- bachelor
- Gent
- dagonderwijs
- 3 jaar
Zie jij het helemaal zitten om je eigen voedingsproduct te ontwikkelen? Dan is de afstudeerrichting voedingstechnologie van de bachelor agro- en biotechnologie jou op het lijf geschreven.
Wat is voedingstechnologie?
Voedingstechnologie is een afstudeerrichting van de bachelor agro- en biotechnologie waarin je alles leert over hoe voedingsproducten worden gemaakt. Je verdiept je in gezondheid, smaak, technologie en voedingstrends. En je ontwikkelt ook zelf een gloednieuw voedingsproduct van idee tot verpakking.
Klaar om de voeding van morgen te ontwikkelen?
Waarom voedingstechnologie studeren?
- Je verdiept je in food design en leert je eigen veilig, voedzaam en duurzaam voedingsproduct ontwikkelen, van ingrediëntenmix tot etiket.
- Je leert door te dóen: je experimenteert in onze foodlabs, organiseert smaaktesten, voert labo-onderzoek uit, bezoekt voedingsbedrijven ...
- Je leert alles over de wetgeving en de rol die voeding speelt in wereldwijde uitdagingen.
- Je leert anticiperen op voedingstrends.
- Kies je eigen stageplekken in binnen- of buitenland: 1/3de van alle studenten voedingstechnologie trekt naar het buitenland!

"Dankzij deze opleiding heb ik mezelf opgewerkt van slager naar productieleider tot producttechnoloog. Ik leerde het verband leggen tussen ingrediënten, processen en producten en ontdekte hoe veelzijdig voeding is."
Frederik De Coensel,
oud-student
Voedingstechnologie in drie kernwoorden: experimenteren, analyseren en (trends) anticiperen.
Wat leer je in de opleiding voedingstechnologie?
Je leert alles wat bij een job als zelfstandig tuinaannemer of publieke sector komt kijken. De hoofdbrok? Plantenkennis en groenaanleg en -beheer.
Experimenteer met smaken, ingrediënten en processen.
In onze foodlabs leer je alles over food design en hoe voeding écht wordt gemaakt. Je test ingrediënten, experimenteert met bereidings- en bewaartechnieken en krijgt inzicht in de industriële processen om voedingsmiddelen te produceren.
Je maakt tijdens je opleiding voedingstechnologie niet alleen kaas, yoghurt, brood, bier en vleesvervangers. Je bedenkt en ontwikkelt ook zelf een gloednieuw voedingsproduct, van idee tot product en duurzame verpakking.
Je gaat samen met je medestudenten creatief aan de slag in onze foodlabs.
Test voedselveiligheid en voedselkwaliteit.
Hoe weet je of voedsel veilig is? Of kwalitatief? Juist, door het te tésten. Je voert uiteenlopende proeven uit in onze labo’s, van microbiologische en (fysico)chemische testen tot smaak- en textuuranalyses.
Je leert hoe je risico’s zoals allergenen of kruisbesmetting opspoort, hoe je etiketten correct opstelt en hoe je bedrijven helpt om hun kwaliteit te verbeteren.
Je leert precies hoe je een voedingsmiddel analyseert en beoordeelt.
Spot en anticipeer op voedingstrends.
Je volgt voedingstrends op de voet: plant-based, superfoods, lokale voeding, circulaire verpakkingen ...
Tijdens verschillende (inter)nationale uitstappen ontdek je hoe de sector inspeelt op grote maatschappelijke thema's zoals voedselverspilling, voedselfraude en gezondheid. En je denkt ook samen met je medestudenten na over hoe voeding nog beter kan worden gemaakt, op maat van mens én milieu.
Hoe kan jij bijdragen aan lekkere, duurzame en veilige voeding voor iedereen?
Kiezen voor praktijk
De verhouding tussen theorie en praktijk ziet er in het eerste jaar als volgt uit: 3/6 hoorcollege, 2/6 practica, 1/6 projecten en opdrachten. Via practica, integratietaken, projecten en stages draag je bij aan bijvoorbeeld maatschappelijke dienstverlening, beheer of lopende onderzoeken.
Kiezen voor praktijk
De verhouding tussen theorie en praktijk ziet er in het eerste jaar als volgt uit: 3/6 hoorcollege, 2/6 practica, 1/6 projecten en opdrachten. Via practica, integratietaken, projecten, proefondernemingen en stages draag je bij aan bijvoorbeeld maatschappelijke dienstverlening, beheer of lopende onderzoeken.
Ondernemend
Je leert onderzoeken, initiatief nemen en oplossingsgericht denken. Tijdens je studies brainstorm je samen met een groepje medestudenten over een wild idee, dat je volledig uitwerkt tot een écht businessplan.
Internationaal
Je wordt tijdens de lessen ondergedompeld in een internationaal bad. Meer van de wereld zien? Loop dan stage in het buitenland. Of grijp samen met een beperkt aantal medestudenten de kans om een volledig semester in het buitenland te studeren.
Twee stageperiodes
In je tweede jaar volg je een kennismakingsstage van vier weken op een stageplek naar keuze in België of elders in Europa. In je derde jaar volgt een eindstage van twaalf weken. Dan ligt de héle wereld aan je voeten: België, Europa, Amerika, Azië, Afrika, Antarctica ...? Alles kan.
Voedingstechnologie, iets voor mij?
Je wil je een eigen voedingsmiddel ontwikkelen zoals een groente-ijsje.
Maar wel op een maatschappelijk verantwoorde manier: veilig, kwalitatief en duurzaam.
Smaaktesten organiseren voor een nieuwe koffiemelange? Dat zie je helemaal zitten.
Je let erop dat je koelkast op de juiste temperatuur staat voor de ham en kipfilet.
Je inspecteert regelmatig de houdbaarheidsdatum van voedingswaren.
En je gooit geen enkel product in de winkelkar zonder eerst het etiket grondig te checken.
Wat na je diploma?
De voedingsindustrie is een grote en groeiende sector. Met een bachelordiploma voedingstechnologie kan je in heel wat lokale en internationale voedingsbedrijven aan de slag als:
- kwaliteitsverantwoordelijke
- productontwikkelaar of voedingstechnoloog
- R&D-medewerker
- laborant
- productieverantwoordelijke
- procesoperator
- …
Maar ook bij andere bedrijven heb je heel wat perspectieven. Bijvoorbeeld als:
- medewerker van toeleveringsbedrijven (van verpakkingsmaterialen, apparatuur, ingrediënten ...)
- kwaliteitsconsulent, kwaliteitsauditor, kwaliteitscontroleur of kwaliteitsinspecteur bij het FAVV
- onderzoeksmedewerker in een onderzoeksinstelling
- laborant in een routinelaboratorium
- leerkracht
- ...
Brochure aanvragen.
Er alles nog eens op nalezen? De opleidingstabellen bekijken? Of wil je een idee krijgen van je lesrooster?
Studiekeuze gemaakt?
Je wil niks liever dan voedingstechnologie studeren? Schrijf je dan nu in en start in september aan deze bacheloropleiding.
Wil je wel íets doen binnen agro- en biotechnologie, maar weet je niet wat precies?
bekijk alle afstudeerrichtingen →
Andere opties verkennen? Begin bij het begin en ontdek welke studiekeuze bij jou past.
Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.
Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over de bachelor agro- en biotechnologie, afstudeerrichting voedingstechnologie.
Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.
Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over de bachelor agro- en biotechnologie richting voedingstechnologie.
Hoeveel kost deze opleiding?
Dat hangt af van studietraject, leefgewoonten en je keuze om te pendelen of op kot te gaan. Daarnaast zijn er nog extra studiekosten die niet gedekt worden door het studiegeld. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een laptop, beschermingsmateriaal, uitstappen …
overzicht van de studiekosten →
Waar heb ik les?
Je hebt les op campus Melle en in de foodlabs op campus Schoonmeersen. Dankzij de unieke samenwerking tussen HOGENT, UGent, de onderzoekscentra en het werkveld in de buurt krijg je de beste infrastructuur in heel Vlaanderen. En je bezoekt ook heel wat voedingsbedrijven.
Hoe groot zijn de groepen waarin ik terechtkom?
De gemeenschappelijke vakken volg je samen met de studenten uit de andere richtingen, in een groep van 200 tot 250 studenten. Voor de praktijkoefeningen werken we bewust met kleinere groepen van ongeveer 25 studenten.
Wanneer beginnen de lessen?
Ten vroegste om 8.15 uur en uiterlijk tot 18 uur. Alles hangt af van de klasgroep waarin je terechtkomt en van hoe je rooster is opgemaakt.
Hoeveel uur per week heb ik les?
Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht. Daarnaast heb je nog tal van taken, begeleid zelfstandig werk … Reken maar op een fulltime job.
Andere vragen? Stel ze gerust!


Nog vragen?
Zit je nog met praktische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studiekeuze? We helpen je graag verder!
W
Waar?
De opleiding voedingstechnologie wordt aangeboden op campus Melle en in de foodlabs op campus Schoonmeersen (Gent), gebouw C.
H
Hulp nodig bij
je studiekeuze?
kijk cursussen in →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
mail naar sofie.claes@hogent.be
I
Inschrijven
Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?
N
Nuttige
links
brochure downloaden →
brochure ontvangen per post →
hou me op de hoogte →
infodagen →
een vlotte start →
starten in februari →
studentenvoorzieningen →
studiefiches →
K
Kwaliteitsbeoordeling
van deze opleiding
HOGENT, da's kwaliteit. Aan HOGENT werken we vanuit een open houding samen aan die kwaliteit. We durven experimenteren, leren graag uit fouten, zijn zelfkritisch en staan open voor feedback.
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Bachelor agro- en biotechnologie
In de bachelor agro- en biotechnologie heb je de keuze uit 4 afstudeerrichtingen: dierenzorg, groenmanagement, landbouw en voedingstechnologie. Dankzij de nieuwe uitstroomprofielen …
Verkorte trajecten agro- en biotechnologie
Wil jij agro- en biotechnologie bijstuderen? Of je tanden zetten in een extra afstudeerrichting? Met een verkort traject heb je er in no-time een specialisatie bij.Micro-credential agro food sustainability
In de opleiding agro food sustainability (1 semester) leer je de agrofoodketen verduurzamen, van productie tot consumptie. Ontdek hoe jouw bedrijf een rol kan spelen in het voeden van de …