Facebook Pixel Graduaat in het winkelmanagement - Hogeschool Gent
Foto Graduaat in het winkelmanagement

Winkelmanagement.

W

Winkelmanagement.

Wat maakt de opleiding zo bijzonder? De sterke praktijk- en beroepsgerichte aanpak via werkplekleren. Want je leert niet alleen op school maar ook in de winkel (werkplekleren). Tussen beide vormen van leren is er een sterke wisselwerking. Wat je leert tijdens de lessen zet je om in de praktijk en omgekeerd.

Schrijf je meteen in

In deze opleiding maak je kennis met alle facetten van winkelbeheer, zoals verkoop­technieken, communicatie met klanten en personeel, voorraad­beheer, personeels­zaken, commercieel beheer, leidinggeven en HR.

Overdag op twee of drie jaar

Deze opleiding omvat 120 studiepunten. Aan jou de keuze: de opleiding spreiden over vier semesters van 30 studiepunten (tweejarig traject)? Of over zes semesters van 20 studie­punten (driejarig traject)? In het tweejarig traject kom je twee dagen per week naar school en werk je twee dagen per week in een winkel (in het laatste semester werk je drie dagen per week in een winkel). In het driejarig traject kom je 1,5 dagen per week naar school voor de theoretische opleidings­onderdelen. Daarnaast werk je één à twee dagen per week in een winkel. Het driejarig traject is bedoeld voor studenten die de opleiding combineren met een deeltijdse job. Wil je later instappen in het academiejaar? Dan kun je ook starten in februari.

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.

Deze opleiding volgen als werk­nemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werk­zoekende bent, kan een graduaats­opleiding heel interessant zijn.

Opleiding volgen als werknemer

De opleiding winkelmanagement wordt overdag aangeboden, maar door het flexibele traject kan je dit eventueel combineren met een deeltijdse job waarbij je het programma spreidt op jouw maat.

Stage

Stages vinden plaats overdag. Er kan bekeken worden of een stage op de eigen werkplek mogelijk is.

Steunmaatregelen

Er zijn enkele mogelijke steunmaatregelen voor als je werken en studeren wil combineren zoals opleidingsverlof, opleidingscheques, KMO-portefeuille…

Opleiding volgen als werkzoekende

De graduaatsopleiding winkelmanagement is erkend door de VDAB en leidt op tot een knelpunt­beroep. Dat biedt je een grote kans op werk. Als je de opleiding volgt via de VDAB kan je je uitkering behouden en geniet je van financiële voordelen. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Meer info vind je op de website van de VDAB.

Wat na je diploma?

Werken

Als je je opleiding succesvol beëindigt, krijg je een officieel Europees erkend diploma van gegradueerde in het winkel­management. Met dit diploma kan je aan de slag in de retailsector: als afdelings­verantwoordelijke in een grote winkelketen of als winkel­manager in een klein tot middelgroot verkooppunt. Je komt terecht in heel uiteen­lopende sectoren zoals:

  • kleding en schoenen
  • elektro
  • multimedia
  • voeding
  • doe-het-zelf
  • ...

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! HOGENT biedt een vervolgtraject aan waarmee je een bachelor retail­management kan behalen. Het traject omvat vrijstellingen voor studenten met het diploma van gegradueerde winkel­management.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoeveel kost de opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Overzicht van de studiekosten

Wat is leerkrediet?

Graduaatsopleidingen werken niet met leerkrediet. Je kan ook een opleiding starten wanneer je geen leerkrediet meer hebt.

Heb ik voorkennis nodig om de opleiding te starten?

Neen, alle graduaatsopleidingen starten vanaf nul.

Wat houdt werkplekleren in?

Alle graduaatsopleidingen bestaan uit minimaal één derde werkplekleren, dat kan in de vorm van stage, praktijklessen, bedrijfsbezoeken, cases, gastsprekers...

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

Je kan starten met een graduaatsopleiding als je een diploma secundair onderwijs (ASO, TSO of zevende jaar BSO) bezit, maar ook als je minstens drie jaar geleden een getuigschrift hebt behaald van de derde graad BSO. Voldoe je aan geen enkele van deze voorwaarden? Dan moet je een toelatingsproef afleggen. Die proef gaat na of je de nodige kennis en vaardigheden bezit voor een graduaatsopleiding. Een volledige lijst van geldige studiebewijzen en meer informatie over de toelatingsproef vind je hier.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar en wanneer?

Deze opleiding wordt in dagonderwijs aangeboden op campus Mercator.

bekijk campus Mercator →

H


Hulp nodig bij
je studiekeuze?

chat met een lector of student →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
mail naar valerie.schaumont@hogent.be of voor alle andere praktische vragen naar info@hogent.be

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze? Vooraleer je kan inschrijven, kom je langs voor een verplicht intakegesprek. Vraag je gesprek aan via valerie.schaumont@hogent.be.

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →