Foto HOGENTenaar is Jonge Aannemer van het Jaar Oost-Vlaanderen.

HOGENTenaar is Jonge Aannemer van het Jaar Oost-Vlaanderen.

H

HOGENTenaar is Jonge Aannemer van het Jaar Oost-Vlaanderen.

Eline Van de Walle (25), bestuurder bij het familiebedrijf Schrijnwerkerij Van de Walle in Oostakker, mag zich sinds vorige week Jonge Vlaamse Aannemer 2024 voor de provincie Oost-Vlaanderen noemen. Die award wordt per provincie jaarlijks uitgereikt door Embuild Vlaanderen, een organisatie die meer dan 10.000 zelfstandigen, kmo’s en grote bouw­firma’s vertegenwoordigt. Eline studeerde in 2020 af aan HOGENT als bachelor houttechnologie en volgde er, na een jaar op de werkvloer, nog het postgraduaat salesmanagement. Ze maakt van haar bekroning gebruik om vrouwen op te roepen om meer voor de hout- en bouw­sector te kiezen.

Eline groeide op tussen het hout: haar ouders runnen een familiaal hout­bedrijf en ze leek dan ook voorbestemd om op termijn het roer over te nemen. Maar houttechnologie stond niet op haar voorkeur­lijstje van studierichtingen. Ze zag zich veeleer een opleiding architectuur of bedrijfs­management volgen.

Tot ze in het laatste jaar humaniora deelnam aan een beroepen­avond en ze er op aanraden van haar moeder toch eens ging luisteren naar de lector van de opleiding houttechnologie. “De opleiding wekte mijn interesse en later heb ik me tijdens een infodag op HOGENT verder geïnformeerd. Eén van mijn vragen was toen of er ook meisjes voor die opleiding kozen, want dat hield me wel bezig. Die waren er, maar in zeer beperkte mate. Ik startte toch de opleiding en het beviel me heel erg.”

“Waarom de houtsector zo weinig vrouwen aantrekt, is me niet duidelijk, want het gaat hier niet om ‘typisch mannelijke’ beroepen.”

Eline Van de Walle,
laureaat Jonge Aannemer van het Jaar Oost-Vlaanderen en oud-studente houttechnologie HOGENT.

Corona

De stage die Eline in 2020 deed bij een houtbedrijf werd na een maand afgebroken als gevolg van de coronapandemie. Maar dat was een geluk bij een ongeluk, want ook in de onderneming van haar ouders lagen de activiteiten noodgedwongen grotendeels stil, waardoor haar vader de tijd vond om haar de kneepjes van het vak te leren.

Ze studeerde af in volle corona­periode en behoort bijgevolg tot de lichting alumni die geproclameerd is in de Ghelamco Arena. Nadien ging ze meteen aan de slag in het familiebedrijf. Daar is ze intussen vooral bezig met administratieve en management­taken. Dat betekent echter niet dat de opleiding houttechnologie een maat voor niets is geweest: “Sowieso is het voor je belangrijk dat je de kneepjes van het vak kent als je medewerkers moet aansturen. Ook in het atelier moet je met kennis van zaken kunnen spreken. Daarnaast doe ik ook de opmetingen bij klanten.”

Geen website

Eline heeft haar invloed in het bedrijf overigens al grondig laten voelen: “Ons bedrijf had geen website en we waren niet actief op sociale media. Daar heb ik vrij snel verandering in gebracht, zodat we onze realisaties en projecten konden laten zien aan potentiële klanten en de buiten­wereld. Ik heb ook een nieuw logo laten ontwerpen.”

Intussen heeft ze de smaak helemaal te pakken: “Ik ben zeer blij dat ik houttechnologie gestudeerd heb en in het familiebedrijf ben gestapt. Mijn vader is intussen 55 jaar en zal geleidelijk het management aan mij overdragen. Daar nemen we onze tijd voor want er komt heel wat bij kijken.”

Eens het zover is, zal Eline een van de weinige vrouwelijke bedrijfs­leiders zijn in de houtsector. “Waarom de houtsector zo weinig vrouwen aantrekt, is me helemaal niet duidelijk, want het is niet zo dat het hier om ‘typisch mannelijke’ – zeg maar zware fysieke arbeid met een macho randje - beroepen gaat. Het is dus een puur perceptie­probleem dat wellicht mee ontstaan is doordat de houtsector deel uitmaakt van de bredere bouwsector, waar dat zeer mannelijke imago nog sterk leeft. Misschien helpt het als de opleiding houttechnologie de beeld­vorming in onder meer hun brochures wat vrouwelijker of minstens gender­neutraal maakt”, geeft ze nog mee als advies.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Houttechnologie

Houttechnologie is een professionele bachelor voor iedereen met een liefde voor hout die meer wil doen dan enkel met je handen werken. Je leert alles over hout en techniek: meubel­technologie, …

Salesmanagement

Het postgraduaat sales­management geeft je imet 1 les­dag per week (1 academie­jaar) de tools in handen om een door­dachte sales­strategie op poten te zetten. …

Infodagen

Tijdens de infodagen geven lesgevers en studenten uitleg over de opleidingen en/of leiden ze je rond op de campus. Elke opleiding heeft een eigen programma voor je klaar. Reserveer je bezoek en …

Diversiteit en inclusie
HOGENT ziet diversiteit als een verrijking en wil een inclusieve hogeschool zijn waar iedereen zich thuis voelt.

Publicatiedatum: 15/10/2024