Teatime@bib, dat zijn interessante themalezingen in je lokale HOGENT-bib. De volgende editie van 2024 gaat over biodiversiteit en vindt plaats op 17 oktober om 16 uur. Kan je er niet bij zijn? Geen paniek. Je kan alles herbekijken alsof je er zelf bij was.
Heb je een voorstel voor een onderwerp?
We zijn altijd op zoek naar mogelijke onderwerpen voor Teatime@bib. Heb je een voorstel? Vul dan onze vragenlijst in en misschien komt jouw onderwerp in een volgende editie aan bod!
Volgende editie:
NatuurRijk, over biodiversiteit.
17 oktober 2024 | 16 – 18 uur | Bib Schoonmeersen
Programma.
Natuur in nood: de roep om biodiversiteit
Arthur Wullaert, student en actief in het Sustainability Office
Biodiversiteit is een centraal begrip geworden in de strijd tegen klimaatverandering. Het is belangrijk om te overwegen waarom biodiversiteit zo cruciaal is, wat er precies aan de hand is en wat de oorzaken daarvan zijn. Arthur werkt voor het Sustainability Office, een duurzaamheidsplatform binnen de hogeschool waar studenten beschikken over een mandaat en ondersteuning om de onderwijsinstelling te verduurzamen. Ontdek ook hoe jij samen met het Sustainability Office het verschil kunt maken!
HOGENT Natuurlijk: een biodiversiteitsplan voor 2023-2026 en verder
Veerle Lamote, stafmedewerker Onderzoek
HOGENT werkt hard aan de vergroening van haar campussen. Achter deze (toekomstige) natuurpracht schuilt een doordacht biodiversiteitsbeleid, een plan dat zorgvuldig is ontworpen door een multidisciplinair team van HOGENTENAARS en externen om de biodiversiteit op de campussen te behouden, herstellen en versterken.
Kom meer te weten over onze ambities en realisaties en ontdek hoe wij bouwen aan biodiverse campussen van de toekomst.
FlowerPower je tuin
Jorunn Dieleman, onderzoeker AgroFoodNature
Hoe tover je gazon om tot een prachtige bloemenzee? Volstaat het om een maand je gras niet te maaien? Of moet je bloemen zaaien voor een mooier resultaat? De onderzoekers van FlowerPower De Tuin zoeken het samen met 492 burgerwetenschappers uit!
Biodivers zorggroen
An De Schrijver, docent en onderzoeker AgroFoodNature
Hoe biodiverser het groen bij zorgcentra, hoe groter de helende kracht. In sterk verstedelijkte regio’s zoals Vlaanderen kunnen biodiverse tuinen bij zorgcentra bovendien de biodiversiteit op landschapsschaal opkrikken en stapstenen vormen voor migratie van soorten. Zo kunnen biodiverse zorgtuinen een win-win betekenen voor de zorgsector én de natuursector. Dit project is een multidisciplinaire samenwerking met onderzoekers van HOGENT en UGent.
Biodiversiteit radicaliseren
Luc De Droogh, docent sociaal-agogisch werk
Vanuit onze ervaring met een Europese Biodiversa+ aanvraag over stedelijke natuur vanuit eCO-CITY wil ik graag drie gedachten delen over biodiversiteit. Natuurlijk - nu ja - is biodiversiteit belangrijk voor mensen want natuur is een onvervangbare bron van welzijn en gezondheid. Alleen is de toegang tot natuur zeer ongelijk. Biodiversiteit en natuurbeelden zijn verschillend van cultuur tot cultuur, van klasse tot klasse … We kunnen dus beter spreken over biodiversiteitEN, sensitief zijn voor die diversiteitEN en onze concepten over biodiversiteitEN verrijken vanuit een ecohumanities benadering. Bovendien zijn de klassieke invullingen van biodiversiteit ook zeer antropocentrisch. Wat als we nood hebben aan meer dan de menselijke natuur?
Vorige edities.
Hieronder vind je een overzicht van alle vorige Teatimes. Kon je er niet bij zijn? Dan kan je de presentaties herbekijken.
Vorige edities.
Hieronder vind je een overzicht van alle vorige TeaTimes. Kon je er niet bij zijn? Dan kan je de presentaties herbekijken.
Ervaringskennis.
30 mei 2024
In deze Teatime@bib hebben HOGENTenaars het over ervaringskennis inzetten als volwaardige bron van kennis, naast professionele en wetenschappelijke kennis. Wil je meer weten over op kunst gebaseerd onderzoeksmethoden bij sociale vraagstukken? Wil je meer horen over de ondersteuning en noden van studenten met zorgtaken? Of ben je benieuwd naar erkennen van ervaringskennis in de opleidingen sociaal werk en orthopedagogie?
Teatime special over AI.
23 april 2024
In deze Teatime@bib hebben HOGENTenaars het over AI. Enkele van onze lesgevers lichten toe hoe ze AI inzetten in hun les: van je studenten goed leren prompten tot AI inzetten om goede wetenschappelijke teksten te schrijven.
Santé! Over gezondheidspromotie en gezond leven.
30 november 2023
In Teatime@bib hebben HOGENTenaars het over gezondheidspromotie en gezond leven. Wil je meer weten over zelfcompassie en lichaamsbeeld bij eetstoornissen? Wil je je laten inspireren door onderwijspraktijken die focussen op gezondheidsbevordering? Of wil je meer horen over een zelfhulptool met betrekking tot het herstel van welbevinden?
Allemaal anders (deel 2).
5 oktober 2023
In Teatime@bib hebben HOGENTenaars het over diversiteit en inclusie. Wil je meer weten over pioniersstudenten? Wil je meer horen over sociale rechtvaardigheid in lokale contexten van stadsvernieuwing? Of ben je benieuwd naar genderinclusie en inclusie in het hoger onderwijs?
Allemaal anders (deel 1).
11 mei 2023
In Teatime@bib hebben HOGENTenaars het over diversiteit en inclusie. Wil je meer weten over een trainingspakket over divers-sensitieve zorg aan ouderen met een migratie-achtergrond? Wil je meer horen over de hindernissen van studeren met een fysieke beperking? Of ben je benieuwd naar genderinclusie en inclusietrajecten op HOGENT?
Doe maar duurzaam.
2 maart 2023
In Teatime@bib hebben HOGENTenaars het over duurzaamheid, circulaire economie en impact. Wil je de Design for (Dis)assembly-technologie voor meubilair leren kennen? Wil je meer horen over de opleiding milieu- en duurzaamheidsmanagement? Of ben je benieuwd naar de verschillende houtsoortmogelijkheden in functie van duurzaamheid?
MENSenSTAD.
17 november 2022
Tijdens deze aflevering gaven HOGENTenaars ons een inkijk in hun lopende projecten rond de woon- en omgevingskwaliteit in sociale huisvesting, de impact van stadsontwikkeling, de tijdelijke invulling van leegstaande gebouwen en terreinen, een model dat de waarde en betaalbaarheid van vastgoed bepaalt en verklaart, de sociale aspecten van duurzaamheid binnen de landschaps- en tuinarchitectuur en meer.
Mantelzorg.
19 november 2020
In Vlaanderen wordt het merendeel van de zorg geboden door mantelzorgers: partners, kinderen, ouders, andere familieleden, vrienden of buren. Zij treden vaak op als volwaardige partners van de professionele zorgverleners. Met de vermaatschappelijking van de zorg krijgt mantelzorg een nog prominentere rol. Tegelijkertijd hebben mantelzorgers ook eigen vragen en noden.
Corona.
zomer 2020
Ook HOGENTenaars bonden op een inspirerende manier de strijd aan met het coronavirus. In een reeks filmpjes komen docenten, studenten en onderzoekers aan het woord. Zij getuigen over hun ervaringen via een online interview of een zelf gemaakt filmpje.
Geestelijke gezondheidszorg.
20 februari 2020
Vandaag kampt één op drie Belgen met emotionele en psychische problemen. Net zoals in de algemene gezondheidszorg wordt de scheidingslijn tussen residentiële zorg en thuiszorg steeds vager. Mobiele teams worden ingezet zodat mensen die hulp nodig hebben langer thuis kunnen blijven of sneller de residentiële zorg kunnen verlaten. Levenskwaliteit, sterktes en eigen waarden van psychisch kwetsbare mensen komen hierbij centraal te staan.
Inclusie.
21 november 2019
In een inclusieve maatschappij telt iedereen mee en kan elkeen op een betekenisvolle manier deelnemen aan de samenleving. Wat betekent en hoe bereiken we inclusief onderwijs en een inclusieve (geestelijke) gezondheidszorg?
Contact
Heb je vragen? Mail naar teatime@hogent.be.