Facebook Pixel Voedings- en dieetkunde - Hogeschool Gent
Foto Voedings- en dieetkunde

Voedings- en dieetkunde.

V

Voedings- en dieetkunde.

De voedingsprocessen komen uitgebreid aan bod in verscheidene wetenschappelijke en biomedische vakken.

Tijdens de onthaal­dagen kan je een opfrissings­cursus chemie of (para)medisch rekenen volgen.

Starten op eigen niveau.

Bij het begin van de opleiding toetsen we het niveau van elke startende student. Op die manier zetten we voor elke student een persoonlijk leerdoel uit. Hierdoor zorgen we dat we hen ondersteuning
bieden bij vakken zoals chemie, ... En hierdoor kan elke  student de opleiding aanvatten op eigen niveau. De studenten worden begeleid via intervisies en monitoraat en door een
evenwichtige mix van offline en online lessen. Zo leren de studenten om op een  zelfstandige manier te groeien en te werken.

Eerste jaar

In het eerste jaar ga je dieper in op de processen die plaatsvinden tijdens het produceren, bewaren en bereiden van voedsel. Die voedings­processen komen uitgebreid aan bod in volgende wetenschappelijke opleidingsonderdelen:

  • voedingsleer: m.i.v. anamnese
  • voedingswetenschappen: chemie
  • voedingswetenschappen: microbiologie
  • levensmiddelen- en verpakkingsleer

Tijdens de lessen voedingsleer m.i.v. anamnese gaan we na wat de voedingsgewoontes
of voedingskeuzes van je
cliënt kan zijn door gerichte
vragen te leren stellen.

In de voedings­gerichte opleidings­onderdelen besteden we aandacht aan de principes van gezonde voeding, keuken­technologie, receptuur en wetgeving.

En tot slot maken we je wegwijs in het wetenschappelijk (voedings)onderzoek.
Enkel theorie? Neen, aan de hand van concrete oefeningen koppel je de theorie meteen aan de praktijk.

Tweede jaar

Je leert hoe je voedingsen 
dieetadvies geeft om de gezondheid van de 
patiënt/cliënt in stand te
houden of te verbeteren.
Je leert constructief en op
een respectvolle manier
werken in team. Deze
inhouden worden verder
vertaald en toegepast in
coaching en consultatie
en binnen evidence based
diëtetiek. Voorts verwerf
je meer inzicht binnen
het voedingsdeskundige
werkveld waaronder
scholen, preventie
en bedrijven.

Derde jaar

Je leert patiënten met 
complexe aandoeningen
motiveren en professioneel
begeleiden naar de nodige voedings- en 
dieetaanpassingen. Opnieuw krijg je alle mogelijkheden om je kennis en verworven
competenties in de praktijk
te toetsen. Via  praktijk-oefeningen, rollenspellen, concrete cases en stages bereid je je voor op een vlotte overstap naar het beroepsleven. Je leert een interdisciplinair netwerk
op te bouwen en kritische
discussies/meningen te
vormen rond relevante
maatschappelijke topics.

Cursussen inkijken

Schrijf je meteen in

Sfeerbeeld
"Toen ik zag dat de richting redelijk wetenschappelijk was, kreeg ik toch wat schrik. Ik had namelijk geen wetenschappelijke basis, maar ik heb me 200% ingezet en het is tot nu toe allemaal gelukt."

Bauke De Wetter
student

profielfoto Bauke De Wetter

Bauke

Student

Chat met Bauke

Hoor het 's van een ander!

“Binnen de opleiding maak je kennis met diverse ziektebeelden en leer je hoe JIJ, als toekomstige diëtist, daar een rol in speelt. Tevens leer je in de opleiding een kritische blik te werpen op bepaalde voedings-thema's en -hypes. Op die manier leer je wetenschappelijke literatuur op een correcte wijze verwerken en interpreteren. Doorheen de opleiding ben ik uitgegroeid tot een professionele diëtiste.”

Lotte Mijle
oud-student

Hoor het 's van een ander!

“Binnen de opleiding maak je kennis met diverse ziektebeelden en leer je hoe JIJ, als toekomstige diëtist, daar een rol in speelt. Tevens leer je in de opleiding een kritische blik te werpen op bepaalde voedings-thema's en -hypes. Op die manier leer je wetenschappelijke literatuur op een correcte wijze verwerken en interpreteren. Doorheen de opleiding ben ik uitgegroeid tot een professionele diëtiste.”

Lotte Mijle
oud-student

Binnen de opleiding worden de onderwijs­aanpak en het opleidings­programma in co-creatie vormgegeven.

Onze lectoren die bijna allemaal actief zijn als voedings­deskundige of diëtist in het werkveld, het ruime en zeer diverse werkveld zelf, de afgestudeerden uit de opleiding, (onderzoeks)partners EN jij als student houden het opleidings­programma future proof. Je hebt als student een belangrijke stem in dit geheel. Het finale doel is jullie te voeden, te laten experimenteren en jullie te mogen zien groeien tot professionele voedings­deskundigen of diëtisten en authentieke personen met een open mindset, met goesting en inspiratie om verder te groeien.

Het opleidingsprogramma biedt een stevige basis natuur- en biomedische wetenschappen om inzicht te krijgen in de werking van het lichaam, de samenstelling en productie van voedingsmiddelen en hun rol binnen gezondheid en ziekte. Daarbij zal theorie systematisch gecombineerd worden met het toepassen en integreren in oefeningen en praktische vaardigheden. Deze basis is nodig om verder te kunnen naar een holistische kijk te ontwikkelen op de klinische praktijk. Je leert er de wetenschappelijke inzichten te vertalen naar de praktijk en vele ongekende, complexe klinische casussen te managen. Maar geen gedrags­verandering zonder een persoonlijke en motiverende aanpak. Gesprekstechnieken, rollenspelen, intervisie en stage zullen je hierbij helpen.

De hele opleiding is doorspekt met internationale en interculturele toetsen en uitdagingen om je kritische onderzoeks­mentaliteit te versterken.

Match ik met deze opleiding?

1

Wetenschappen schrikken je hoegenaamd niet af. Integendeel. Je beschikt nu al over een flinke wetenschappelijke basis.

2

Het individueel verhaal van mensen boeit jou!

3

Alles wat met voeding en gezondheid te maken heeft fascineert je mateloos. Net als de invloed van voeding op lichaam en geest.

4

Maar ook de mens en zijn psychosociale toestand intrigeert je.

5

Tijdens je vrije tijd blader je graag door vakbladen over gezondheid en voeding.

6

Mensen op motiveren is voor jou kinderspel.

Tijdens deze opleiding krijg je alle kansen om je kennis en verworven competenties in de praktijk toe te passen.

Eerste jaar

Eerste jaar In het eerste jaar krijg je de unieke kans om al via drie doedagen kennis te
maken met voeding in de
maatschappij.

Tweede jaar

In het tweede jaar loop je
vier weken stage binnen
het werkveld van de
voedingsdeskundige waar
rond voeding gewerkt wordt. Vervolgens zijn er vijf 
doedagen in voeding- en
maatschappijspecifieke
doelgroepen.

Derde jaar

In het derde jaar volg je in het eerste semester een stage in alle facetten van de catering. In het tweede semester loop je enkele dagen stage als voorbereiding op je 
bachelorproef. Je mag
eveneens twaalf weken waarvan een gegarandeerd deel in een klinische setting.

Maak kennis met
minder bekende ziektes.

Wat zeker niet ontbreekt in deze opleiding is de internationale context. Wil je graag een semester in het buitenland studeren aan een van onze partnerinstellingen? Dan kan dat perfect. Ook een Summerschool binnen of buiten Europa behoort tot de mogelijkheden. Bovendien leer je niet alleen andere culturen kennen. Je doet ook ervaring op met zelfstandig ondernemen. En mogelijk maak je kennis met minder bekende aandoeningen. Allemaal bijzonder waardevol voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

I



Inschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

C



Cursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Nefrologische diëtetiek

Het postgraduaat nefrologische diëtetiek richt zich tot bachelors in de voedings- en dieetkunde of klinisch diëtisten. Je specialiseert je op het vlak van zorg­aspecten bij personen …

Oncologische diëtetiek

Het postgraduaat oncologische diëtetiek richt zich tot bachelors in de voedings- en dieetkunde en diëtisten die zich willen bekwamen in de begeleiding van mensen met kanker, zowel in de …

Diabeteseducator

Diabetes of suikerziekte is een chronische aandoening waarbij het bloedsuikergehalte verhoogd is. Wereldwijd treft deze chronische aandoening miljoenen mensen. Tijdens de theoretische lessen word …

Voedingstechnologie

Voedingstechnologie is een afstudeer­richting van de professionele bachelor agro- en biotechnologie waarin je alles leert over voedings­processen. Van productie- en …

Verkort traject agro- en biotechnologie
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma agro- en …