Facebook Pixel Voedings- en dieetkunde - Hogeschool Gent
Foto Voedings- en dieetkunde

Voedings- en dieetkunde.

V

Voedings- en dieetkunde.

De voedingsprocessen komen uitgebreid aan bod in verscheidene wetenschappelijke en biomedische vakken.

Schrijf je meteen in

Tijdens de onthaal­dagen kan je een opfrissings­cursus chemie of (para)medisch rekenen volgen.

Eerste jaar

In het eerste jaar ga je dieper in op de processen die plaatsvinden tijdens het produceren, bewaren en bereiden van voedsel. Die voedings­processen komen uitgebreid aan bod in volgende wetenschappelijke en biomedische vakken:

  • toegepaste chemie
  • levensmiddelenchemie
  • biologie en microbiologie
  • levensmiddelenmicrobiologie
  • toegepaste fysica

Tijdens de lessen anatomie en fysiologie ontleden we de werking van een gezond lichaam. Ook voedsel­veiligheid nemen we uitgebreid onder de loep. In de voedings­gerichte vakken besteden we aandacht aan de principes van gezonde voeding, keuken­technologie, receptuur en wetgeving.

In de voedingsgerichte vakken besteden we aandacht aan de principes van gezonde voeding, keukentechnologie, receptuur en wetgeving. En tot slot maken we je wegwijs in het wetenschappelijk (voedings)onderzoek. Enkel theorie? Neen, aan de hand van concrete oefeningen koppel je de theorie meteen aan de praktijk.

Tweede jaar

In de vakken biochemie, pathologie (of ziekteleer) en farmacologie bestuderen we voeding in relatie tot ziekte. De focus ligt hier op ‘evidence based’ diëtetiek en gedrags­beïnvloeding. Ook hier koppelen we de theorie aan de praktijk door middel van oefeningen en practica. Voorts verwerf je meer inzicht in de cateringsector waar je meteen ook je eerste stage loopt.

Derde jaar

Ten slotte leer je concreet voedings- en dieet­advies verstrekken, zowel op individueel als op groeps­niveau. Opnieuw krijg je alle mogelijkheden om je kennis en verworven competenties in de praktijk te toetsen. Via praktijk­oefeningen, rollen­spellen, concrete cases en stages bereid je je voor op een vlotte overstap naar het beroepsleven.

Hoor het 's van een ander!

“Binnen de opleiding maak je kennis met diverse ziektebeelden en leer je hoe JIJ, als toekomstige diëtist, daar een rol in speelt. Tevens leer je in de opleiding een kritische blik te werpen op bepaalde voedings-thema's en -hypes. Op die manier leer je wetenschappelijke literatuur op een correcte wijze verwerken en interpreteren. Doorheen de opleiding ben ik uitgegroeid tot een professionele diëtiste.”

Lotte Mijle
oud-student

Hoor het 's van een ander!

“Binnen de opleiding maak je kennis met diverse ziektebeelden en leer je hoe JIJ, als toekomstige diëtist, daar een rol in speelt. Tevens leer je in de opleiding een kritische blik te werpen op bepaalde voedings-thema's en -hypes. Op die manier leer je wetenschappelijke literatuur op een correcte wijze verwerken en interpreteren. Doorheen de opleiding ben ik uitgegroeid tot een professionele diëtiste.”

Lotte Mijle
oud-student

Je leert concreet voedings- en dieetadvies verstrekken,
zowel op
individueel
niveau als op groepsniveau.

Je ben een deskundige die instaat voor de voedingszorg van gezonde en van zieke mensen. Je bent een expert als voedings­deskundige (niet erkend, geen gezondheidszorg­beroep) en diëtist (paramedisch beroep). Een dieet is namelijk een voeding die om medische redenen aan specifieke eisen moet voldoen en uitgewerkt wordt voor een individu, de patiënt, op voorschrift van de arts die hem behandelt. Het dieet maakt deel uit van de behandeling. Als diëtist vertaal je het dieet­voorschrift van de arts in voedings­middelen, recepten en menu's op maat van je patiënt.

Je motiveert en ondersteunt de patiënt die een dieet volgt. De diëtist is een voedings­deskundige met een door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu erkende kwalificatie. Deze erkenning garandeert een kwaliteitsvolle hulpverlening.

Je verstrekt advies over de samenstelling van een evenwichtige, duurzame voeding en de hygiënische voedsel­bereiding zowel aan individuen als in de gemeenschaps­restauratie, en zowel in de preventie, in de gezondheidszorg als in het bedrijfsleven (profit). De diëtist werkt zelfstandig of in dienstverband, heel vaak in een multi­disciplinair team met medici, andere paramedici en gezondheids­werkers.

Match ik met deze opleiding?

1

Wetenschappen schrikken je hoegenaamd niet af. Integendeel. Je beschikt nu al over een flinke wetenschappelijke basis.

2

Chemie? Microbiologie? Biomedische kennis? No problem. Laat maar komen!

3

Alles wat met voeding en gezondheid te maken heeft fascineert je mateloos. Net als de invloed van voeding op lichaam en geest.

4

Maar ook de mens en zijn psychosociale toestand intrigeert je.

5

Tijdens je vrije tijd blader je graag door vakbladen over gezondheid en voeding.

6

Mensen op hun gemak stellen is voor jou kinderspel.

Tijdens deze opleiding krijg je alle kansen om je kennis en verworven competenties in de praktijk toe te passen.

Tweede jaar

In het tweede jaar loop je stage in een grootkeuken. Zo krijg je inzicht in alle facetten van de catering. Als student voedings- en dieetkunde loopt je sowieso stage in een ziekenhuis. De stage­coördinator legt je stageplaats vast.

Derde jaar

In het derde jaar volg je een kijkstage in een geriatrische of pediatrische setting. Je mag eveneens twee keer vijf weken stage lopen: in een gezondheidszorg­instelling en in een ander type organisatie. Daarnaast loop je in het afstudeerjaar nog eens vijf weken stage om eigen onderzoek uit te voeren voor je bachelor­proef. Dat maakt de overstap naar het beroeps­leven heel wat gemakkelijker.

Maak kennis met
minder bekende ziektes.

Wat zeker niet ontbreekt in deze opleiding is de internationale context. Wil je graag een semester in het buitenland studeren aan een van onze partnerinstellingen? Dan kan dat perfect. Ook een Summerschool binnen of buiten Europa behoort tot de mogelijkheden. Bovendien leer je niet alleen andere culturen kennen. Je doet ook ervaring op met zelfstandig ondernemen. En mogelijk maak je kennis met minder bekende aandoeningen. Allemaal bijzonder waardevol voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Nefrologische diëtetiek

Het postgraduaat nefrologische diëtetiek richt zich tot bachelors in de voedings- en dieetkunde of klinisch diëtisten. Je specialiseert je op het vlak van zorg­aspecten bij personen …

Oncologische diëtetiek

Het postgraduaat oncologische diëtetiek richt zich tot bachelors in de voedings- en dieetkunde en diëtisten die zich willen bekwamen in de begeleiding van mensen met kanker, zowel in de …

Diabeteseducator

Diabetes of suikerziekte is een chronische aandoening waarbij het bloedsuikergehalte verhoogd is. Wereldwijd treft deze chronische aandoening miljoenen mensen. Tijdens de theoretische lessen word …

Voedingstechnologie

Voedingstechnologie is een afstudeer­richting van de professionele bachelor agro- en biotechnologie waarin je alles leert over voedings­processen. Van productie- en …

Verkort traject agro- en biotechnologie
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma agro- en …