- bachelor
- Gent
- dagonderwijs
- 3 jaar
In de bachelor financiën en verzekeringen duik je in de wereld van verzekeringen, bank- en beursproducten. Je leert particulieren adviseren over verzekeringen, woonkredieten, vermogensbeheer en ‑planning en de daarbij horende fiscaliteit. Daarnaast leer je ondernemingen screenen en adviseren op vlak van verzekeringen en financieel management.
Eerste jaar
Vanaf het eerste jaar verdiep je je in het landschap van financiën en verzekeringen. Je zal merken dat door de digitalisering de klassieke routineuze taken bijna allemaal verdwenen zijn. En dat de sector aan een razendsnel tempo innoveert, waardoor het beroep nog boeiender en uitdagender is geworden. Dat beroep biedt je trouwens heel wat carrièremogelijkheden: van front office tot back office, van administratief tot commercieel, van lokaal tot internationaal … Naast een stevige algemene vorming krijg je ook al meteen gespecialiseerde opleidingsonderdelen en praktijkervaring via een boeiend financieel project.
Tweede jaar
In het tweede jaar ligt de focus op particulieren. Je bouwt een stevige kennis op rond vermogensbeheer. Ook leer je professioneel, duurzaam advies verstrekken over woonkredieten, verzekeringen, vermogensplanning en de daarbij horende fiscaliteit. We optimaliseren jouw digitale knowhow en nemen je mee in de digitale revolutie van de financiële en verzekeringswereld.
Derde jaar
In het derde jaar ligt de klemtoon op ondernemingen. Je vult dat jaar voor een groot deel zelf in, volledig in lijn met je interesses.
Via keuzevakken ontwerp je voor jezelf een parcours op maat. Ofwel verdiep je je kennis van financiën en verzekeringen, ofwel breid je je kennis uit naar de vastgoedsector. Ook de oriëntatie van je stage kies je zelf: ga je verder in financiën, verzekeringen, verzekeringen-vastgoed of een combinatie van voorgaande onderwerpen? Opgelet: een stage enkel in vastgoed is niet mogelijk, wel in combinatie met verzekeringen.
"Keer op keer kunnen wij getuigen van de goede kwaliteit die HOGENT meegeeft aan haar studenten, zowel de technische kennis als algemene competenties en people skills."
Frank Guillierme
HR-consultant BELFIUS
Andere aanpak.
"Na anderhalf jaar masteropleiding stapte ik over naar financiën en verzekeringen. Ik merkte meteen een verschil in de sfeer van de klasgroep. Er was onmiddellijk sociaal contact tussen de studenten. Iedereen kent elkaar, want de groepen zijn veel kleiner."
Vladimir Lyutyy
Oud-student
Andere aanpak.
"Na anderhalf jaar masteropleiding stapte ik over naar financiën en verzekeringen. Ik merkte meteen een verschil in de sfeer van de klasgroep. Er was onmiddellijk sociaal contact tussen de studenten. Iedereen kent elkaar, want de groepen zijn veel kleiner."
Vladimir Lyutyy
Oud-student
Praktijk.
Eerste jaar
In het eerste jaar duik je volop de internationale bankwereld in en vergelijk je de strategie en kerncijfers van een Belgische en een buitenlandse bank. Deze kennis kan je dan gebruiken in een uitdagende online banking game. Doorheen die game neem je een aantal strategische beslissingen om van je bank een succes te maken. Nog meer praktijk? Je maakt kennis met de beroepsfederaties en we gaan ter plaatse bij enkele financiële en verzekeringsinstellingen. Je volgt de actualiteit en schrijft hierover een kritische groepspaper.
Tweede jaar
Je gaat op kijkstage en volgt een training bij specialisten in commerciële technieken, waarna je zelf een beleggingsproduct zal onderzoeken om duurzaam te adviseren. Je volgt de actualiteit en deelt jouw bevindingen met de medestudenten. In een workshop met experten leer je beoordelen wat een duurzaam beleggingsfonds is. En ten slotte geef je een gezin advies op maat over hun verzekeringen, woonkrediet, fiscaliteit en vermogensplanning.
Derde jaar
Nu ben je klaar voor het project ondernemingen. Je screent de verzekeringen van een bedrijf, hun risicobeheersing in het betalingsverkeer en financieel management. Dit wordt een fantastisch teamverhaal waarin je je creativiteit kan uitleven en je doorzettingsvermogen en knowhow kan tonen. Referenties: Jules Destrooper, Filliers, Klingele Chocolade, Guylian, Brouwerij De Brabandere, Brouwerij Huyghe …
Doorheen de drie jaren volg je het opleidingsonderdeel Praktijkervaring. Het doel? Je meer inzicht verschaffen in de financiële en verzekeringswereld. Vier doelstellingen staan daarin centraal: de financiële en de verzekeringssector beter leren kennen, inzicht verwerven in actuele topics en de evolutie in de sector, je voorbereiden op het beroep en leren denken vanuit duurzaamheid.
Benieuwd hoe onze studenten dit ervaren?
Herbekijk de Instagram takeovers van onze studenten via de highlights op Instagram (@hogeschool_gent).
Zelf iets vragen aan onze studenten?
Praktijkgericht taalonderwijs
Professioneel communiceren wordt een belangrijk onderdeel van je job. Daar mag je vanuit gaan. In alle afstudeerrichtingen besteden we er dan ook veel aandacht aan. De focus ligt op de praktijk: op vlot en overtuigend praten, argumenteren, rapporteren en presenteren, zowel in het Nederlands, Frans als het Engels. Maar laat dat je niet afschrikken: tijdens het eerste jaar leer je Frans en Engels op eigen tempo totdat je het vereiste niveau voor het tweede jaar behaalt. Vanuit het taalloket krijg je de nodige begeleiding en ondersteuning.
Stage.
‘Ik heb bewust gekozen voor een stage bij een makelaar omdat dat ik daar de breedste ervaring kon opdoen. Tijdens mijn stage had ik zelfs al gesprekken lopen om binnen hetzelfde netwerk aan de slag te gaan.’
Gilles De Smet
Oud-student
Stage.
‘Ik heb bewust gekozen voor een stage bij een makelaar omdat dat ik daar de breedste ervaring kon opdoen. Tijdens mijn stage had ik zelfs al gesprekken lopen om binnen hetzelfde netwerk aan de slag te gaan.’
Gilles De Smet
Oud-student
Match ik met financiën en verzekeringen?
Je volgt de trends op de financiële markten van nabij op.
Je wil alles te weten komen over verzekeringen.
Ben je getuige van een ongeval? Dan vraag je je meteen af wie er aansprakelijk is.
Je bent sociaal aangelegd en beschikt over sterke communicatieve skills.
Je vindt het leuk om mensen advies te geven en hen zo verder te helpen.
Timemanagement, plannen en organiseren. Jij weet als geen ander hoe dat moet.
Wat na je diploma?
Werken
Deze officieel erkende opleiding geeft toegang tot het wettelijk beschermd beroep van verzekeringsbemiddelaar en -distributeur, bemiddelaar in bank- en beleggingsdiensten en distributeur van financiële instrumenten (Wet Willems en Wet Cauwenberghs). Daarnaast is HOGENT erkend als examencentrum voor het behalen van het attest kredietbemiddeling.
De combinatie van je banktechnische opleiding met je verzekeringsvorming is een belangrijke troef in je zoektocht naar een job. Bovendien biedt die combinatie je heel wat kansen om door te stromen. Met je talent, een flinke dosis gezond verstand en de juiste competenties klim je snel op naar je ideale job. Er staan trouwens heel wat vacatures open in de sector van bank en verzekeringen. Enkele voorbeelden van beroepsmogelijkheden:
- adviseur kredieten of financieel vermogen (knelpuntberoep), beleggingen en/of immobiliën
- financieel expert of medewerker op de financiële dienst van een onderneming
- junior accountmanager
- junior filiaalhouder
- schadebeheerder
- verzekeringsadviseur of -beheerder (knelpuntberoep), verzekeringsagent, verzekeringsexpert of verzekeringsmakelaar
- commercieel medewerker in de financiële sector (knelpuntberoep)
Verder studeren
Heb je na je opleiding de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan, bijvoorbeeld via deze vaak gekozen vervolgopleidingen:
- een bachelor-na-bachelor toegepaste fiscaliteit (voor wie zich verder wil verdiepen in alles wat met belastingen te maken heeft)
- een masteropleiding handelswetenschappen of toegepaste economische wetenschappen (via een schakelprogramma)
- via een verkort traject een tweede diploma bedrijfsmanagement of vastgoed als je interesse hebt in immobiliën.
Opleiding volgen als werkzoekende
De professionele bachelor financiën en verzekeringen is erkend door de VDAB en leidt op tot een knelpuntberoep. Dat biedt je een grote kans op werk. Als je de opleiding volgt via de VDAB kan je je uitkering behouden en geniet je van financiële voordelen. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Meer info vind je op vdab.be/diplomaviavdab.
Nog vragen?
Zit je nog met praktische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studiekeuze? We helpen je graag verder!
H
Hulp nodig bij
je studiekeuze?
chat met een student →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
mail naar ineke.devleeschouwer@hogent.be
I
Inschrijven
Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?
C
Cursussen inkijken
Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.
N
Nuttige
links
brochure downloaden →
brochure ontvangen per post →
hou me op de hoogte →
infodagen →
een vlotte start →
starten in februari →
studentenvoorzieningen →
Facebookpagina HOGENT bedrijfsmanagement →
studiefiches →
K
Kwaliteitsbeoordeling
van deze opleiding
HOGENT, da's kwaliteit. Aan HOGENT werken we vanuit een open houding samen aan die kwaliteit. We durven experimenteren, leren graag uit fouten, zijn zelfkritisch en staan open voor feedback.