Facebook Pixel Studenten helpen Rwandese boeren ondernemen. - Hogeschool Gent
Foto Studenten helpen Rwandese boeren ondernemen.

Studenten helpen Rwandese boeren ondernemen.

S

Studenten helpen Rwandese boeren ondernemen.

Tijdens de Week Zonder Grenzen (18-22 maart) namen een kleine 50 studenten van HOGENT en de Universiteit van Rwanda deel aan een hackathon rond de strijd tegen ondervoeding en het verbeteren van de voedings­waarde­keten in Rwanda. Deze activiteit vormde het sluitstuk van het COIL-traject (Collaborative Online International Learning) ‘Unite for food of the future.’ Deze COIL is ook gelinkt aan de onderzoeks­activiteiten van HOGENT met de University of Rwanda en is dus een fraaie illustratie van hoe onderzoek en onderwijs elkaar versterken.

HOGENT is als partner betrokken bij een samen­werkings­verband met de provincie Oost-Vlaanderen en een aantal ngo’s in de Zuidprovincie in Rwanda. Dit partner­schap werkt vooral aan de noden van de meest kwets­baren met focus op landbouw­coöperaties, vrouwen en jongeren-ondernemers en kinderen met een beperking en hun families. De partners zetten zich in voor elkaars doel­groepen en streven naar een inclusieve vrede­volle en duur­zame samen­leving. Tijdens de week zonder grenzen was de Rwandese ngo Pandamu te gast in HOGENT en 2 professoren van de universiteit van Rwanda.

De landbouw in Rwanda is zeer gefractioneerd en de voedings­waarde van de teelten laat te wensen over. De samen­werkings­overeen­komst wil daar iets aan doen.

HOGENT heeft overigens al een jaren­lange samen­werking met onderwijs­instellingen in Rwanda. Geregeld lopen er HOGENT-studenten stage, en er waren eerder ook al projecten rond sociaal ondernemer­schap in plaatselijke landbouw­bedrijven.

Multidisciplinair

De kick-off van het COIL-traject vond op 5 maart plaats. Daar maakten de studenten voor het eerst kennis met elkaar (online) en kregen context bij het thema. In de aanloop naar de hackathon werden alle deel­nemende studenten veronder­steld om een online les­module van de Food Agri­culture Organisation te volgen over voedings­waarde en hoe die te verbeteren. Nadat ze de les­module door­lopen hadden, volgde een test. Wie daarin slaagde, kreeg het certificaat dat een nood­zakelijke voor­waarde was om te kunnen deel­nemen aan de hackathon. “We wilden dat iedereen met vergelijk­bare voor­kennis startte”, zegt Marianne De Meerleer, lector agro- en bio­technologie en onder­zoeker bij Agro­Food­Nature, die het project coördineerde samen met Joeri Brusselle en Sven D'Hondt (beiden lectoren bedrijfs­management en onder­zoekers bij het Research Centre for Sustainable Organizations) en Sarah Blondeel (lector voedings- en dieet­kunde).

Sfeerbeeld

“De studenten hebben immers een verschillende studie­achter­grond: sommigen komen uit de opleiding bedrijfs­management, anderen uit voedings- en dieet­kunde (en de Rwandese pendant ervan) en nog andere uit agro- en bio­technologie. Die multi­disciplinariteit is een troef bij het bedenken van oplossingen, maar een gemeen­schappelijke basis­kennis is wel nood­zakelijk om elkaar vanuit de eigen discipline te kunnen versterken.”

Ananas

De studenten waren binnen de COIL onder meer betrokken bij het project van de ngo Pandamu die kwets­bare boeren en fruittelers in de Zuid­provincie van Rwanda ondersteunt bij de teelt, verwerking en afzet van hun producten.

De studenten werkten mee aan het opstellen van een sociaal ondernemings­plan voor een bedrijf dat fruit­sappen wil produceren op basis van ananas. De eventuele winsten worden opnieuw geïnvesteerd in de lokale gemeenschap.

marianne de meerleer

 De inbreng van onze Rwandese partners is bijzonder interessant voor onze studenten.
Marianne De Meerleer, lector agro- en bio­technologie en onder­zoeker bij AgroFoodNature

 

Als randactiviteit werd ook een bedrijfs­bezoek georganiseerd aan Fruit­sappen Verhofstede in Lokeren, een bedrijfs­model waarbij het fruit op een zeer natuurlijke manier tot sap verwekt wordt. Dat was volgens Marianne een boeiend leer­moment voor de deel­nemende onder­zoekers en onder­nemers : “Het bedrijf is een fraai en inspirerend voorbeeld van duur­zaam produceren met respect voor de lokale boer.”

Summer school

Op de hackathon kregen de studenten – in 8 teams van elk 6 studenten: 3 Rwandese en 3 HOGENTenaars, ook telkens met verschillende studie­achtergronden – uitdagingen voor­geschoteld die de betrokken Rwandese ngo’s hadden aangebracht. “De inbreng van onze Rwandese partners is bijzonder interessant voor onze studenten”, benadrukt Marianne De Meerleer. De studenten kregen tijdens de hackathon onder meer inzicht in het probleem van onder­voeding in het zuiden van Rwanda, de meest gebruikelijke teelten – ananas maïs en bananen - en voedings­gewoonten, en de moeilijk­heden waarmee de boeren – vaak vrouwen - kampen. De studenten gingen met die informatie aan de slag en werkten inter­venties uit die een positieve impact hadden op voedings­waarde, efficiëntie en samenwerking.

De COIL krijgt zeker navolging: “Het project wordt bestendigd. Mogelijk stellen we het ook open voor andere opleidingen. Er zijn ongetwijfeld nog opleidingen die relevante input kunnen bieden en de voor­bereidende les­module biedt een gemeenschappelijke vertrek­basis”, legt Marianne De Meerleer uit.

Daarnaast nemen deze zomer een twintig­tal HOGENT-studenten deel aan een summer school in Rwanda waar rond dit thema wordt gewerkt en waar de studenten ook studie­punten mee kunnen verwerven.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Agro- en biotechnologie

In de bachelor agro- en biotechnologie heb je de keuze uit 4 afstudeer­richtingen: dierenzorg, groenmanagement, landbouw en voedings­technologie. Vanaf het eerste jaar kies je de …

Bedrijfsmanagement

In de bachelor bedrijfs­management kan je kiezen tussen 7 afstudeer­richtingen en 1 allround traject: accountancy-fiscaliteit, financiën & verzekeringen, …

Voedings- en dieetkunde
De bachelor voedings- en dieetkunde leidt je op tot voedingsdeskundige en diëtist. Zo sta je in voor de voedingszorg van zowel gezonde als van zieke mensen.
AgroFoodNature
AgroFoodNature handelt als onderzoekscentrum op de raakvlakken tussen land- en tuinbouw, voeding en natuur.
Research Centre for Sustainable Organizations

Het Research Centre for Sustainable Organizations is samen­gesteld uit experts binnen de domeinen business­modellen, arbeid, tewerk­stelling, HR, impact­marketing, …

Sustainable Development Goals logo

Dit initiatief draagt bij tot:

   SDG1 - Geen armoede, SDG2 - Geen honger, SDG3 - Goede gezondheid en welzijn, SDG8 - Eerlijk werk en economische groei, SDG17 - Partnerschap om doelstellingen te bereiken

Meer weten over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen? Kijk op hogent.be/duurzaamheid.

Publicatiedatum: 28/03/2024