Facebook Pixel Winkelmanagement - Hogeschool Gent
Foto Winkelmanagement

Winkel­management.

W

Winkel­management.

In het graduaat winkelmanagement maak je kennis met alle facetten van winkel­beheer, zoals verkoop­technieken, communicatie met klanten en personeel, voorraad­beheer, personeels­zaken, commercieel beheer, leiding­geven en HR.

Winkelmanager worden?

Als afdelings­verantwoordelijke in een grote winkel­keten of als winkel­manager in een kleiner verkoop­punt zorg je ervoor dat alles vlekke­loos verloopt. Dit doe je samen met je team. Van het behalen van verkoop­doelstellingen tot het opstellen van planningen en het aan­sturen van het team: je zal je geen moment vervelen.

Download de brochure

Duaal leren

In de opleiding winkelmanagement leer je zowel tijdens de lessen als in de winkel zelf. Dat zorgt voor een sterke wissel­werking: wat je leert tijdens de lessen zet je om in de praktijk en je ervaringen uit de winkel zijn voer voor discussie in de lessen.

Tijdens het werkplek­leren focus je in het eerste jaar op de taken van een winkel­medewerker: inrichting van de winkel, voorraden beheren, de kassa bedienen, verkoops­gesprekken voeren...

In het tweede jaar voer je het taken­pakket uit van een leiding­gevende: cijfers opvolgen, communiceren met het hoofd­kantoor, aan­sturen van het team en aan­werven, opvolgen en evalueren van je collega's.

“Ik was niet van plan om verder te studeren, maar de afwisseling tussen werken en studeren heeft me overtuigd. Ik zou nu niet meer twijfelen, want ik ben super­blij dat ik het gedaan heb.”

Lien Van Damme
oud-student & assistent-shopmanager

Starten in september of februari.

Behaal je diploma in 2 jaar.

Het graduaat winkel­management omvat 120 studie­punten en duurt twee jaar. Je komt twee dagen per week naar school en je leert twee dagen per week in een winkel. In het laatste semester leer je drie dagen per week in een winkel.

Bekijk een modelrooster →

Waar?

Je volgt les op campus Mercator in Gent.

Voor het werkplekleren kan je terecht bij heel wat partners van de opleiding, zoals Brico, C&A, Colruyt, Decathlon, Fun, Hema, IKEA, Torfs, ZEB…

Je doet ervaring op bij minstens 2 verschillende werk­plekken, in onderling overleg met de coördinatoren.

profielfoto Demi De Baets

Demi

student

Chat met Demi

Laat je inspireren door onze (oud-)studenten.

Eske liep in haar laatste jaar stage bij twee verschillende filialen van GIKS Mode.
Herbekijk de stage takeover van Eske op Instagram →

Eline liep in haar laatste jaar stage bij HEMA.
Herbekijk de stage takeover van Eline op Instagram →

Lotte liep in haar laatste jaar stage bij C&A Zottegem.
Herbekijk de stage takeover van Lotte op Instagram →

profielfoto Audrey Leloup

Audrey

student

Chat met Audrey

Wat na je diploma?

Werken

Na je opleiding winkelmanagement vind je ongetwijfeld snel een job. Heel wat jobs in de retail­sector zijn knelpunt­beroepen, zoals winkel­manager, departements­verantwoordelijke en winkel­medewerker. Heel wat retailers en winkel­ketens zijn op zoek naar talenten met de nodige kennis, commerciële flair en leiding­gevende capaciteiten. Door jouw ervaring uit de opleiding heb je dus een stevige basis om snel te kunnen doorgroeien.

Dat is het mooie aan de retail­sector: je kan starten als afdelings­verantwoordelijke of assistent-manager en door­groeien tot winkel­manager of regio­manager.

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dan kan je met een vervolg­traject van 91 studie­punten een bachelor retail­management behalen. Zo kan je in 4 jaar tijd een graduaats­diploma én een professioneel bachelor­diploma op zak hebben.

Meer info over het verkort traject →

Deze opleiding volgen als werk­nemer of werk­zoekende? Het kan!

Het flexibele traject maakt het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. We bieden een programma aan op jouw eigen maat en ritme. Ook als je werk­zoekende bent, kan een graduaats­opleiding heel interessant zijn.

Deze opleiding volgen als werk­nemer of werk­zoekende? Het kan!

Het flexibele traject maakt het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. We bieden een programma aan op jouw eigen maat en ritme. Ook als je werk­zoekende bent, kan een graduaats­opleiding heel interessant zijn.

Opleiding volgen als werknemer

Het is haalbaar om de opleiding winkelmanagement te combineren met een deeltijdse job, als het werkplekleren kan uitgevoerd worden op de eigen werkplek. Bespreek dus zeker met je werkgever wat de mogelijkheden zijn en neem contact op met onze studietrajectbegeleider voor een traject op maat.

Duaal leren

Bij duaal leren verwerf je kennis en vaardigheden op school én op de werkvloer. Voor de opleiding winkelmanagement betekent dat concreet dat je twee dagen per week naar school komt en twee dagen per week in een winkel werkt. In het laatste semester werk je drie dagen per week in een winkel. Ben je al aan het werk? Dan kan je, in samenspraak met je werkgever, het duaal leren ook op je eigen werkplek uitvoeren.

Steunmaatregelen

Er zijn enkele mogelijke steunmaatregelen voor als je werken en studeren wil combineren zoals opleidingsverlof, opleidingscheques, kmo-portefeuille…

Opleiding volgen als werkzoekende

De graduaatsopleiding winkelmanagement is erkend door de VDAB en leidt op tot een knelpunt­beroep. Dat biedt je een grote kans op werk. Als je de opleiding volgt via de VDAB kan je je uitkering behouden en geniet je van financiële voordelen. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Meer info op VDAB.be →

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoeveel kost de opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Overzicht van de studiekosten →

Hoe zit dat met leerkrediet?

Je hebt geen leerkrediet nodig als je inschrijft voor een graduaatsopleiding. Let op: schrijf je met een credit­contract in voor opleidings­onderdelen uit een graduaats­opleiding, dan zet je wél altijd leerkrediet in.

Meer info over leerkrediet →

Heb ik voorkennis nodig?

Neen, alle graduaatsopleidingen starten vanaf nul. Voorkennis is dus niet nodig. We gaan er wel van uit dat je dankzij je opleiding in het secundair onderwijs al voorkennis hebt van Frans en Engels.

Wat houdt werkplekleren in?

Alle graduaatsopleidingen bestaan uit minimaal één derde werkplekleren, dat kan in de vorm van stage, duaal leren, praktijklessen, bedrijfs­bezoeken, cases, gastsprekers …

Word ik betaald voor het werkplekleren?

De meeste studenten gaan voor een reguliere overeenkomst waarbij het werkplekleren binnen het kader van de opleiding niet betaald is.

Het is mogelijk om de opleiding winkel­management te combineren met een deeltijdse job, als het werkplekleren kan uitgevoerd worden op de eigen werkplek. Spreek in dat geval af met je werkgever of je de stagedagen kan integreren tijdens de betaalde werkuren of niet. In de praktijk komt dit niet zo vaak voor en zijn de stagedagen meestal te presteren naast de werkuren.

Indien een bedrijf je toch zou willen betalen, moet je er rekening mee houden dat dat fiscale gevolgen kan hebben. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je belastingen moet betalen en dat je niet langer in aanmerking komt voor kinderbijslag. HOGENT komt hierbij niet tussenbeide.

Kan ik starten?

Je kan starten met een graduaatsopleiding als je een diploma secundair onderwijs (aso, tso of zevende jaar bso) bezit, maar ook als je minstens drie jaar geleden een getuigschrift hebt behaald van de derde graad bso.

Meer info over toelatingsvoorwaarden →

Voldoe je aan geen enkele van deze toelatingsvoorwaarden? Dan moet je een toelatingsproef afleggen. Die proef gaat na of je de nodige kennis en vaardigheden bezit voor een graduaatsopleiding.

Als je wil starten met de opleiding winkel­management moet je eerst langskomen voor een intakegesprek. Vraag je gesprek aan via hilde.hauman@hogent.be.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar en
wanneer?

Deze opleiding wordt in dagonderwijs aangeboden op campus Mercator (Gent).

bekijk campus Mercator →

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze? Vooraleer je kan inschrijven, kom je langs voor een verplicht intakegesprek. Vraag je gesprek aan via hilde.hauman@hogent.be.

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →