In het eerste jaar krijg je (algemene) ondersteunende vakken zoals: chemie, celbiologie en gegevensverwerking. Daarnaast kan je ook al proeven van meer gespecialiseerde vakken zoals microbiologie en histologie.
Vanaf het tweede jaar maak je een definitieve keuze tussen de twee afstudeerrichtingen:
In het tweede jaar zijn er wel nog een aantal gemeenschappelijke vakken zoals: biochemie en eiwittechnologie, moleculaire biologie en DNA-technologie, immunologie en pathologie.
Als farmaceutisch en biologisch laboratoriumtechnoloog schakelt men je vaak in voor wetenschappelijk laboratoriumonderzoek in de farmaceutische sector. Ook in de domeinen biotechnologie en moleculaire biologie zal men geregeld een beroep doen op jou. Zo voer je DNA-onderzoek uit. Of werk je mee aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.
Tijdens het tweede semester van het derde jaar ga je op onderzoeksstage in een bedrijf of onderzoekslaboratorium.
Medisch laboratoriumtechnologen zijn paramedici die analyses uitvoeren op patiëntenstalen. Zo ondersteunen zij de medische diagnose, opvolging en therapie van de patiënt. In deze functie kom je regelmatig in contact met artsen, collega’s en patiënten. Daarom zijn sociale vaardigheden een absolute must. Tijdens het tweede semester van het derde jaar ga je op stage in een medisch laboratorium. Dit is een unieke kans. Want zo kan je het wettelijk beschermd beroep van medisch laboratoriumtechnoloog uitoefenen.
Gertjan Veeckman
oud-student
Tijdens je opleiding is het werkveld nooit veraf, dankzij:
Kortom, deze opleiding zorgt ervoor dat je helemaal klaar bent voor je toekomstige job.
In het eerste semester krijg je vooral theorie. Toch werk je al wekelijks een halve dag in het labo. Vanaf het tweede semester vertoef je anderhalve dag per week in het labo. Daarnaast leer je tijdens ‘oriëntatiestage en projectwerk’ vooral communicatie- en onderzoeksvaardigheden aan. Je wordt ook actief begeleid bij je keuze tussen beide afstudeerrichtingen.
Het tweede jaar barst van de practica. Je gaat ook op tweedaagse rond teamgericht werken. En werkt vervolgens in groepjes van acht studenten zelfstandig een eigen
onderzoeksproject uit.
Nu ben je echt niet meer uit het labo weg te slaan. In het eerste semester houden we het ritme van het tweede jaar aan, met een mooie mix tussen theorie en veel praktijk. In het tweede semester loop je vijftien tot achttien weken stage, in Vlaanderen of in het buitenland.
Op die manier stomen we je nog beter klaar voor het professionele leven in het labo. Kies je voor farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie? Dan volg je een onderzoeksstage in een bedrijf of onderzoekslaboratorium. Kies je voor medische laboratoriumtechnologie? Dan ligt de focus in het derde jaar op een stage in klinische laboratoria. Daarnaast krijg je de mogelijkheid een internationale stage te volgen.
Deze opleiding wordt aangeboden op campus Vesalius.
chat met een student →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
liesbet.cosyn@hogent.be
Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?
Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.