- graduaat
- Gent
- dagonderwijs
- 2 jaar
Als afdelingsverantwoordelijke in een grote winkelketen of als winkelmanager in een kleiner verkooppunt zorg je ervoor dat alles vlekkeloos verloopt. Dit doe je samen met je team. Van het behalen van verkoopdoelstellingen tot het opstellen van planningen en het aansturen van het team: je zal je geen moment vervelen.
Wat leer je?
In deze opleiding maak je kennis met alle facetten van winkelbeheer zoals:
- verkooptechnieken
- communicatie met klanten en personeel
- voorraadbeheer
- personeelszaken
- commercieel beheer
- leidinggeven en HR
Je leert al doende
Wat maakt de opleiding zo bijzonder? De sterke praktijk- en beroepsgerichte aanpak via duaal leren. Je leert niet alleen op school maar ook in de winkel zelf. Tussen beide vormen van leren is er een sterke wisselwerking. Wat je leert tijdens de lessen zet je om in de praktijk en omgekeerd. Tijdens het werkplekleren focussen we in het eerste jaar op de taken van een verkoopmedewerker. In het tweede jaar ligt het accent op de taken van een leidinggevende (bijvoorbeeld assistent manager of afdelingsverantwoordelijke).
Dagonderwijs.
Duurtijd?
Het graduaat winkelmanagement omvat 120 studiepunten en duurt twee jaar. Je komt twee dagen per week naar school en je leert twee dagen per week in een winkel. In het laatste semester leer je drie dagen per week in een winkel.
Instapmoment?
Het is voor deze opleiding zowel mogelijk om in september als in februari te starten.
Waar?
Je volgt les op campus Mercator in Gent.

Deze opleiding volgen als werknemer of werkzoekende? Het kan!
Het flexibele traject maakt het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. We bieden een programma aan op jouw eigen maat en ritme. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.
Deze opleiding volgen als werknemer of werkzoekende? Het kan!
Het flexibele traject maakt het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. We bieden een programma aan op jouw eigen maat en ritme. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.
Opleiding volgen als werknemer
Het is haalbaar om de opleiding winkelmanagement te combineren met een deeltijdse job, als het werkplekleren kan uitgevoerd worden op de eigen werkplek. Bespreek dus zeker met je werkgever wat de mogelijkheden zijn en neem contact op met onze studietrajectbegeleider voor een traject op maat.
Duaal leren
Bij duaal leren verwerf je kennis en vaardigheden op school én op de werkvloer. Voor de opleiding winkelmanagement betekent dat concreet dat je twee dagen per week naar school komt en twee dagen per week in een winkel werkt. In het laatste semester werk je drie dagen per week in een winkel. Ben je al aan het werk? Dan kan je, in samenspraak met je werkgever, het duaal leren ook op je eigen werkplek uitvoeren.
Steunmaatregelen
Er zijn enkele mogelijke steunmaatregelen voor als je werken en studeren wil combineren zoals opleidingsverlof, opleidingscheques, kmo-portefeuille…
Opleiding volgen als werkzoekende
De graduaatsopleiding winkelmanagement is erkend door de VDAB en leidt op tot een knelpuntberoep. Dat biedt je een grote kans op werk. Als je de opleiding volgt via de VDAB kan je je uitkering behouden en geniet je van financiële voordelen. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
Match ik met winkelmanagement?
Je bent gepassioneerd door verkoop, webshops, winkeletalages, shopgedrag …
Als je een winkel binnenstapt, zie je meteen wat beter kan. Een aantrekkelijkere etalage, een andere indeling, betere service, andere promo’s, enzovoort.
Je hebt commerciële flair en een neus voor verkooppotentieel. Je weet hoe je met mensen moet omgaan en hoe je inspeelt op hun (onbewuste) wensen.
Je vindt het fijn om mensen te adviseren en te informeren.
Het aansturen van collega’s lijkt je een uitdaging.
Administratieve taken en commerciële verantwoordelijkheid schrikken je niet af.
Wat na je diploma?
Werken
Na het behalen van je diploma, kan je onmiddellijk aan de slag in de retailsector: als afdelingsverantwoordelijke in een grote winkelketen of als winkelmanager in een klein tot middelgroot verkooppunt. Je komt terecht in heel uiteenlopende sectoren zoals:
- kleding en schoenen
- elektro
- multimedia
- voeding
- doe-het-zelf
- …
Verder studeren
Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dan kan je met een vervolgtraject van 91 studiepunten een bachelor retailmanagement behalen. Zo kan je in 4 jaar tijd een graduaatsdiploma én een professioneel bachelordiploma op zak hebben.
Laat je inspireren.
Manal liep stage bij IKEA Gent en ging er na haar opleiding aan de slag als manager van de Bistro & Zweedse shop.
Herbekijk de alumni takeover van Manal op Instagram →Eske liep in haar laatste jaar stage bij twee verschillende filialen van GIKS Mode.
Herbekijk de stage takeover van Eske op Instagram →
Lotte liep in haar laatste jaar stage bij C&A Zottegem.
Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.
Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.
Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.
Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.
Hoeveel kost de opleiding?
Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studietraject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.
Overzicht van de studiekosten →
Hoe zit dat met leerkrediet?
Je hebt geen leerkrediet nodig als je inschrijft voor een graduaatsopleiding. Let op: schrijf je met een creditcontract in voor opleidingsonderdelen uit een graduaatsopleiding, dan zet je wél altijd leerkrediet in.
Heb ik voorkennis nodig om de opleiding te starten?
Neen, alle graduaatsopleidingen starten vanaf nul. Voorkennis is dus niet nodig. We gaan er wel van uit dat je dankzij je opleiding in het secundair onderwijs al voorkennis hebt van Frans en Engels.
Wat houdt werkplekleren in?
Alle graduaatsopleidingen bestaan uit minimaal één derde werkplekleren, dat kan in de vorm van stage, duaal leren, praktijklessen, bedrijfsbezoeken, cases, gastsprekers …
Word ik betaald voor het werkplekleren?
De meeste studenten gaan voor een reguliere overeenkomst waarbij het werkplekleren binnen het kader van de opleiding niet betaald is.
Het is mogelijk om de opleiding winkelmanagement te combineren met een deeltijdse job, als het werkplekleren kan uitgevoerd worden op de eigen werkplek. Spreek in dat geval af met je werkgever of je de stagedagen kan integreren tijdens de betaalde werkuren of niet. In de praktijk komt dit niet zo vaak voor en zijn de stagedagen meestal te presteren naast de werkuren.
Indien een bedrijf je toch zou willen betalen, moet je er rekening mee houden dat dat fiscale gevolgen kan hebben. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je belastingen moet betalen en dat je niet langer in aanmerking komt voor kinderbijslag. HOGENT komt hierbij niet tussenbeide.
Kan ik starten?
Je kan starten met een graduaatsopleiding als je een diploma secundair onderwijs (ASO, TSO of zevende jaar BSO) bezit, maar ook als je minstens drie jaar geleden een getuigschrift hebt behaald van de derde graad BSO.
Meer info over toelatingsvoorwaarden →
Voldoe je aan geen enkele van deze toelatingsvoorwaarden? Dan moet je een toelatingsproef afleggen. Die proef gaat na of je de nodige kennis en vaardigheden bezit voor een graduaatsopleiding.
Als je wil starten met de opleiding winkelmanagement moet je eerst langskomen voor een intakegesprek. Dat kan tot en met 20/09/2023 om te starten in september 2023, of tot en met 29/01/2024 om te starten in februari 2024. Vraag je gesprek aan via valerie.schaumont@hogent.be.


Nog vragen?
Zit je nog met praktische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studiekeuze? We helpen je graag verder!
H
Hulp nodig bij
je studiekeuze?
chat met een student →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
traject op maat →
Inhoudelijke vragen? Mail naar valerie.schaumont@hogent.be
Algemene en praktische vragen? Mail naar info@hogent.be
I
Inschrijven
Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze? Vooraleer je kan inschrijven, kom je langs voor een verplicht intakegesprek. Dat kan tot en met 21/09/2022 om te starten in september 2022, of tot en met 30/01/2023 om te starten in februari 2023. Vraag je gesprek aan via valerie.schaumont@hogent.be.
C
Cursussen inkijken
Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.