Deze onderzoekslijn focust op de toegankelijkheid van basisvoorzieningen om de uitdaging van onderbescherming aan te pakken.
Men bevindt zich in een situatie van onderbescherming als niet alle fundamentele mensenrechten gerealiseerd zijn. Dit komt vaker voor bij mensen in armoede, alleenstaande ouders, gezinnen met een migratieachtergrond of mensen met een beperking. Een cumulatie van deze factoren verhoogt meestal de mate van onderbescherming.
Oorzaken van onderbescherming zijn o.a. een gebrek aan informatie, bureaucratische drempels, moeilijke samenwerking tussen basisvoorzieningen en vage of complexe regelgeving. Als gevolg van onderbescherming kunnen mensen geen gebruik maken van basisvoorzieningen waar ze recht op hebben en raken ze sociaal uitgesloten.
De antwoorden op het probleem van onderbescherming zoeken we o.a. in outreachende basisvoorzieningen, automatische rechtentoekenning en persoonlijke ondersteuning bij het gebruik van basisvoorzieningen.
Onze lopende projecten.
- De positie van de sociale restaurants in de realisatie van het recht op voeding. Ontwikkelen van een profielscan v/d sociale restaurants in het kader van het armoedebestrijdingsplan
- Het 'Geïntegreerd Breed Onthaal' als antwoord op het probleem van onderbescherming? Co-creatief onderzoek naar de inzet van gemeenschapsgerichte zorg en ervaringskennis in functie van een toegankelijke eerstelijnszorg
- PCA - Primary Care Academy (Academie voor de Eerste Lijn)
- SUMHIT: Substance Use and Mental Health care InTegration, a study of service networks in mental health and substance use disorders in Belgium, their accessibility, and the user's needs.
Projectresultaten.
(2).png)
LiveCity app
In het FAITH project werd een gebruiksvriendelijke app ontwikkeld ter ondersteuning van individuele begeleidings-gesprekken bij kinderen en jongeren.
(1).png)
Genderbeleving in transitie
In dit project werden de verhalen van nieuwkomers in Vlaanderen in beeld gebracht.