiskunde, Engels, enzovoort. Uiteraard gerelateerd aan wat je nodig hebt om in de sector te kunnen functioneren.
Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.
"Durf kiezen voor deze opleiding. Houttechnologie geeft je de ideale rugzak met een brede waaier aan mogelijkheden om je eerste stap in het echte bedrijfsleven te zetten."
Joeri Matheeussen
Bedrijfscoördinator bij Aro BV
"Durf kiezen voor deze opleiding. Houttechnologie geeft je de ideale rugzak met een brede waaier aan mogelijkheden om je eerste stap in het echte bedrijfsleven te zetten."
Joeri Matheeussen
Bedrijfscoördinator bij Aro BV
Praktijk
Je leert werken met alle traditionele houtbewerkingsmachines. We maken je sterk in automatisering en optimalisering van productieprocessen. Ook raak je vertrouwd met de vijfassige CNC machine, aangestuurd door de modernste softwarepakketten en leer je alles over de nieuwste afwerkingstechnologieën in de spuitcabine.
Benieuwd naar onze infrastructuur? Breng een virtueel bezoek aan gebouw P op campus Schoonmeersen, de uitvalsbasis van de opleiding houttechnologie.
Stage
In het derde jaar loop je een half jaar stage in een bedrijf naar keuze. Ons netwerk van stageplaatsen is heel uitgebreid, zowel binnen als buiten Europa: Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Canada, Indonesië, Brazilië, Suriname, Zuid-Afrika, Maleisië en Honduras. Enkele studenten krijgen bovendien de kans om een volledig semester in het buitenland te studeren aan een van onze Europese partnerscholen.
Duurzaamheid bovenaan de agenda
Als we willen dat we nog meer gaan bouwen met hout, dan moet daar gecertificeerde duurzame bosbouw achter liggen.
Daarom zetten we in de opleiding maximaal in op duurzaamheid. In elk opleidingsonderdeel en in elke stap van de productie (dus ook elk project) leer je duurzame keuzes te maken. Duurzaam bosbeheer, certificering en duurzaamheidslabels (FSC, PEFC, …) van de houtsector worden grondig behandeld. Je leert innovatieve en duurzame technieken in de houtverwerkende sector kennen en de verschillende stappen in een levenscyclusanalyse (LCA) van hout.
Ook de basisprincipes van het circulair ontwerpen en bouwen komen aan bod.
Daarnaast zijn er ook gastcolleges van bedrijven en organisaties die een voortrekkersrol hebben op het vlak van ecodesign en het gebruik van innovatieve duurzame (biobased) materialen.
Vakoverschrijdende projecten
In groepjes van 5 à 6 studenten werk je 5 projecten uit rond volgende thema's:
- productontwikkeling en design
- procesontwikkeling en productie-engineering
- productiebeheer
- logistiek beheer
- kwaliteitsbeheer
Geen technische voorkennis?
Geen probleem. We besteden heel veel aandacht aan onze studenten en hun achtergrond en zorgen ervoor dat iedereen het maximale kan halen uit deze unieke opleiding.
Match ik met deze opleiding?
Je houdt van het materiaal hout en techniek in al zijn maten en vormen.
Winst maken met hout of onderzoek doen op hout? Daar wil jij graag het fijne van weten!
Je zoekt een praktische en concrete opleiding met veel afwisseling.
Duurzaamheid staat bovenaan je agenda.
Je denkt toekomstgericht en je bent een planner. Vindingrijkheid en creativiteit zijn jouw sterke troeven.
Je bent een teamplayer, maar je kunt ook prima zelfstandig werken.
Wat na je diploma?
Werken
Het diploma bachelor in de houttechnologie biedt je een waaier aan beroepsmogelijkheden. Je kan tijdens je opleiding zelf ontdekken in welk aspect van de houtsector je graag verder wil. Houttechnologie is een brede opleiding die garant staat voor werkzekerheid.
Zo kan je aan de slag bij kmo's in de hout-, bouw en decoratiesector. Als ‘young professional’ vervul je er een sleutelrol bij het plannen, toepassen, opvolgen, bijsturen en optimaliseren van diverse processen in:
- interieur
- buitenschrijnwerk
- houtskelet- of houtbouw
- standenbouw
- afwerking en decoratie
- andere bedrijfstakken
Je gaat er te werk als hooggespecialiseerde technicus. Maar ook en vooral als werknemer in het middenkader. Vandaar kan je doorgroeien naar functies met een hogere specialisatie en verantwoordelijkheid.
Laat je inspireren
Benieuwd waar onze afgestudeerden nu werken? Laat je inspireren door hun verhalen.
Onze afgestudeerden aan het woord
Verder studeren
Heb je de smaak te pakken en wil je achteraf verder studeren? HOGENT biedt je verschillende navormingen en postgraduaten om je competenties te verrijken. Of om een totaal nieuwe weg in te slaan.
Benieuwd hoe een mukulungu of een wacapou eruitziet?
Ontdek meer dan 1000 houtsoorten uit alle continenten in onze Xylotheek op campus Schoonmeersen.
Benieuwd hoe een mukulungu of een wacapou eruitziet?
Ontdek meer dan 1000 houtsoorten uit alle continenten in onze Xylotheek op campus Schoonmeersen.
Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen. Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.
Hoeveel kost deze opleiding?
Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studietraject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.
Daarnaast zijn er nog extra studiekosten die niet gedekt worden door het studiegeld. Bijvoorbeeld voor een laptop, beschermingsmateriaal, studie-uitstappen, …
Hoe groot zijn de groepen waarin ik terechtkom?
De theorielessen volg je samen met ongeveer 130 studenten. Voor de praktijklessen werken we bewust met kleinere groepen (±20 studenten). En voor de projecten met 5 à 6 studenten per groep.
Wanneer beginnen de lessen?
Ten vroegste om 8.00 uur. En ten laatste tot 19.00 uur. Dat hangt af van de klasgroep waarin je terechtkomt en van hoe men je rooster opmaakt.
Hoeveel uur per week heb ik les?
Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht. Daarnaast heb je nog tal van taken, begeleid zelfstandig werk, … Reken maar op een full-time job.
Zijn er infodagen?
Op de infodagen doen we er alles aan om jou te helpen bij het maken van jouw studiekeuze. Je kan er praten met lesgevers, medewerkers en studenten. Fysiek als het kan, digitaal als het moet.
Nog vragen?
Zit je nog met praktische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studiekeuze? We helpen je graag verder!
H
Hulp nodig bij
je studiekeuze?
chat met een student →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
schematische voorstelling opleiding →
mail naar Stine Van Ende
I
Inschrijven
Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?
C
Cursussen inkijken
Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.
N
Nuttige
links
brochure downloaden →
brochure ontvangen per post →
hou me op de hoogte →
infodagen →
een vlotte start →
starten in februari →
studentenvoorzieningen →
studiefiches →
K
Kwaliteitsbeoordeling
van deze opleiding
HOGENT, da's kwaliteit. Aan HOGENT werken we vanuit een open houding samen aan die kwaliteit. We durven experimenteren, leren graag uit fouten, zijn zelfkritisch en staan open voor feedback.