Facebook Pixel Toegepaste Fiscaliteit (Banaba) - Hogeschool Gent
Foto Toegepaste Fiscaliteit (Banaba)

Toegepaste fiscaliteit.

T

Toegepaste fiscaliteit.

De nood aan hoogopgeleid personeel in het domein van de belastingen is de voorbije jaren sterk gestegen. Word dus een fiscaal deskundige in voltijds dagonderwijs of in avondonderwijs.

fiscaal deskundigen gegeerd

De nood aan hoogopgeleid personeel in het domein van de belastingen is de voorbije jaren sterk gestegen. Hoe dat komt? Zowel ondernemingen als particulieren worden met heel wat fiscale verplichtingen en vragen geconfronteerd. De fiscaliteit in België is complex en wijzigt voortdurend. Dat biedt opportuniteiten maar ook valkuilen. Een doordachte fiscale planning en deskundige optimalisatie maken het verschil. Een fiscalist vult niet alleen de ingewikkelde fiscale aangiften in. Ze kijken ook verder dan hun neus lang is. Ze denken op lange termijn. In hun adviezen anticiperen ze op toekomstige opportuniteiten. Met andere woorden: ze zijn goud waard.

uniek in Vlaanderen

HOGENT is de enige hogeschool in Vlaanderen die de opleiding toegepaste fiscaliteit aanbiedt. Studenten die succesvol de opleiding afronden, krijgen het diploma bachelor in de toegepaste fiscaliteit.

Dit diploma is erkend door het Institute for Tax Advisors & Accountants (ITAA). Je krijgt vrijstellingen voor alle fiscale materies uit het toelatingsexamen tot de stage van gecertificeerd accountant of gecertificeerd belastingadviseur. Ook voor het praktisch bekwaamheidsexamen dat je moet afleggen om deze titels te krijgen, is de opleiding een ideale voorbereiding. Bovendien is de opleiding als enige officieel geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), een prestigieuze kwaliteitsgarantie.

praktijk voorop

Verschillende accountantskantoren en fiscale kantoren zijn bij de opleiding betrokken.

Het curriculum is opgebouwd rond vakoverschrijdende fiscale thema's die op de praktijk gericht zijn. De lectoren werken samen met een fiscaal kantoor voor de uitwerking en begeleiding van cases, vaardigheidstrainingen, workshops en gastcolleges.

In de vorm van werkplekleren zet je de kennis om in praktijk. Op een fiscaal kantoor kom je in contact met de verscheidenheid aan fiscale opdrachten van een belastingadviseur. Zo krijg je een goed beeld van de taken waarmee je in contact komt tijdens een carrière in de fiscaliteit.

prijs

1.750 euro voor een voltijds modeltraject van zestig studiepunten. De opleiding in avondonderwijs wordt aangeboden met een modeltraject van zestig studiepunten gespreid over twee academiejaren. Het studiegeld bedraagt ongeveer 2.226 euro voor de beide academiejaren samen, maar het inschrijvingsgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

inschrijven

Registreer je online via webreg.hogent.be. Alle info rond effectief inschrijven kan je hier raadplegen. Breng zeker je identiteitskaart en diploma hoger onderwijs mee.

Eerder al ingeschreven aan HOGENT? Dan kan je via iBaMaFlex je herinschrijvingsaanvraag en je studieprogramma voor het nieuwe academiejaar invullen.

Wil je je inschrijven met een geïndividualiseerd traject, neem dan eerst contact op met de studietrajectbegeleider.

Download de brochure →

Schrijf je meteen in →

Voltijds dagonderwijs of avondonderwijs.

Deze doorgedreven gespecialiseerde opleiding kan gevolgd worden in zowel voltijds dagonderwijs als in avondonderwijs. Aan jou de keuze.

Voltijds dagonderwijs of avondonderwijs.

Deze doorgedreven gespecialiseerde opleiding kan gevolgd worden in zowel voltijds dagonderwijs als in avondonderwijs. Aan jou de keuze.

Programma.

Tweedaags startevent

Het academiejaar wordt voor de studenten in dagonderwijs afgetrapt met een teambuilding. Zo kan je snel kennismaken met je medestudenten. Je maakt op dit event ook kennis met de kantoren die betrokken zijn bij de opleiding.

Box of knowledge

In deze module gaan we tijdens de eerste vijf weken in op de algemene fiscale en vennootschapsrechtelijke kennis. Die heb je nodig om fiscale dossiers te behandelen. In de voormiddag heb je hoor- en werkcolleges. In de namiddag ga je zelfstandig aan de slag.

Projecten

In zes projecten verbreden en verdiepen we inhoudelijk de relevantste fiscale onderwerpen. We bespreken verschillende fiscale thema's, steeds met aandacht voor authentieke praktijkcases. Je leert producten op te leveren die representatief zijn voor wat je later in de praktijk zal moeten realiseren.

Voor elk thema werken we samen met een partner uit het werkveld. In de voormiddag krijg je de nodige kennis en vaardigheden mee over het desbetreffende thema aan de hand van workshops. In de namiddag werk je aan oplossingen van beroepscases.

International Tax Seminar

Tijdens deze driedaagse staat de internationale fiscaliteit centraal en werk je samen met studenten van partnerinstellingen uit onze
buurlanden (Duitsland, Nederland…).

Tax advisor@work

De opleiding zet sterk in op samenwerking met het werkveld. Gedurende acht weken doe je ervaring op bij een fiscaal kantoor. Daar ervaar je welke vragen zij dagdagelijks ontvangen van hun klanten. Je leert er jouw kennis omzetten in de praktijk.

Opleidingsonderdeel semester studiepunten
Box of knowledge 1 & 2 15
Project I: Fiscaliteit van de opstart van een onderneming 1 5
Project II: Fiscaliteit inzake bezoldiging en mobiliteit 1 5
Project III: Fiscaliteit en onroerend goed 1 5
Project IV: Fiscaliteit van e-commerce en internationale handel 2 5
Project V: Fiscale aspecten van vermogensplanning en roerende inkomsten 2 5
Project VI: Fiscaliteit en omvorming/stopzetting van een onderneming 2 5
Tax advisor@work 1 & 2 15
Totaal   60

Avondonderwijs.

Een topopleiding met wekelijks één of twee contactmomenten aangevuld met online cursussen. Zo behaal je dit diploma in 2 jaar.

Avondonderwijs.

Een topopleiding met wekelijks één of twee contactmomenten aangevuld met online cursussen. Zo behaal je dit diploma in 2 jaar.

Programma in avondonderwijs.

De opleiding toegepaste fiscaliteit in avondonderwijs loopt over een periode van twee academiejaren. Je hebt één of twee contactmomenten per week.

doelgroep

Je werkt in de accountancy/fiscaliteit en je wil je kennis en vaardigheden inzake fiscaliteit een grondige boost geven.

Je wil graag een bijkomend praktijkgericht diploma behalen. Maar je wil je opleiding op een haalbare en aangename manier met een voltijdse job combineren.

Ben je wel in het bezit van een diploma met een basis in de fiscaliteit, maar werk je niet in een fiscale werkomgeving? Dan kan je alsnog in aanmerking komen om de opleiding te volgen met een aangepast programma.

Ga je voor de erkenning als gecertificeerd accountant en/of gecertificeerd belastingadviseur door het Institute for Tax Advisors & Accountants (ITAA)? Dan moet je ook een minimumaantal uren permanente vorming volgen. De uren die je in contactonderwijs volgt in deze opleiding komen daarvoor in aanmerking.

opbouw academiejaar

In het avondprogramma volg je dezelfde modules als in het dagonderwijs, maar dan verspreid over een periode van twee academiejaren. Tijdens de contactmomenten volg je les of werk je in groep aan een case. Daarnaast verwerk je een deel van de leerstof via zelfstudie op het digitaal leerplatform.

Voor de module Tax advisor@work stel je over de twee academiejaren heen een portfolio samen. Daarmee toon je aan welke praktijkervaring je opdoet op je eigen werkplek binnen de accountancy/fiscaliteit.

Kun je geen ervaring opdoen en aantonen op je eigen werkplek? Dan bekijken we de alternatieven.

Ook als student van het avondprogramma kun je aan het International Tax Seminar deelnemen.

bekijk het programma in avondonderwijs →

Is Vlaanderen
een fiscaal paradijs?

Voor wie de knepen van het vak kent wel. Ga voor een opleiding in toegepaste fiscaliteit en word fiscaal expert.

Voltijds dagonderwijs of avondonderwijs.

Deze doorgedreven gespecialiseerde opleiding kan gevolgd worden in zowel voltijds dagonderwijs als in avondonderwijs. Aan jou de keuze.

Een fiscaal expert met ambitie heeft de garantie op een zeer mooie carrière. Hij of zij kan bovendien dikwijls kiezen uit een pallet aan relevante mogelijkheden. Ook de invulling van de job is een fantastische uitdaging.

Als werknemer kan je terecht bij accountantskantoren, belastingadvieskantoren,
bedrijfsrevisoren en auditkantoren, banken, verzekeraars, grote ondernemingen & kmo’s, advocatenbureaus en notarissen. Je werkt in functies als bedrijfsfiscalist, financieel planner, belastingadviseur of belastingconsulent, fiscaal stafmedewerker of tax expert.

Bij de overheid heb je heel wat carrièrekansen als belastingcontroleur, fiscaal dossierbeheerder, medewerker belastingadministratie of expert bij de gerechtelijke politie.

Liever je eigen baas? Als zelfstandige kan je aan de slag als gecertificeerd belastingadviseur of fiscaal accountant (lid van het ITAA). Je moet dan nog wel enkele toelatingsformaliteiten vervullen.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Accountancy-fiscaliteit

Accountancy-fiscaliteit is een afstudeerrichting van de professionele bachelor bedrijfsmanagement. Je verwerft een diepgaande kennis van de boekhoud­kundige en fiscale wetgeving. Je wordt …

Accountancy-fiscaliteit in afstandsonderwijs
Accountancy-fiscaliteit kun je volgen in dagonderwijs of in afstandsonderwijs. Met afstandsonderwijs studeer je op jouw tempo, waar en wanneer het past. Het studiemateriaal is aangepast voor …
Verkort traject bedrijfsmanagement
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma behalen.
Accounting administration

In de graduaats­opleiding accounting administration maak je kennis met alle facetten van boekhoudkundig en financieel werk. In dagonderwijs (2 jaar) of avond- en weekend­onderwijs …

banner met logo's