Facebook Pixel Endoscopieverpleegkundige - Hogeschool Gent
Foto Endoscopieverpleegkundige

Endoscopie-verpleegkundige.

E

Endoscopie-verpleegkundige.

De enige gespecialiseerde opleiding in Vlaanderen voor elke verpleegkundige met interesse in de complexe en hoogtechnologische discipline van de endoscopie van de luchtwegen, pancreas, galwegen en leverpathologie.

De opleiding wordt georganiseerd in samenwerking met de endoscopie-afdelingen van de vier grote universitaire centra: Gent, Leuven, Brussel en Antwerpen. Ze bestaat uit een boeiende combinatie van theoretische lessen, alle verzorgd door specialisten in de materie, en praktijklessen waar de studenten de nieuw verworven inzichten hands-on kunnen inoefenen. Daarnaast is er begeleide zelfstudie voor de realisatie van een portfolio en een opdracht over de preventie van infecties op de werkvloer.

programma

 • basisprincipes van endoscopie (4 studiepunten)
 • kwaliteit van zorg, management en communicatie (3 studiepunten)
 • endoscopie van de gastro-intestinale tractus (5 studiepunten)
 • endoscopie van de luchtwegen en bij pancreas, lever- en galwegpathologie (4 studiepunten)
 • evidence based nursing in de endoscopie en portfolio (3 studiepunten)
 • stage (3 studiepunten)

stage

De stage omvat vijf dagen, die opeenvolgend of gesplitst opgenomen kunnen worden. Je loopt stage op een endoscopische afdeling van een van de vier participerende universitaire centra, waar de beschikbaarheid van leermomenten voor alle aangeboden leerstof verzekerd kan worden.

certificaat

Attest postgraduaat (vooropleiding gegradueerde verpleegkundige) of getuigschrift postgraduaat (vooropleiding bachelor in de verpleegkunde).

data

Gedurende het hele academiejaar is er één lesdag per week (op donderdag). In totaal telt de opleiding 19 lesdagen (22 studiepunten).

 • De lesdagen vinden plaats op 26/3 (hands-on sessie), 2/4, 26/4, 30/4, 11/6 (examen)
   
 • Lesdagen 2020-2021: 8/10, 15/10, 22/10, 22/10, 29/10, 5/11, 12/11, 19/11, 26/11, 3/12, 10/12, 17/12 (hands-on dag), 11/2, 25/2, 4/3, 11/3, 18/3, 25/3, 1/4 (hands-on dag), 29/4 inhaallessen/monitoraat/intervisie stage
   
 • Examen 1: januari schriftelijk
   
 • Examen 2: juni schriftelijk / mondeling / presentatie portfolio

locatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1
9000 Gent

prijs

985 euro*
*onder voorbehoud van wijzigingen

Doelgroep.

Deze opleiding richt zich tot bachelors in de verpleegkunde en gegradueerde verpleegkundigen met interesse voor of werkervaring in het domein van de endoscopie. Om didactische en organisatorische redenen is het aantal inschrijvingen beperkt tot 25 studenten.

Doelgroep.

Deze opleiding richt zich tot bachelors in de verpleegkunde en gegradueerde verpleegkundigen met interesse voor of werkervaring in het domein van de endoscopie. Om didactische en organisatorische redenen is het aantal inschrijvingen beperkt tot 25 studenten.

Onder leiding van deze experts uit het werkveld

Martine Baert

martine.baert@hogent.be 09 243 23 68

Inschrijven

Eerst en vooral dien je een intakegesprek aan te vragen via de coördinator Martine Baert. Tijdens je intake ontvang je alle verdere informatie over de inschrijving.