Facebook Pixel Graduaat in de biotechnologie - Hogeschool Gent
Foto Graduaat in de biotechnologie

Biotechnologie.

B

Biotechnologie.

Wat maakt de opleiding zo bijzonder? De sterke praktijk- en beroepsgerichte aanpak waardoor je meteen wordt uitgedaagd je kennis naar de praktijk te vertalen. Nadat je je de basisbouwstenen hebt eigen gemaakt, leer je ze zelfstandig toe te passen in laboratoria op school of op de werkplek.

Schrijf je meteen in

Avondonderwijs

De opleiding omvat 120 studiepunten. Het programma is verspreid over drie jaar waarbij er zes semesters zijn van 20 studiepunten. Er zijn 3 tot 4 avonden les per week (van maandag t.e.m. donderdag), telkens van 18 uur tot maximaal 21.30 uur. Wil je later instappen in februari? Dit kan enkel als je vrijstellingen hebt behaald uit een andere graduaatsopleiding of professionele bachelor. Contacteer hiervoor de studietrajectbegeleider.

Je maakt kennis met
de volgende facetten

  • Organische en anorganische chemie
  • Toegepaste biotechnologie
  • Microbiologie
  • Chromatografie, fysicochemie, ...
  • Analytische chemie

Deze opleiding volgen als werknemer of werkzoekende?
Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaatsopleidingen maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.

Opleiding volgen als werknemer

Doordat je 's avonds les hebt, kan je dit combineren met een job overdag of in een ploegensysteem. Met het nodige engagement is dat zeker haalbaar.

Opleiding volgen als werkzoekende

Voor het graduaat biotechnologie kan je een vrijstelling van beschikbaarheid aanvragen bij de VDAB. Dan behoud je tijdens je opleiding, studie of stage je uitkering. Meer info vind je op de website van de VDAB.

 

Stage

Stages vinden plaats overdag, maar kunnen flexibel verlopen. De stage kan zowel aaneensluitend voltooid worden, als met bv. halve dagen of met enkele dagen per week. Er kan bekeken worden of een stage op de eigen werkplek mogelijk is.

Steunmaatregelen

Er zijn enkele mogelijke steunmaatregelen voor als je werken en studeren wil combineren zoals opleidingsverlof, opleidingscheques, KMO-portefeuille…

Wat na je diploma?

Sfeerbeeld
"De opleiding geeft een brede kennis mee en is zeer praktisch gericht. Je krijgt de theorie die je nodig hebt om te praktijk te kunnen toepassen. Je hebt geen voorkennis nodig, de opleiding start vanaf nul. Lectoren zijn heel toegankelijk. Als je iets niet begrijpt, zullen ze het met veel plezier uitleggen."
Sofie Teppers, oud-student
 

Werken

Als je je opleiding succesvol beëindigt, krijg je een officieel Europees erkend diploma van gegradueerde.

  • Met een brede en praktijkgerichte chemische basis, kun je aan de slag in de chemische en biochemische industrie, zowel in de productie als in het kwaliteitscontrolelaboratorium (QC).
  • Met je biochemische kennis en kennis van microbiologie kun je terecht in de industrie en het onderzoek van de biotechnologie, waar micro-organismen ingezet worden als fabriekjes voor de productie van geneesmiddelen, voedingsadditieven of -supplementen en biologische chemicaliën.
  • Met je kennis help je mee de kwaliteit van de voeding te bewaken en controleer je mee de aan- of afwezigheid van bepaalde micro-organismen, zowel in de voedselproducerende bedrijven (voedingsindustrie en agro) als in de controlerende bedrijven.
  • Je bent ook zeer geschikt als medewerker voor het milieubeheer door onder andere milieuanalyses uit te voeren (water, bodem, lucht).
  • Je komt ook in aanmerking voor een technisch-commerciële functie of voor een functie in onderzoek en ontwikkeling (R&D) voor alle genoemde sectoren.

Hoe dan ook staat je een boeiende en afwisselende carrière te wachten.

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan!

HOGENT biedt een vervolgtraject aan waarmee je een bachelor in de chemie kan behalen. Wil je verder studeren en een bachelor in de biomedische laboratoriumtechnologie behalen? Vraag dan via de studietrajectbegeleider na welke vrijstellingen er mogelijk zijn.

Het traject omvat vrijstellingen voor studenten met het diploma van gegradueerde biotechnologie.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoeveel kost de opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Overzicht van de studiekosten

Wat is leerkrediet?

Graduaatsopleidingen werken niet met leerkrediet. Je kan ook een opleiding starten wanneer je geen leerkrediet meer hebt.

Heb ik voorkennis nodig om de opleiding te starten?

Neen, alle graduaatsopleidingen starten vanaf nul.

Wat houdt werkplekleren in?

Alle graduaatsopleidingen bestaan uit minimaal één derde werkplekleren, dat kan in de vorm van stage, praktijklessen, bedrijfsbezoeken, cases, gastsprekers...

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

Je kan starten met een graduaatsopleiding als je een diploma secundair onderwijs (ASO, TSO of 7de jaar BSO) bezit, maar ook als je minstens drie jaar geleden een getuigschrift hebt behaald van de 3de graad BSO. Voldoe je aan geen enkele van deze voorwaarden? Dan moet je een toelatingsproef afleggen. Die proef gaat na of je de nodige kennis en vaardigheden bezit voor een graduaatsopleiding. Een volledige lijst van geldige studiebewijzen en meer informatie over de toelatingsproef vind je hier.

 

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar en wanneer?

Deze opleiding wordt in avondonderwijs aangeboden op campus Schoonmeersen.

ontdek onze campussen →
 

H


Hulp nodig bij
je studiekeuze?

chat met een student of lector →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
mail naar communicatie@hogent.be of voor alle andere praktische vragen naar info@hogent.be

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Biomedische laboratoriumtechnologie
In de bachelor biomedische laboratorium­technologie kun je afstuderen in de richting farmaceutische en biologische laboratorium­technologie, of in de medische laboratorium­technologie.
Chemie
In de bachelor chemie kan je in het tweede jaar kiezen uit de richtingen biochemie, chemie en milieu­tech­nologie. Vooraleer je kiest verwerf je een brede basis chemie en proef je van álle facetten van de chemische sector.