Facebook Pixel Graduaat in het winkelmanagement - Hogeschool Gent
Foto Graduaat in het winkelmanagement

Winkelmanagement.

W

Winkelmanagement.

Als afdelingsverantwoordelijke in een grote winkelketen of als winkelmanager in een kleiner verkooppunt zorg je ervoor dat alles vlekkeloos verloopt. Dit doe je samen met je team. Van het behalen van verkoops­doelstellingen tot het opstellen van planningen en het aansturen van het team: je zal je geen moment vervelen. Voor jou is de klant elke dag koning.

Schrijf je meteen in

Chat met een student

Je leert door te doen

Wat maakt de opleiding zo bijzonder? De sterke praktijk- en beroepsgerichte aanpak via werkplek­leren, meer bepaald duaal leren. Je leert niet alleen op school maar ook in de winkel zelf. Tussen beide vormen van leren is er een sterke wisselwerking. Wat je leert tijdens de lessen zet je om in de praktijk en omgekeerd. Tijdens het werkplekleren focussen we in het eerste jaar op de taken van een verkoop­medewerker. In het tweede jaar ligt het accent op de taken van een leidinggevende (vb. assistent manager, afdelings­verantwoordelijke).

Wat leer je?

In deze opleiding maak je kennis met alle facetten van winkelbeheer, zoals verkoop­technieken, communicatie met klanten en personeel, voorraad­beheer, personeels­zaken, commercieel beheer, leidinggeven en HR.

Dagonderwijs.

Duurtijd?

In het tweejarig dagtraject (120 studie­punten) kom je twee dagen per week naar school en werk je twee dagen per week in een winkel (in het laatste semester werk je drie dagen per week in een winkel).

Instapmoment?

Het is voor deze opleiding zowel mogelijk om in september als in februari te starten.

Waar? 

Je volgt les op campus Mercator in Gent.

Deze opleiding volgen als werk­nemer of werk­zoekende? Het kan!

Het flexibele traject maakt het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. We bieden een programma aan op jouw eigen maat en ritme. Ook als je werk­zoekende bent, kan een graduaats­opleiding heel interessant zijn.

Deze opleiding volgen als werk­nemer of werk­zoekende? Het kan!

Het flexibele traject maakt het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. We bieden een programma aan op jouw eigen maat en ritme. Ook als je werk­zoekende bent, kan een graduaats­opleiding heel interessant zijn.

Opleiding volgen als werknemer

Het is haalbaar om de opleiding winkelmanagement te combineren met een deeltijdse job, als het werkplekleren kan uitgevoerd worden op de eigen werkplek. Bespreek dus zeker met je werkgever wat de mogelijkheden zijn en neem contact op met onze studietrajectbegeleider voor een traject op maat.

Duaal leren

Bij duaal leren verwerf je kennis en vaardigheden op school én op de werkvloer. Voor de opleiding winkelmanagement betekent dat concreet dat je twee dagen per week naar school komt en twee dagen per week in een winkel werkt. In het laatste semester werk je drie dagen per week in een winkel. Ben je al aan het werk? Dan kan je, in samenspraak met je werkgever, het duaal leren ook op je eigen werkplek uitvoeren.

Steunmaatregelen

Er zijn enkele mogelijke steunmaatregelen voor als je werken en studeren wil combineren zoals opleidingsverlof, opleidingscheques, kmo-portefeuille…

Opleiding volgen als werkzoekende

De graduaatsopleiding winkelmanagement is erkend door de VDAB en leidt op tot een knelpunt­beroep. Dat biedt je een grote kans op werk. Als je de opleiding volgt via de VDAB kan je je uitkering behouden en geniet je van financiële voordelen. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Meer info vind je op de website van de VDAB.

Wat na je diploma?

Werken

Na het behalen van je diploma, kan je onmiddellijk aan de slag in de retailsector: als afdelings­verantwoordelijke in een grote winkel­keten of als winkel­manager in een klein tot middelgroot verkooppunt. Je komt terecht in heel uiteen­lopende sectoren zoals:

  • kleding en schoenen
  • elektro
  • multimedia
  • voeding
  • doe-het-zelf
  • ...

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! HOGENT biedt een vervolg­traject aan waarmee je een bachelor retail­management kan behalen. Het traject omvat vrijstellingen voor studenten met het diploma van gegradueerde winkel­management.

Laat je inspireren.

Laat je inspireren door alumnus Manal Boucharafat: herbekijk de Instagram takeover van Manal via de highlights op Instagram (@hogeschool_gent).

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoeveel kost de opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Overzicht van de studiekosten

Heb ik voorkennis nodig om de opleiding te starten?

Neen, alle graduaatsopleidingen starten vanaf nul. Voorkennis is dus niet nodig. Voor deze opleiding is talenkennis (Frans en Engels) wel belangrijk. Wil je je hier graag op voorbereiden? Dan kan je een introductiecursus Frans volgen. De cursus geeft je de mogelijkheid om de noodzakelijke basiskennis Frans bij te spijkeren met veel aandacht voor praktische en activerende oefeningen.

Wat houdt werkplekleren in?

Alle graduaatsopleidingen bestaan uit minimaal één derde werkplekleren, dat kan in de vorm van stage, duaal leren, praktijklessen, bedrijfs­bezoeken, cases, gastsprekers …

Word ik betaald voor het werkplekleren?

De meeste studenten gaan voor een reguliere overeenkomst waarbij het werkplekleren binnen het kader van de opleiding niet betaald is.

Het is mogelijk om de opleiding winkel­management te combineren met een deeltijdse job, als het werkplekleren kan uitgevoerd worden op de eigen werkplek. Spreek in dat geval af met je werkgever of je de stagedagen kan integreren tijdens de betaalde werkuren of niet. In de praktijk komt dit niet zo vaak voor en zijn de stagedagen meestal te presteren naast de werkuren.

Indien een bedrijf je toch zou willen betalen, moet je er rekening mee houden dat dat fiscale gevolgen kan hebben. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je belastingen moet betalen en dat je niet langer in aanmerking komt voor kinderbijslag. HOGENT komt hierbij niet tussenbeide.

Kan ik starten?

Je kan starten met een graduaatsopleiding als je een diploma secundair onderwijs (ASO, TSO of zevende jaar BSO) bezit, maar ook als je minstens drie jaar geleden een getuigschrift hebt behaald van de derde graad BSO.

Meer info over toelatingsvoorwaarden →

Voldoe je aan geen enkele van deze toelatingsvoorwaarden? Dan moet je een toelatingsproef afleggen. Die proef gaat na of je de nodige kennis en vaardigheden bezit voor een graduaatsopleiding.

Als je wil starten met de opleiding winkel­management moet je eerst langskomen voor een intakegesprek. Vraag je gesprek aan via valerie.schaumont@hogent.be.

Leerkrediet is niet van toepassing voor een graduaatsopleiding. Je kan de opleiding ook starten wanneer je geen leerkrediet meer hebt.

Meer info over leerkrediet →

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar en
wanneer?

Deze opleiding wordt in dagonderwijs aangeboden op campus Mercator.

bekijk campus Mercator →

H


Hulp nodig bij
je studiekeuze?

chat met een lector of student →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
traject op maat →
Inhoudelijke vragen? Mail naar valerie.schaumont@hogent.be 
Algemene en praktische vragen? Mail naar info@hogent.be

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze? Vooraleer je kan inschrijven, kom je langs voor een verplicht intakegesprek. Vraag je gesprek aan via valerie.schaumont@hogent.be.

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →