Facebook Pixel Graduaat in de biotechnologie - Hogeschool Gent
Foto Graduaat in de biotechnologie

Biotechnologie.

B

Wat maakt de opleiding zo bijzonder? De sterke praktijk- en beroepsgerichte aanpak waardoor je meteen wordt uitgedaagd je kennis naar de praktijk te vertalen. Nadat je je de basisbouwstenen hebt eigen gemaakt, leer je ze zelfstandig toe te passen in laboratoria op school of op de werkplek.

Flexibel

Deze opleiding omvat 120 studiepunten. Het programma is verspreid over 6 semesters van 20 studiepunten en duurt dus 3 jaar. Het programma is heel flexibel opgebouwd. Zo kan je ook op latere tijdstippen in het academiejaar instappen.

Je maakt kennis met
de volgende facetten

  • Organische en anorganische chemie
  • Toegepaste biotechnologie
  • Chromatografie, fysicochemie, ...
  • Analytische chemie

Werken en studeren?
Het kan!

Je volgt deze opleiding in avondonderwijs. Zo wordt de combinatie met werken makkelijker. Er zijn steunmaatregelen mogelijk voor als je werken en studeren wil combineren, zoals opleidingscheques, Vlaams opleidingsverlof en de KMO-portefeuille. Alle graduaatsopleidingen zijn erkend. 

Wat na je diploma?

Sfeerbeeld
Het programma is heel flexibel opgebouwd. Zo kan je ook op latere tijdstippen instappen.

Werken

Als je je opleiding succesvol beëindigt, krijg je een officieel Europees erkend diploma van gegradueerde.

  • Met een brede en praktijkgerichte chemische basis, kun je aan de slag in de chemische en biochemische industrie, zowel in de productie als in het kwaliteitscontrolelaboratorium (QC).
  • Met je biochemische kennis en kennis van microbiologie kun je terecht in de industrie en het onderzoek van de biotechnologie, waar micro-organismen ingezet worden als fabriekjes voor de productie van geneesmiddelen, voedingsadditieven of -supplementen en biologische chemicaliën.
  • Met je kennis help je mee de kwaliteit van de voeding te bewaken en controleer je mee de aan- of afwezigheid van bepaalde micro-organismen, zowel in de voedselproducerende bedrijven (voedingsindustrie en agro) als in de controlerende bedrijven.
  • Je bent ook zeer geschikt als medewerker voor het milieubeheer door onder andere milieuanalyses uit te voeren (water, bodem, lucht).
  • Je komt ook in aanmerking voor een technisch-commerciële functie of voor een functie in onderzoek en ontwikkeling (R&D) voor alle genoemde sectoren.

Hoe dan ook staat je een boeiende en afwisselende carrière te wachten.

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Wil je je technische vaardigheden verrijken met financiële, organisatorische en bedrijfskundige kennis? Dat kan! HOGENT biedt een vervolgtraject aan waarmee je een bachelor in de chemie  of een bachelor in de biomedische laboratoriumtechnologie kan behalen.

Het traject omvat vrijstellingen voor studenten met het diploma van gegradueerde biotechnologie. Daarnaast kan je als student bijkomende vrijstellingen aanvragen op basis van Eerder Verworven Kwalificaties (EVK’s) en Eerder Verworven Competenties (EVC’s).

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Waar kan je deze opleiding volgen?

Gent (avondonderwijs)

Heb je vragen?

Wil je meer info over de inhoud, de manier van evalueren, de werkvormen, de gewenste begin- en eindcompetenties of het werkplekleren? Mail naar jan.vandenberghe@hogent.be. Voor alle anders praktische vragen kan je terecht bij graduaat@hogent.be.