Facebook Pixel Bachelor secundair: lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie - Hogeschool Gent
Foto Bachelor secundair: lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie

Lichamelijke opvoeding- bewegingsrecreatie.

L

Lichamelijke opvoeding- bewegingsrecreatie.

 

Je bent ondernemend, enthousiast én een creatieve duizend­poot die van afwisseling en uitdaging houdt? Je wil een sport­aanbod en beweeg­mentaliteit creëren voor iedereen, van jong tot oud, in elke situatie? Dan is het uniek programma lichamelijke opvoeding en bewegings­recreatie aan HOGENT op jouw lijf geschreven!

 

Wat leer je?

Lichamelijke opvoeding

Je wordt optimaal voorbereid als leerkracht lichamelijke opvoeding in zowel het kleuter-, lager-, als in het secundair onderwijs. Lesgeven is alles geven: de juiste oefenstof selecteren, lesvoorbereidingen maken, instructies geven en differentiëren. Kortom, alles uit de kast halen om de volgende generatie het beste van zichzelf te laten geven. Al vanaf het eerste jaar zet je je eerste stappen op een school. Maar lesgeven doe je ook buiten de schoolcontext. Zo zal je ervaring opdoen in het werken met bijvoorbeeld volwassenen, senioren, G-sporters en anderstaligen. 

Bewegingsrecreatie

Je krijgt inzicht in de bewegings­wetenschappen. Iemand klaarstomen voor de 10 miles? Of iemand coachen om verantwoord af te slanken? Je kan het. Binnen het fitness­traject maak je kennis met individuele fitness en groeps­fitness. Van personal training tot trend­gebonden groeps­trainingen. 

Je wordt expert in verschillende sport­disciplines. Naast de alle­daagse sporten, verdiep je je ook in recreatieve sport­sector en trend­gebonden sporten zoals padel, SUP, hockey, krach­tbal, BMX, pickelball, …

Door de expertise van onze outdoor­lectoren leer je oriëntatie­looptochten uitwerken, klimmen, sjorren en touw­technieken. Wist je dat je je in het derde jaar kan specialiseren tot een Europees erkende canyongids of een professionele outdoor­stage in Spanje kan volgen? Sowieso vertrek je in het derde jaar op ski- en snowboard­stage.

En wil je later zelfstandig worden of leiding nemen? Met opleidings­onderdelen zoals ‘ondernemen in de sport’ en projecten zoals de Challenge Run stimuleren we je skills om samen te werken.

Als kers op de taart, kan je in deze opleiding extra diploma's behalen. Van hoger redder tot eerste hulp Rode Kruis of misschien instructeur B in je eigen sport­discipline? Je kan ook tal van vrij­stellingen krijgen bij de Vlaamse Trainersschool.

Stage

Met één à twee dagen stage per week vanaf het tweede semester, kies je sowieso voor een praktijk­gerichte opleiding. HOGENT heeft connecties met sport­werkplekken over gans Vlaanderen, van Kortrijk tot het Waasland. Op de stage werk je buurtgericht. Je krijgt steeds meer verantwoordelijkheden en de leertaken worden complexer doorheen de drie jaren. Uiteraard heb je nog praktijk­lessen en contacturen op de campus.

Volg een online infosessie

Brochure downloaden

Vakken eerste jaar

"Ik voelde mij van bij de eerste ontmoeting met de school al meteen op mijn gemak. Op HOGENT ben je geen nummer, je wordt steeds persoonlijk begeleid. De lectoren kennen niet alleen je naam maar ze kennen je ook als persoon. Dit maakt het net zo mooi, je evolueert er van student naar een echte leerkracht dankzij de ondersteuning die ze jou geven."

Lyna Van Goethem,
student

"Ik voelde mij van bij de eerste ontmoeting met de school al meteen op mijn gemak. Op HOGENT ben je geen nummer, je wordt steeds persoonlijk begeleid. De lectoren kennen niet alleen je naam maar ze kennen je ook als persoon. Dit maakt het net zo mooi, je evolueert er van student naar een echte leerkracht dankzij de ondersteuning die ze jou geven."

Lyna Van Goethem,
student

HOGENT beschikt over een moderne sport­infrastructuur van maar liefst 5000 m² aan het station Gent Sint-Pieters.

 • Drie polyvalente hallen voor basketbal, minivoetbal, zaalvoetbal, handbal, volleybal, badminton en tennis.
 • Een powerzaal, twee parketzalen voor dans en vechtsporten, een turnzaal en een spinningstudio.
 • Outdoorterreinen voor padel, tennis en basketbal, een atletiekpiste, een kunstgrasterrein en een verspringbak.
 • Een fitness met personal training room en cardiokracht­fitness.
 • Een trendy sportbar met ontmoetingsruimte.

Ken je het metier van het lesgeven al?

Informeer je dan over de verkorte trajecten naar lichamelijke opvoeding of bewegingsrecreatie.

Meer info

profielfoto Fien Geeraert

Fien

student

Chat met Fien
“Mijn taken variëren van het organiseren van bijscholingen tot het regelen van velden en het aanvragen van subsidies. Dankzij HOGENT beschik ik over een breed netwerk van sport­lesgevers dat ik dagelijks inzet voor mijn job.”

Dante Simoens
Oud-student en sport­coördinator bij
Ghent American Sport Center

“Mijn taken variëren van het organiseren van bijscholingen tot het regelen van velden en het aanvragen van subsidies. Dankzij HOGENT beschik ik over een breed netwerk van sport­lesgevers dat ik dagelijks inzet voor mijn job.”

Dante Simoens
Oud-student en sport­coördinator bij
Ghent American Sport Center

Starttoets

Voor je aan de opleiding begint, moet je de Starttoets lerarenopleiding maken. De Starttoets peilt naar jouw competenties Nederlands omdat taal in de lerarenopleiding van groot belang is.

Deelname kan op één van de verschillende locaties in Vlaanderen en op verschillende vaste data. Na deelname kan je een deelnamecertificaat downloaden. Dit certificaat dien je in op het moment van je inschrijving.

De Starttoets is verplicht én bindend. Wat wil dat zeggen? Als je het streefcijfer op de toets niet haalt en je wil inschrijven aan een hogeschool, zal je verplicht een remediëringstraject moeten volgen.

Meer info over de Starttoets

Inschrijven voor de Starttoets

Start je in september 2024 met de opleiding? Registreer je op het platform en schrijf je in voor één van de afnamemomenten voor academiejaar 2024-2025.

Registreren voor de Starttoets

Remediëren

Heb je de starttoets gemaakt, maar ben je niet geslaagd? Of ben je wel geslaagd, maar niet helemaal zeker van je stuk? Lees hieronder hoe wij je uit de startblokken helpen.

Naar de remediëring

Feedback op de Starttoets?

Kom je graag langs voor een feedbackgesprek? Vraag jouw persoonlijk gesprek aan via starttoets@hogent.be.

 

Wat na je diploma?

Lesbevoegdheid

Met je diploma kan je aan de slag als:

 • leerkracht lichamelijke opvoeding in de eerste graad van de A- en B-stroom
 • leerkracht lichamelijke opvoeding in de tweede graad aso, tso, kso en bso
 • leerkracht lichamelijke opvoeding in de derde graad bso
 • leermeester lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs
 • leermeester algemene en sociale vorming, specialiteit lichamelijke opvoeding

Perspectieven buiten het onderwijs

 • lesgever of een coördinator in sportdiensten, sportclubs, sportfederaties, outdoor­organisaties, fitnesscentra
 • sportbegeleider of animator in woon- en zorgcentra, de gevangenis, welzijnscentra (voor bijzondere jeugdzorg en opvoedings­ondersteuning), instellingen voor mensen met een beperking, de toeristische sector of bij jeugddiensten
 • medewerker of zelfstandige in organisaties voor sportevents, sportkampen, fitness- en gezondheidscentra of in de commerciële sector van sport- en gezondheid als vertegenwoordiger, …
 • redder

Verder studeren

Er zijn tal van verkorte trajecten naar andere opleidingen aan HOGENT. Wil je je verdiepen in gezonde voeding? Dan is het verkort traject naar voedings- en dieetkunde iets voor jou. Wil je je verder specialiseren als personal trainer? Volg dan bij ons het gelijknamige postgraduaat. Of wil je als leerkracht ook een ander onderwijsvak dan LO kunnen geven? Ga dan voor een extra onderwijsbevoegdheid. Buiten HOGENT is een schakelprogramma naar een master lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen aan de universiteit een veel gekozen optie.

Sowieso kan je bij YONK van HOGENT kiezen uit een grote waaier aan bijscholingen en vervolgopleidingen.

Meer over bijscholen bij Yonk

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

W


Welke vakken
krijg ik?

Wil je al een idee krijgen van wat je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in ons programma of onze cursussen.

bekijk de vakken van het eerste jaar →
cursussen inkijken →
studiefiches →

T


Topsporter of
werkstudent?

Deze opleiding wordt voor topsporters en werkstudenten ook aangeboden in afstandsonderwijs.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Lichamelijke opvoeding - bewegingsrecreatie in afstandsonderwijs
De bachelor­opleiding secundair onderwijs optie lichamelijke opvoeding en bewegings­recreatie via afstands­leren is een uniek traject op maat van top­sporters en werk­studenten.
Advanced Personal Trainer

Het deeltijds postgraduaat Advanced Personal Trainer leidt je op tot een uiterst bekwame personal trainer die mensen vakkundig begeleidt in het behalen van hun sportieve en revalidatie­doelen, …

lerarenopleidingen
Leraar worden? Hier vind je een overzicht van alle educatieve opleidingen aan HOGENT. Zo weet je meteen welke opleiding het meest geschikt is voor jouw persoonlijke situatie.