Op 27 maart trekken zo’n 75 eerstejaarsstudenten van de afstudeerrichting landmeten binnen bacheloropleiding vastgoed voor een week naar Plopsaland. Niet om er uit de bol te gaan in de attracties, wel om er de knepen van hun vak te leren én het attractiepark te voorzien van waardevolle meetinformatie. Vorig jaar vond een soortgelijke projectweek plaats in Pairi Daiza, en eerder waren studenten met hun meettoestellen onder meer aan de slag op de weide van Tomorrowland in Boom en in het provinciaal domein van Bokrijk.
De studenten oefenen hun landmetersvaardigheden vaak op campus Schoonmeersen, maar daar meten ze veelal zonder concreet doel, wat de motivatie niet ten goede komt. Op de externe locaties, zoals Plopsaland dit jaar, krijgen de studenten opdrachten waarvan de resultaten effectief ook gebruikt zullen worden, wat een extra stimulans geeft. Ze verblijven de hele week ter plaatse en overnachten in Oostduinkerke, onder begeleiding van een vijftal docenten.
Bumba
De opdrachten die de studenten tijdens de projectweek zullen uitvoeren in Plopsaland worden de komende weken concreter afgelijnd, maar nu al is duidelijk dat ze metingen zullen doen rond en in het Bumbatheater, een nieuw gebouwd complex in het attractiepark. “In zo’n geval gaat het om een ‘as built-meting’”, legt lector en projectbegeleider Reinout Janssens uit: “Dat is een opmeting van de bestaande toestand na de voltooiing van de bouwwerken. De uiteindelijke uitvoering van een bouwproject varieert immers wel eens van het oorspronkelijke ontwerp. Daarom wordt na afronding van de werken een as-built meting uitgevoerd. Dat is nuttig voor zowel het beheer van het gebouw als onder meer voor evacuatieplannen en het nauwkeurig uittekenen van plattegronden.”
Daarnaast zullen de studenten ook metingen uitvoeren in de open zone tussen de camping van Plopsaland en het park zelf. Er worden immers mogelijkheden onderzocht om die ruimte te ontwikkelen. Voorts krijgen de studenten opdrachten van de landmeter die Plopsaland vast in dienst heeft. Hij zal ook een gastles geven.
Knelpuntberoep
Zo’n projectweek op een tot de verbeelding sprekende locatie draagt er zeker toe bij om het imago van de opleiding op te krikken. En dat is nodig: landmeter is een knelpuntberoep. Onwetendheid over de inhoud van het beroep speelt hier zeker in mee, zegt Nele Vanhoutte, curriculumvoorzitter en teamcoördinator van de opleiding Landmeten: “Mensen weten niet hoe divers landmeten is en zien enkele het ‘klassieke’ beeld van landmeters in gele hesjes die in open velden met vreemde meetapparatuur in de weer zijn. Uiteraard is dat onderdeel, waarbij bijvoorbeeld grensbepalingen, bouwwerven of verkavelingen zeer nauwkeurig in kaart gebracht worden, nog altijd een belangrijk aspect. Maar er is zoveel meer: landmeters zijn ook actief in de baggerwereld, in de vastgoedwereld voor schattingen en plaatsbeschrijvingen en gaan aan de slag met drones en 3D-laserscanners.”
Om tegemoet te komen aan die toegenomen diversiteit, creëerde de bacheloropleiding in het laatste jaar drie uitstroomprofielen: landmeetdeskundige (het ‘klassieke’ landmeten met grensbepalingen en expertises), geo-ICT (interactief kaartmateriaal maken) en bouw en infrastructuur (uitzetwerk op werven, architectuurmetingen, metingen in industrie, ook baggersector valt hieronder). In het tweede jaar krijgen de studenten al projecten voorgeschoteld binnen elk van die uitstroomprofielen, zodat ze kunnen aanvoelen welke richting hen het beste ligt.
Stijging aantal studenten
Een opsteker is alvast dat de opleiding aan HOGENT, na jaren te zijn gestart met een vijftigtal eerstejaars, dit academiejaar zo’n 80 eerstejaarsstudenten mocht verwelkomen. “Als zich dat doorzet, is dat natuurlijk een zeer goede evolutie. Al blijft het vreemd dat we er zeer moeilijk in slagen om vrouwelijke studenten warm te maken voor een landmetersopleiding: hun aantal blijft beperkt tot slechts 10 procent van studentenpopulatie in de opleiding”, situeert Nele Vanhoutte.
Een projectweek op een bekende locatie is wellicht niet vreemd aan de groei van de opleiding: “We kregen vorig jaar behoorlijk wat mediabelangstelling voor onze activiteiten in Pairi Daiza, en het viel me op dat jongeren die op infodagen langs kwamen, daar geregeld naar verwezen”, geeft Nele Vanhoutte nog mee, die uiteraard hoopt dat de projectweek in Plopsaland een zelfde effect genereert.
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Landmeten
Landmeten is een afstudeerrichting van de professionele bachelor vastgoed met beide voeten in de praktijk. Vaak letterlijk: vastgoed opmeten in de zon en later de gegevens verwerken als het …
Geo-ICT
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak? In het postgraduaat Geo-ICT leer je informatie- en communicatietechnologie toepassen in de geografie. Je hebt één namiddag per week …
Vastgoedbeheer
Heb je al een bachelor vastgoed of landmeten behaald? Verfijn je kennis met het postgraduaat vastgoedbeheer. Je hebt één namiddag per week les gedurende één …
Verkort traject vastgoed
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma vastgoed behalen.Vastgoed
Vastgoed is een professionele bacheloropleiding van drie jaar. Je hebt de keuze tussen twee afstudeerrichtingen: vastgoed en landmeten. Meteen bij de start van je opleiding kies je de …
Publicatiedatum: 18/01/2023