- bachelor
- Gent
- dagonderwijs
- 3 jaar
De voedingsprocessen komen uitgebreid aan bod in verscheidene wetenschappelijke en biomedische vakken.
Tijdens de onthaaldagen kan je een opfrissingscursus chemie of (para)medisch rekenen volgen.
Starten op eigen niveau.
Bij het begin van de opleiding toetsen we het niveau van elke startende student. Op die manier zetten we voor elke student een persoonlijk leerdoel uit. Hierdoor zorgen we dat we hen ondersteuning bieden bij vakken zoals chemie. En hierdoor kan elke student de opleiding aanvatten op eigen niveau. De studenten worden begeleid via intervisies en monitoraat en door een evenwichtige mix van offline en online lessen. Zo leren de studenten om op een zelfstandige manier te groeien en te werken.
Eerste jaar
In het eerste jaar ga je dieper in op de processen die plaatsvinden tijdens het produceren, bewaren en bereiden van voedsel. Die voedingsprocessen komen uitgebreid aan bod in volgende wetenschappelijke opleidingsonderdelen:
- voedingsleer: m.i.v. anamnese
- voedingswetenschappen: chemie
- voedingswetenschappen: microbiologie
- levensmiddelen- en verpakkingsleer
Tijdens de lessen voedingsleer m.i.v. anamnese gaan we na wat de voedingsgewoontes of voedingskeuzes van je cliënt kunnen zijn door gerichte vragen te leren stellen.
In de voedingsgerichte opleidingsonderdelen besteden we aandacht aan de principes van gezonde voeding, keukentechnologie, receptuur en wetgeving.
En tot slot maken we je wegwijs in het wetenschappelijk (voedings)onderzoek.
Enkel theorie? Neen, aan de hand van concrete oefeningen koppel je de theorie meteen aan de praktijk.
Tweede jaar
Je leert hoe je voedings- en dieetadvies geeft om de gezondheid van de patiënt/cliënt in stand te houden of te verbeteren. Je leert constructief en op een respectvolle manier werken in team. Deze inhouden worden verder vertaald en toegepast in coaching en consultatie en binnen evidence-based diëtetiek. Voorts verwerf je meer inzicht binnen het voedingsdeskundige werkveld waaronder scholen, preventie en bedrijven.
Derde jaar
Je leert patiënten met complexe aandoeningen motiveren en professioneel begeleiden naar de nodige voedings- en dieetaanpassingen. Opnieuw krijg je alle mogelijkheden om je kennis en verworven competenties in de praktijk te toetsen. Via praktijkoefeningen, rollenspellen, concrete cases en stages bereid je je voor op een vlotte overstap naar het beroepsleven. Je leert een interdisciplinair netwerk op te bouwen en kritische meningen te vormen rond relevante maatschappelijke topics.

"Toen ik zag dat de richting redelijk wetenschappelijk was, kreeg ik toch wat schrik. Ik had namelijk geen wetenschappelijke basis, maar ik heb me 200% ingezet en het is tot nu toe allemaal gelukt."
Bauke De Wetter
student

Hoor het 's van een ander!
“Binnen de opleiding maak je kennis met diverse ziektebeelden en leer je hoe JIJ, als toekomstige diëtist, daar een rol in speelt. Tevens leer je in de opleiding een kritische blik te werpen op bepaalde voedingsthema's en -hypes. Op die manier leer je wetenschappelijke literatuur op een correcte wijze verwerken en interpreteren. Doorheen de opleiding ben ik uitgegroeid tot een professionele diëtiste.”
Lotte Mijle
oud-student
Hoor het 's van een ander!
“Binnen de opleiding maak je kennis met diverse ziektebeelden en leer je hoe JIJ, als toekomstige diëtist, daar een rol in speelt. Tevens leer je in de opleiding een kritische blik te werpen op bepaalde voedingsthema's en -hypes. Op die manier leer je wetenschappelijke literatuur op een correcte wijze verwerken en interpreteren. Doorheen de opleiding ben ik uitgegroeid tot een professionele diëtiste.”
Lotte Mijle
oud-student
Binnen de opleiding worden de onderwijsaanpak en het opleidingsprogramma in co-creatie vormgegeven.
Onze lectoren die bijna allemaal actief zijn als voedingsdeskundige of diëtist in het werkveld, het ruime en zeer diverse werkveld zelf, de afgestudeerden uit de opleiding, (onderzoeks)partners EN jij als student houden het opleidingsprogramma future proof. Je hebt als student een belangrijke stem in dit geheel. Het finale doel is jullie te voeden, te laten experimenteren en jullie te mogen zien groeien tot professionele voedingsdeskundigen of diëtisten en authentieke personen met een open mindset, met goesting en inspiratie om verder te groeien.
Het opleidingsprogramma biedt een stevige basis natuur- en biomedische wetenschappen om inzicht te krijgen in de werking van het lichaam, de samenstelling en productie van voedingsmiddelen en hun rol binnen gezondheid en ziekte. Daarbij zal theorie systematisch gecombineerd worden met het toepassen en integreren in oefeningen en praktische vaardigheden. Deze basis is nodig om verder te kunnen naar een holistische kijk te ontwikkelen op de klinische praktijk. Je leert er de wetenschappelijke inzichten te vertalen naar de praktijk en vele ongekende, complexe klinische casussen te managen. Maar geen gedragsverandering zonder een persoonlijke en motiverende aanpak. Gesprekstechnieken, rollenspelen, intervisie en stage zullen je hierbij helpen.
Match ik met deze opleiding?
Wetenschappen schrikken je hoegenaamd niet af. Integendeel. Je beschikt nu al over een flinke wetenschappelijke basis.
Het individueel verhaal van mensen boeit jou!
Alles wat met voeding en gezondheid te maken heeft fascineert je mateloos. Net als de invloed van voeding op lichaam en geest.
Maar ook de mens en zijn psychosociale toestand intrigeert je.
Tijdens je vrije tijd blader je graag door vakbladen over gezondheid en voeding.
Mensen op motiveren is voor jou kinderspel.
Tijdens deze opleiding krijg je alle kansen om je kennis en verworven competenties in de praktijk toe te passen.
Eerste jaar
In het eerste jaar krijg je de unieke kans om al via drie doedagen kennis te maken met voeding in de maatschappij.
Tweede jaar
In het tweede jaar loop je vier weken stage binnen het werkveld van de voedingsdeskundige waar rond voeding gewerkt wordt. Vervolgens zijn er vijf doedagen in voeding- en maatschappijspecifieke doelgroepen.
Derde jaar
In het derde jaar volg je in het eerste semester een stage in alle facetten van de catering. In het tweede semester loop je enkele dagen stage als voorbereiding op je bachelorproef. Je mag eveneens twaalf weken waarvan een gegarandeerd deel in een klinische setting.
Maak kennis met
minder bekende ziektes.
Wat zeker niet ontbreekt in deze opleiding is de internationale context. Wil je graag een semester in het buitenland studeren aan een van onze partnerinstellingen? Dan kan dat perfect. Ook een Summerschool binnen of buiten Europa behoort tot de mogelijkheden. Bovendien leer je niet alleen andere culturen kennen. Je doet ook ervaring op met zelfstandig ondernemen. En mogelijk maak je kennis met minder bekende aandoeningen. Allemaal bijzonder waardevol voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling.
"Ik heb er altijd van gedroomd om in de sport te werken. Ik kan echt zeggen dat ik van mijn passie mijn beroep heb gemaakt."
Stephanie Scheirlynck, oud-student en topsportdiëtiste

Nog vragen?
Zit je nog met praktische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studiekeuze? We helpen je graag verder!
H
Hulp nodig bij
je studiekeuze?
chat met een student →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
nele.callewaert@hogent.be
I
Inschrijven
Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?
C
Cursussen inkijken
Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Nefrologische diëtetiek
Het postgraduaat nefrologische diëtetiek richt zich tot bachelors in de voedings- en dieetkunde of klinisch diëtisten. Je specialiseert je op het vlak van zorgaspecten bij personen …
Oncologische diëtetiek
Het postgraduaat oncologische diëtetiek richt zich tot bachelors in de voedings- en dieetkunde en diëtisten die zich willen bekwamen in de begeleiding van mensen met kanker, zowel in de …
Diabeteseducator
Diabetes of suikerziekte is een chronische aandoening waarbij het bloedsuikergehalte verhoogd is. Wereldwijd treft deze chronische aandoening miljoenen mensen. Tijdens de theoretische lessen word …
Voedingstechnologie
Voedingstechnologie is een afstudeerrichting van de professionele bachelor agro- en biotechnologie waarin je alles leert over voedingsprocessen. Van productie- en …