Facebook Pixel Postgraduaat Salesmanagement - Hogeschool Gent
Foto Postgraduaat Salesmanagement

Salesmanagement.

S

Salesmanagement.

Salesmanagement is een essentiële strategische discipline geworden bij bedrijven en organisaties uit allerlei sectoren. Deze hands-on opleiding geeft je met 1 les­dag per week (1 academie­jaar) de tools in handen om een doordachte sales­strategie op poten te zetten.

In veel organisaties is salesmanagement een essentiële strategische discipline geworden. Marketing en verkoop hebben een gedeelde verantwoordelijkheid voor het halen van de commerciële doelstellingen van een organisatie. Verbindingen uitbouwen tussen sales en marketing komt het klantcontact ten goede.

Digitale ontwikkelingen, marketing analytics, internationalisering en e-commerce platforms nemen het contact met de klant gedeeltelijk over. Bijgevolg zal sales zich meer richten op de cruciale klantrelaties. De nieuwe salesmanager moet daarom gewapend zijn met up-to-date salescompetenties. Wie zich hierin bekwaamt, kan de salesuitdagingen van de toekomst aan.

De salesuitdagingen van de toekomst

Door de coronapandemie is de digitalisering in een versneld tempo geraakt, wat opnieuw een impact heeft op salesmanagement. In een recente studie werden 3 uitdagingen geformuleerd voor salesmanagement in 2021:

 1. differentiatie tegenover de concurrentie
 2. het vinden van gekwalificeerde leads
 3. het optimaliseren van de omni-channel benadering

Salesprofessionals zullen meer en meer moeten samenwerken met andere afdelingen waaronder marketing, CSM en IT. Kortom, de laatste jaren zijn er nieuwe mogelijkheden in de benadering van klanten door nieuwe technologieën en media. Relatiemanagement wordt belangrijker in het centraal stellen van de klant. En de rol van een verkoper verandert naar het beter beheersen van een algemeen proces.

De nood aan productieve en efficiënte commerciële profielen is vandaag de dag cruciaal binnen een organisatie. Maar evengoed leggen we nadruk op je persoonlijke skills en competenties die je kan ontdekken en ontwikkelen. Competenties die je ook helpen jezelf in de markt te zetten, binnen of buiten sales.

Bouwen aan je netwerk

Alle sessies worden gegeven door experten met veel praktijkervaring in een deelgebied van het salesmanagement. Onze docenten zijn topspelers en delen hun ervaring met plezier met jou. We werken ook nauw samen met partners zoals Salesforce, Bake & Company en tal van experts uit het werkveld die lezingen komen geven. Je krijgt les van:

 • Alain De Bruyn (Danone, Vandemoortele, Cargill)
 • Benny Van Calster (CapitalM interim mgmt, Minds&More, Bpost, Intel)
 • Bert Paesbrugghe (IESEG School of Management, Vlerick Business School, UGent)
 • David De Block (Internet Architects, Realdolmen, Telenet)
 • Eric Verbeiren (FrieslandCampina, Kraft Foods/Mondelez, Nielsen)
 • Florence Debusschere (Taking Turns, Robert Half, PWC)
 • Johan Van den Hende (iO, DMI, Selligent)
 • Peter Tobac (Salesforce, SAS, Sun Microsystems)
 • Philippe Carron (KPN, Compaq, IBM)
 • Thomas Vercamer (iO, Delaware, ArcelorMittal)
 • Tine Van Gaelen (Perrigo, Colruyt, P&G)
 • Yves T'Jampens (Stow, Ardo, Alpro)

Bovendien hebben je medestudenten een diverse studieachtergrond. Dat zal je netwerk alleen maar verrijken.

Intakegesprek aanvragen

Download de brochure

Volg een online infosessie →

data

Het postgraduaat sales­management duurt 2 semesters. Je hebt 1 dag per week les: een namiddag (13u -17u) en avond (18u-20u). De lessen starten eind september.

locatie

De lessen gaan fysiek door op een goed bereikbare campus met een eigen saleslab.

Bekijk het saleslab

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1
9000 Gent

De campus bevindt zich vlakbij het station Gent-Sint-Pieters, de ring rond Gent (R4) en de E40. Als student kun je gratis parkeren op de campus.

Meer info over parkeren →

prijs

2480 euro (onder voorbehoud van wijzigingen), te betalen bij inschrijving. Eenmaal ingeschreven, ontvang je de factuur per e-mail.

HOGENT is erkend als opleidings­verstrekker in het kader van de kmo-portefeuille (erkennings­nummer DV.O101616). 
Meer info →

Deze opleiding komt in aanmerking voor Vlaams opleidingsverlof.

attestering

Heb je al een graduaats-, bachelor- of masterdiploma op zak en slaag je voor alle opleidingsonderdelen? Dan behaal je het getuigschrift postgraduaat.

Heb je geen graduaats-, bachelor- of masterdiploma en slaag je voor alle opleidingsonderdelen? Dan ontvang je een attest van permanente vorming.

profielfoto Tine Van Gaelen

Tine Van Gaelen

Coördinator

Chat met Tine

Match ik met salesmanagement?

1

Je bent op zoek naar extra commerciële skills om je carrière een vliegende start te geven.

2

Je wil je passie voor sales en marketing omzetten in praktische skills die je meteen kan gebruiken.

3

Je wil de salesuitdaging van de toekomst aangaan.

4

Je wil salesmanagement performant in je bedrijfsomgeving toepassen.

Doelgroep.

Pas afgestudeerden

Je bent afgestudeerd in het hoger onderwijs of in de eindfase van je studies. Je hebt interesse in een job in een sales- en marketingomgeving of je wil een eigen onderneming opstarten.

Het postgraduaat telt 20 studie­punten. Er is binnen HOGENT een ruim aanbod aan extra keuzevakken die je met het postgraduaat kan combineren om tot 27 studiepunten te komen en zo je recht op kinderbijslag behouden. Afhankelijk van je vooropleiding en interesse kan je bijvoorbeeld kiezen voor extra vakken in marketing, kmo-management, accountancy, duurzaamheid of supply chain management. De keuze is zeer breed, denk bijvoorbeeld aan economie, consumenten­psychologie, business to business marketing of een extra taal.

Je eigen onderneming

Je hebt je eigen startup of je gaat instappen in de familiale onderneming? Een aantrekkelijk product hebben is top, maar je moet het ook nog kunnen verkopen. Zowel in B2B als B2C kijken de klanten verder dan het product zelf. En nu het aanbod alsmaar makkelijker te vergelijken is, kan de commerciële relatie het verschil maken.

Jonge professionals

Je bent een professional die salesmanagement performant in jouw bedrijfsomgeving wil toepassen. Je hebt een beginnende ervaring in het werkveld. Of je bent een heroriënteerder met een sterke interesse in de commerciële dimensie van het zakendoen. Je wil sales skills aanleren tijdens je professionele carrière. Of je wil je bijscholen in onder andere het uitbouwen van rendabele klantenrelaties.

Veel verschillende vooropleidingen

Je hebt al een graduaats-, bachelor- of masterdiploma op zak. Elk vakgebied of vooropleiding komt in aanmerking, er is geen specifieke voorkennis vereist. Concepten worden vanuit basisniveau opgebouwd, zodanig dat niet-economische profielen ook kunnen aansluiten. Indien je geen diploma hebt, of nog in opleiding zit, kan je een gemotiveerde aanvraag indienen. De gemotiveerde beslissing tot inschrijving of weigering van inschrijving wordt jou nadien meegedeeld.

Een maximale kwalitatieve return halen uit je salesstrategie? Het postgraduaat sales­management geeft je de noodzakelijke inzichten, skills en tools als pas afgestudeerde of jonge professional.

Het postgraduaat sales­management geeft je als pas afgestudeerde of als jonge professional de noodzakelijke inzichten, skills en tools om een maximale kwalitatieve return te halen.

Het programma bestaat uit 4 modules:

Module 1: Bridging Marketing & Sales

Je krijgt inzicht in de organisatie van een salesteam, de wisselwerking tussen marketing en sales en ook met de andere afdelingen en functies binnen een organisatie. Je leert de markt te analyseren en een unieke positie te bepalen. Channel management en digital selling zijn niet langer buzzwoorden, maar worden jouw tools. En natuurlijk vergeten we het internationale aspect niet.

Module 2: Value-Based Selling

Vanuit een klanteninzicht leer je een waardepropositie uitbouwen. Hoe bouw je die customer equity op en wat zijn de drivers? Ook leer je de andere zijde kennen: de inkopers. Wat zijn hun motivaties en hindernissen? Hoe ga je daarmee om? Je leert commerciële calculaties uitvoeren en krijgt basisbeginselen van commercieel recht, ook in een internationale context.

Module 3: Sales Intelligence

In deze module krijg je inzicht in het gebruik van het Sales Intelligence Systeem om het salesproces en de klantcontacten te optimaliseren. Je kan met behulp van een softwareprogramma een sales audit uitvoeren en het salesproces optimaliseren. Je leert over de relevante sales KPI’s en hoe je die kan berekenen met behulp van aangepaste software.

Module 4:
Personality & Sales Competencies

In deze module gaan we aan de slag met je persoonlijke salescompetenties. Hoe kan je die inzetten om marktontwikkelingen het hoofd te bieden? Je leert de juiste persoonlijke keuzes te maken in het saleslandschap, zowel nationaal als internationaal. Je kan een win-win onderhandeling tot een goed einde brengen. Je leert op een professionele manier een offerte uitwerken op basis van de gedragseconomie. En je kan de logica van aanbestedingen en e-commerce doorgronden.

 
Modules van het postgraduaat salesmanagement.
module contacturen studiepunten
Module 1: Bridging Marketing & Sales 48 6
Module 2: Value-Based Selling 42 5
Module 3: Sales Intelligence 24 3
Module 4: Personality & Sales Competencies 48 6
Totaal 162 20

"The sales team isn't the whole company, but the whole company should be a sales team."

Philip Kotler, Professor Internationale Marketing

"The sales team isn't the whole company, but the whole company should be a sales team."

Philip Kotler, Professor Internationale Marketing

Jouw
perspectieven.

Je wordt een salesmanager met future proof competenties.

Niet zozeer de lijnmanager. Maar wel een competente salesprofessional. Iemand die strategisch kan meedenken voor de eigen organisatie en voor die van de klant. Een waardevol teamlid dat vooral beschikt over communicatieve skills die je aanwendt om bruggen te bouwen en zo organisaties te laten groeien.

Inschrijven.

Toelatingsvoorwaarden

Je hebt al een graduaats-, bachelor- of masterdiploma op zak. Elk vakgebied of vooropleiding komt in aanmerking, er is geen specifieke voorkennis vereist.
Indien je geen diploma hebt, of nog in opleiding zit, kan je een gemotiveerde aanvraag indienen bij de aanvraag van je intakegesprek via eric.verbeiren@hogent.be. Verduidelijk in je aanvraag welke relevante ervaring je hebt die je in staat kan stellen om de sessies mee te kunnen volgen. De gemotiveerde beslissing tot inschrijving of weigering van inschrijving wordt jou nadien meegedeeld.

Inschrijven

Je kan je pas inschrijven na een intakegesprek. Tijdens het gesprek gaan we na of je in de juiste start­positie staat en of de opleiding een antwoord biedt op jouw persoonlijke verwachtingen. Na een positief gesprek helpen we je graag op weg naar je definitieve inschrijving.

Intakegesprek aanvragen

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Ondernemen

Je onderneemt of je hebt een start-upidee en je kan nog extra ondersteuning gebruiken? In het postgraduaat ondernemen ga je zelfstandig aan de slag met begeleiding van een business coach en een …

Bedrijfsmanagement

In de bachelor bedrijfs­management kan je kiezen tussen 7 afstudeer­richtingen en 1 allround traject: accountancy-fiscaliteit, financiën & verzekeringen, …

Marketing- en communicatiesupport
In het graduaat marketing- en communicatie­support maak je kennis met alle facetten van communicatie en marketing in een onderneming.