Facebook Pixel Toegepaste Fiscaliteit (Banaba) - Hogeschool Gent
Foto Toegepaste Fiscaliteit (Banaba)

Toegepaste fiscaliteit.

T

Toegepaste fiscaliteit.

De banaba toegepaste fiscaliteit maakt van jou een fiscaal deskundige. Je volgt de lessen in voltijds dag­onderwijs of in avond­onderwijs. De keuze is aan jou. Bovendien behaal je na deze opleiding vlot de titel van gecertificeerd belasting­adviseur of belastingconsulent, dankzij vrij­stellingen voor de tussen­tijdse proeven en een groot deel van het schriftelijke bekwaamheids­examen van het ITAA (Institute for Tax Advisors and Accountants).

fiscaal deskundigen gegeerd

De nood aan hoog­opgeleid personeel in het domein van de belastingen is de voorbije jaren sterk gestegen. Hoe dat komt? Zowel ondernemingen als particulieren worden met heel wat fiscale verplichtingen en vragen geconfronteerd. De fiscaliteit in België is complex en wijzigt voortdurend. Dat biedt opportuniteiten maar ook valkuilen. Een door­dachte fiscale planning en deskundige optimalisatie maken het verschil. Een fiscalist vult niet alleen de ingewikkelde fiscale aangiften in. Ze kijken ook verder dan hun neus lang is. Ze denken op lange termijn. In hun adviezen anticiperen ze op toekomstige opportuniteiten. Met andere woorden: ze zijn goud waard.

uniek in Vlaanderen

HOGENT is de enige hogeschool in Vlaanderen die de opleiding toegepaste fiscaliteit aanbiedt. Studenten die succesvol de opleiding afronden, krijgen het diploma bachelor in de toegepaste fiscaliteit.

Dit diploma is erkend door het Institute for Tax Advisors & Accountants (ITAA). Je krijgt vrijstellingen voor de tussentijdse proeven en het bekwaamheids­examen voor gecertificeerd belasting­adviseur of belastingconsulent bij het ITAA. Bovendien is de opleiding als enige officieel geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie­organisatie (NVAO), een prestigieuze kwaliteits­garantie.

praktijk voorop

Verschillende accountants­kantoren en fiscale kantoren zijn bij de opleiding betrokken.

Het curriculum is opgebouwd rond vakoverschrijdende fiscale thema's die op de praktijk gericht zijn. De lectoren werken samen met een fiscaal kantoor voor de uitwerking en begeleiding van cases, vaardigheids­trainingen, workshops en gastcolleges.

In de vorm van werkplek­leren zet je de kennis om in praktijk. Op een fiscaal kantoor kom je in contact met de verscheiden­heid aan fiscale opdrachten van een belasting­adviseur of belastingconsulent. Zo krijg je een goed beeld van de taken waarmee je in contact komt tijdens een carrière in de fiscaliteit.

prijs

1.950 euro voor een voltijds model­traject van zestig studie­punten. De opleiding in avond­onderwijs wordt aangeboden met een model­traject van zestig studie­punten gespreid over twee academie­jaren. Het studie­geld bedraagt ongeveer 2.580 euro voor de beide academie­jaren samen, maar het inschrijvings­geld wordt jaarlijks geïndexeerd.

inschrijven

Schrijf je online in via hogent.be/inschrijven.

Eerder al ingeschreven aan HOGENT? Dan kan je via iBaMaFlex je herinschrijvings­aanvraag en je studie­programma voor het nieuwe academie­jaar invullen.

Download de brochure →

Volg een online infosessie →

Schrijf je meteen in →

profielfoto Isabelle Goethals

Isabelle Goethals

coördinator

Chat met Isabelle

Voltijds dag­onderwijs of avond­onderwijs.

Deze doorgedreven gespecialiseerde opleiding kan gevolgd worden in zowel voltijds dag­onderwijs (1 jaar) als in avond­onderwijs (2 jaar). Aan jou de keuze.

Voltijds dag­onderwijs of avond­onderwijs.

Deze doorgedreven gespecialiseerde opleiding kan gevolgd worden in zowel voltijds dag­onderwijs als in avond­onderwijs. Aan jou de keuze.

Programma.

Tweedaags startevent

Het academiejaar wordt voor de studenten in dag­onderwijs afgetrapt met een team­building. Zo kan je snel kennis­maken met je mede­studenten. Je maakt op dit event ook kennis met de kantoren die betrokken zijn bij de opleiding.

Box of knowledge

In deze module gaan we tijdens de eerste vijf weken in op de algemene fiscale en vennootschaps­rechtelijke kennis die je nodig hebt om fiscale dossiers te behandelen.

Projecten

In zes projecten verbreden en verdiepen we inhoudelijk de relevantste fiscale onderwerpen. We bespreken verschillende fiscale thema's, steeds met aandacht voor authentieke praktijk­cases. Je leert producten op te leveren die representatief zijn voor wat je later in de praktijk zal moeten realiseren.

Voor elk thema werken we samen met een partner uit het werk­veld.

International Tax Seminar

Tijdens deze driedaagse staat de internationale fiscaliteit centraal en werk je samen met studenten van partner­instellingen uit onze buur­landen (Duitsland, Nederland …).

Tax advisor@work

De opleiding zet sterk in op samen­werking met het werkveld. Gedurende acht weken doe je ervaring op bij een fiscaal kantoor. Daar ervaar je welke vragen zij dag­dagelijks ontvangen van hun klanten. Je leert er jouw kennis omzetten in de praktijk.

Aantal studiepunten en semester per opleidingsonderdeel.
Opleidingsonderdeel semester studiepunten
Box of knowledge 1 15
Project I: Fiscaliteit van de opstart van een onderneming 1 5
Project II: Fiscaliteit inzake bezoldiging en mobiliteit 1 5
Project III: Fiscaliteit en onroerend goed 1 5
Project IV: Fiscaliteit van e-commerce en internationale handel 2 5
Project V: Fiscale aspecten van vermogensplanning en roerende inkomsten 2 5
Project VI: Fiscaliteit en omvorming/stopzetting van een onderneming 2 5
Tax advisor@work 1 & 2 15
Totaal   60

"Na mijn bachelor accountancy-fiscaliteit was ik op zoek naar een richting om mijn fiscale kennis te vergroten. De banaba versterkte mijn kennis en bracht me in contact met het bedrijfsleven via stages. Die waren dan ook meteen de start van mijn carrière."

Nathan Van der Auwermeulen,
junior consultant Mazars

"Na mijn bachelor accountancy-fiscaliteit was ik op zoek naar een richting om mijn fiscale kennis te vergroten. De banaba versterkte mijn kennis en bracht me in contact met het bedrijfsleven via stages. Die waren dan ook meteen de start van mijn carrière."

Nathan Van der Auwermeulen,
junior consultant Mazars

Programma in avond­onderwijs.

De opleiding toegepaste fiscaliteit in avond­onderwijs loopt over een periode van twee academie­jaren. Je hebt één of twee contact­momenten per week.

doelgroep

Je werkt in de accountancy/fiscaliteit en je wil je kennis en vaardigheden inzake fiscaliteit een grondige boost geven.

Je wil graag een bijkomend praktijk­gericht diploma behalen. Maar je wil je opleiding op een haalbare en aangename manier met een voltijdse job combineren.

Ben je wel in het bezit van een diploma met een basis in de fiscaliteit, maar werk je niet in een fiscale werk­omgeving? Dan kan je alsnog in aanmerking komen om de opleiding te volgen met een aangepast programma.

Ga je voor de erkenning als gecertificeerd accountant en/of gecertificeerd belasting­adviseur door het Institute for Tax Advisors & Accountants (ITAA)? Dan moet je ook een minimum­aantal uren permanente vorming volgen. De uren die je in contact­onderwijs volgt in deze opleiding komen daarvoor in aanmerking.

opbouw academiejaar

In het avondprogramma volg je dezelfde modules als in het dag­onderwijs, maar dan verspreid over een periode van twee academie­jaren. Tijdens de contact­momenten volg je les of werk je in groep aan een case. Daarnaast verwerk je een deel van de leerstof via zelf­studie op het digitaal leerplatform.

Voor de module Tax advisor@work stel je over de twee academie­jaren heen een portfolio samen. Daarmee toon je aan welke praktijk­ervaring je opdoet op je eigen werk­plek binnen de accountancy/fiscaliteit.

Kun je geen ervaring opdoen en aantonen op je eigen werkplek? Dan bekijken we de alternatieven.

Ook als student van het avond­programma kun je aan het International Tax Seminar deelnemen.

bekijk het programma in avond­onderwijs →

Is Vlaanderen
een fiscaal paradijs?

Voor wie de knepen van het vak kent wel. Ga voor een opleiding in toegepaste fiscaliteit en word fiscaal expert.

Voltijds dag­onderwijs of avond­onderwijs.

Deze doorgedreven gespecialiseerde opleiding kan gevolgd worden in zowel voltijds dag­onderwijs als in avond­onderwijs. Aan jou de keuze.

Een fiscaal expert met ambitie heeft de garantie op een zeer mooie carrière. Hij of zij kan bovendien dikwijls kiezen uit een pallet aan relevante mogelijk­heden. Ook de invulling van de job is een fantastische uitdaging.

Als werknemer kan je terecht bij accountants­kantoren, belasting­advies­kantoren, bedrijfs­revisoren en audit­kantoren, banken, verzekeraars, grote ondernemingen & kmo's, advocaten­bureaus en notarissen. Je werkt in functies als bedrijfs­fiscalist, financieel planner, belasting­adviseur of belasting­consulent, fiscaal staf­medewerker of tax expert.

Bij de overheid heb je heel wat carrière­kansen als belasting­controleur, fiscaal dossier­beheerder, medewerker belasting­administratie of expert bij de gerechtelijke politie.

Liever je eigen baas? Als zelfstandige kan je aan de slag als gecertificeerd belasting­adviseur of fiscaal accountant (lid van het ITAA). Je moet dan nog wel enkele toelatings­formaliteiten vervullen.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Gecertificeerd accountant

Terwijl je stage loopt aan het ITAA (Institute for Tax Advisers and Accountants), stoomt deze opleiding je klaar voor het beroep van gecertificeerd accountant. Met vrijstellingen voor de …

Accountancy-fiscaliteit

Accountancy-fiscaliteit is een afstudeer­richting van de professionele bachelor bedrijfsmanagement. Je verwerft een diepgaande kennis van de boekhoud­kundige en fiscale wet­geving. Je …

Accountancy-fiscaliteit in afstandsonderwijs

Accountancy-fiscaliteit kun je volgen in dagonderwijs of in afstandsonderwijs. Met afstandsonderwijs studeer je op jouw tempo, waar en wanneer het past. Het studiemateriaal is aangepast voor …

Verkort traject bedrijfsmanagement
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma behalen.
Accounting administration

In de graduaats­opleiding accounting administration maak je kennis met alle facetten van boekhoud­kundig, fiscaal en financieel werk. In dag­onderwijs (2 jaar) of avond- en …

Met dank aan onze partners:

logo Deloitte
logo Flamée & Partners
logo Mazars
logo PWC
logo Titeca
logo Vandelanotte
logo vialto
logo BDO