Facebook Pixel Oncologische diëtetiek - Hogeschool Gent
Foto Oncologische diëtetiek

Oncologische diëtetiek.

O

Oncologische diëtetiek.

 
Dit postgraduaat richten we om de twee jaar in. Deelnemen kan opnieuw in academiejaar 2025-2026.

Oncologische patiënten beter begeleiden? Tijdens de curatieve fase is het cruciaal dat je kan inschatten hoe veilig of onveilig de dieetwens van de patiënt is. Deze opleiding wil gespecialiseerde kennis en inzicht bijbrengen over de verschillende zorgaspecten van personen met een oncologische aandoening.

download de brochure →

praktijk

Doorheen dit traject ontwikkel je gespecialiseerde expertise die rechtstreeks toepasbaar is in de praktijk. Het uitgangspunt binnen de oncologische voedingszorg is dat het handelen van de oncodiëtist gebaseerd is op Evidence-Based Practice (EBP). Tijdens de colleges word je op een interactieve manier begeleid door experten uit het werkveld.

programma

  • oncologie (6 studiepunten)
  • oncologie en voeding (9 studiepunten)
  • management oncologische zorg (4 studiepunten)
  • stage, portfolio en casuïstiek (8 studiepunten)

Dit postgraduaat omvat 27 studiepunten. Studiepunten drukken het gewicht uit van een opleidings­onderdeel binnen een opleiding. Eén studiepunt staat voor 25 à 30 uren totale studietijd.

Bekijk het gedetailleerd programma →

data


Data van de lesdagen worden tijdig meegedeeld.

Je hebt wekelijks slechts 1 lesdag: donderdag.
Het postgraduaat is dus perfect te combineren met een job, gezin, andere studie of activiteit.

Lessen starten eind september en eindigen begin februari. Vanaf februari tot het examen heb je tijd voor stage, portfolio, literatuurstudie.
Je examen valt in de periode eind mei - begin juni.

Dit postgraduaat richten we om de twee jaar in.

evaluatie

  • Portfolio
  • Casuïstiek
  • Stage
  • Literatuurstudie
  • Schriftelijk meerkeuze-examen

werken en studeren

Werk je in de privésector? Wil je werken en studeren combineren? Dan kan je mogelijk extra steun krijgen. Dit postgraduaat komt mogelijk in aanmerking voor de subsidies van de kmo-portefeuille en Vlaamse opleidingsincentives en is opgenomen in de opleidingsdatabank. Ook onze dienst studentenvoorzieningen (STUVO) biedt ondersteuning.

locatie

Je hebt les op campus Vesalius
Keramiekstraat 80
9000 Gent

prijs

1550 euro*
*onder voorbehoud van wijzigingen en te betalen bij inschrijving

certificaat

Getuigschrift postgraduaat: minstens 80% aanwezigheid en slagen voor de examens. Attest deelname postgraduaat: minstens 80% aanwezigheid en geen deelname aan de examens.

contact 

Zoek je meer informatie? We zijn er voor jou. De opleidingscoördinatoren Lotte Hellinckx en Magali Maes helpen je graag verder:

profielfoto Magali Maes

Magali Maes

Coördinator

Chat met Magali

inschrijven

Vanaf 1 april 2025 kan je jouw inschrijving starten via: hogent.be/inschrijven. Hou alvast je identiteits­kaart en je diploma hoger onderwijs bij de hand. Inschrijven kan tot 15 september 2025.

Meer info over inschrijven →

Doelgroep.

Deze opleiding richt zich tot bachelors in de voedings- en dieetkunde. Diëtisten die in de eerste en tweede lijn instaan voor de begeleiding van oncologische patiënten en voor diegenen die zich hierin verder wensen te specialiseren.

Doelgroep.

Deze opleiding richt zich tot bachelors in de voedings- en dieetkunde. Diëtisten die in de eerste en tweede lijn instaan voor de begeleiding van oncologische patiënten en voor diegenen die zich hierin verder wensen te specialiseren.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Nefrologische diƫtetiek

Het deeltijds postgraduaat nefrologische diëtetiek richt zich tot bachelors in de voedings- en dieetkunde of klinisch diëtisten. Je specialiseert je op het vlak van zorg­aspecten bij …

Eetstoornissen

Tijdens het deeltijds postgraduaat eetstoornissen raak je vertrouwd met multi­disciplinaire, praktijk­gerichte en contextuele benadering binnen de begeleiding van …

Voedings- en dieetkunde
De bachelor voedings- en dieetkunde leidt je op tot voedingsdeskundige en diëtist. Zo sta je in voor de voedingszorg van zowel gezonde als van zieke mensen.
Diabeteseducator

Diabetes of suikerziekte is een chronische aandoening waarbij het bloedsuikergehalte verhoogd is. Wereldwijd treft deze chronische aandoening miljoenen mensen. Tijdens de theoretische lessen word …

Connect
Blijf up-to-date over nieuws, onderzoek, bijscholingen en events met HOGENT Connect. Selecteer de thema's die jou interesseren.
bijscholingen

Bekijk ons uitgebreid aanbod navormingen, studiedagen, bijscholingen of nascholingen, workshops, symposia en congressen. Dit zijn korte vormingen van een of meerdere dagen. Een ideale manier om je …