Facebook Pixel Endoscopie­verpleegkundige - Hogeschool Gent
Foto Endoscopie­verpleegkundige

Endoscopie-verpleegkundige.

E

Endoscopie-verpleegkundige.

Het postgraduaat endoscopie­verpleegkundige is de enige gespecialiseerde opleiding in Vlaanderen voor verpleegkundigen met interesse in de endoscopie van de lucht­wegen, pancreas, galwegen en lever­pathologie.

Endoscopieverpleegkunde is een zeer afwisselend beroep dat door de technische kant ervan voortdurend in ontwikkeling is. Interesse in moderne apparatuur en je technische vaardigheden aanscherpen is dus een must. Je hanteert veel verschillende instrumenten voor allerhande behandelingen en onderzoeken binnen diverse specialismen. Dit maakt het vak uitermate dynamisch, boeiend en uitdagend. 

Je assisteert de arts en bent er voor de patiënt. Je hebt dus een belangrijke rol in de voorbereiding en tijdens de scopie. Enerzijds word je in je opleiding getraind om heel nauwkeurig te werken en snel te kunnen schakelen. Anderzijds is het ook cruciaal dat je zorgzaam bent en over goede communicatieve vaardigheden beschikt. Je hebt een belangrijke rol in het geruststellen van de patiënt.

Theorie én praktijk

Deze opleiding wordt georganiseerd in samenwerking met de endoscopieafdelingen van de vier grote universitaire centra: Gent, Leuven, Brussel en Antwerpen. Je krijgt les van vakspecialisten die verbonden zijn aan deze universitaire centra.

Theoretische en praktijk­lessen wisselen elkaar af. De workshops, waar je de nieuw verworven inzichten hands-on kan inoefenen, verlopen in samenwerking met bedrijven gespecialiseerd in dit vakgebied. Tijdens deze simulatie kan je de hoogtechnologische materialen verkennen. Artsen, expert-verpleegkundigen en vertegenwoordigers begeleiden je tijdens deze hands-on dagen.

Daarnaast is er begeleide zelfstudie voor de realisatie van een portfolio en een opdracht over de preventie van infecties op de werkvloer.

Programma

Je investeert met dit postgraduaat in een opleiding van van 22 studiepunten:

Opleidingsonderdelen van het postgraduaat endoscopieverpleegkundige.
Opleidingsonderdeel Studiepunten
basisprincipes van endoscopie 4
kwaliteit van zorg, management en communicatie 3
endoscopie van de gastro-intestinale tractus 5
endoscopie van de luchtwegen en bij pancreas, lever- en galwegpathologie 4
evidence based nursing in de endoscopie en portfolio 3
stage 3
Totaal 22

Bekijk de gedetailleerde studiefiches →

Studeren op jouw tempo

Is de studiebelasting van het voorgestelde modeltraject iets te zwaar? Heb je moeite om je studie-ambitie te combineren met werk of gezin? Wil je het rustiger aan doen om persoonlijke redenen? In overleg is een programma op maat mogelijk. Zo kan je kiezen om slechts een paar opleidings­onderdelen te volgen en bepaal je zelf hoe lang je over de opleiding wilt doen. Je behaalt je getuigschrift eenmaal je alle opleidings­onderdelen (studie­punten) hebt vervolmaakt.

volg een online infosessie →

download de brochure →

Data academiejaar 2024-2025

Gedurende het hele academiejaar is er één vaste lesdag per week: donderdag, doorgaans van 8.30 tot 12.45 uur en van 13.30 tot 17 uur.

In totaal telt de opleiding 19 lesdagen.

  • Eerste semester: 3, 10, 17 en 24 oktober, 7, 14, 21, 28 november en 5, 12, 19 december 2024
  • Examen 1: 16 januari 2025
  • Tweede semester: 20, 27 februari, 6, 13, 20 en 27 maart en 3 april en 22 of 29 mei 2025 (Hands-on dag)
  • Inhaaldag: 29 mei 2025 (facultatief)
  • Examen 2: 5 en 12 juni 2025 (onder voorbehoud) (schriftelijk / mondeling / presentatie portfolio)

Locatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1
9000 Gent

Prijs

1210 euro*
*onder voorbehoud van wijzigingen

Certificaat

  • Je ontvangt een getuigschrift na het slagen van je examens.
  • Volg je enkel de lessen? Dan ontvang je een attest van deelname.

Neem een exclusieve kijk achter de schermen van de ziekenhuisdiensten

Om je optimaal voor te bereiden, werken we al jaren heel nauw samen met UZ Antwerpen, Brussel, Leuven en UZ Gent.

Neem een exclusieve kijk achter de schermen van de ziekenhuisdiensten

Om je optimaal voor te bereiden, werken we al jaren heel nauw samen met UZ Antwerpen, Brussel, Leuven en uiteraard UZ Gent die met veel toewijding hun expertise delen om dit postgraduaat vorm te geven en actueel te houden. Zo leer jij het vak op basis van up-to-date informatie, geavanceerde technieken en de huidige professionele tendensen.

In kader van het opleidingsonderdeel “Basisprincipes endoscopie” bieden we je de bijzondere opportuniteit van boeiende en verhelderende werkveldbezoeken achter de schermen van verschillende diensten van het ziekenhuis UZ Gent. Je steekt zo heel wat inzichten op over processen waarmee je als endoscopieverpleegkundige gelinkt bent en samenwerkt, maar waarbij je in de uitvoering van je rol geen actieve taak opneemt.

Anatomisch pathologisch labo, UZ Gent 
Als endoscopieverpleegkundige ben je een schakel in het grotere geheel. Het correct uitvoeren van een biopsie is dus cruciaal voor het welslagen van de verdere procedure na de staalafname.

Verdiep je met dit werkveldbezoek in de diverse fases van biopsie tot diagnostisering. Wat gebeurt er met het staal dat je hebt afgenomen? En wat is het belang van bijvoorbeeld correcte afname en transport zodat dit optimaal verloopt. 

Endoscopische unit, UZ Gent
Bezoek de centrale sterilisatieafdeling specifiek voor de verwerking van endoscopische materiaal. 

Stage

De stage omvat vijf dagen, die je opeenvolgend of gesplitst kan opnemen, al naargelang wat jou best past. Je loopt stage op een endoscopische afdeling van een van de vier participerende universitaire centra, waar de beschikbaarheid van leermomenten voor alle aangeboden leerstof verzekerd kan worden.

Je assisteert de arts en bent er voor de patiënt. Je hebt dus een belangrijke rol in de voorbereiding en tijdens de scopie.

Doelgroep.

Deze opleiding richt zich tot bachelors in de verpleegkunde en gegradueerde verpleegkundigen met interesse voor of werkervaring in het hoogtechnologische domein van de endoscopie.

Doelgroep.

Deze opleiding richt zich tot bachelors in de verpleegkunde en gegradueerde verpleegkundigen met interesse voor of werkervaring in het hoogtechnologische domein van de endoscopie.

profielfoto Martine Baert

Martine Baert

Coördinator

Chat met Martine

Heb je vragen?

Neem contact op met opleidings­coördinator Martine Baert via martine.baert@hogent.be of via chat.

Inschrijven

Stel je tijdig kandidaat, want om didactische en organisatorische redenen is het aantal plaatsen beperkt tot 25.

Vraag eerst per mail een intake aan via martine.baert@hogent.be

Voldoe je aan het profiel? Dan helpen we je verder op weg naar je definitieve inschrijving.

Ondersteuningsmaatregelen

Wil je werken en studeren combineren? Dan kan je mogelijk extra steun krijgen.

Meer info over werken en studeren →

Werkzaam in de privésector? Met de kmo-portefeuille recupereer je een stuk van je inschrijvings­geld. Erkenningsnummer HOGENT - opleiding: DV 0101616

Meer info over kmo-portefeuille →

De opleiding is opgenomen in de opleidingsdatabank en komt in aanmerking voor opleidingscheques en Vlaams opleidingsverlof (VOV). Erkenningsnummer Opleidingsdatabank: ODB-0000870

Meer info over opleidingsincentives →

Ook onze dienst studentenvoorzieningen (STUVO) biedt ondersteuning.

Meer info over financieringssteun via STUVO →

Werkzoekend? Mogelijk kan je ook rekenen op steun van de VDAB.

Meer info op VDAB.be →

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Intensieve zorgen en spoedgevallenzorg

Het postgraduaat intensieve zorgen (en/of) spoedgevallen­zorg beoogt een verdere vorming van bachelors in de verpleegkunde tot goed opgeleide gespecialiseerde verpleegkundigen die op de …

Verpleegkunde

De professionele bachelor verpleegkunde duurt 4 jaar en is een mooie mix van theorie en praktijk. Je verdiept je in alle klinische domeinen van het verpleegkundig vakgebied, zowel binnen het …

Graduaat Basisverpleegkunde

Het graduaat basis­verpleegkunde is een praktijk­gerichte opleiding van 3 jaar, verdeeld over 5 modules. In elke module wissel je les af met stage. Die stage omvat de helft van de …

bijscholingen

Bekijk ons uitgebreid aanbod navormingen, studiedagen, bijscholingen of nascholingen, workshops, symposia en congressen. Dit zijn korte vormingen van een of meerdere dagen. Een ideale manier om je …