Facebook Pixel HOGENT onderneemt acties om waterverbruik drastisch in te perken - Hogeschool Gent
Foto HOGENT onderneemt acties om waterverbruik drastisch in te perken

Acties om waterverbruik drastisch in te perken.

A

Acties om waterverbruik drastisch in te perken.

Sinds enkele weken wordt in gebouw B van campus Schoonmeersen een bijzonder soort wasbak getest, die tot liefst 90 procent water en 60 procent zeep bespaart. Het past in een beleidsplan dat het waterverbruik van HOGENT zeer drastisch moet inperken.

Hoewel HOGENT op grote schaal regenwater opvangt voor sanitair gebruik, blijkt dat niet te volstaan. De toenemende en aanhoudende periodes van droogte zijn hier de spelbreker. Er moet dus ook nog leidingwater gebruikt worden en daar wil men zo snel mogelijk van af. Bovendien wil HOGENT tegen 2050 klimaatneutraal zijn, wat een zeer ambitieuze doelstelling is. Het drastisch inperken van het waterverbruik vormt daar een onderdeel van.

Goed gewassen

De eerste resultaten van de wasbak die op Schoonmeersen wordt uitgetest, zijn zeer positief: ondanks de zeer drastische beperking van water en zeep, toonde een effectiviteitsproef van de opleiding verpleegkunde aan dat de handen minstens even goed gewassen zijn als bij de bestaande wasbakken. Een geleidelijke vervanging is dus zeker aan de orde, al is het prijskaartje op het eerste gezicht niet min: de ‘alternatieve’ wasbak kost 2000 euro.

Maar Leo Van Cauter, diensthoofd technisch beheer, relativeert: “Door het feit dat de tijd om je handen te wassen met deze wasbak gehalveerd wordt van gemiddeld 30 naar 15 seconden, volstaat het om in de helft van het huidige aantal wasbakken te voorzien. Met de klassieke wasbakken zit je, met alles erop en eraan, niet zo ver af van 1000 euro. Alles bij elkaar genomen is het prijsverschil dus veeleer beperkt. Bovendien gaat het over een investering: doordat het waterverbruik gedecimeerd wordt, win je je kosten terug.”

Miljoenen liters water

De wasbakken zijn maar een van de mogelijke maatregelen die HOGENT wil nemen om het waterverbruik op termijn zeer drastisch te beperken. Zo start op de site in de Buchtenstraat (vanwaaruit het onderzoekscentrum FTI-Lab+ opereert) een experiment met vacuümtoiletten – een procedé zoals op de trein of het vliegtuig. “Vacuümtoiletten gebruiken slechts 1 liter in plaats van de 8 liter water bij gewone toiletten. Op organisatieniveau gaat dat bij HOGENT op jaarbasis over een besparing van miljoenen liters water. Om een idee te geven: alleen al gebouw G van campus Mercator, aan de Henleykaai, verbruikt jaarlijks 5,5 miljoen liter”, legt Leo Van Cauter uit.

Uiteraard zal de installatie van vacuümtoiletten stapsgewijs gebeuren en een werk van jaren zijn. Al geeft Leo Van Cauter wel mee dat zich op vele campussen renovaties opdringen aan sanitaire blokken en dat die zullen aangegrepen worden om waterbesparende maatregelen te nemen. Naast de wasbakken en de vacuümtoiletten, behoren ook waterloze urinoirs tot het pakket aan maatregelen. Die betekenen bijkomend een gigantische vermindering van waterverbruik.

Biomassa

Bijkomend voordeel van de vacuümtoiletten is dat de biomassa kan gebruikt worden om eigen biogas te creëren. Leo Van Cauter: “HOGENT heeft meer dan voldoende volume om eigen biogas via vergisting van biomassa mogelijk te maken. Bij klassieke toiletten is dat echter geen optie omdat het water de biomassa te veel verdunt. Vacuümtoiletten openen dus ook op dat vlak perspectieven, al is het idee rond biogas op dit ogenblik niet meer dan een denkpiste. Daar zijn ook vergunningen voor nodig en het is lang niet zeker of we die zullen krijgen.”

Mocht het er komen, dan zou dit biogasproject wel meteen een belangrijke bijkomende stap zijn in de richting van het duurzame en ecologische energiebeleid dat HOGENT uitbouwt.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Duurzaamheid

HOGENT stelt de duurzaamheids­ambities scherper. Er werd een duurzaam­heids­coördi­nator aangesteld en een lang­durig traject dat begeleid wordt door CIFAL Flanders, een …

HOGENT stelt duurzaamheidsambities scherper

Op donderdag 30 september ondertekenen Peter Wollaert, managing director CIFAL en Koen Goethals, algemeen directeur van HOGENT een samenwerkingsakkoord rond duurzaamheid. Die samenwerking is voor …

Micro degree duurzaamheid

Met de micro degree duurzaamheid verwerf je een brede kennis rond topics die gerelateerd zijn aan duurzaamheid. Die kennis stelt je in staat om mee te werken aan de verduurzaming van je bedrijf of …

Prijs voor kunstzinnige kijk op milieuprobleem

Chiara Berrevoets, eerstejaarsstudente milieu- en duurzaamheidsmanagement, won de ‘Young Reporters for the Environment Award', een initiatief van Good Planet. Chiara behaalde de prijs in de …

REEKS IMPACT "De duurzaamheidstrein komt stilaan op snelheid"

Zeggen dat FTILab+ een vlaggenschip is van HOGENT, is geen overdrijving. Al jarenlang is het onderzoekscentrum een kruispunt waar onderzoekers, sectororganisaties, ontwerpers en studenten elkaar …

Milieu- en duurzaamheids­management

De bacheloropleiding milieu- en duurzaamheids­management (3 jaar) focust op milieu, duurzaamheid, ecologie en klimaat. Je leert bedrijven, overheden en organisaties aansturen om …

Publicatiedatum: 14/06/2022