Facebook Pixel Nefrologische diëtetiek - Hogeschool Gent
Foto Nefrologische diëtetiek

Nefrologische diëtetiek.

N

Nefrologische diëtetiek.

Je specialiseert je op het vlak van zorgaspecten bij personen met verminderde nierfunctie, gaande van beginnende nierproblemen tot chronische nierinsufficiëntie en nierfunctievervangende therapie. Je ontwikkelt gespecialiseerde expertise die rechtstreeks toepasbaar is in de praktijk.

begeleiding

Tijdens de theoretische lessen word je op een interactieve manier begeleid door experten uit het werkveld. De praktische toepassing gebeurt in de vorm van casuïstiek, een kookworkshop, multidisciplinaire interacties en motiverende gesprekstechnieken.

extra troef

Met dit postgraduaat heb je als zelfstandig diëtist een extra troef in handen binnen het zorgtraject chronische nierinsufficiëntie, alsook in de gespecialiseerde multidisciplinaire centra in de nefrologie, dialysecentrum, …

programma

  • nefrologie (6 studiepunten)
  • nefrologie en voeding (9 studiepunten)
  • management nefrologische zorg (4 studiepunten)
  • stage, portfolio en casuïstiek (8 studiepunten)

Dit postgraduaat omvat 27 studiepunten. Studiepunten drukken het gewicht uit van een opleidings­onderdeel binnen een opleiding. Eén studiepunt staat voor 25 à 30 uren totale studietijd.

Bekijk het gedetailleerd programma →

opbouw lessenrooster

Er is één lesdag per week op donderdag, van eind september tot februari. Vanaf februari tot het examen heb je tijd voor stage, portfolio, literatuurstudie. In totaal telt de opleiding zestien lesdagen (eventueel met een bijkomend monitoraat). Naast de lesdagen staat er ook stage gepland. Deze stage omvat twee werkweken van 38 uur, startend vanaf januari.

inschrijven

Vanaf april kan je jouw inschrijving starten via: hogent.be/inschrijven. Hou alvast je identiteits­kaart en je diploma hoger onderwijs bij de hand. 

Meer info over inschrijven →

werken en studeren

Werk je in de privésector? Wil je werken en studeren combineren? Dan kan je mogelijk extra steun krijgen. Dit postgraduaat komt in aanmerking voor de subsidies van de kmo-portefeuille en Vlaamse opleidingsincentives en is opgenomen in de opleidingsdatabank. Ook onze dienst Studentenvoorzieningen (STUVO) biedt ondersteuning. Werkzoekend? Mogelijk kan je ook rekenen op steun van de VDAB. 

download de brochure →

doelgroep

Deze opleiding richt zich tot bachelors in de voedings- en dieet­kunde of klinisch diëtisten werkzaam binnen de gezondheids­zorg met bijzondere interesse voor de nefro­logische diëtetiek.

lesdagen

Je hebt wekelijks slechts één lesdag: donderdag.
Dit postgraduaat is dus perfect te combineren met een job, gezin, andere studie of activiteit.
Data van de lesdagen worden tijdig meegedeeld.

Lessen starten eind september en eindigen begin februari. Vanaf februari tot het examen heb je tijd voor stage, portfolio, literatuurstudie.
Je examen valt in de periode eind mei - begin juni.

Dit postgraduaat richten we om de twee jaar in.

locatie

Je hebt les op campus Vesalius
Keramiekstraat 80
9000 Gent

prijs

1650* euro
(*)onder voorbehoud van wijzigingen

certificaat

Getuigschrift postgraduaat: minstens 80% aanwezigheid en slagen voor de examens.

Attest deelname postgraduaat: minstens 80% aanwezigheid en geen deelname aan de examens.

contact

Zoek je meer informatie? We zijn er voor jou. De opleidingscoördinator Magali Maes of een collega helpt je graag verder via postgraduaat.nefrodietist.vdk@hogent.be.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Oncologische diƫtetiek

Het deeltijds postgraduaat oncologische diëtetiek richt zich tot bachelors in de voedings- en dieetkunde en diëtisten die zich willen bekwamen in de begeleiding van mensen met kanker, …

Eetstoornissen

Tijdens het deeltijds postgraduaat eetstoornissen raak je vertrouwd met multi­disciplinaire, praktijk­gerichte en contextuele benadering binnen de begeleiding van …

Voedings- en dieetkunde
De bachelor voedings- en dieetkunde leidt je op tot voedingsdeskundige en diëtist. Zo sta je in voor de voedingszorg van zowel gezonde als van zieke mensen.
Diabeteseducator

Diabetes of suikerziekte is een chronische aandoening waarbij het bloedsuikergehalte verhoogd is. Wereldwijd treft deze chronische aandoening miljoenen mensen. Tijdens de theoretische lessen word …

Connect
Blijf up-to-date over nieuws, onderzoek, bijscholingen en events met HOGENT Connect. Selecteer de thema's die jou interesseren.
bijscholingen

Bekijk ons uitgebreid aanbod navormingen, studiedagen, bijscholingen of nascholingen, workshops, symposia en congressen. Dit zijn korte vormingen van een of meerdere dagen. Een ideale manier om je …