Facebook Pixel Bachelor secundair: lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie - Hogeschool Gent
Foto Bachelor secundair: lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie

Lichamelijke opvoeding- bewegingsrecreatie.

L

Lichamelijke opvoeding- bewegingsrecreatie.

 

Je bent ondernemend, enthousiast én een creatieve duizend­poot die van afwisseling en uitdaging houdt? Je wil een sport­aanbod en beweeg­mentaliteit creëren voor iedereen, van jong tot oud, in elke situatie? Dan is het uniek programma lichamelijke opvoeding en bewegings­recreatie aan HOGENT op jouw lijf geschreven!

 

Leerkracht worden

Je wordt optimaal voorbereid als leerkracht lichamelijke opvoeding in het secundair onderwijs. Maar we nemen ook de tijd om de leefwereld van een kind in de lagere school en diverse doelgroepen te leren kennen.

Expert in verschillende sportdisciplines

Je wordt expert in verschillende sport­disciplines. Naast de alle­daagse sporten, verdiep je je ook in recreatieve sport­sector en trend­gebonden sporten zoals padel, SUP, bossa­ball, rugby, krach­tbal, BMX, … In het derde jaar kies je een specialisatie waarin je jezelf wil verdiepen.

Je krijgt inzicht in de bewegings­wetenschappen. Iemand klaarstomen voor de 10 miles? Of iemand coachen om verantwoord af te slanken? Je kan het. Binnen het fitness­traject maak je kennis met individuele fitness en groeps­fitness. Van individuele begeleiding tot trend­gebonden groeps­trainingen. Misschien word jij de personal trainer van morgen.

Door de expertise van onze outdoor­lectoren leer je oriëntatie­looptochten uitwerken, klimmen, sjorren en touw­technieken. Wist je dat je je in het derde jaar kan specialiseren tot een Europees erkende canyongids of een professionele outdoor­stage in Spanje kan volgen? Sowieso vertrek je in het derde jaar op ski- en snowboard­stage.

 

Tal van doorgroeimogelijkheden

En wil je later zelfstandig worden of leiding nemen? Met opleidings­onderdelen zoals ‘ondernemen in de sport’ en projecten zoals de Challenge Run stimuleren we je skills om samen te werken.

Als kers op de taart, kan je in deze opleiding extra diploma's behalen. Van hoger redder tot eerste hulp Rode Kruis of misschien instructeur B in je eigen sport­discipline? Je kan ook tal van vrij­stellingen krijgen bij de Vlaamse Trainersschool.

Volg een online infosessie

Programma bekijken

Cursussen inkijken

Brochure downloaden

"Ik voelde mij van bij de eerste ontmoeting met de school al meteen op mijn gemak. Op HOGENT ben je geen nummer, je wordt steeds persoonlijk begeleid. De lectoren kennen niet alleen je naam maar ze kennen je ook als persoon. Dit maakt het net zo mooi, je evolueert er van student naar een echte leerkracht dankzij de ondersteuning die ze jou geven."

Lyna Van Goethem,
student

“Mijn taken variëren van het organiseren van bijscholingen tot het regelen van velden en het aanvragen van subsidies. Dankzij HOGENT beschik ik over een breed netwerk van sport­lesgevers dat ik dagelijks inzet voor mijn job.”

Dante Simoens
Oud-student en sport­coördinator bij
Ghent American Sport Center

Werkplekleren

Met één à twee dagen werkplek­leren per week kies je sowieso voor een praktijk­gerichte opleiding en dat vanaf de start van jouw opleiding. HOGENT heeft connecties met sport­werkplekken over gans Vlaanderen, van Kortrijk tot het Waasland. Op de werkplek werk je buurtgericht. Je krijgt steeds meer verantwoordelijkheden en de leertaken worden complexer doorheen de drie jaren. Uiteraard heb je nog praktijk­lessen en contacturen op de campus.

Starttoets

Voor je aan de opleiding begint, moet je de Starttoets lerarenopleiding maken. De toets heeft als doel jou als aankomende student een goed beeld te geven van je eigen startniveau. Als je je wil inschrijven voor academiejaar 2023-2024 kan je tussen tussen 26 juni en 21 oktober 2023 de Starttoets Nederlands afleggen. Dat gebeurt op één van de verschillende locaties doorheen Vlaanderen.De Starttoets peilt naar jouw competenties Nederlands omdat taal in de lerarenopleiding van groot belang is.De Starttoets is verplicht én bindend. Wat wil dat zeggen? Als je het streefcijfer op de toets niet haalt en je wil inschrijven aan een hogeschool, zal je verplicht een remediëringstraject moeten volgen.

Meer info over de Starttoets

“Mijn taken variëren van het organiseren van bijscholingen tot het regelen van velden en het aanvragen van subsidies. Dankzij HOGENT beschik ik over een breed netwerk van sport­lesgevers dat ik dagelijks inzet voor mijn job.”

Dante Simoens
Oud-student en sport­coördinator bij
Ghent American Sport Center

“Mijn taken variëren van het organiseren van bijscholingen tot het regelen van velden en het aanvragen van subsidies. Dankzij HOGENT beschik ik over een breed netwerk van sport­lesgevers dat ik dagelijks inzet voor mijn job.”

Dante Simoens
Oud-student en sport­coördinator bij
Ghent American Sport Center

HOGENT beschikt over een moderne sport­infrastructuur van maar liefst 5000 m² aan het station Gent Sint-Pieters.

  • Drie polyvalente hallen voor basketbal, minivoetbal, zaalvoetbal, handbal, volleybal, badminton en tennis.
  • Een powerzaal, twee parketzalen voor dans en vechtsporten, een turnzaal en een spinningstudio.
  • Outdoorterreinen voor tennis en basketbal, een atletiekpiste, een kunstgrasterrein en een verspringbak.
  • Een fitness met personal training room en cardiokracht­fitness.
  • Een trendy sportbar met ontmoetingsruimte.

Ken je het metier van het lesgeven al?

Informeer je dan over de verkorte trajecten naar lichamelijke opvoeding of bewegingsrecreatie.

Meer info

profielfoto Andreas Pynaert

Andreas

Student

Chat met Andreas

Wat na je diploma?

Lesbevoegdheid

Met je diploma kan je aan de slag
als:

  • leerkracht lichamelijke opvoeding in de eerste graad van de A- en B-stroom
  • leerkracht lichamelijke opvoeding in de tweede graad aso, tso, kso en bso
  • leerkracht lichamelijke opvoeding in de derde graad bso
  • leermeester lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs
  • leermeester algemene en sociale vorming, specialiteit lichamelijke opvoeding

Perspectieven
buiten het onderwijs

  • lesgever of een coördinator in sportdiensten, sportclubs, sportfederaties, outdoor­organisaties, fitnesscentra
  • sportbegeleider of animator in woon- en zorgcentra, de gevangenis, welzijnscentra (voor bijzondere jeugdzorg en opvoedings­ondersteuning), instellingen voor mensen met een beperking, de toeristische sector of bij jeugddiensten
  • medewerker of zelfstandige in organisaties voor sportevents, sportkampen, fitness- en gezondheidscentra of in de commerciële sector van sport- en gezondheid als vertegenwoordiger, …
  • redder
Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

I



Inschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

C



Cursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

T


Topsporter of
werkstudent?

Deze opleiding wordt voor topsporters en werkstudenten ook aangeboden in afstandsonderwijs.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Lichamelijke opvoeding - bewegingsrecreatie in afstandsonderwijs
De bachelor­opleiding secundair onderwijs optie lichamelijke opvoeding en bewegings­recreatie via afstands­leren is een uniek traject op maat van top­sporters en werk­studenten.
Advanced Personal Trainer

Het deeltijds postgraduaat Advanced Personal Trainer leidt je op tot een uiterst bekwame personal trainer die mensen vakkundig begeleidt in het behalen van hun sportieve en revalidatie­doelen, …

lerarenopleidingen
Leraar worden? Hier vind je een overzicht van alle educatieve opleidingen aan HOGENT. Zo weet je meteen welke opleiding het meest geschikt is voor jouw persoonlijke situatie.